Avondklok!

Onze grote leider heeft erom gesmeekt, en we krijgen hem.

Avondklok.

Een klok die we alleen hebben horen luiden in onze geschiedenisboeken. We wisten al lang niet meer waar die klepel hing. Nu luidt hij weer, voor ons, in januari 2021.

Ik ben er blij mee. Ik heb mijn hoop gevestigd op de avondklok. Ik hoop dat het galmen van de avondklok mijn medeburgers wakker zal schudden. Hen zich eindelijk die ene vraag zal laten stellen die nooit wordt gesteld.

Al vele maanden roep ik dat we in een dictatuur terecht zijn gekomen. Het maakte geen indruk.

Lockdowns, anderhalve meter, gedwongen bedrijfssluitingen, een verbod op samenkomsten, kantoorwerken, sporten, reizen, dansen, feesten. Opgesloten bejaarden die eenzaam stierven. De maatregelen werden geaccepteerd als noodzakelijk. Dictatuur, hoezo dictatuur?

De noodwet? De democratie die we allemaal zo hoog hebben zitten werd terzijde geschoven, de rechtstaat met voeten werd getreden, zoals de Nederlandse Orde van Advocaten vaststelde. Maar nee, de noodwet was noodzakelijk.

De mondkapjesplicht – ook gelaten geslikt. Hoewel maandenlang was betoogd door de autoriteiten dat mondkapjes niet werken, en er geen enkele reden was om daar opeens anders over te denken, lieten de mensen mondkapjesplicht over zich heen komen. Nog steeds.

We doen het voor een ander, kregen we te horen. Als het voor een ander is, tellen rechten blijkbaar niet meer.

De vaccinatie-propaganda-campagne dan – waar ze in de DDR een puntje aan hadden kunnen zuigen – en de vaccinatieplicht die, dat weet iedereen, eraan zit te komen, als je nog normaal wilt kunnen leven? Mag allemaal. Voor het goede doel.

Alsof dictaturen zich niet altijd rechtvaardigen met het een of andere hogere doel.

Feiten en cijfers? Niets maakte indruk. “Er is geen relatie tussen lockdowns, anderhalve meter, mondkapjes – en coronasterfte. Als die maatregelen al iets doen, is het de virusverspreiding uitstellen – en de groepsimmuniteit vertragen. Diezelfde groepsimmuniteit die door de autoriteiten is verboden – tenzij hij wordt bereikt door vaccinaties.”Dat soort argumenten. Aangevoerd door topwetenschappers van Oxford, Harvard, Stanford. Professoren die zeiden, “zorg dat de jeugd corona krijgt, dat is de beste bescherming voor de ouderen.”

Hielp allemaal niet.

Sterftecijfers. Ze liggen in 2020 niet significant hoger dan in voorgaande jaren, niet in Nederland, niet in andere landen. Nog een wonder eigenlijk, als je nagaat hoeveel extra doden de coronamaatregelen hebben veroorzaakt. De zelfmoorden onder jongeren rijzen de pan uit. “De kosten zijn vele malen hoger dan de baten, ook in termen van gezondheid,” riep een keur aan bezorgde artsen, wetenschappers en dissidente commentatoren.

Geen effect.

Iemand schreef me: dit is toch niet the end of the world as we know it?

De samenleving waar we nu in leven. De regels. De angst. De paniek. NIET the end of the world as we know it?

Maar gelukkig. Nu is er de avondklok.

Hier kan niemand meer omheen. We worden nu van staatswege opgesloten in ons eigen huis in de avond- en nachtelijke uren.

Daarmee zijn we eindelijk officieel een dictatuur!

En het mooie van de avondklok is dat niemand nog met droge ogen kan beweren dat er een medische rechtvaardiging voor is. Een legitieme reden.

De avondklok zet het hele coronabeleid te kijk.

Iedereen die oprecht gelooft dat het allemaal nodig is vanwege de volksgezondheid, zal zich nu toch moeten afvragen of dat wel zo is.

Dat zou bevrijdend moeten werken.

