Naar aanleiding van mijn vorig artikel zijn er veel positieve reacties binnengekomen, zelfs van een libertariër die al in Zuid-Europa aan het zoeken was naar een goede stek. In principe kan ik reeds samen met drie anderen op reis gaan en een gehucht kopen met een stuk meer huizen/ruïnes dan we alleen voor onszelf nodig hebben. Maar hoe groter de groep van deelnemers, des te groter de kans van slagen. We gaan zo snel mogelijk aan de slag met een website voor geïnteresseerden en een telegram groep voor deelnemers die zich in willen schrijven. 

In de reacties werden veel mooie landen genoemd, maar succes hangt af van een gemakkelijk bereikbare locatie, aantrekkelijk in prijs en in klimaat. Vandaar dat de zoektocht zich beperkt tot Portugal, Spanje, Italië en mogelijk wat andere landen in (Oost) Europa (Hongarije, Kroatië) vooropgesteld dat er hele dorpen gekocht kunnen worden voor een appel en een ei.

idylle in Panama

Indien u belangstelling heeft voor iets buiten Europa, wens ik u veel succes. Zelf woon ik al vele jaren in Panama en het is er erg mooi, met een gunstig (belasting) klimaat, betaalbaar qua levensonderhoud en onroerend goed. Helaas heeft het een zeer volgzame bevolking die zich braaf heeft laten muilkorven zowel binnen- als buitenshuis, en kleine kinderen nu met masker èn plastic scherm op (!) voor een paar uurtjes per week naar school stuurt. Ik zie deze masker obsessie niet binnen een paar jaar veranderen, en dat is met een zoon van 1 jaar voor mij een reden om te zoeken naar een alternatief. Ik wil dat hij opgroeit in een dorp waar de mensen niet gek zijn geworden.

Aan het terugverdienen van vrijheid kleeft een prijs, en dat is: het nemen van verantwoordelijkheid. Wanneer we allerlei essentiële taken uitbesteden aan een (semi) overheid verliezen we uiteraard beslissingsbevoegdheid. Willen we die terug, dan zullen we deze zaken zélf moeten regelen: het onderhoud van de weg en gemeenschappelijk groen waar we wonen, wie er energie of water levert, hoe we het vuilnis verwerken, hoe we een school of kliniek opzetten. Dat vereist, hoe graag we het ook anders zouden zien, enige collectieve beslissingen.

In de volledige geschiedenis van de mensheid tot pak ‘m beet de jaren ’50 kenden we onze stam, onze buren, onze straat, dorp of wijk. Gezinnen waren groot en de meeste familieleden woonden dicht bij elkaar. Problemen werden opgelost binnen deze kring van familie, buren, geloofsgemeenschap of stamleden. Er was veel saamhorigheid en een oprecht sociaal vangnet, maar uiteraard kleefden er ook negatieve kanten aan: een omgeving kan eisen stellen en druk uitoefenen op haar leden  in positieve maar ook in negatieve zin, en individuen verstikken.

We zijn echter, in reactie op de negatieve kanten, volledig doorgeslagen naar het andere uiterste: een ‘xenoleving’ waarin, uitzonderingen daargelaten, de meeste buren elkaar niet kennen en anonieme instanties worden ingehuurd of vanuit overheidswege worden aangesteld om onze problemen op de lossen. Het is in deze onpersoonlijke leefomgeving, deze bubbels vol achterdocht en wantrouwen dat de angst voor cojona buiten proporties kon groeien, wat de roep om extreme maatregelen voedt. Geborgenheid zoeken bij vadertje staat lijdt echter nooit tot het gewenste resultaat.

Willen we onze vrijheid terugwinnen, dan is de prijs die we daarvoor moeten betalen het nemen van verantwoordelijkheid voor onszelf, onze familie, onze ouderen, maar ook: onze vrienden en buren, en zo een nieuwe samenleving creëren.

Ingezonden door Marnix. Meer info, mail naar info@vrijspreker.nl dan wel naar vrijspreker@protonmail.com en ik breng uw contactverzoek over naar Marnix.

