Een van de moeilijkste opgaven is mensen enig inzicht bij te brengen in de gevolgen van ongebreidelde toename van de bevolking.

Vooral in arme landen met een grote bevolking is dit een enorme klus. Kinderen horen op school helemaal niets over de consequenties, als het gemiddelde aantal kinderen per gezin drie of vier bedraagt in plaats van twee.

Wanneer men iemand voorrekent, dat in het geval van drie kinderen per gezin dit als consequentie heeft, dat de bevolking in twee generaties meer dan verdubbelt en in vier generaties vervijfvoudigt, staat hij vaak met de oren te klapperen en schijnt zich de betekenis niet te realiseren.

Het ergst is de toestand in Afrika,waar domme mensen maar aanfokken als waren zij honden en katten en de bevolking als gevolg hiervan jaarlijks met 2,5 procent toeneemt. Stamoorlogen, aids, malaria, hongersnoden en lokale genocides oefenen wel een enigszins mitigerend effect uit, maar zijn bij lange na niet voldoende als tegenwicht op het ongebreideld aanfokken. Vaak is zo’n oorlog juist een aanmoediging, om er nog een schepje bovenop te gooien en nog wat extra aan te poten.

Ook opeenvolgende pausen zijn bij dit aanfokken flink behulpzaam. De paus drukt overal na aankomst zijn droefenis uit over de deerniswekkende toestand van de bevolking, maar steekt geen hand uit om de bevolkingstoename enigszins te beteugelen. Als dat geen crimineel gedrag is, wat is het dan wel? Ook de zo vaak geprezen moeder Teresa kon medeplichtigheid niet ontzegd worden.

Ook in islamitiche landen wordt flink aangefokt. Binnen een klein aantal jaren zal het aantal islamieten op de wereld dat van de christenen overtreffen. Er bestaat geen twijfel aan, van welke religie straks het marktaandeel het grootst zal zijn. In aanmerkng genomen de uiterst primitieve gedachtewereld waarin vele moslims zich bevinden, is ook dit geen gunstige ontwikkeling.

Het is een illusie te menen dat de rest van de wereld zich aan de gevolgen van de chronische explosie in Afrika kan onttrekken door het simpele optrekken van een muur, een immigratieverbod of het terugduwen van boten naar een onstuimige zee.

Ik durf niet te voorspellen, waarop dit alles zal uitlopen; daarvoor zijn te veel factoren in het spel, welker importantie ten opzichte van elkaar niet te meten valt. Maar veel goeds zie ik niet aan de horizon.

Hugo van Reijen

29 REACTIES

 1. Ik heb het opgezocht, het is bizar. Kenya is gegroeid van 7 mln inwoners in 1955 tot 47 mln in 2015. Ethiopie van 20 mln naar 100 mln ondanks hongersnoden en oorlog. Ik weet niet of je mensen hier domheid kan verwijten, in een situatie met meer welvaart zie je dat de bevolkingsgroei afneemt, zonder dat de mensen dan noodzakelijkerwijze slimmer geworden zijn. Als een land welvarend wordt dan is de overlevingskans van je kinderen ook groter en wordt belang van scholing belangrijker, je ziet dat men dan minder kinderen krijgt maar wel investeert in de opleiding van elk kind voor zover mogelijk.

 2. Ik zie ook niet veel goeds aankomen. Maar gescheiden blanke mevrouwen van middelbare leeftijd zullen deze woest aantrekkelijke leeuwenjagers met open armen ontvangen, als ze weer met opblaasboot-ladingen tegelijk op de stranden aanspoelen.

  Al langere tijd ‘voorspel’ ik dat moeder natuur een nare ziekte zal loslaten op de wereld om het aantal mensen in balans te brengen met wat ‘wenselijk’ is. Maar de vraag is wanneer…

 3. Een algemene regel is, dat als je 1 kind  minder neemt je de rest van je leven verre vliegvakanties kan houden en dagelijks in een benzineslurpende Hummer kan rondrijden, zonder dat je ecologische footprint toeneemt. Daar zouden al die D66 stemmers met hun bakfietsen met kinderen eens over na moeten denken.

