Het is ons aller onvermijdelijk lot, zo nou en dan geconfronteerd te worden met pogingen tot zakkenrollen.

Zover zijn er dit jaar twee bij mij gedaan:

01.

Door een bank.

De bank debiteerde mijn rekening voor een “security charge” voor het eerste kwartaal 2021. Deze had betrekking op enkele aandelen die deze bank in bewaring heeft.

Ik tekende protest aan en belde mijn contactpersoon, die zich uitputte in verontschuldigingen over de debitering: “Deze was reeds tenietgedaan en het zou nooit meer voorkomen.”

02.

In het voorjaar van 2020 ontving ik een brief van een internationale hotelketen, die in liquiditeitsproblemen was geraakt ten gevolge van de coronapaniek.

Ik werd uitgenodigd een bepaald bedrag te storten en zou dan vouchers ontvangen voor een bedrag dat 50 procent hoger lag.

Toen ik verleden week een voucher wilde gebruiken, deelde het betreffende hotel mij mede, dat in dat geval een kamerprijs gehanteerd zou worden die 25 procent hoger lag dan hetgeen andere gasten moesten betalen. Ik rekende uit, dat daardoor de waarde van mijn voucher met 20 procent zou dalen, hetgeen impliceerde dat 60 procent van het te behalen voordeel wegsmolt.

Toen ik hiertegen protesteerde, kreeg ik meteen mijn zin en putte de manager zich uit in verontschuldigingen, maar zij was zo eerlijk toe te geven, dat niet protesterende gasten meer berekend werd.

Met banken had ik dergelijke gevallen al vaak meegemaakt, maar met een hotel was het pas de tweede keer.

Toevallig werd ik vanochtend met een derde poging geconfronteerd, toen ik de rekening onder ogen kreeg van een schilder die een schilderij vervaardigd had tegen een afgesproken prijs per vierkante meter. Het schilderij meet 140 x 150 cm, maar was berekend als drie vierkante meter. Producent verontschuldigde zich met de verklaring, dat noch hij noch zijn vrouw kunnen rekenen.

Hugo van Reijen

5 REACTIES

 1. De overheid zou de bank, het hotel, en de schilder moeten overnemen.
  Dan zou het vast nooit meer gebeuren.
  Die marktwerking ook altijd…
  Gisteren luisterde ik naar een podcast van Café Weltschmerz, en de gast zowel de interviewer waren het er over eens dat marktwerking veel kapot maakte in de zorg, en dat de overheid het op zich zou moeten nemen.

 2. Integendeel: de overheid heeft niets te zoeken in de gezondheidszorg en kan zich er beter stante pede uit terugtrekken.

 3. Ik geloof dat Britse banken uitblinken in het in rekening brengen van allerlei ‘fees’. Dat is al jaren zo. ‘Fees’ voor hun overbodige Ferrari rijders in The City (tip: met de metro en/of benenwagen ben je sneller daar). Als je per ongeluk rood was komen te staan vanwege deze ‘security charge’ kun je zomaar tientallen ponden moeten betalen hiervoor.

  Een deel komt door allelei automatisering. Bij mij wordt ook van alles in rekening gebracht. Door leveranciers die iets gratis beloven maar het in rekening brengen als je het geaccepteerd hebt. Door sommige klanten die wel iets willen hebben maar niet willen betalen. En met allerlei smoezen komen hiervoor. Het houdt je lekker bezig.

 4. En vergeet vooral niet onze overheid; zakkenrollen kunnen ze als de beste, kijk maar naar de kinderopvangfraude en de aandelenleasefraude van 2008.
  Maar waar banken en je hotel zich verontschuldigen houden ambtenaren stug vol dat ze gelijk hebben, verstrekken ze informatie niet waar je volgens de WOB recht op hebt en leggen ze ook rechterlijke uitspraken naast zich neer. Dat is de Rutte doctrine, de opmaat naar de onaantastbare dictatuur Nederland.
  Ambtenaren zijn een staat binnen de staat, een kankergezel van jewelste. De top van ministeries moet worden geruimd en vervangen.
  En tot dat gebeurd is kun je maar beter de overheid behandelen als je grootste vijand. Ik weiger om met de overheid mee te werken.

 5. De schaamte voorbij!
  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/192225/Zo-ziet-de-nieuwe-stikstoffabriek-van-een-half-miljard-euro-eruit

  Mark Rutte lacht hierbij het laatst: Al dit waardeloze extra stikstof verkoopt hij tegen 73 cent per kubieke meter. Zijn winst is véél meer dan die 42 cent aan belasting. Mocht u klagen over een hoge energierekening, dan is hij gaarne bereid u te adviseren over te stappen op een warmtepomp. Dat hij u zelf 30% minder energie geeft dan waar u voor betaalt, daar zullen we het maar niet over hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in