Artikel ingestuurd door Mike Gleason, Money Metals Exchange. Na een moeilijke start aan het begin van de week, lijken de edelmetaalmarkten zich te stabiliseren. De goud– en zilverprijzen duikelden voorafgaand aan de opening van de markt van maandag. Sommige speculanten waren gedwongen te verkopen om hun posities af te dekken.

Dit soort gedwongen verkoop wijst op een mogelijke keerpunt in de markt. Maar we zullen de komende dagen een sterkere trendbreuk, stijging moeten zien om dat te bevestigen.

De metaalmarkten hebben deze zomer slecht gereageerd op inflatiegegevens die nog steeds erg hoog zijn. Harde activa lopen achter op de aandelenmarkt, waar stijgende prijzen grote bedrijven juist hebben geholpen om de verwachte kwartaalwinsten te overtreffen.

Hoe duurzaam die winstgroei zal zijn, is zeer de vraag. In de latere stadia van stijgende inflatie kan opwaartse druk op de lonen in combinatie met neerwaartse druk op de marginale koopkracht van consumenten de bedrijfswinsten uithollen.

Dat is het moment waar harde activa beter presteren dan alle andere beleggingen. Laagrentende obligaties hebben uiteraard geen enkele kans terwijl de inflatie hoog oploopt. De meeste sectoren van de aandelenmarkt zijn echter evenzeer kwetsbaar voor lagere waarderingen.

Hyperinflaties uit het verleden, zoals in Weimer Duitsland en meer recentelijk Zimbabwe, laten zien dat rijkdom wordt vernietigd, niet vergroot, door snel stijgende prijzen. Geen enkele econoom zou suggereren dat hyperinflatie een weg naar welvaart is. Toch willen veel economen, ook degenen die bij de Federal Reserve werken, ons doen geloven dat een gematigd inflatieniveau ons op de een of andere manier welvarender maakt dan wanneer er geen inflatie zou zijn.

Het argument voor het bezit van edele metalen berust niet op een hyperinflatiescenario. Het gaat niet noodzakelijkerwijs uit van stijgende inflatie.

Als de inflatie niet zo sterk daalt als de financiële markten verwachten, dan is de kans groot dat goud en zilver een ongekend opwaarts potentieel bieden in vergelijking met obligaties en contanten. De enige manier waarop laagrentende papieren activa in de loop van de tijd een positief reëel rendement kunnen bieden, is als de inflatie daalt en laag blijft.

Blijkbaar is dat het scenario waarin veel beleggers geloven. Ze zijn ervan overtuigd dat de Federal Reserve de inflatie onder controle heeft en indien nodig zal optreden om het monetaire beleid aan te scherpen. Maar de Fed doet op dit moment precies het tegenovergestelde – onder inflatieomstandigheden die eerdere centrale bankiers ertoe hebben gebracht de rente onmiddellijk te verhogen.

Zelfs als de recente inflatiemetingen van voorbijgaande aard blijken te zijn, geeft de Fed toe dat de prijsstijgingen niet zullen worden omgekeerd of gestopt. Ze zullen gewoon doorgaan in een hopelijk iets afgevlakt tempo.

In de loop van de jaren en decennia zal zelfs een relatief mild niveau van constante inflatie dezelfde soort prijsverstorende en welvaarts-vernietigende effecten van hyperinflatie scheppen… in slow motion.

Het laatste land dat naar hyperinflatie is afgegleden, is Venezuela. De socialistische regering heeft onlangs aangekondigd dat ze de waarde van de munt, de bolivar, aanzienlijk zal veranderen om te voorkomen dat ze door moet gaan met de uitgifte in steeds absurdere coupures.

Nieuwsbericht: Vanaf 1 oktober zal dit biljet van 100 Bolivar de hoogste coupure zijn, gelijk aan het huidige Bolivar-biljet van 100 miljoen. Dat betekent dat er zes nullen worden geschrapt van een valuta die al zo gedevalueerd is door hyperinflatie dat deze praktisch waardeloos is geworden. De inflatie bedroeg in de eerste vier maanden van dit jaar bijna 300% en vorig jaar 3.000%. Dat is de reden waarom de de-facto munteenheid van het land de Amerikaanse dollar is geworden, maar miljoenen Venezolanen hebben er geen toegang toe. Door zes nullen van zijn munt te schrappen, hoopt de regering het wijdverbreide gebruik van haar eigen munt te herstellen.

Het Bolivarbiljet van 1 miljoen is momenteel ongeveer 25 dollarcent waard.

In de Verenigde Staten hebben zilveren kwartjes / quarters in de loop van de tijd enorm veel waarde verloren. Tegenwoordig is een kwartje minder dan drie cent waard in koopkrachttermen van 1964. Met andere woorden, Amerikaanse munten hebben bijna 90% van hun waarde verloren sinds het laatste jaar dat zilveren kwartjes in circulatie werden gebracht.