Niemand hoeft nu niet meer, om morele redenen, blind in het beleid te geloven. Iedereen kan nu frank en vrij beoordelen of – en welke – maatregelen gerechtvaardigd zijn.

Iedereen kan zich nu weer onbekommerd afvragen – hoe moet onze toekomst eruit zien?

Wat zijn de grenzen waaraan de staat zich dient te houden bij het uitvaardigen van vrijheidsbeperkende maatregelen?

Hoe willen we omgaan met het bestrijden van de risico’s die onvermijdelijk op ons pad komen?

Welke dreiging rechtvaardigt welke dwangmaatregelen?

Willen wij echt dat de staat alle denkbare risico’s voor ons probeert uit te sluiten – ten koste van onze vrijheid?

Waar ligt de grens?

Wanneer houdt het op?

Wat zijn onze rechten?

Wat zijn de rechten die we onze kinderen nalaten?

Dankzij de avondklok kunnen  we nu eindelijk die ene vraag stellen die maar niet wordt gesteld.

Al sinds het begin van de coronacrisis, gaat het alleen maar over de vraag: welke maatregelen zijn nodig?

Niemand die vraagt: wie bepaalt welke maatregelen worden genomen?

Voor iedereen is dat vanzelfsprekend: de overheid.

Het idee dat mensen – burgers, bedrijven, maatschappelijke instellingen, zorginstellingen – ook zelf zouden kunnen bepalen welke risico’s ze willen lopen, hoe ze om willen gaan met iets als een virus, welke maatregelen zij zelf het beste achten, welke overwegingen zij daarbij willen maken – dat idee wil maar bij niemand opkomen.

Nu we aan het einde van de rit zijn aangekomen – nou ja, bijna, het definitieve einde komt als de verkiezingen in maart worden uitgesteld – en door diezelfde overheid zijn opgesloten in ons huis, zal die vraag, mag je hopen, eindelijk worden gesteld.

Ik hoor de avondklok galmen.

Ding-dong-dic-tatuur.

Nu kan iedereen hem horen.

23 REACTIES

 1. Dit is nou een artikel die ik eens ga printen en bij mensen door de bus ga gooien.
  Misschien doe ik dat wel na spertijd dat houdt het avontuur er een beetje in 🙂

 2. **Hoewel maandenlang was betoogd door de autoriteiten dat mondkapjes niet werken, en er geen enkele reden was om daar opeens anders over te denken, lieten de mensen mondkapjesplicht over zich heen komen.**

  Dan vraag je je af of mensen bij 2 stuks nog steeds volgen. Word wel benauwd natuurlijk.
  Liever een uitzondering met principe dan een volgzaam benauwd schaap.

  https://www.youtube.com/watch?v=iknvg7MIYVw

 3. We waren al opgesloten in ons huis. Thuis blijven, thuis werken, thuis winkelen, thuis sporten… Nu komt er een avondklok. Waar zou je in godsnaam naar toe kunnen ‘s avonds??? Die avondklok is gewoon machtsvertoon. De overheid denkt: wie doet ons wat.

  Ze hebben het monopolie op geweld en dat gebruiken ze ook of de ziekenhuizen nou overbelast zijn of niet. De politie zorgt voor een extra toestroom van patiënten. Zie de politie acties op het Museumplein.

 4. 1) gezien de aantallen is overdag een beter keuze voor een klok;
  2) hoe droger de lucht in huis hoe meer problemen;
  m.a.w spreid het naar buiten gaan over 24 uur zo veel mogelijk;
  Het beperken van de vrijheid is in voordeel van corona; n.l
  actief 3u als Aerosol in de lucht , 4u op koper ( helaas niet uw favoriete deurklink), 24u op karton, 2-3 dagen op edelstaal en plastik.
  En in de buitenlucht verplaatsen wij ons op de fiets; vanwege airco filter in auto, trein en bus en is tevens uw dagelijkse beweging. Uw moeder wist het al: meerdere winkels afrijden loont!
  Vraag eens bij de belastingdienst, de nationale leider, of een luchtreiniger gebaseerd op ioniseren aftrekbaar is.
  Dit is de meest effectieve manier en de beste investering die u kunt doen; daar loert nl het gevaar
  https://rhinohorn.nl/blog/5-voordelen-van-neus-spoelen-bij-verkoudheid
  Denk nu niet “ons ben zuunig” met 1 per gezin/familie lukt ook wel.
  Nog een gratis tip; verminder het dagelijks spoelen met alkohol.
  Ik weet het “actie is reactie”, ben daarom benieuwd of de gekkenhuizen het “drukker” gaan krijgen, of dat dit anderzins in de geestelijke gezondheid tot uitdrukking komt en uw lontje nog korter.