77 REACTIES

 1. Voor je eigen staat heb je massavernietigingswapens nodig. Houdt een andere staat niet genoeg afstand dan vernietig je ze. Zonder die massavernietigingswapens zit je onvermijdelijk onder het juk van een staat. Maar massavernietigingswapens zijn heel duur en lastig te maken. Niet echt een reële optie. Een beetje belasting betalen en met rust gelaten worden is vaak wel reëel.

  Ik kwam drie tips tegen: 1. Ga wonen in een no-go-area. Als de overheid daar wil handhaven breekt meteen de pleuris uit, handhavers raken gewond of sterven, en, blijven voortaan weg. 2. Ga ergens in de wildernis wonen waar ze met veel mensen dagen moeten zoeken om je te vinden – dat vinden ze te veel moeite, zeker als je gewoon netjes je belasting betaalt. 3. Ga leven als de Amish: zij betalen netjes belasting maar doen verder waar ze zin in hebben. Af en toe moeten ze naar de gevangenis, dat accepteren ze.

  4. Ga in een land wonen waar de overheid die jou op dat moment wil terroriseren niets te vertellen heeft. Waarschijnlijk de beste optie bij vaccinatieplicht met dodelijke vaccins.

  Video voor de sfeer: Pippi Langkous neemt haar intrek in Villa Kakelbont. Jeugdzorg wordt ingeschakeld en de politie komt op bezoek. https://www.youtube.com/watch?v=NMfkmhv11y0

  • “Voor je eigen staat heb je massavernietigingswapens nodig.”

   In een anarchistisch grondgebied heb je dat helemaal niet nodig. Tenzij ze langs ALLE deuren willen gaan om mensen te beroven en onderdrukken (want een gecentraliseerd systeem om met geweld over te nemen is er niet meer), en ze bereid zijn te accepteren dat er achter elke deur bazooka’s kunnen schuilen wat de invasie wel heel erg kostbaar maakt (en waarvoor? het geld in de sok onder hun bed?)

   Daar hebben ze de mankracht helemaal niet voor. En als de bevolking te klein is, loont het al helemaal niet om het te doen. Dat zou zijn als een legerinvasie plegen op een inheemse stam in het regenwoud.

 2. Prussian Blue zingt over een eigen blanke staat:

  *** Ratio: video verwijderd ***

  • Gast……………

   Dit is letterlijk een nazistisch band hé….

   Ik ben echt aan het huilen nu.

   Waarom trekt deze blog zoveel nazi’s aan?

   Die meiden van deze verschrikkelijke band, hebben dan Hitler t-shirts etc.

   Het is weer te walgelijk voor woorden.

   Mensen als jij geven libertarisme dan een slechte naam. Je besmeurt het, met je ‘prussian blue’ ellende.

   Mensen bekritiseren mij hier de hele tijd, maar letterlijke neonazistische bands, kan je best posten.

   Ik schaam me heel erg voor je, ook al ken ik je niet.

   Libertarisme gaat over : austrian economics en individuele vrijheid

   Niet over ‘het blanke ras’ en ‘een totalitaire etno staat’

   Waarom ga je dan niet bij het NVU forum posten etc? Met je kitscherige nazi muziek.

   Andere mensen op deze site, staan jullie achter deze Adolf Hitler muziek ?

   Waar ben ik nou weer beland…

   • ‘Waar ben ik nou weer beland’

    Als je een eigen staat wilt trek je de meest vreemde snuiters aan. Tot op heden is het niets geworden met de blanke ethno-staat, en de kans dat dat ooit gaat lukken is gering.

    Een filmpje posten houdt niet in dat ik volledig achter hun ideeën sta. Wat die ideeën precies zijn verschilt van persoon tot persoon. Ook is de community niet afgebakend. Er is dus geen partijlijn of iets dergelijks, er zijn alleen individuen met zeer uiteenlopende meningen.

    De opa van die twee meisjes heeft een ranch. De paarden die zijn eigendom zijn hebben een hakenkruis als merkteken. De overheid blijft daar liever weg want ze zijn hun leven niet zeker. Goede kans dat er een fanaat loopt – vrijwel zeker een zwaar gestoorde veteraan – die zonder pardon het vuur opent en helemaal los gaat. Wat die meisjes, hun moeder en hun opa nu precies doen is mij niet bekend, maar ze worden zonder twijfel scherp door de overheid in de gaten gehouden.

