Steeds meer mensen ergeren zich aan Google, Facebook, Twitter, YouTube, enz. die systematisch afwijkende meningen onderdrukken.  Het komt zoveel voor dat er zelfs een naam voor is: “De-platforming”.

Dit gaat niet alleen over de frauduleuze verkiezingen of de ‘ bestorming’  van het Capitool. Als je op social media iets zegt dat indruist tegen de oneindige en onfeilbare wijsheid van de door China en Bill Gates gecontroleerde WHO, dan word je aangepakt. YouTube heeft zelfs een bekende epidemioloog – een bonafide pandemie-expert – geschorst omdat hij tegen lockdowns was en daarom ‘gevaarlijk’.

Facebook heeft in het tweede kwartaal van 2020 meer dan 22 miljoen berichten gecensureerd wegens ‘hate speech’. Het is natuurlijk geheel aan Facebook om ‘haatzaaien’  te definiëren en te beoordelen of je je er schuldig aan maakt.   #killallmen wordt bijvoorbeeld NIET als aanzetten tot haat beschouwd. En het bedrijf geeft zelf toe dat haatzaaien tegen mannen of blanken een lage prioriteit heeft. 

Het is duidelijk dat deze bedrijven een enorme hoeveelheid ongecontroleerde macht hebben. Ze hebben de mogelijkheid om u van internet te wissen, uw reputatie te vernietigen en, als u iemand bent die online geld verdient, uw levensonderhoud te beëindigen. Maar de enige reden waarom ze deze macht hebben, is omdat we het ze hebben gegeven. Honderden miljoenen mensen hebben hun hele leven in het Big Tech-ecosysteem verweven, zodat ze bijna alles over ons weten.

Mensen posten praktisch elk detail van hun leven op Instagram. Ze vertellen Zuckerberg wat ze wel en niet leuk vinden op hun Facebook-profielen. Ze vertellen Jack Dorsey waar ze in geloven op hun Twitter-feeds. Ze geven Google een gratis licentie om elke verzonden of ontvangen e-mail te bespioneren; Google houdt zelfs de dingen die u koopt bij, archiveert bonnen van online aankopen in uw inbox en verzamelt alles in uw advertentieprofiel. Google heeft via zijn Maps-, Drive- en Agenda-applicaties toegang tot ons rooster, onze locatie en onze vertrouwelijke bestanden.

Ze weten wat we zoeken. Ze weten wat we zeggen. Ze weten wat we doen. Het goede nieuws is dat er talloze oplossingen zijn. In feite is afstand nemen van de Big Tech-bedrijven een van de gemakkelijkste manieren om een beetje vrijheid en veiligheid te herwinnen.  Hieronder schets ik een paar opties om te overwegen:

 1. Gebruik een VPN

Uw apparaat, of het nu uw mobiele telefoon, laptop of zelfs smart-tv is, heeft een IP-adres en het is iets dat de technologiebedrijven gebruiken om u te volgen. Wanneer u bijvoorbeeld naar de startpagina van Google gaat om naar iets te zoeken, weet Google al dat u het bent.

En veel websites op internet volgen u op IP-adres en delen deze informatie vaak met Google, Facebook, enz. Het gebruik van een VPN helpt bij het creëren van anonimiteit online, omdat je die websites niet meer bezoekt vanaf je eigen IP-adres. Er zijn verschillende VPN-providers die, als beleid, GEEN logs bijhouden van de activiteiten van hun klanten, waaronder VyprVPN en NordVPN.

2) Verander uw zoekmachine

Er is meer in de wereld dan Google, en er zijn tal van andere zoekmachines die u niet bespioneren. Onder hen – DuckDuckGo, dat is gevestigd in de Verenigde Staten, en SwissCows, dat is gevestigd in Zwitserland.

3) Verander uw webbrowser

Als u Google Chrome gebruikt, is de kans redelijk groot dat uw browser constant gegevens terug naar het moederschip stuurt. Overal waar u op internet bent, vertelt Chrome Google erover. Maar er zijn tal van andere browsers die veel meer op privacy zijn gericht. “Brave” is zo’n browser; het is open-source, wat betekent dat de broncode gratis beschikbaar is. En het is automatisch ingesteld om trackers en advertenties te blokkeren om uw privacy te beschermen.

