Met gepaste trots presenteren we een artikel van Imre Wessels: De coronamaatregelen zouden van korte duur zijn, klonk het een jaar geleden, maar sindsdien groeiden ze uit tot een ingrijpende lockdown. Ondanks de beloofde versoepelingen dreigen er ook voor de toekomst verregaande inbreuken op onze vrijheid, zoals het vaccinatiepaspoort. Dat mogen we niet laten gebeuren, schrijft libertariër Imre Wessels in een artikel voor EW Podium.

‘Hoe sneller ik mijn vrijheid opgeef, hoe sneller ik mijn vrijheid weer terugkrijg,’ zei de persoon die nog nooit een geschiedenisboek heeft gelezen. De ‘twee weken om de curve af te vlakken’ mondden uit in vrijheidsbeperkingen die een jaar later nog steeds, in wisselende vorm, van kracht zijn.

Kosten en baten afwegen

Waarom doen we dit allemaal? We wisten aanvankelijk niet hoe dodelijk dit virus was en wat de impact zou zijn op de zorg. De maatregelen gingen over tot lockdowns – een combinatie van de categorische sluiting van bedrijven en sectoren, beperkingen van de bewegingsvrijheid van burgers en verplichte quarantaine. Die hadden als doel om de verspreiding van het virus te stoppen en levens te redden. Maar het was in maart vorig jaar al duidelijk dat het coronavirus vooral dodelijk is voor ouderen die al ziek zijn.

Destijds hadden we ons al kunnen afvragen of een lockdown proportioneel was. Desondanks werd ons verteld dat het coronavirus het enige is wat ertoe doet. Het tegengaan van dit virus was ineens belangrijker dan andere ziekten, vrijheid, plezier, vriendschap en familie. Er werd geen afweging gemaakt wat de kosten van de lockdown zijn. Na een jaar vol vrijheidsbeperkingen kunnen we de balans opmaken:

Hoe effectief zijn lockdowns?

De econoom Milton Friedman zei ooit dat het één van de grootste fouten is om overheidsbeleid te beoordelen op intenties in plaats van resultaten. Zelfs als we uitgaan van goede intenties, dan zijn de resultaten van de coronamaatregelen bar slecht. Als lockdowns werken, dan zouden de landen met harde lockdowns het minst aantal coronadoden hebben. Andersom moeten de landen met een minder streng beleid levensgevaarlijke leefgebieden zijn. Die aanname klopt niet.

Zweden, een land dat geen lockdown heeft ingevoerd, heeft niet meer coronadoden dan andere Europese landen. De Amerikaanse staat Florida is al sinds september open en doet het niet slechter dan andere staten, ondanks het feit dat die staat ongeveer de oudste bevolking heeft van de Verenigde Staten. Nieuw-Zeeland, dat vaak is genoemd als bewijs dat lockdowns werken, had inderdaad vrijwel geen coronadoden. Maar daarnaast meldden vrijwel alle landen in Zuidoost-Azië weinig coronadoden, ongeacht hoe streng hun maatregelingen waren.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te kijken naar het aantal coronadoden per miljoen inwoners per land en te zien dat er geen duidelijke correlatie is tussen maatregelingen en resultaten. Voor de mensen die toch een wetenschappelijke analyse willen, kunnen dat lezen in The LancetmedRxiv, en de European Journal of Clinical Investigation. Deze studies suggereren dat minder strenge maatregelen leiden tot vergelijkbare resultaten als harde lockdowns, terwijl die harde lockdowns een veel hogere economische en sociale tol eisen.

Uit het coronamoeras komen

De belofte ‘tot het veilig is’ verwijst naar iets wat nooit gaat gebeuren. De lat voor veiligheid ligt zo hoog dat we onze vrijheid nooit terugkrijgen, tenzij we massaal tegengas geven. De bestuurders die de lockdown invoerden, hebben niet ingeleverd op hun salaris. De pijn wordt gevoeld door alle mensen die als ‘niet-essentieel’ zijn bestempeld.

Een vervolgstap is een vaccinatiepaspoort. Dat heeft de Europese Unie al jarenlang op de agenda. Maar zolang kwetsbare mensen de keus hebben om zich te vaccineren, dan valt het argument voor een vaccinatiepaspoort weg. Voor de overige mensen is het overlijdensrisico verwaarloosbaar klein. Het aantal Nederlanders dat 1 miljoen euro wint met kansspelen, is vergelijkbaar met het aantal coronavirus gerelateerde doden onder de 50 jaar.

