5 REACTIES

 1. Goede video (met matig beeld). Amerika moet weer Amerika worden. Daar ben ik het mee eens.

  Soms denk ik dat het beter is als er een grote landverhuizing wordt georganiseerd. Iedereen die wil leven in vrijheid en MKB-kapitalisme verhuist naar Amerika.

  Iedereen die liever leeft in een systeem van socialisme, grote overheden en grootbedrijven, verhuist naar de EU (≠Europa). Het paradijs waar je van wieg tot graf als een kleuter wordt behandeld maar waar alles voor je wordt geregeld door de bureaucratie.

  *** uit spambakje gevist ***

 2. Hee, daar gaat weer een reactie in de spam-bak… Komt deze er wel door?

 3. Natuurlijk zijn multinationals private bedrijven. Het feit dat ze privileges hebben weten lost te peuteren, of afspraken hebben gemaakt met de overheid, verandert weinig aan hun juridische status. Waar jij moeite mee hebt – en het spijt me dat ik het zo moet formuleren – is dat je nogal kinderlijke moraliteit: overheid is slecht, bedrijfsleven is goed; tegenwoordig niet meer vol te houden is gegeven het beleid van een aantal big tech bedrijven die wel heel nauw blijken samen te werken met de democratische partij en daarmee ’the deep state’.

  Gevolgmatig komt ook de oplossing onder druk te staan, dat is: de staat afschaffen en er zijn geen problemen meer. Gaat het werkelijk beter worden als de wereld door Mark Zuckerberg en consorten bestuurd wordt? Niemand die het gelooft. Het voordeel is dat je bedrijven sneller ‘weg kunt stemmen’ door hun producten niet langer te gebruiken. Dat is zolang de mogelijkheid tot vrije entree van aanbieders blijft bestaan. Zodra de private organisatie die dat controleert samen gaat werken met big tech en de optie tot concurrentie wegvalt, zit je met dezelfde gebakken peren als nu met een almachtige overheid. Misschien is het allemaal toch iets minder eenvoudig dan hier op dit forum wel eens wordt voorgesteld.

 4. De kinderlijke moraliteit laat ik graag aan jou over die blijkbaar ziende blind is voor crony capitalism.

 5. De grote bedrijven en multinationals zijn private bedrijven. Het zijn geen overheden noch publieke organisaties.
  Voor bedrijven is winst maken, rendement voor de eigenaren een belangrijke doelstelling. Om winst te maken moet je wel een product of dienst in de markt zetten die afnemers willen hebben, met de daarbij behorende prijs/kwaliteit verhouding. De waarde van het product en dienst wordt niet door het bedrijf of in het bedrijf gemaakt, maar bepaald door de klanten en afnemers. Iedereen heeft de keuze om een dienst af te nemen.
  Bij een overheid bestaat er geen eigendom van burgers, want de overheid is eigenaar en bepaalt wat er gebeurt. De overheid kan de eigendomsrechten van burgers respecteren, maar het verleden laat vaak zien, wat de waarde daarvan feitelijk is. Winst is een nevenzaak, maar, als er geld overblijft, gaat dit geld niet terug naar de betalingsbetaler. De overheid geeft het gewoon uit, aan wat zij belangrijk vinden, behalve als er verkiezingen worden gehouden.
  In tegenstelling tot het verleden, zijn multinationals, globaal opererende bedrijven, die rekening moeten houden met politieke verhoudingen per land, culturen, economische systemen en vooral fiscale systemen. Het zijn de fiscale systemen die het gedrag en besluitvorming beïnvloeden.
  Zijn bedrijven machtig en invloedrijk, ja, maar zij hebben niet de macht van een Staat. Wat de grote bedrijven wel doen, is de politiek beïnvloeden en betalen, maar het zijn wel de politici die dit toelaten en de hand openhouden om het geld te ontvangen.
  Kunnen bedrijven de wereld overnemen, ik denk van wel. Maar, of dit beter is, heb ik geen idee. Want er is geen historische data hierover. Want, er is nog nooit een particulier bedrijf geweest dan een land of continent bestuurde. Zelfs het VOC niet, want de aandelen waren in hand van de Raad van State, het was een staatsbedrijf. Daarom mochten zij ook kanonnen aan boord hebben.
  Als overheden niet meer bestaan, hoe wil je dan als techbedrijf de markt afschermen? Op welke manier eigenlijk? Hoe zou je een vrije markt kunnen maken, kan dat wel? Hoe ga je eigendomsrechten beschermen? Als er geen eigendomsrechten zijn, dan verdwijnen ook persoonlijke en economische ontwikkelingsmogelijkheden ook van de eigenaren?

Comments are closed.