    Wat meer achtergrond informatie, de documentaire over Ruby Ridge, tot voor kort via Bitchute, maar nu geblockt: https://www.bitchute.com/video/xUD9uXGNZFAd/
    Opmerkelijk dat het uitgerekend nu gebeurt want de docu is meer dan 20 jaar vrij toegankelijk geweest.

    De documentaire gaat over een gezin dat vrij wilde leven, onafhankelijk van, wat zij noemden: de New World Order. Ze gingen wonen op een bergtop in Idaho die later de naam Ruby Ridge kreeg. De overheid wilde alles over hen weten en vroegen de man van het gezin informant te worden voor de overheid. Hij weigerde. De overheid stuurde een legermacht en het eindigde in een bloedbad waarbij ook kleine kinderen zonder pardon door de overheid werden afgeschoten.

    Korte tijd later richtte de overheid een bloedbad aan in Waco, exact twee jaar later ging het hoofdkantoor van de geheime dienst de lucht in. De overheid houdt de ‘community’ scherp in de gaten. Ze hebben daar veel werk aan want er lopen een hoop risicogevallen rond, al dan niet werkzaam (geweest) bij de overheid.

    Volgens een veteraan die bij de informatieverwerking heeft gewerkt vormen mensen die voor de overheid werken en nu pas ontdekken dat die vaccins dodelijk zijn het grootste risico. Zodra ze ontdekken dat ze belazerd zijn kunnen ze flippen en zich met alle middelen tegen de overheid keren, zomaar, opeens.

   • Laat hier geen misverstand over zijn

    Nico de geit moet gewoon zijn nazi liedjes hier kunnen posten. Want free speech is het belangrijkste dat er bestaat. Ik ben voor free speech absolutisme

    Hij moet het alleen niet gek vinden, dat men dan denkt dat hij een nazi is. Want 99,999999999 procent van de fans van ‘prussian blue’ zijn nazi’s

  • Gadverdamme…..

   https://www.google.com/search?q=Prussian+blvue+band&client=firefox-b-d&sxsrf=AOaemvKY0jo2ktdyYVQgNwTZcHjsAYN3pw:1632569066209&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiEu4zagZrzAhWBy6QKHcZVBFEQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1440&bih=718&dpr=1#imgrc=h5tkO5gSTs80fM&imgdii=igqJgtocSVyRyM

   Hoeveel mensen hier op deze site, willen ‘een blanke staat’ en zien Hitler als een held?

   :__(

   Als het een groot percentage is, wil ik hier nooit meer posten.

   Ik post niet op maoïstische, of fascistische sites.

   • ‘Hoeveel mensen hier op deze site, willen ‘een blanke staat’ en zien Hitler als een held?’

    Niet zo veel denk ik. Vanwaar je vraag? Hitler is een beetje passé en die blanke ethno-staat gaat het niet worden.

    Maar er zijn vast Hitler-volgers die een blanke staat willen. Er schijnt er al één te zijn aan de andere kant van Antarctica. Ze hebben zelfs een stad: Neu Berlin. Het ligt aan de binnenkant van de Aarde. Ook aan de andere kant van de Maan hebben ze een Arische community.

    Daar is zelfs bewijs voor, zie internet.

   • “Als het een groot percentage is, wil ik hier nooit meer posten. ”

    Heb ik geen problemen mee

    Hitler was niet slechter als Lenin, Stalin, Mao of Pol Pot.
    Allemaal zeer verwerpelijke dictators aangestuurd door het grote geld.
    De vraag is nu welke statanisten zitten achter het grote geld?

   • De laatste batavier…

    Jij zou niet meer op mij reageren

    Was niet slechter als ? En dan heeft men kritiek op mijn manier van schrijven

    Er zitten geen satanisten achter het grote geld. Allemaal waanzin verhaaltjes.

   • Ook aan de andere kant van de Maan hebben ze een Arische community.

    Daar is zelfs bewijs voor, zie internet.

    Nu maak je een grap, toch ?

   • “Jij zou niet meer op mij reageren.”

