Iran gebruikt groeperingen in Gaza en Libanon om een conflict met Israël uit te vechten. De Iraanse raketten landen massaal in Israël. Politici in Israël laten deze kans om zich als daadkrachtig te profileren niet voorbij gaan. Je kan het ze ook moeilijk kwalijk nemen. Politici dienen hun burgers te beschermen en het is niet echt beleefd als een naburig land raketten op jouw burgerbevolking afschiet.

De Nederlandse pers, deels in Belgische handen, probeert op haar beurt van het conflict te profiteren. De schoorsteen moet immers roken. Opnemen voor de underdog doet het vaak goed. En Rutte gaat daarin mee.

In dit artikel wil ik de belangen schetsen. Door eerst Israël’s invalshoek, in deze vertegenwoordigd door Likoed Nederland, een podium te verschaffen. Gewoon in het kader van pluriforme berichtgeving. Begin persbericht:

In een verklaring kwam de Nederlandse premier Mark Rutte deze week met de volgende uiteenzetting:

“Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven.”

Premier Rutte doelt hier op een particulier geschil. Daarbij zijn de Joodse eigenaren (sinds 1875!) door de rechtbank in het gelijk is gesteld dat hun Palestijnse huurders uitgezet mogen worden. Dit na jarenlange rechtszaken, op grond van het feit dat de huurders 28 jaar lang geen huur hebben betaald. De huurders hebben hoger beroep ingesteld bij het Hooggerechtshof.

Het is stuitend dat premier Rutte deze oproep heeft gedaan:

 1. Het gaat om het beïnvloeden van onafhankelijke rechtspraak. Dit is volstrekt strijdig met het basisprincipe van een democratische rechtstaat (de Trias Politica).
 2. Dat het gaat om rechtszaak in een andere land toont nog meer disrespect voor de democratische grondbeginselen. Al helemaal omdat het Israëlische Hooggerechtshof een uitstekende reputatie heeft.
 3. De premier roept hiermee op om Joden te discrimineren bij het uitoefenen van hun (eigendoms-) rechten.
 4. Het geheel komt neer op zowel het schofferen van een bevriende natie als een klap in het gezicht van de Joden in Nederland.

Als de premier zo graag wil dat de Palestijnse wanbetalers er blijven wonen, laat Nederland dan hun huur betalen.

Maar misschien kan premier Rutte zich beter op de grote problemen in ons eigen land focussen, in plaats van zich te mengen in het rechtssysteem van een ander land.

Joden bezoeken in 1918 het graf van Simon Hatzadik (‘Simon de rechtvaardige’). De grond bij het graf werd in 1875 door Joden gekocht en er verrees een Joodse buurt. Tegenwoordig is dit een deel van Sheikh Jarrah, omdat alle Joodse bewoners in 1948 verdreven werden door het Jordaanse leger. Alle Joden in Oost-Jeruzalem en de Westbank werden destijds etnisch gezuiverd, op grond van de Jordaanse wet dat er geen Joden in het land mogen wonen.

— EINDE PERSBERICHT LIKOED —

Ik vind het belangrijk deze invalshoek een plaats te geven in het NL media landschap.

Ik wil overigens van deze gelegenheid gebruik maken om kort in te gaan op het verwijt dat door de staat Israël soms gemaakt wordt. Namelijk dat de raketten afgeschoten worden vanuit bewoonde gebieden. De Gaza strook is zeer dicht bevolkt. De gemeente Amsterdam heeft 872 duizend inwoners op een oppervlakte exclusief water van 165 vierkante kilometer. In de Gaza strook woont meer dan het dubbele aantal inwoners (1,85 mln) op minder dan het dubbele oppervlakte (316 vierkante kilometer). bron. bron. Er is gewoon niet zoveel open ruimte. En raketten afschieten vanuit het strand lijkt me een nogal hoog zelfmoord karakter te hebben. Niet dat ik de raket lanceerders een lang leven toewens. Ook zou ik de raketten niet dicht bij de grens willen afschieten. Als je tenminste 2 kilometer van de grens met Israël wil blijven bij het afschieten van de raketten om een kans te hebben langer in leven te blijven, en als je vanuit de noordelijke gaza strook de raketten wil afschieten om maximaal bereik te hebben, dan laat google maps zien dat je wel vanuit de bebouwde kom je raketten moet afschieten:

Kortom, ik maak me weer eens niet populair. Omdat ik erop wijs dat de waarheid niet zwart wit is. Terwijl de mensen die niet open staan voor nuance, en dit is de overgrote meerderheid, hun mening al lang klaar hebben. Gelukkig is er één constante. Rutte. Rutte liegt vaak. Probeer open te staan voor argumenten en houd eens op te geloven in wat Rutte roept. Of het nu om corona gaat of om Israël.

8 REACTIES

 1. In Nederland is het inmiddels “bon ton” dat je het Israël aanrekent als ze haar land verdedigt, ook onder veel politici, zoals Jasper van Kijk van de SP. Men zegt dan dat het geen antisemitisme is maar antizionisme, alsof dat iets uitmaakt.
  Dat vooral Iran raketonderdelen levert aan Hamas en andere antisemitische organisaties, wordt zorgvuldig verzwegen. En de media vervullen weer een hoofdrol in het links hersenspoelen van mensen.

  Je kunt stellen dat de anti-Joodse mentaliteit in ons land mede wordt aangewakkerd door Sigrid Kaag; hoe kan het ook anders als je met een Palestijn getrouwd ben. Ik trek me daar niets van aan, vorm mijn eigen oordeel en handel daarnaar.
  *** sorry, zat in spambak ***

 2. Likoed Nederland……. ?
  Ten eerste WTF doen die hier?

  Ten tweede, klagen en wraak, daar zijn ze goed in. Ze hoeven echt mijn gelijk niet te bewijzen.
  Wij arme Joden doen nooit iets, boehoehoe., snik snik, huilie huilie.

  • Beste Nils. Leg me svp even uit waarom een geval van nep terreur een bewijs is dat Iran gecontroleerde oppositie is? Of zou het als het echte terreur was geen controlled oppositie zijn? Omdat de WTC torens zijn ingestort was het echt en geen false flag of controlled opposition? Terreur of nep terreur bewijst volgens mij niets of het voortkomt uit controlled opposition of niet.

 3. Word doodziek van media die bewust het antisemitisme helpen aanwakkeren, het grote kwaad hierin is het gedogen van anti-joodse uitlatingen van moslims, opgehitst in moskeeën en de overdreven pers aandacht aan Palestijnen die zich graag in een slachtofferrol wentelen. PLO en Hamas verschillen bestuurlijk maar in het willen uitroeien van joden zijn het 2 vieze handen op één buik. Israël MOET krachtig zijn en blijven, er is geen keus. Goed dat enige Arabische landen eindelijk realistisch zijn geworden en begrijpen dat Iran het gevaar is en niet Israël maar hier in NL mag je dat niet toegeven want dan kwetsen we onze moslims, och arme….!

 4. Ik lees het volgende in Elsevier:
  https://www.ewmagazine.nl/ewpodium/achtergrond/2021/05/oproep-academici-tot-boycot-van-israel-is-selectief-en-schadelijk-825369/
  Ik ben zelf gepensioneerd wetenschapper en ik neem afstand van deze verklaring van wetenschappers.

  Sterker nog, ik doe privé onderzoek naar energiesystemen en heb daarvoor mijn eigen theorieën ontwikkeld. Die stel ik gratis aan mijn vrienden in Israël ter beschikking zodat zij ze in realiteit kunnen omzetten.

  *** sorry Winston, bij deze ontspamd ***

Comments are closed.