 5. En op 5 mei staan ze weer allemaal met een schijnheilig smoelwerk kransen te leggen met de mededeling, dit nooit weer.

 6. Wat mij rond ‘avondklok’ vooral opgevallen is, zijn de zwakzinnige artikelen in de media. “5 leuke dingen om te doen als het avondklok is”. “Waarom een avondklok hard nodig is.” En meer onzin. Ik heb niet een artikel gezien dat afvroeg “Wat zijn jullie politici nou voor stel van de pot gerukte idioten?”

  Wel veel foto’s over ‘droomburgemeester’ Halalsema die het zo moeilijk had afgelopen zondag en die volgevreten onderkin uit Nijmegen. Beide zijn door niemand gekozen, waarom zou je naar ze luisteren?

  ‘Verzetskrant’ Parool is er ook telkens als de kippen bij om de politiek te verdedigen. Die krant is in verzet tegen het volk, en kust de voeten van de politiek. Zou het door de subsidies komen?

  Het is misschien ook tijd voor grote schoonmaak in je vriendenkring en familie. Wie zijn de NSB’ers die achter de politiek staan en tegen je aan lopen te zeiken dat je ‘moet meewerken’. Waarom wil je die nog zien?

  Vrijheid krijg je niet van overheid en politiek. Die moet je zelf nemen. En die pak je niet op internet maar op straat na 8 uur ’s avonds (waarschijnlijk). Maar kies je gevechten met wijsheid en speel het handig.

  • Ik heb geen zin om elke keer € 95,- te betalen als ik me niet aan de avondklok houd.
   Maar een beperking van bezoek thuis is niet te handhaven en daar ga ik me ook niet aan houden. De politie mag je huis niet in om te controleren dus die laat ik niet toe. Ik weet heel goed wie ik wel toelaat en doe desnoods de gordijnen dicht; niets te zien van buiten af. In de oorlog hadden mensen ook onderduikers.

 7. De hele discussie over de a.s. avondklok heeft ook tot doel om de aandacht af te leiden van Rutte en de toeslagen affaire.
  Gisteren een voor Rutte vervelend debat en vandaag weer alle aandacht op corona; Rutte komt goed weg met de kinderopvangfraude. Als je geknipt wordt, moet je stil zitten en dat weet Rutte als geen ander. Hij maakt zelfs excuses aan Omtzigt over de “gebrekkige” informatie voorziening:
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/635679305/rutte-maakt-excuses-aan-cda-er-omtzigt-om-toeslagendossier

  Puur bedoeld om Omtzigt over de streep te trekken. Zou er behalve in de VVD nog iemand zijn die van mening is dat Rutte niet liegt?

 8. Krijgen mensen zonder nachtklok ontheffing of vaccinatie straks verplicht gele schoenen?
  In het donker is dat gemakkelijker te herkennen voor de politie.
  Ik ga er alvast van uit dat gevaccineerden straks wel s’avonds en nachts op straat mogen.
  Dus meer rechten krijgen.

  • Zo’n oranje jasje van thuis bezorg bestellen.
   Die jassen zijn niet meer aan te slepen, las ik ergens.
   Dus of iedereen loopt met een hond te wandelen of je komt overal thuis bezorg mannetjes tegen op straat.
   Wat nou avond klok.

 9. eerst de discussie over avondklok.
  Dan de handhavingsdiscussie: zo min mogelijk uitzonderingen.
  Gevolgd door de strafmaat: € 95 is niet voldoende: dus hogere boetes en afschieten.