4) Overweeg meer privacy gerichte chat apps. 

Over een paar weken zal WhatsApp (dat eigendom is van Facebook) alle gebruikers dwingen om het nieuwe privacybeleid te accepteren. Dit betekent onder meer dat AL uw contacten worden gedeeld met Zuckerberg. Er zijn betere opties, zoals Signal en Telegram. Signal is veilig, gebouwd voor privacy en de broncode is open source. 

5) Kap met Gmail

U denkt misschien dat Gmail gratis is, maar u betaalt ervoor met uw persoonlijke gegevens. De algoritmen van Google scannen automatisch alle inkomende e-mails en mijnen gegevens over u, die allemaal in uw advertentieprofiel terechtkomen. Er zijn tal van andere services die u kunt gebruiken, gratis of tegen betaling. Als u geïnteresseerd bent in codering en beveiliging, kunt u het in Zwitserland gevestigde ProtonMail of het in IJsland gevestigde CTemplar overwegen.

h/t Simon Black

Hijseenberg,  Februari 2021

25 REACTIES

 1. Alternatief voor smartphone: Nokia bouwt telefoons die vooral geschikt zijn om te bellen en sms te ontvangen: https://www.nokia.com/phones/en_int/feature-phones

  3G gaat verdwijnen, maar 3G telefoons schakelen dan automatisch terug naar 2G. 2G blijft actief, want alle ‘slimme meters’ van gas en elektra werken op 2G. 2G is snel genoeg om te bellen en te sms’en.

  De toestellen zijn klein, licht, goedkoop, sterk en de accu gaat erg lang mee. Geen gedoe met updates etc.

 2. Hotmail, Gmail, Analytics kunnen allemaal weg. Iedereen met internet krijgt e-mail adressen van de provider.

  Bedrijven die klanten weigeren vanwege hun mening, ik blijf daar ver bij weg.

 3. Ik heb zelf een Samsung. GTE 11501. Werkt echt prima. Oerdegelijk.
  Die Nokia telefoon ziet er toch een beetje uit als een smartphone.

  • Ik heb nog twee van dat soort Samsung toestellen liggen, maar ik heb bluetooth nodig in de auto, om handsfree te kunnen bellen. Dat zit niet op de meeste Samsung toestellen van dat soort, op de Nokia wel. Zo’n Nokia toestel is er al vanaf € 59,–.

   5G schijnt door het Chinese Huawei geproduceerd te worden. Dat 5G wordt ingezet voor spionage valt niet uit te sluiten/is zeker. Niet dat de Chinezen interesse hebben in een geit, maar ik snap niet dat de Nederlandse overheid eventuele spionage toelaat.

   • Nico de Geit Als ik in de auto bel zet ik hem gewoon op luidspreker en leg ik hem voor me neer. Maar ik snap het gemak van bluetooth.

    Als je het over spionage hebt. Wat zou dan veiliger zijn. Een vaste lijn of een mobiel.

    Off topic
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1044339163/15-meldingen-van-overlijden-na-vaccinatie-met-coronavaccins?utm_source=(direct)&utm_medium=webpush

    Dus houdt er ook een instantie de statistieken in grafiek bij? Want hier staat bv niet bij op de hoeveel gevaccineerden. En precies de leeftijd en onderliggend lijden.

   • ‘Spionage’ – Op smartphones zetten mensen vaak allerlei software. Die software ‘bespioneert’ je. Met een ‘ouderwets’ toestel weet alleen je provider met wie je belde en waar je was.

    Veiliger – vaste lijn zal net iets veiliger zijn, maar je weet nooit zeker of er niemand meeluistert. Dat ook ook elektronisch met woordherkenning bijvoorbeeld. Vooral personen die de overheid in de gaten houdt komen daarvoor in aanmerking.

    Maar goed, als je tegenwoordig op Facebook oproept ’tegen de lockdown’ kun je al in de gaten worden gehouden. 🙂

    Voordelen van zo’n simpel toestel: licht, betrouwbaar, goedkoop, sterk, accu gaat lang mee. En je hebt geen last van spionerende software.

    Een tablet met dezelfde functies als een smartphone kost vaak minder dan de helft.