    Heb ik dat werkelijk voor alle onderwerpen beloofd? Of heb jij dat er in gelezen? Wat betref een bepaald onderwerp in een andere klopt het wel, ja.

    Ik heb moeite met jouw beweringen/stellingen die je op geen enkele manier onderbouwt.

    “Was niet slechter als ? En dan heeft men kritiek op mijn manier van schrijven”

    Ik ben geen taalpurist. Ik let alleen op de gedachtes en de intentie van die gedachtes die je hier neerzet. Daar mogen wat mij betreft best taalvouten inzitten.

    “Er zitten geen satanisten achter het grote geld. Allemaal waanzin verhaaltjes.”

    Kijk dit bedoel ik nu met een stelling die niet onderbouwd/beargumenteerd wordt. Dit is gemeengoed geworden in MSM cultuur. De mensen lepelen hun voorgeprogameerde riedeltje op, zonder dat er enige logica in zit. Ze hebben geen feitenkennis, maar wel een mening die nog dogmatischer is dan de leer van de paus. Allemaal gebaseerd op emotie.

   • ‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart/wit’

    Waarom wil je eigenlijk in een eigen staat wonen? Mensen die dat willen zijn het vaak heel erg oneens met overheidsbeleid. Of is je doel mij als racist te framen?

   • Ik frame niemand

    Ik zeg alleen, meestal zijn het mensen met racistische en/of nazistische ideeën, die dol zijn op iets als Prussian blue.

    Als ik hier maoïstische propaganda liederen uit de jaren 60 plaats, zit de kans erin dat mensen mij zien als maoïst…

    Als je Prussian blue post, heb ik een sterk vermoeden dat je een nazi bent….99,999 procent van hun fans, zijn namelijk nationaal socialisten/fascisten

    En ik ben verder voor free speech, dus je moet hier posten wat je wilt. Maar het heeft ook zo zijn consequenties. De consequentie is nu, dat ik een sterk vermoeden heb dat je een Schnautzi bent

    https://www.youtube.com/watch?v=WSDwNOM_Egc

    Jij gaat verder ook niet meer op mij reageren.

    *** Ratio: dank voor deze reactie, helaas weer in spam geraakt ***

  • Julie twee zijn trollen die iedere discussie besmeuren met geblaat dat kant nog wal raakt of dit soort onzin. Als je er niet voor wordt betaald, ga wat productiefs doen.

   • Waar waren we: Bij het Hitlerdorp, waar mannen bij binnenkomst trouw zweren aan de Führer en vrouwen twaalf rondjes rond de swastika dansen. Even verderop ligt Deugdorp waar je bij binnenkomst wordt besprenkeld met pure deug. Je verklaart tegen racisme te zijn door dat uit te spreken. Filmpje: https://www.dumpert.nl/item/7927537_2f76f10e

   • Marnix, ik had niet begrepen dat je bezig bent met het verzamelen van deelnemers aan je projecten. De moderator kan wat mij betreft de berichten die te veel zijn gewoon wegklikken.

   • @Marnix. Moderatie is hier minimaal. Omdat veel auteurs dit zien als een fuik waarin bijvoorbeeld de linkse anarchisten zijn gezwommen. De schade van modereren is volgens mij veel groter dan de winst. Er zijn grenzen. Vandaag ingegrepen en een video verwijderd. Enkele auteurs zijn afgehaakt op dit standpunt, wat ik betreur. De meeste auteurs staan achter minimaal moderatie beleid. Iedere vrijspreker auteur kan overigens modereren onder zijn artikelen en kan ervoor kiezen reacties uit te schakelen.

    Voight-Kampff krijgt hier alle ruimte ondanks dat hij niet echt 100 % libertarisch is. Als er contact verzoeken zijn van mensen die met hem in contact wensen te komen zal ik daar zelfs aan meewerken. Stuur dan een mailtje naar info@vrijspreker.nl.

    Het gaat mij om discussie, nadenken. Voight-Kampff, de Geit, en Nayako denken na en dat respecteer ik. Geen napraten van MSM. Ze zijn daarmee volgens mij eerder uniek dan trollen. Weinigen denken thans zelfstandig na en kunnen dit verwoorden. Soms zijn ze wellicht wat te drammerig, maar ja, niemand is perfect.