Vaccinatiepaspoort is een buitenproportionele inbreuk op onze vrijheid

Een vaccinatiepaspoort heeft veel elementen gemeen met het ‘sociaal kredietsysteem‘ in China. Daarmee kan de Chinese overheid naar willekeur de toegang tot onderwijs, openbaar vervoer en een baan ontzeggen.
Het vaccinatiepaspoort zou zomaar een stap kunnen zijn op weg naar een Nederlands ‘sociaal kredietsysteem‘. Nu gaat het vooral over de toegang tot de horeca en concerten, maar zodra het vaccinatiepaspoort is ingeburgerd, kunnen de vrijheidsbeperkingen geleidelijk toenemen. Want met een vaccinatiepaspoort kunnen overheden en bedrijven jou zomaar eens toegang ontzeggen tot onderwijs, openbaar vervoer of een werkplek.

Het vermeende voordeel van een vaccinatiepaspoort weegt niet op tegen de buitenproportionele inbreuk op onze vrijheid. Sterker nog, als we toestaan dat de overheid ongevaccineerde mensen hun vrijheid mag beperken, dan geven we, in essentie, toe dat de overheid de eigenaar is van onze lichamen. Dat mogen we niet laten gebeuren.

*) Het artikel van Imre Wessels is oorspronkelijk verschenen op 27 april 2021 in EW Podium (Elservier Weekblad). Imre Wessels (1990) is publicist en betrokken bij de Libertaire Partij. Hij was eerder lokaal coördinator bij Students For Liberty

18 REACTIES

 1. Hopsa, was ik weer 🙂

  Ga ik het jullie nog een keer vertellen:
  stukje bij beetje wordt het systeem van het beest geïmplanteerd.
  Maar jullie zogenaamde schrandere, slimme en snelle jongens schuiven dit smalend terzijde.
  Immers, dit is complot-idioterie afkomstig van een geloofs-fanaticus.
  Edoch, dat dat ben ik niet 🙂
  Mij is wel een verheim verteld, welke ik niet had mogen horen.
  Deze zal ik dus ook hier niet prjs zal geven, maar wat ik wel vertel kan beter serieus genomen worden.
  Alles wat u om u heen ziet en hoort in de msm is een leugen en heeft tot doel de implementatie van het systeem van het beest.
  Lach mij weg, negeer mij; ik spreek u later nog eens…

  Succes allen met wat komen gaat!

  • Wie A zegt moet ook B zeggen… Dus wat is dat geheim? Dat Hans van Balen nu “het systeem van het beest” gaat implementeren namens de Opperguyverhofstadt? Ik zal het niet doorvertellen.

   • Beste Niko,

    Jouw reactie is precies waar ik op doelde met wat ik schreef in mijn reactie:
    “Maar jullie zogenaamde schrandere, slimme en snelle jongens schuiven dit smalend terzijde.
    Immers, dit is complot-idioterie afkomstig van een geloofs-fanaticus.”

    Voor wat betreft dat geheim:
    Helaas was ik zo dom om dit hier te schrijven.
    Had ik niet moeten doen, ik heb mijn mond voorbij gepraat.
    Ik had gister een paar borrels op en dat maakte dat ik loslippig werd.
    De inhoud van dit geheim zal ik dus (voorlopig) voor me houden.

    Verder wens ik je veel succes met wat komen gaat, zeker gezien je houding…

 2. Gevaccineerden zijn beschermd en hebben van het weldenkende deel, de ongevaccineerden die de experimentele gifspuit afwijzen, niets te vrezen, het vaccinatiepaspoort heeft daarbij geen enkele aanvullende nut. Klaar en daarmee is het niet bestaande probleem opgelost zonder tussenkomst van de vijand in de parlementen die zich opwerpen als redders van de veestapel.

  Ze komen wel, ze komen niet?
  https://www.wakkeremensen.org/artikelen/benjamin-fulford/einde-imperium-voor-de-davos-club-nu-de-totalitaire-machtsgreep-implodeert/?fbclid=IwAR0IYl8dn6Geb8dVo1SzbPtS5h0n0XDXb44_O6upbVAP1aa86Q_3BIDJlO8

  De swab, ook niets mis mee.
  https://dunyanews.tv/en/FakeNews/598520-Covid-19-tests-not-fixed-Positive-negative-control-swabs

 3. Ik zou het op prijs stellen als in het artikel de click-registratie Mailchimp linkjes verwijderd zouden worden.

  Verder: vragen, vragen: Wie is Imre Wessels? Waarom “Met gepaste trots…”? Krijg ik ook zo’n lovende inleiding als ik een stukkie instuur?