  • Pcrs ik begrijp je reactie niet. Want jij bent er zo uitgesproken over dat er geen verband is tussen BigTech en overheid. En derhalve BigTech niks verkeerd doet als ze gebruikers censureren. Want het is een prive bedrijf.

   En hier zeg je dus iets anders. Voortschrijdende inzichten??

   • Ik denk dat je me verkeerd begrepen hebt toen, ik was nooit uitgesproken dat er geen verband was tussen big tech en overheid. Ik maakte veelvuldig melding van het Prism programma door Snowden onthuld waarbij big tech op moet komen draven in geheime rechtbanken waar ze niets over naar buiten mogen brengen.
    Ik denk dat het net zo werkt als bij immigratie. Als je een hoop collectivisten binnen haalt, wordt het hier verdere ellende. Ik denk echter niet dat je de overheid moet aansporen grenzen op te trekken, wachttorens te bouwen, volmachten moet geven, want het wordt al bijna vanaf het begin tegen je gebruikt. Zo ook met Big Tech, (verder) overheidsingrijpen werkt al bijna vanaf het begin tegen je. De situatie zoals die is ontstaan is al het gevolg van overheidsingrijpen.
    Zou dat het misverstand kunnen zijn?

   • Hoi Pcrs
    Nee het misverstand is niet aan mijn kant is. Het ging niet over het Prism progam. Het ging over het principe dat de eigenaar mag doen in zijn huis wat hij wil. Dat door jou als het aankomt op censuur van BigTech word toegepast. Ze mogen dus doen wat ze willen want het is hun platform. Het betreft volgens jou geen agressie.

    Ik heb je er meerdere vragen over gesteld maar eigenlijk nooit een duidelijk antwoord gekregen. Omdat je elke keer dingen zegt als de kleine lettertjes van YouTube. Dat mensen eigenlijk beter moeten opletten waar ze voor tekenen. Contracten veranderen. Contract is leidend en mensen tekenen zelf. Etc. En zelfs dat mensen geen recht hebben op de vruchten de eigen arbeid.

    Je erkent dus hier de vermening is van overheid/ BigTec.
    Is het dan logisch een YouTube als prive bedrijf te beschouwen? En derhalve het principe dat een eigenaar mag doen in zijn huis wat hij wil toe te passen?

    Als de overheid zijn diensverlening exclusief zou maken voor een bepaalde groep zou dat dan racisme zijn?

   • @Esther
    Het is niet zo moeilijk. In de ogen van Pcrs is de staat het kwaad. En het is altijd en alleen de staat die het kwaad is. Dus, als andere organisaties, als bv big tech, dingen doen die niet helemaal fris overkomen dan zijn ze daartoe gedwongen door de staat. De gedachte dat er minder moreel hoogstaande mensen aan het roer van big tech zouden kunnen staan, of dat de big tech bedrijven geheel vrijwillig de samenwerking zoeken met de overheid, daar wil hij niet aan. Dat vertroebelt zijn wereldbeeld onnodig. Dus komt hij met een Snowden verhaal dat er geheime rechtbanken zijn waar de big tech leiders gedwongen worden naar de pijpen van de staat te dansen; en dan past het allemaal weer wonderwel in elkaar.

   • Esther ik begrijp nog steeds niet wat je bedoelt. Ja, alles hangt van het contract af met Youtube. Daar teken je voor. Dat maakt het moeilijk te klagen als ze je er afrossen. Als in het contract staat dat ze je er na 3 jaar afrossen, kijk je er toch ook niet gek van op dat ze je er afrossen na 3 jaar. Het enige probleem dat ik met Big Tech heb is dat ze inderdaad verweven zijn met dwangmatige elementen.

    Youp,
    Je doet een beetje overkomen of ik de staat haat zoals een antisemiet joden haat. Dat is niet zo. Het gaat hier om een waarheid per definitie. Er zijn mensen die het recht menen te hebben dwang en geweld te gebruiken en dat noem ik de staat en er zijn mensen die hun doelen op een vrijwillige wijze proberen te verkrijgen. Dat noem ik bedrijven. Dus als er niet frisse types aan ‘een bedrijf’ leiding geven die klanten naaien door zich niet aan het contract te houden, dan is dat volgens mijn definitie geen bedrijf meer. Als BMW langs de deuren gaat en mensen verplicht hun autos te kopen, dan is dat geen bedrijf meer. Per definitie.
    Het is natuurlijk zo dat oha mensen die graag dwang gebruiken een instituut op zoeken waar binnen hun gedrag gewaardeerd wordt. Dat kan nu eenmaal beter binnen de overheid dan bij een bedrijf.