    In een libertarisch dorp kan je overigens selecteren, geen enkel probleem. Dat de Geit, Voight en Nayako hier welkom zijn wil niet zeggen dat jij ze in je dorp wil verwelkomen.

   • Nico, je zit de boel wel een beetje te fucken hé ?

    Je bent gekkigheid aan het uithalen, toch ?

   • Ratio

    Het is inderdaad geen goede zaak wanneer er meningen en uitingen weg gehaald worden

    Tenzij mensen geweld posten, of porno, of het adres van iemand

    Maar meningen moeten kunnen. Al zijn het nog zulke verneukeratieve meningen

    Links anarchisme is hierop vastgelopen. Het begon dan met het verwijderen van echte ’trollen’, mensen die daadwerkelijk zaten te rommelen. Maar al heel snel werd dat begrip ’trol’ nogal breed. En nu word je gecanceld als je mening afwijkt, van de consensus van links. Van het een komt het ander.

    Als nazi’s hier posten, denkt men ‘het is een nazi site’. Maar dat men hier iets post, wilt nog niet zeggen dat vrijspreker erachter staat.

    Als ik hier nu marxistische theorie verdedig, zou vrijspreker het niet verwijderen, maar men zal het er ook honderd procent mee oneens zijn

    Als je op links anarchistische sites het FVD programma gaat verdedigen, wordt je er direct af gegooid. Want men is dan bang voor sociale besmetting. Straks worden we gezien als een rechtse site, is wat men dan denkt. Het ‘horen bij’ gaat dan meespelen.

    *** Ratio: dank voor deze reactie, helaas weer in spam geraakt ***

   • Marnix, ik ben geen trol

    Ik ben meer een soort halftrol.

    Ik ben soms 100 procent serieus en soms 24 procent serieus

   • @Nayako. Maar meningen moeten kunnen. Al zijn het nog zulke verneukeratieve meningen Dat is de kern. Die maar weinigen begrijpen. Het debat op de MSM zit heel erg binnen de lijntjes. Geen goed debat is geen goed functionerende democratie. Nu heb ik uiteraard liever een vorm van anarchie. Open debat is zo belangrijk dat het bijna overal niet meer toegestaan wordt.

    En ja, we lopen een risico als nazi site te worden gezien, door mensen die dit niet snappen, of als een pro mao site als we een verdwaalde maoist tegen komen.

    We hebben in het verleden wel reageerders een ban gegeven die de site gingen misbruiken als hun social media of die voor de lunch al dronken waren.

   • @ Marnix

    “Jullie twee zijn trollen die iedere discussie besmeuren met geblaat dat kant nog wal raakt of dit soort onzin.”

    Marnix jongen, je maakt een enorme blunder door kritiek niet op te vatten als een cadeautje (free of charge consult) en daarbovenop zelfs de aanval in te zetten. Dit verraadt een enorme ego en daarmee sluit je een open blik (non-judgmental).

    Maar maar een keuze: een gemakkelijke verhaaltje of een ongemakkelijke waarheid? Houd goed voor ogen dat de les die jouw vijanden je meegeven, je behouden voor ondergang.

    Kort en krachtig; als je het met een mening niet eens bent dan kan je deze falsificeren. Als je niet kan falsificeren, dan is de andere mening automatisch geverifieerd. Iets afwijzen of verwerpen doet daar niets aan af. Mijn advies: neem de stelling, mening, conclusie van een ander over indien je niet kan falsificeren.

    En, wees Ratio dankbaar voor deze les, druk deze af en herhaal deze iedere dag voor de rest van je leven. Tenminste totdat je succesvol bent.

   • Men gaan binnen de MSM het debat niet aan. Ze druven geen mening te hebben, omdat een eigen mening betekend dat je sociaal verketterd kan gaan worden. En dat kan dan weer je baan en dus geld beïnvloeden. Mensen zijn bang om uit hun partij hun baan, of kraakpand commune gegooid te worden. Daarom hebben ze zelf geen meningen meer, maar praten ze andere mensen na.

    Het moet gewoon voor de buitenwereld duidelijk zijn, dat de reacties op deze site slechts reacties zijn. Het is niet een partijprogramma.