  NL bevolkingsgroei
  1900 5 miljoen
  1920 7 miljoen
  1940 9 miljoen
  1960 11,5 miljoen
  1980 14 miljoen
  2000 16 miljoen
  2020 17,5 miljoen
  2040 19 miljoen

  Club van 10 miljoen
  https://www.overpopulationawareness.org/nl/

  • Schuld van de D66 stemmers, en zeker niet van de massa immigratie ? Denk ook eens na voor je iets post. Controleer de geboorte cijfers eens van D66 stemmers en 3e wereld immigranten.

 4. Belangrijk is, dat het energieverbruik meegroeit met de bevolking en met de economische en technologische ontwikkeling van landen.

  Verwacht wordt, dat in 2050 het wereldwijde energieverbruik zal zijn verdubbeld tov 1990 (102569 TWh) en in 2100 zal zijn verviervoudigd. Deze enorme hoeveelheid energie is met alternatieve bronnen (zon, wind, geothermie, biomassa en waterkracht) alleen niet haalbaar. We zullen iedere denkbare energiebron nodig hebben om onze energiebehoefte te dekken.

  Zelfs als we kernfusie als onuitputtelijke energiebron werkend krijgen, zal het zeer veel tijd vergen om dit wereldwijd op te schalen. Voorlopig is voor NL het Russische gas de beste (schoonste en goedkoopste) optie.

  • Peter, ook hier weer zijn percepties ingegeven door leugens een deel van het probleem.

   https://www.marinevesseltraffic.com/NORTH-SEA/ship-traffic-tracker
   Hier kun je zien hoeveel olietankers er voor anker liggen inde Noordzee in de hoop op nog betere tijden.

   De firma Allseas heeft ooit een onderzoek gedaan met de volgende uitgangspunten :
   Olie- gaswinning stopt nu per direct, overal.
   De vraag was hoe lang kan de wereld toe, gegeven de voorraden in tankers, terminals, strategisch, raffinaderijen, standaard jaarlijkse groei van de afname?
   Het antwoord was onthutsend, bijna een decennium.

 5. oke , net een “open”haard gekocht, leek me de beste investering

 6. Oppervlakte Australië : 7.692.000 km²
  Huidige wereldbevolking : 8.000.000.000 (grove schatting)
  Heel de wereldbevolking nu naar Australië en iedereen ontvangt bijna 1.000 m² per persoon.

  Er is geen tekort er is slechts een logistiek probleem.
  Als je percepties en extrapolatie ongebreideld toelaat dan krijg je zulke broddel artikelen.
  Dit is van het niveau “bij mijn eerste erectie zette ik het raam open, wist ik veel hoe groot hij zou worden”.
  Maar ja, Hugo hè.

  • Mee eens. Een blad als Quest becijferde eens dat de gehele wereldbevolking lachend in de Grand Canyon opgestapeld kan worden. Linkse doemdenkers voorspellen al meer dan 100 jaar dat de aarde niet voldoende capaciteit heeft om zoveel monden te voeden, maar in de praktijk groeit de landbouwproductie nóg harder dan de wereldbevolking.

  • 1000 m2 per persoon lijkt ruim (vrijstaand huis met grote tuin), maar is het niet. Hier gaat immers ook grond af die niets met wonen te maken heeft. Denk aan (water) wegennet en andere infrastructuur, zoals havens en luchthavens, bedrijfsterreinen en industriegebieden, landbouwgrond, natuur- en recreatiegebieden, enz. In NL hebben we op papier 2400 m2 per persoon maar omdat we maar 15% voor bebouwing kunnen gebruiken, zijn onze huizen klein en is het op straat behoorlijk druk. Nog niet zo erg als in Monaco (50 m2 per persoon) maar toch heeft de Club van 10 miljoen wel een punt. Daarbij is er geen noodzaak hutje mutje te zitten als de helft van de aarde nog volledig vrij is, nl de internationale wateren. ?

