Hoe de overheid kans heeft gezien van de medische zorg een totale puinhoop te maken weet ik niet. Het is hier niet de plaats om het volledige Nederlandse gezondheidssector-fiasco te analyseren.Ik wil mij beperken tot het volgende.

Een systeem dat iedereen ongelimiteerd toegang verschaft tot alles, KAN niet goed functioneren. Een dergelijk systeem functioneert slecht in elke branche, dus ook in de medische.

De gevolgen zijn onder meer, dat de medische sector:

01. Zwaar verbureaucratiseerd en overbemand raakt

02. Zich volstrekt onnodige wachtlijsten ontwikkelen

Dit alles wordt nog verergerd door het slechte Nederlandse rekenonderwijs, ten gevolge waarvan soms verkeerde doses worden berekend, die dodelijk kunnen zijn voor de patiënt.

Voorts moet de als spoedgeval opgenomen patiënt maar hopen, dat de staf niet over zijn tijd heen is, als hij eindelijk aan de beurt is, want dan loopt hij een reëel risico te overlijden.

Verder valt op te merken, dat de wijze waarop de kosten van het systeem worden doorbelast, leidt tot een inkomensoverdracht van hoge naar lagere inkomens, alsof

de hoge inkomens nog niet voldoende belast worden. Dit wordt op die manier gedaan, om de kosten lager te doen schijnen dan zij zijn.

Bij ziekenhuizen treedt vaak nog extra verspilling op, omdat een gedurende een bepaald kalenderjaar een niet volledig besteed budget resulteert in een verlaging van het budget voor het volgend jaar. Wanneer men dit aan ziet komen, bestelt men zaken om het lopende budget snel op te maken, hetgeen vaak leidt tot zware verspillingen.

Ik hoop dat er lezers zijn uit de medische sector, die aan het bovenstaande nog wat toe kunnen voegen.

Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. Ik krijg toch vaak de indruk dat de inkomensoverdracht eerder van arm naar rijk is. Al die dikbetaalde bureaucraten in de zorg en stijgende verzekeringspremies elk jaar. Hoeveel zouden artsen verdienen als er geen kunstmatig tekort aan artsen is? Want al jaren zijn er te weinig opleidingsplaatsen. Heb ik mij laten vertellen. Ook jarenlang stond er een faculteit tandheelkunde leeg in Utrecht. Want de tandartsen waren bang voor concurrentie en kregen hun zin.

  Hier een verhaal over hoe een pillenkuur van een paar tientjes per jaar opeens anderhalve ton kost. Uiteraard dankzij een toegewezen monopolie: https://www.geenstijl.nl/5160193/dikke-acm-boete-moet-graaifarmaceut-genezen/

 2. Het is al weer vele maanden geleden dat ik voor controle bij de tandarts was. Volgens mijn tandarts had ik tandsteen, dat werd weggehaald door een jongedame. Ik dacht dat mijn tandarts het volste vertrouwen had in die jongedame, anders zou ze haar nooit aan mijn gebit laten werken, toch?

  Wat was ik naïef. Wat mis kon gaan ging ook mis. Het ziet er naar uit dat de jongedame onherstelbare schade heeft aangericht. De tandarts loopt weg voor de verantwoordelijkheid.

  Ik heb even wat onderzoek gedaan. De overheid vond het een goed plan om handelingen zoals tandsteen verwijderen uit te laten voeren door ‘assistentes’ etc. met slechts een drie-daagse-cursus.

  Er zat nauwelijks of geen tandsteen. Ze heeft gewoon een stuk van mijn tanden afgeslepen, hetgeen door de medisch professionals wordt ontkend of ontweken. Ik heb van het gebeuren geleerd: mijn vertrouwen in medisch professionals is omgeslagen in wantrouwen.

  • Tips inzake deze situatie zijn welkom. Ik kan een klacht indienen, dat leidt tot niets. Ik kan een jurist inschakelen, dan kijkt de rechter er naar. Maar daar is de schade niet mee hersteld.

   Mijn oplossing: zoveel mogelijk wegblijven bij medisch professionals. Zoveel mogelijk zelf oplossen, en als er een vullinkje kapot is alleen dat vullinkje laten herstellen, verder absoluut niets. En als ze beweren dat er iets is, altijd een second opinion.

   • Er is mij een geval bekend dat een tandarts stante pede 5500 euro
    terugbetaalde na een klacht over een te hoge rekening uit angst voor een
    klacht bij de tuchtraad.

   • Misschien dat klachten over rekeningen beter te toetsen zijn dan klachten over de kwaliteit van de behandeling. Ze hebben een vaste tariefstructuur met behandelcodes die in een of ander declaratiesysteem zitten.

    Lang geleden hadden mijn ouders een klacht ingediend tegen onze toenmalige tandarts. Zijn gepruts betrof ook mijn gebit. De zaak diende in een gehuurd zaaltje ergens in de stad. Daar kwamen wat collega tandartsen uit dezelfde stad bijeen om over de zaak te oordelen. Tegen de verwachting in wonnen wij de zaak. Dat wil zeggen, de prutser kreeg een berisping op het niveau van “Nou stouterd, niet meer doen heur!”

    Dat clowntribunaal was dan ‘het tuchtcollege’. Financiële compensatie kregen wij niet. Een ‘malpractice lawsuit’ in Amerika moet haast wel een betere uitkomst geven. Maar dat fenomeen wordt in NL tegengehouden met ’tuchtcolleges’ van vrienden die over elkaar moeten oordelen.