  • Op de multicul en het deugen kwamen tegenreacties, Prussian Blue was daar één van. In plaats van diversiteit te bewieroken gingen ze lekker dwars liggen door Hitler te verheerlijken, rondjes rond de swastika te dansen en een blanke ethnostaat na te streven – verder was niet mogelijk zonder de wet te overtreden.

   Gen Z is op het toneel verschenen. Video, geschiedenisleraar komt erachter dat Gen Z kids niet weten wie Hitler is, 1m39: ‘Gen Z students don’t know who HITLER is’ De video stond op Tiktok maar is daar door de geschiedenisleraar verwijderd.

   https://www.youtube.com/watch?v=TEmETE_XbeA

   Vóór- en tegenbeweging, het is van alle tijden. Enkele generaties later is het compleet weggespoeld. Het is alleen nog in boeken te vinden en zelfs in die boeken is compleet verdraaid wat ooit was.

   Het moet frustrerend zijn voor die geschiedenisleraar, zijn hele wereldbeeld hangt aan Hitler. En die kinderen boeit het helemaal niks. ‘Who’s Hitler?

   In community’s zul je dat ook tegenkomen: voor- en tegenbeweging, sterk vasthouden aan een bepaalde opvatting. Maar het is beperkt houdbaar. Maar wees gerust: er komen nieuwe voor- en tegenbewegingen, met alles dat daar bij hoort.

   • Het opzetten van een community is één, het handhaven is iets anders. En tenslotte komt er ook een eindfase. Vooral die eindfase, de afbouw, de exit, is voor velen niet het sterkste punt.

   • Dit is niet een ’tegenbeweging’. Dit zijn gewoon twee gehersenspoelde meisjes, die in een politieke sekte opgegroeid zijn.

    Maar jij ziet daar dan een soort ‘rebellie’ in. Maar het is niet rebels, want de meisjes balken gewoon hun nazistische ouders na.

  • In principe ben ik voor vrije meningsuiting, maar vrijspreker is net als een clubgebouw geen onderdeel van de openbare ruimte. En net als bij een voetbalclub zitten er mensen tussen die zich alleen voor de derde helft interesseren maar niet veel doen voor het voetbal of de club.
   En dan ontspoort ieder draad in een semi-intellectueel slap geouwehoer waar niemand wat aan heeft. Zo’n nazi link was voor mij de druppel. Op een gegeven moment schenkt de barman niet meer het glas van de dronkaard.

 3. Ik sta wel achter een project als dit. Omdat zo je anarchisme een praktijk wordt ! Niet een fantasie !

  Het experiment aangaan, om te kijken of je ideeën ook werken in het echte leven. Een goede zet.

  Individualistische anarchisten in de vorige eeuw, deden hetzelfde als wat jullie dan nu doen. Men kocht bijvoorbeeld een stukje land en ging er dan communaal leven. Men zei : we gaan niet op een of andere sociale revolutie wachten, we gaan nú het anarchisme doen. Hoe noemde Armand het ook alweer? Intentionele community.

  (Emile Armand was een pseudoniem ook)

  https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Armand

  Misschien doe ik wel mee aan zo’n project als dit, ooit. Ik ben alleen niet echt een rijk persoon hé.

  • Ook pleitte Armand voor ‘nudisme’ en ‘polygamie’. Let wel, dit was niet de jaren zestig

   Ik neem aan dat jullie het nudisme en polygamie achterwegen laten. Lijkt mij verstandig.

   • En waarom dan wel?

    Volgens mij begrijp je het niet zo goed. In een libertarische samenleving is ALLES acceptabel dat in vrede en vrijheid gebeurd, en waarbij niemand wordt geschaad.

    Als mensen naakt willen lopen en dit wordt door privé-eigenaren (op wiens grondgebied dit gebeurt) toegestaan, is er helemaal niets verkeerds aan.

    Als alle deelnemers in polygamie ermee akkoord gaan, is er geen probleem. Heeft iemand er wel een probleem mee, kunnen ze ophouden te participeren. Buitenstaanders hebben sowieso niets te willen. Een commune waar dit verboden is, is gewoon een non-libertarische moralistische commune waar dan niet de staat maar wel anderen iedereen de wet voorschrijven. Dat kunnen privé-eigenaren wel (hun huis, hun regels), maar verder niemand.