   • “maar toch heeft de Club van 10 miljoen wel een punt. ”

    Als werkelijk een punt hadden dan was het hier met 17 miljoen mensen al lang onleefbaar. Het zijn eugenesisten verpakt in een mooi sausje. Als ze het hier niet bevalt zorg dan dat je je zelf discreet verwijderd. Iedereen blij.

 7. Aan iedereen die meent dat overbevolking een probleem is, en hoe dat nu verder moet?
  Geen nood!! De biljardairsclub van Gates, Bezos, et al staat achter u en gaat er wat aan doen. Sterker nog, hun plan is al in volle gang. Enig puntje is dat zij vinden dat ook de mensen die bang zijn voor overbevolking moeten verdwijnen, dus u en uw familie, maar je kunt niet alles hebben en het is voor het groter goed nietwaar? Dus luister naar hen en neem gewoon dat vaccin en alles komt goed…

 8. De bevolking zal in de toekomst gaan krimpen. Deze trend is in heel veel landen ingezet. En wat doen de overheden, die willen juist dat de bevolking groeit. In elk land zie je subsidies voor kinderen, voordelen voor grote gezinnen etc. Ondertussen verklaren diezelfde overheden de wereldbevolking iets te groot wordt. Waarschijnlijk bedoelen zij, wij mogen groeien maar de rest niet.
  Zoals Peter de Jonge zegt, de bevolking gaat inderdaad krimpen, dat is niet alleen in Amerika, Europa tot Azië, maar ook landen in het Midden-Oosten zullen veel last gaan krijgen van krimp van de bevolking. In Iran is er inofficieel een 2 kind politiek. Zij moeten wel, want het drinkbare water raakt op. In Saudi-Arabië is de gezinssamenstelling al flink gedaald. Van 4 tot 5 kinderen naar 2,4 kind per gezin.
  Overal waar vrouwen naar school gaan, zie je dat vrouwen anders besluiten over het krijgen van kinderen. De vrouwen krijgen dankzij hun opleiding, een eigen inkomen, en daarmee kunnen zij onafhankelijk hun leven inrichten. Voor het eerst in hun bestaan, hebben vrouwen de mogelijkheid van eigen keuzes. De eerste keuze die zij maken, is minder kinderen. Ook zij willen van het leven genieten.
  Tevens heeft technologische ontwikkelingen een grote impact op de gezinssamenstelling. Medische voorzieningen, sanitaire voorzieningen, economische ontwikkeling heeft als gevolg dat het aantal kinderen per gezin afneemt. Deze trend zal niet stoppen.
  Ook Erdogan is boos op zijn eigen bevolking, want ook de turken in Turkey nemen minder kinderen. Zijn beroemde opmerking was ook bedoeld voor Turkey en niet voor Europa. Want in 2050 en verder, zullen de Koerden de grootste bevolkingsgroep vormen in Turkey. En Erdogan weet dat zijn aspiraties bij de Koerden geen gehoor zullen vinden.

 9. Ik kan al die mensen die klagen over overbevolking maar 1 advies geven. Als elke mens er één te veel is laat u daar dan niet schuldig aan zijn. Bent u bang voor zo’n rigoureuze oplossing neem absoluut een vaccinatie van Kill Bill. Gaat op termijn ook zeker helpen. Hugo wees eer zeker van dat de overbevolking niet aan jou ligt. Wij zullen allen blij zijn met jouw besluit om geheel vrijwillig de mensheid te redden. Al was het maar voor de vooruitgang in kwaliteitsartikelen op Vrijspreker.

  • Misschien dat net als de voorspellingen van Malthus, extrapolatie niet werkt. Je ziet nu al overal de geboortecijfers instorten als gevolg van operatie corona.