Het goede nieuws voor degenen die zilveren kwartjes van vóór 1964 hebben vastgehouden, is dat ze nu veel meer waard zijn dan hun nominale waarde. Alleen gebaseerd op hun intrinsieke metaalgehalte van 90% zilver, zijn zilveren kwartalen van vóór 1964 ongeveer $ 4,25 waard. En dat terwijl de zilvermarkt momenteel in een extreme dip zit.

Wanneer de zilverprijzen herstellen, zal de waarde van 90% zilveren munten net zo zeker stijgen als iedere andere vorm van zilver. De meeste zilver liefhebbers hebben een gezonde voorraad van deze zogenaamde “junk” -munten bij de hand. Ze zijn handig voor mogelijke ruiltransacties. En aangezien ze niet langer worden geslagen, kunnen ze in de toekomst verzamelaarswaarde krijgen.

Mike Gleason is a Director with Money Metals Exchange, a national precious metals dealer with over 50,000 customers. Gleason is a hard money advocate and a strong proponent of personal liberty, limited government and the Austrian School of Economics. A graduate of the University of Florida, Gleason has extensive experience in management, sales and logistics as well as precious metals investing. He also puts his longtime broadcasting background to good use, hosting a weekly precious metals podcast since 2011, a program listened to by tens of thousands each week.

 

Nawoord Ratio. Lange tijd waren zilveren Juliaantjes de goedkoopste manier om in zilver te beleggen. Je kocht zakken met netto 1 of 2 kilo zilveren guldens of rijksdaalders. Door de BTW daling in Duitsland naar 16 procent worden baren aantrekkelijker. Ik ga u niet op slechte gedachtes brengen. Ik verschaf slechts informatie. De BTW over zilver is in Zwitserland en Liechtenstein 7,7%. In plaats van 21 / 16 procent.

6 REACTIES

  1. Investeer nu in “heroine” Taliban verbiedt de teelt van poppy over 6 maanden 3000% WINST!!!

  2. Al die goudkeverij begint zo langzamerhand wel wat oud te worden. Ik hoor de verhalen over hyperinflatie al zeker sinds 2000 en ondanks het feit dat de rente al tijden negatief is, met maximale kredietcreatie, naast griezelige hoeveelheden kwantitatieve verruiming, is er van hyperinflatie geen sprake. Zelfs inflatie is betwistbaar. De situatie laat zich het best omschrijven met biflatie. Hogere aandelen- en huizenprijzen, gelijkblijvende, dus dalende salarissen en grondstoffenprijzen. Het systeemrisico is zo langzamerhand enorm groot geworden, maar dat zien we niet terug in de priijzen van edelmetalen. Wel in crypto. Je hebt tegenwoordig ook stablecoins op basis van goud ipv de USD of EUR. Dan heb je meteen een betaalmiddel bij de hand en hoef je niet met grammetjes goud te gaan slepen als de eerste de beste dealer. Verder denk ik dat het de bedoeling is dat het huidige financiele systeem wordt ‘opgeblazen’, om het daarna te kunnen vervangen door een CBDC. De vraag is in hoeverre je dit gecontroleerd kunt doen. Maar misschien vindt men een korte periode van monetaire instabiliteit niet ongewenst. Wat goud bezitten zal dan nuttig zijn, ofschoon ik vermoed dat crypto je er ook wel doorheen zal slepen.

    • @Youp. Een scenario. Je hebt 5 ton en er komt een bearmarket. Je verkoopt alles en zet 5 ton op de bank. 2 procent negatieve rente, zeg 4 procent inflatie en anderhalve procent vermogensrendement heffing. Geeft een effectieve uitholling van 7,5 %. Per jaar. De bearmarket houdt iets langer aan en duurt 2 jaar. Hoeveel beleggers gaan dan overstappen op goud? Wellicht de eerste maanden niet teveel, maar iedere maand zullen er meer overstappen. Ik zeg niet dat dit gaat gebeuren.

      • @Youp: in de brochure: Invictus Capital will own the underlying physical gold, held in custody by the suppliers. Ik zeg niet dat dit een scam is. Het mooie van goud is dat er geen counterparty risk is. En dat heb je hier wel. Bij goud en aandelen moet je zelf de eigenaar zijn, je opent een beleggingsrekening en staat een derde partij toe dit in jouw naam te managen, maar het geld en de aandelen zijn en blijven 100 procent van jou. Op het moment dat het op naam van anderen komt te staan gaan mijn stekeltjes omhoog. Zeker bij goud zie ik niet in waarom ik niet de eigenaar zou zijn, ze houden een vaag verhaal (geld rentedragend uitzetten?) over een paar procent extra rendement maar ik loop opeens wel een tegenpartij risico.

      • Ja, het is een soort fonds waar je een deelname in koopt. Er is natuurlijk veel meer te vinden in de DeFi wereld. Ik gaf het voorbeeld enkel ter illustratie. Je moet er wel rekening mee houden dat flinke delen van de huidige financiele wereld naar de DeFi wereld gaan overstappen want beter, goedkoper en sneller. Negatieve rente bv is eigenlijk een economische onmogelijkheid. Dat zou helemaal niet mogelijk moeten zijn.

Comments are closed.