   • PCRS Ik begrijp eigenlijk niet dat je niet begrijpt wat ik bedoel.
    Ik stel gewoon normale vragen. Niet heel moeilijk geformuleerd ook ofzo.
    Zoals ook bij het artikel van de private censuur.

    Jij zegt hierboven
    * Het enige probleem dat ik met Big Tech heb is dat ze inderdaad verweven zijn met dwangmatige elementen.*

    Mijn eerdere vragen zijn niet beantwoord. Daar komt nu deze bij 🙂
    Wat zijn volgens jou de dwangmatige elementen?

   • Esther een heel verhaal over een simpele vraag die niet beantwoord zou zijn, zonder die simpele vraag. Die krijg je dus weer niet beantwoord.
    Dwangmatige elementen zijn overtredingen van eigendomsrechten. Eigendom wordt verkregen door iets uit de natuur te halen wat nog geen eigendom is, of iets te ruilen wat al jouw eigendom is met iemand anders zijn rechtmatige eigendom. Elke inbreuk daar op is een dwangmatig element.

   • PCRS bedankt.

    **Esther een heel verhaal over een simpele vraag die niet beantwoord zou zijn, zonder die simpele vraag. Die krijg je dus weer niet beantwoord.**
    Dus…je begrijpt zelf wel wat hier staat? Dit is typisch pcrs. Bedoel ik niet verkeerd.
    Maar dat je denkt. Wat zegt ze nou eigenlijk.

    Ik heb het geprobeerd. Op veel verschillende manieren.
    En mijn vragen hier zijn niet lang of ingewikkeld.
    Kijk ook even terug naar het artikel van private censuur.
    Kreeg ik ook geen antwoorden. En eerder ook al niet.
    Ja antwoorden zijn warrig.
    En bieden geen overtuigende onderbouwing voor willekeurig toegepaste princips.

    Ik moet Youp gelijk geven. Hij bevestigd mijn vermoeden.
    En het is jammer dat je het oppakt alsof hij zegt dat je een antisemiet bent.
    Niet alleen zegt hij dat niet. Het is een interpretatie van jouw kant waarmee je een ander in een slecht daglicht zet. En dat is denk ik wat je doet met meer zaken.

    Je bekijkt het vanuit jouw gevoel. Hoe zaken in jouw gevoel wel of niet zouden kloppen. En zegt de ander iets waardoor jouw wereldbeeld logischerwijs bijgesteld zou moeten worden dan ligt het aan de ander.
    En desnoods gooi je er de ontkenning van een belangrijk principe in ( het recht om de vruchten van je eigen arbeid te plukken) om je eigen gelijk te kunnen houden.

    Tekortschietende overtuigende onderbouwing voor je argumenten word door jou verder niet heroverwogen. En een helpende hand jezelf sterker te kunnen positioneren als liberatier sla je af.
    En dat zie ik voor jou als gemiste kans. Maar dat is jouw keus verder.

    Voor het libertarisme in zijn algemeenheid is het jammer omdat je hele mooie principes draait en wringt totdat het past bij jouw gewenste wereldbeeld.
    En dat doet niet alleen afbreuk aan de filosofie van de vrijheid en haar mooie principes.
    Maar het zet nieuwkomers op een verkeerd spoor.
    En verwaterd libertarisme in haar zuivere vorm.

    No hard feelings maar moet je dit wel eerlijk zeggen.