 10. @De laatste Batavier

  Je brengt het nu alsof bevolkingspolitiek alleen maar onder dwang kan. In de praktijk kan de vrije markt prima regelen hoeveel mensen er op een km2 wonen. Zo’n km2 grond wordt tenslotte niet alleen gebruikt voor wonen, maar ook voor tal van andere doeleinden die hierboven al zijn genoemd. De locatie bepaalt de vraag en de prijs. De m2 prijs bepaalt weer de prijs van de huur en koopwoningen en fabriekshallen die er op worden gebouwd en de prijs van een kilo vlees of groente dat van die grond af komt.

  Als je in hartje Manhattan een flat zoekt betaal je 20 mille per m2, terwijl een flat in hartje Rotterdam nog geen 5 mille per m2 kost en je in Bangkok al terecht kan voor 150 per m2. Zo stelt zich wereldwijd de bevolkingsdichtheid in al naargelang de draagkracht van mensen. Of je dan nog kinderen neemt is uiteraard ook een geldkwestie. Je neemt 1 kind of je neemt 1 Porsche 911. De prijs is vergelijkbaar. ?

  • Volgens mij begrijp je Batavier compleet verkeerd.
   Ik begrijp hem als volgt : Als je vindt dat het een probleem is dan ben je zelf de eerste stap van de oplossing. Als je die oplossing niet begrijpt of er te laf voor bent dan quote ik graag onze grootste staatsman ooit : je moet gewoon je bek houden!
   Heb je zelf kinderen Pirke?

   • Precies. De mensen die overbevolking een probleem vinden wijzen altijd naar de ander die het op moet lossen. Maar alleen als ze zich zelf “oplossen” is het probleem voorgoed verleden tijd.
    Wel frappant dat ze zoiets zo ver van hun afstaat dat ze het niet kunnen vatten. De oplossing bij jezelf zoeken komt niet in ze op. Altijd naar anderen aanwijzen als de veroorzakers van wat ze als een probleem zien/ervaren. Dat heeft heel weinig met vrijheid te maken. Want als je vrij bent laat je een ander ook vrij en ben verantwoordelijk voor jezelf en draag je de verantwoordelijkheid om je medemens vrij te laten als die jou vrij laat. En ja die kan er andere ideeen op nahouden. Gelukkig maar, anders zou het wel zeer saai en vervelend worden.

 11. Is het vloeken in de libertarische kerk om te vinden dat de wereld, of in elk geval een deel daarvan, overbevolkt zou zijn? De een houdt van drukke miljoenensteden en volle stranden, de andere vind het al ’te druk’ als de buren een kilometer verderop wonen.

  Ik vind dat de wereld in elk geval is overbevolkt aan ‘Billionaires’ die overal hun irritante opinies moeten ventileren.

 12. Als je met rust gelaten wil worden moet je eerst netjes voor je plekje hier op aarde betalen. En als je kinderen wil zal je die ook zelf moeten betalen. NL is veel te vol om de simpele reden, dat er hier hele volksstammen in leven worden gehouden die allang waren uitgestorven als ze niet flink worden gesubsidieerd met uitkeringen, woningen, kinderbijslag en andere toeslagen. Dat begon hier al met de katholieken (14 kinderen was heel gewoon), maar dat gaat naadloos over op de moslims. De SP stelde begin jaren 80 al een oprotpremie voor en dat zou nu ook wel eens goed kunnen werken. Ik wed, dat we zelfs onder de 10 miljoen komen als iedereen hier zijn eigen broek op moet houden.

  • Als echte marktwerking wordt toegelaten zal het aantal kinderen per gezin juist toenemen.
   Je kunt voor je pensioen sparen of kinderen nemen, die voor jouw zorgen.

 13. Is het niet grappig dat dezelfde mensen die ongebreidelde massa immigratie willen wel zich beklagen over de overbevolking en hoe dat nu verder moet?

Comments are closed.