Bij libertarisme ligt voor mij de nadruk op zelfstandig produceren. En het mogen genieten van de vruchten van je arbeid. Libertarisme is daarmee niet primair gericht op consumptie. Socialisme, “eerlijk delen”, zorgt ervoor dat mensen kunnen consumeren. Zonder te hoeven produceren. Socialisme houdt zich bezig met consumptie, libertarisme met productie. Ik heb bewondering voor mensen die produceren. Die scheppend bezig zijn. Die kennis en ervaringen delen. En niet voor de zogenaamde artistiekeling. De zich vervelende huisvrouw. Die aandacht vraagt en bevestiging zoekt met haar prutsellaria. En al helemaal niet voor degene die niets produceert. En vervolgens roept dat hij een “fair share” moet krijgen omdat het anders allemaal oneerlijk is. Produceren is voor mij een uiting van levensdrang.

Op youtube heb je mensen die scheppend bezig zijn. Die filmpjes geven me voldoening. Meer voldoening dan politieke columns of preken. Voor de lezers die mensen met passie producerend en scheppend bezig willen zien, deel ik een aantal kanalen.

Diesel Creeck

De man achter Diesel Creeck is iemand die van alles aanpakt. Een van zijn projecten is een kerk die hij ombouwt tot enkele appartementen. Helaas heeft de kerk enige problemen met de fundering. Hij is echter ook bezig om een vrachtwagen uit 1957 te herstellen. Soms tuiniert hij. En soms stookt hij een vuurtje.

Andrew Camarata

Andrew Camarata is een druk baasje. Hij tuiniert. Hij repareert soms inritten. Hij vervangt koppakkingen. Hij bouwt zijn eigen werkplaats / huis. Hij stookt vuurtjes.

Martin Johnson

Dit is een gezin dat in noordelijk Idaho midden in het bos een “homestead” bouwt. En alles zelf probeert te doen. Van het storten van de fundering, het oprichten van de muren, de dakspanten, de dakbedekking, de bouw van het kippenhok en uiteraard tot het stoken van een vuurtje. Het is mooi te zien hoe een gezin daadwerkelijk werkt aan hun eigen toekomst. En dat dit mogelijk is zonder dat tal van ambtenaren zich ermee bemoeien. Niet lullen, poetsen.

Kens Karpentry

Kens Karpentry, dit is een professional die garages bouwt. Inspirerend om te zien hoe een professioneel team in korte tijd een mooie garage neerzet. Hier een Gambrel type garage. En hier een ander type.

California Innocence Project

Toch een stukje maatschappelijke betrokkenheid, het California Innocence Project. Onschuldig veroordeelden, die uiteindelijk vrij worden gelaten. Feel good filmpjes. Maar dan met beschadigde mensen. Hier iemand die ten onrechte 20 jaar in de gevangenis heeft gezeten. Deze 27 jaar onschuldig. Hier iemand die 36 jaar onschuldig is opgesloten.

Life Uncontained

Life Uncontained is een echtpaar met baby en hond en runderen die uit twee zeecontainers een huis proberen te bouwen ergens in Texas. Gaat vrij langzaam, alles moet perfect zijn. Hier een overzicht van de bouw.

Nawoord

Geen idee of jullie als lezers hierop zitten te wachten, in neem aan dat degenen die er geen interesse in hebben intussen zijn afgehaakt. Deze video’s geven mij voldoening en hoop. Het is nog mogelijk je eigen pad te trekken. Wellicht niet altijd in Nederland. Maar in delen van de Verenigde Staten en Canada bestaan nog mogelijkheden. En ook elders. Indien gewenst kan ik nog enkele kanalen delen, en de lezers kunnen uiteraard hun eigen kanalen hieronder delen.

9 REACTIES

 1. Overigens ook “prutsellaria” worden geproduceerd. Produceren alleen is niet genoeg. Producten (/diensten) maken die gekocht worden, waar behoefte aan is, daar draait het om. Mensen die wat kunnen, zijn goud waard. Dat zal altijd zo blijven.

 2. “Since this is an era when many people are concerned about ‘fairness’ and ‘social justice,’ what exactly is your ‘fair share’ of what someone else has worked for?”

  ~ Thomas Sowell

  • Hi Harold. Dit weekend besteed ik aandacht aan Thomas Sowell. Van zijn boeken zijn weinig PDf-jes, en de mises bibliotheek heeft ook geen gratis downloads van hem. Iemand heeft de moeite genomen de audio boeken van hem op youtube op een rijtje te zetten, zodat je toch gratis met de gedachten van Thomas Sowell kan kennis nemen.

 3. Hier nog een Youtube filmpje Arie 71 jaar hard op zijn hoofd geslagen vanachteren door een Me-er te paard, wordt aangehouden gisteravond met 10 man en veel bombarie, waarom? Zal wel iets op facebook geplaatst hebben, dan kun je ook met 2 man even langs gaan maar nee dat doen ze niet https://www.youtube.com/watch?v=7KaRp4S07IQ&feature=youtu.be
  In Engeland 10 jaar cel als je op vakantie gaat https://www.youtube.com/watch?v=9c3bR9IZqLw Denken jullie nu nog dat ze niet gaan schieten volgend het verdrag van Lissabon?

 4. Socialisme houdt zich bezig met consumptie, libertarisme met productie.
  Ik denk dat libertarisme zich bezig houdt met de vraag hoe behoeftes van derden op een lonende wijze vervuld kunnen worden, en socialisme met de vraag hoe anderen de eigen behoeftes zonder beloning kunnen vervullen.

Comments are closed.