 10. Avond klok is hier nu ook ingevoerd, van 20:30 tot 04:30.
  Weer een unieke kans om dit eindeloos te kunnen blijven rekken.
  Net zolang zullen ze het blijven rekken tot dat iedereen om een vaccin gaat smeken of van ellende er zelf een eind aan maakt.
  Hier komen we voorlopig niet meer van af.
  En anders zorgen ze er wel voor dat je geen droog brood meer heb om nog te vreten aan boetes als we niet braaf leren luisteren naar onze meesters.

 11. Het kabinet wil naast de avondklok ook het advies voor visite thuis aanscherpen: mensen zouden dan niet twee, maar nog maar één bezoeker moeten ontvangen. Dat advies gaat ‘onmiddellijk in’, zei Rutte zojuist. Wel zijn er uitzonderingen voor ‘kwetsbare mensen’ mogelijk.
  Was het nou niet allemaal met het beschermen van de “kwetsbare mensen” begonnen? Dus kan de pers een maatregel als “maximaal 1 persoon per dag in huis, tenzij je tot de risicogroep hoort” zonder vragen te stellen afdrukken?
  Zowel de schreeuw om mondkapjes als om de avondklok zijn trouwens overduidelijk begonnen in de staatsgezinde media. Niet omdat het moet, maar omdat het kán.

  • Het is een dringend advies. Een advies mag je negeren. Een advies is geen verplichting of wet dus een overtreding is niet strafbaar.

   • Je kan een advies niet overtreden.
    Ik geef ook wel eens iemand een goede raad, meer is het niet.
    Maar daar hoef je je niet aan te houden omdat ik het gezegd heb.
    De tyfus kunnen ze krijgen met hun advies en goede raad.
    Ik leer mijn kat wel om te wennen aan een tuigje voor een wandeling als ik daar zin in heb.

 12. De LP heeft net ertoe opgeroepen om Tweede Kamerleden van twijfelpartijen e-Mails te sturen om hen eraan te herinneren dat ze op 10 november 2020 tegen de avondklok hebben gestemd.

  Verder worden ideeën verzameld voor maatregelen en verzet als de avondklok toch wordt goedgekeurd door de TK. Dat kan gaan van een oproep tot ziekmelden vanwege kotsmisselijkheid, witte sokken dragen (vgl. Wit-Rusland) tot een avondklokboete-meldpunt tbv massaverweer.
  Als je ideeën hebt, graag mailen aan nieuwsbrief@stemlp.nl.

  • Hi Edwin

   Dank. Zie artikel alhier: https://www.vrijspreker.nl/wp/2021/01/avondklok-mogelijkheid-tot-actie/

   Gewoon vanuit je luie stoel een paar mailtjes versturen, hoe moeilijk kan het zijn? Laagdrempeliger kan politieke actie niet zijn. Doen dus. Aan de andere kant, de gedachte dat politici mogen beslissen over Sperrzeit is te ziek voor woorden. (Smeek)mailtjes verzenden, is dat niet je onderwerpen?

   Ik wil toch deze actie een podium geven. Ik zou alleen de mail scherper stellen dan Robert deed, zodat het minder op smeken lijkt. Massale mailacties kunnen werken. Dus dit is zeker geen gek idee. Alleen zou ik de gesuggereerde mail veranderen in iets als dit:

   Beste XXXX
   Ik eis bij deze mijn rechten op en vertrouw erop dat u uw standpunt met betrekking tot de avondklok niet herziet. Dit is een buitenproportionele ongrondwettelijke maatregel. Bovendien ook nog eens niet doelmatig noch doeltreffend. Als uw fractie hier draait dan bewijst u dat u de rechten van de mens met de voeten treedt. Om uw partij hoort vervolgens een cordon sanitaire gelegd te worden gezien de ontkenning van de meest basale menselijke waarden. Ik vertrouw erop dat deze mail onnodig is en dat u in dit dossier op uw morele kompas blijft varen.
   Hoogachtend
   YYYY

Comments are closed.