  • Het beste is door een andere tandarts een rapport te laten opmaken en de eerste tandarts hiermee al dan niet via een advocaat confronteren. Hij zal dan ongetwijfeld betalen, want voor een klacht bij de tuchtraad zijn tandartsen erg bang.

   • Hugo, ik heb gezien wat voor een schadevergoedingen betaald worden, vaak niet meer dan een paar honderd euro. De juridische kosten zijn aanzienlijk, en te verwachten valt dat de rechter aan de kant van de overheid staat. Dat meisje met een drie-daagse-opleiding is dus prima, vindt de rechter.

    Ik had zelf minder naïef moeten zijn. Het wachten is op medische zorg buiten het systeem, want het systeem wordt steeds rotter.

 3. Over de bankmakerij van de medisch professionals, een vraagje. Stel: je hebt een baby, moeder tussen de 20 en 35 jaar, vader jonger dan 40. Beiden kerngezond. Baby gezond geboren en meteen volgetankt met moedermelk. Een bolle blije baby. Huilen kan niet want dan krijgt het meteen een tiet in het gezicht gedrukt.

  Kan zo’n kind polio krijgen? Is het überhaupt mogelijk? Of zijn dat soort ziektes voorbehouden aan ziekelijke kinderen? En dan ga ik er even vanuit dat polio niet veroorzaakt wordt door bestrijdingsmiddelen zoals DDT, dat in India nog steeds wordt gebruikt en waar ook polio nog voorkomt.

 4. Een paar maanden geleden gebeld met de GGD over vaccinaties. Ik heb in maart 2020 al ‘corona’ gehad, dus ik kan worden uitgezonderd? Volgens de woordvoerder van de GGD moet ik minimaal één prik. Waarom precies, dat was een verhaal dat kant noch wal raakt.

  In een krankzinnigengesticht zijn mensen rationeler.

 5. De huidige krankjorum ziek(t)e leugen is slechts een onderdeel, een opzetje naar artificiële welbevinden zoals anderen het gaan verplichten. Tenminste, wie de terroristische afspuitaanslag accepteert en overleeft. En wie niet meegaat in het satanische mafioso systeem hoeft of kan niets meer en krijgt gratis met niks en doodtrap. Dus waarom überhaupt nog druk maken om medische zorg(en)??

  We tikken bijna 2022 aan met heel z’n nooit eerder vertoonde openlijk en zonder schaamte vertoonde door en door verrot tot op het bot van de mensheid….of leven we toevalig nog in ergens in de zoetsappige schapentijd van de jaren 70, is het idee?

  Weigeren en dan maar de luxe ondergaan van een zwervend of dakloos bestaan? Ja, het zal een luxe blijken te zijn te zwerven zoals het ooit was, want zonder de juiste toekomstige ‘papieren’ gaat niemand de waanzin overleven en zwerven en dakloos zijn zal als een criminele handeling worden gezien, waarna kamp en de oude vertrouwde douches met crematoria het einde betekenen. Misschien als het nog wat meezit word je een soort van oeigoer orgaandonor.

  Ge kunne nie kope noch verkope, dus nie leve zonde hè beestiale telefono in je klauw of tegen ’t lelleke lege hoofd….

  https://leefbewust.nu/sociaal-kredietsysteem-einddoel-gezondheidspaspoort/

  Mij niet gezien en zal dan de hele polonaise gedag zeggen met een laatste feestje. Zoek het lekker uit met je khazaarse maffia globalisering. De arme khazaren, hebben nooit geleefd, nooit begrepen wat houden van is en zijn in totale achterlijkheid en duisternis verzonken.

  Tot die tijd een debielen AD’tje artikel:

  Dansen met Janssen’ zit er niet meer in, maar inwoners van Haarlem en omstreken kunnen vrijdagavond wel ‘sjansen met Janssen’. De GGD combineert het vaccineren van mensen die het coronavaccin van Janssen willen dan met een datingevenement.

  Vrijgezelle deelnemers hebben tijdens de wachttijd van een kwartier na de prik een korte blind date met elkaar. Voor de gelegenheid wordt de vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcenter ‘omgetoverd tot een romantische plek’.

  ,,Voor veel mensen zonder partner is de coronaperiode extra zwaar geweest”, meldt de GGD. Tijdens het evenement kunnen mensen elkaar ‘op een laagdrempelige en coronaveilige afstand ontmoeten’.

  Anders dan bij het inmiddels verguisde ‘dansen met Janssen’ van coronaminister De Jonge moeten mensen zich bij het evenement in Haarlem namelijk wel gewoon aan de coronamaatregelen houden.

  Ook als de vonk overslaat, is het de bedoeling dat mensen pas twee weken later een vervolgdate inplannen. Als er een vervolgdate komt, krijgt het stel van de GGD Kennemerland ‘een presentje’.

  • Ach ja, de Haarlemmers… Die zich boven alles en iedereen verheven voelen. Vooral boven Amsterdammers. Want Amsterdam (zonder de problemen) lijkt op hoe Haarlem had willen zijn maar niet is geworden. Gun ze zo’n “uitje met een spuitje”. Veel plezier er mee en de groetjes van een oud inwoner.

   • Aanvullend: Haarlem is de beste hoofdstad die Nederland nooit gehad heeft. Oh, wat zou de wereld een paradijs zijn als de Haarlemmers deze zouden besturen. Denken ze zelf.

Comments are closed.