    Ik kom hier niet vaak meer dus weet niet zo veel van je, maar denk niet dat jij voor libertariers gaat bepalen welke vredige en vrije handelingen zij wel of niet achterwege dienen te laten, in woord of daad. Dit probleem lijkt wel een soort puriteins-rechtse vorm van “woke” gedragspolitie.

  • ‘Ik ben alleen niet echt een rijk persoon’

   Bij de off-grid-community beklagen ze zich over de vele mensen die off grid willen gaan leven maar geen stuiver hebben om dat te realiseren. Ze denken dat hun arbeid genoeg waarde heeft terwijl er geen vraag is naar die arbeid binnen de community. Voor je het weet heb je weer een collectief sociaal vangnet, en daar wilden we juist zoveel mogelijk vanaf.

   Bij het Pippi-Langkous-dorp hetzelfde probleem: het kost geld, er zijn strenge regels. En wapenbezit, kan, maar niet zonder toereikende opleiding en vergunning. Je wilt geen ongelukken. En jezelf verdedigen tegen een staat is lastig, dus wat moet je met die wapens? Jezelf verdedigen tegen de buurman? Wapenbezit is noodzakelijk omdat er mensen zijn die zich niet aan de regels houden, boeven.

   Kostenprognose om te wonen in het Pippi-Langkous-dorp: ca. € 200,– per maand voor inname van de grond – afhankelijk van locatie – en onderhoud van het dorp, de woning bouw je zelf of laat je bouwen, binnen strakke richtlijnen. Daarnaast kosten voor verwarming, elektriciteit, internet en natuurlijk voedsel.

   De bouw van een woning kan natuurlijk gefinancierd worden door mensen die graag geld uitlenen – of de kapitaalkrachtigen laten die woningen zelf bouwen en verhuren ze. Maar die stellen natuurlijk wel eisen. Nieuwbouw heeft grote voordelen ten opzichte van oplappen van oude zooi.

   Draait je dorp eenmaal succesvol dan komt de overheid natuurlijk voorbij met kansloze immigranten, die jij als community op moet gaan vangen. Uiteraard naast hoge belastingen. Dus: bezint eer ge begint.

   • Ja, voordat ze zo’n community gaan opzetten, moeten ze gewoon heel duidelijk op papier hebben, wie daar mag wonen en vanaf welk inkomen en wat de voorwaarden zijn etc.

  • ‘Misschien doe ik wel mee aan zo’n project als dit, ooit.’

   Goede kans dat het gerealiseerd gaat worden: een dorp voor dit, een dorp voor dat, een dorp met 6G, een dorp met 2G, een dorp geheel zonder internet, een dorp voor een bepaald soort christenen, een dorp voor wapenfreaks, een dorp in klassieke stijl, een dorp in moderne stijl, een dorp voor homo’s, een dorp voor hoogopgeleiden, een dorp voor atheïsten, enz. enz.

   Voor je het weet heb je honderden dorpen, ieder met hun eigen identiteit.

   • Ik weet er wel raad mee; annexeren die hap en belasting laten betalen. Mijn strijders zullen dan tevens wat aandacht geven aan de vrouwen, om inteelt te voorkomen.

 4. Het zou prettig zijn als je de mogelijkheid had om je te bewapenen – geheel in lijn met wat de bijbel daarover zegt. Dat als je wordt aangevallen er een hoge prijs door de agressor betaald moet worden. Daar hoort natuurlijk ook een stukje scholing bij. Eerst scholing, dan de wapens, niet andersom 🙂

  Dat mis ik een beetje in de huidige toestand: het prijskaartje dat de vijand dient te voldoen. De westerse burger is als een koe zonder horens, een hond zonder tanden. Mak gemaakt, richting slachtbank. Terwijl God de mens heeft opgedragen over de Aarde te heersen.

  Als je ergens een leegstaand dorp koopt heb je natuurlijk niet de vrijheid je zodanig te bewapenen dat je een gevaar vormt voor de staat waarin dat dorp is gelegen. Het is dus geen reële optie.