  Hoe gaat het overigens met Wladimir? Die zou vast een vilein stukkie hebben geplaatst nu Grote Geliefde Leider Hans “Maidanpleinschreeuwer” van Baalen ons ontvallen is. Wat een verlies…
  Had Hub Jongen nou ooit die fles wijn van HvB gekregen?

 4. Een jaar geleden werd dit hier als Niburu complotpraat van psychish gestoorden wegezet.

  Niburu blijkt voor te lopen op de complotters van MSM.

 5. Een jaar geleden? Tot op de dag van vandaag, ook al krijgen velen het kromzwaard in de nek, ook al worden ze tot op de laatste cent door banken en overheid beroofd en met de blote reet op straat geschopt, ook al zou de overheid en farmaceutische maffia bekennen dat ze inderdaad de zyklonspuit zetten, dan nog zullen miljoenen mensen de alternatieven betichten als wappie en complotgekken. De grote meerderheid is niet (meer) te redden, omdat ze afgericht, aangeboren dom en ‘intelligent’ blind zijn. Een soort van zesde zintuig ontbreekt er bij velen wat ze influistert wie verrot, wat verrot en hoe verrot de mensheid is, misschien inclusief het eigen persoontje.

  • Maar wat doe je er dan aan… Vechten? Vluchten? Aanpassen? Dat laatste is geen optie maar wel een eis waarmee je geconfronteerd gaat worden.

   • Beste Niko,

    Hier snij je een goed punt aan!
    We gaan idd geconfronteerd worden met eisen waaraan mensen zoals ik niet willen voldoen.
    Aanpassen is zeker geen optie!
    Maar wat dan wel?
    Dat is een lastig dingetje, nuja dingetje… een behoorlijk zwaard wat boven mijn en anderen hun hoofd hangt…
    Heb ik nog geen echt antwoord op.
    Het enige wat ik wel kan zeggen is dat ik nooit zal toegeven, nooit zal meewerken aan deze hele leugen!
    Ook als dit betekent dat ik niet meer mag werken, mijn appartement moet verkopen en op straat beland.
    Ja, zo serieus sta ik erin.

    Het enige wat ik nu kan doen is zoveel mogelijk mensen wakker schudden en laten inzien wat er werkelijk speelt.
    Vandaar mijn reacties op blogs zoals deze.
    In de hoop dat er velen zullen zijn die er dan net zo in staan zoals ik.
    Dat we dan samen kunnen optrekken.

    Daarnaast bereid ik me geestelijk, fysiek en materieel voor op die dag die komen gaat.
    Maar bovenal vertrouw ik op God!

 6. ….We zij hardcore verloren en dit is nog maar de rit naar beneden, dieper en harder dan we ons kunnen voorstellen, alles “nog maar”. Mijn lijf en geest werken helaas als antennes en wat deze oppikken en door mijn lijf en geest gaat is niet mals en ‘vertelken’ niet op de rand te staan van de afgrond, maar met beide benen in het graf. Dat zijn niet door mijzelf opgewekte energieën, maar zijn de energieën om ons heen. Deze energieën voel ik op dit moment echter al niet meer om ons heen, maar als een engergie-gezwel diep in iedere vezel van geest en lijf en ‘zie’ deze energieën ook terug in iedereen.

  Jaren geleden wist ik dat velen van ons zouden verdwijnen, dit proces van verdwijnen,/sterven staat nog maar in de kinderschoenen. Echter, dit proces kan gestopt worden, maar zal niet gebeuren omdat de mens niet gered wil worden, maar een niet te begrijpen onnatuurlijke drang heeft te sterven en weg te gaan van dit bestaan. Een bizarre vorm van berusting om afgemaakt te worden. Doodswens?

 7. @joep. Je kan altijd even mailen naar info@vrijspreker als je wenst dat we een comment verwijderen.
  @Niko. Imre heeft lange tijd goede artikelen geschreven op een libertarisch blog, ik ben vanuit die optiek blij dat hij weer schrijft en gun hem gaarne een podium

  • Beste Ratio,

   Bedankt voor je aanbod!
   Echter, het lijkt mij te laat om eea te laten verwijderen, zeker omdat er al op gereageerd is.

   Ik wil je trouwens complimenteren met hoe jij hier modereert.
   Doe je goed!

   • en @Ratio. Je mag mijn reactie op die van Joep ook weggooien hoor. Ik zit graag de spot te drijven met van alles (wel met een knipoog), maar als het niet meer relevant is kan het weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in