President Duterte van de Filippijnen heeft in een toespraak verklaard:
 
“To eliminate corruption, sarahan mo ang gobyerno”,

hetgeen betekent: “Als  je een einde wilt maken aan corruptie, sluit dan de overheid.”

De president verklaarde dat er onder zijn regering corruptie bestaat, dat er ook in volgende regeringen altijd corruptie zal zijn, en dat de enige manier om aan corruptie een einde te maken is, de overheid te sluiten.

Dit laatste lijkt een verstandig idee.

Hugo van Reijen

7 REACTIES

 1. Tot er bewijzen komen dat hij een soort Ron Paul is (onwaarschijnlijk, hij draagt een mondkapje) die links en rechts ministeries en overheidsinstanties sluit en mensen hun vrijheiden terug geeft meen ik dat hij dit sarcastisch bedoeld heeft.

 2. Duterte is toch de president die de politie carte blanche gaf om iedereen dood te schieten als die, naar hun vermoeden, iets met drugs te maken heeft?

  Over corruptie gesproken: Hoeveel ambtenaren in Nederland krijgen flinke kortingen op auto’s, gratis verbouwingen aan huizen, luxe vakanties en andere cadeautjes in ruil voor iets doen dat officieel niet mag?

  • en wat dacht je van adviesfuncties in de particuliere sector (na hun ambtenarenwerk)

 3. Corruptie is inherent aan ieder systeem, waarin je voor je leven en welzijn afhankelijk bent van de beslissing van een bevoegde functionaris.

  In een vrije markt corrigeert zich dit onmiddelijk als de beslissing niet in lijn is met het belang van de rechthebbende partij. Die zal een schadeclaim neerleggen bij de corrupte functionaris en degenen die onterecht voordeel hebben genoten.

  Bij de overheid ontbreekt dit correctiemechanisme. Het hangt hier op de persoonlijke integriteit van de desbetreffende ambtenaar en de ambtenaren van de controlerende instanties. Aangezien de meeste mensen te koop zijn of chantabel (ik weet waar je kinderen op school gaan), is het proberen om corruptie binnen de overheid tegen te gaan, zinloos. Sluiting is dan idd de beste oplossing.

  Overigens is de meeste corruptie slechts een correctie op de afpersing die de overheid zelf op haar burgers uitoefent (bv omdat je overal een vergunning voor nodig hebt).
  ________
  ” The power which a multiple millionaire, who may be my neighbour and perhaps my employer, has over me is very much less than that which the smallest functionaire possesses who wields the coercive power of the state, and on whose discretion it depends whether and how I am to be allowed to live or to work.”

  ~ Friedrich Hayek in The Road to Serfdom (1944)

Comments are closed.