   • “Ik heb het geprobeerd. Op veel verschillende manieren.
    En mijn vragen hier zijn niet lang of ingewikkeld.”
    Wat mij dan fascineert is dat je weer die vraag niet stelt die je zo graag beantwoord wil zien, maar wel een enorme lap tekst typt zonder enige concrete zaken. Behalve dat je Youp gelijk geeft die beweerde dat ik gewoon overal de overheid de schuld van gaf. Een beschuldiging die ik vergeleek met een beschuldiging van antisemitisme (een irrationele afkeer van een groep mensen), waarop jij zegt “Youp noemde je geen antisemiet”.
    Tja, wat moet ik daar nu op zeggen? Snap je wat een vergelijking is?
    Als je die simpele vraag nog een keer wilt stellen, laat me maar weten.

   • Je illustreert hier precies mijn punt over jou.
    Alles wat ingaat tegen jouw beeld van de wereld.
    Ligt aan de ander.
    Desnoods door een twist te geven aan de realiteit.
    Your loss..

 4. Mijn aanvullingen bij:
  01. Kijk naar VPN test websites. Die hebben soms leuke aanbiedingen. Geen logs bijhouden? Dat moet je maar geloven. Wie controleert dat?

  02. Je kunt ook het Nederlandse https://startpage.com/ gebruiken. Er hangt wel een Piratenpartij sfeertje omheen. En de PP deugt harder dan Groenlinks. Wees gewaarschuwd.

  03. Firefox met de juiste plug ins is nog steeds een prima browser. Brave is op ‘Chromium’ gebaseerd met daardoor risico op Google. Google is echt een soort van digitale herpes. Zie er maar van af te komen als je het oploopt.

  04. Vergelijk je chat app hier: https://www.securemessagingapps.com/ Ook Signal is officieel Amerikaans en daarmee niet 100% prive.

  05. Ik heb nog een Gmail box uit de begintijd. Deze vind ik erg geschikt om al mijn nieuwsbrieven naar toe te laten sturen. OK, dan weet Google van wie je nieuwsbrieven krijgt maar wat boeit het. Voor je ISP onafhankelijke webmail is Protonmail een goed alternatief. Een kleine mailbox is gratis, een grotere kost een redelijk bedrag. Ja, mailservers kosten geld.

  Bonus tip: Gebruik adblockers en scriptblockers in je browser. Daarmeer hou je ook veel ellende buiten de deur. Je moet de instellingen soms aanpassen omdat sommige websites ‘breken’ hierdoor. Sommige andere websites

  • Er viel iets weg bij het kopieren/plakken:

   Sommige andere websites blokkeren je als je een adblocker gebruikt. Dan krijg je een pagina te zien met een boze tekst dat je je niet aan HUN regels houdt en dat je de website niet bekijken mag zo. Nou, doei dan.

 5. En een vraag van mij aan wie het leest en het antwoord weet: Wat is een goed alternatief voor Dropbox, Google Drive of MS OneDrive?

  Je hebt Mega van Kim Dotcom. Die lijkt redelijk betrouwbaar maar is buiten de EU. Verder zijn er weinig alternatieven die op alle veelgebruikte apparaten draaien of het hobby niveau ontstijgen.

  Dat kan zakelijk onhandig zijn ivm AVG verplichtingen. Aan AVG kun je maling hebben, maar je tijd en geld steken in juridische gevechten met bureaucraten hierover vind ik zonde. Er zijn belangrijker zaken om je tijd/geld aan te besteden als het nodig is.

  • Ik doe niks in de cloud maar zet alles op een externe harde schijf. Plus reserve schijf voor het geval de eerste schijf crasht.

   • Bedankt voor je reactie. Ik ben eigenlijk op zoek naar alternatieven in de cloud. Ook voor zakelijk gebruik nu iedereen thuis werkt. Minimaal moet je encryptie hebben aan de server kant zodat je bestanden niet leesbaar zijn voor onbevoegden.

    Kim dot com heeft Mega.io. Ik dacht dat Protonmail ook aan iets werkt. Thuis data op een hard disk (disk of ssd) bewaren is prima. Maar maak liever nog 2 backups en heb een plan voor als er brand of waterschade in je huis is.

  • Niko misschien dit?

   Hun core business is volgens mij de google loze telefoon
   Maar er staat ook bij email en cloud.
   De max opslag is 256 GB.
   En volgens mij hebben ze zelfs een eigen app store.

   https://e.foundation/products/

   Idd is Proton ook bezig met cloud service ontwikkelen.

Comments are closed.