  Dan de Islamitische Staat, dat schijnt een CIA-project geweest te zijn. Daarom kwamen ze ook zo ver. Anders waren ze in de kiem gesmoord.

 5. Als je een Pippi-Langkous-dorp neerzet, grotendeels betaald met geld van investeerders/beleggers, dan is de kans groot dat die investeerder/beleggers/verhuurders liever geen wapens zien.

  Voor je het weet heb je een situatie als in Waco, bij de Branch Davidians, waar de overheid een bloedbad aanrichtte onder sekteleden en kinderen. Maar overheidsagressie mag natuurlijk nooit een reden zijn om van wapenbezit af te zien.

 6. Voortreffelijke praktische en kernachtige inbreng van Nico de Geit. En daaraan toegevoegd de inbreng gisteren van Youp m.b.t. moeilijk te verdedigen koninkrijkjes tijdens de middeleeuwen.

  Graag voeg ik daaraan nog enkel praktische ervaringen toe:

  ‐ Taal. Probeer zo snel mogelijk een taal te leren en een woordenschat van 3.000 woorden op te bouwen. De snelste weg daarnaar toe is met een lokale bewoner/bewoonster trouwen of samenwonen. Dit i.v.m. met opbouwen van lokaal netwerk. Zonder lokale binding en rugdekking ben je snel gechanteerd en verloren.

  ‐ Vervoer. Bij de Amish was in het dorp een belangrijke plaats ingenomen voor de veiling van vee. Met name de paardenveiling was een groot gebeuren daar, omdat ze qua vervoer waren aangewezen op paarden met koetsjes i.p.v. auto’s. Dit bracht een ontzettend aangename dynamiek met zich mee. Point in case: denk goed na over vervoer en wat daar bij komt kijken.

  ‐ Facade. Was indertijd bij bezoek aan de Amish dermate jong en onderontwikkeld dat ik de wereld nog door een roze bril zag. Daarom was ik meer gefocust op de uiterlijkheden (baarden, eigen gemaakte kleding en hoedjes) dan op soevereiniteit. Dat was een grote fout. Point in case: kijk achter het ogenschijnlijke.

  ‐ Sterkte/zwakte. De Amish hebben van een behoefte aan wonen (zwakte0 een sterkte gemaakt. Ze zijn absolute meesters in houtbouw en hebben hiervan een succesvol verdienmodel gemaakt met leveringen in de hele USA.

  ‐ Electro/magnetische straling: De beschaafde wereld in met name de steden is omgevormd tot een open microwave oven (smartphones en zendmasten). Lees hier wat over en tracht een balans te vinden tussen bereikbaarheid en gezondheid.

  ‐ Vocht. In een vochtig klimaat zoals Brazilië hangt de was de hele dag in de kokende zon zonder te drogen. Point in case: vocht is een punt van overweging m.b.t. gezondheid.

 7. Beste Marnix,

  Helaas is zijn de reacties op uw vervolg post nogal jammer itt uw vorige post. Ik zou graag een positieve suggestie plaatsen over Hongarije. Het blijkt dat er al redelijk wat Nederlanders naar Hongarije zijn verkast. Zo veel dat ze er al een kleine gemeenschap hebben opgezet. Zelfs het AD heeft daarover gepubliceerd. https://www.ad.nl/nieuws/nederlanders-verkassen-naar-hongarije-om-te-leven-als-een-god~a3ed57af/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

  Allicht iets om in uw zoektocht naar ”de perfecte locatie” mee te nemen. Ik verwacht dat de maatregelen hier snel zeer extreem zullen worden. Het vervelende is dat de leiders van de paar landen die covid mandaten negeerden allemaal kwamen ”te overlijden” en de opvolgers gingen vervolgens mee in de maatregelen.

  Kortom, ik zie heel veel heil in uw idee en snap volledig dat u Panama wilt ontsnappen gezien de absurditeit aldaar. Zou ik zelf ook heel graag willen. Echter, hier in NL hebben we al heel lang een traditie in de bible belt om niet geinjecteerd te worden. Ik zie die traditie niet snel uitgeroeid worden. Als men zich in een ander land vestigd is het verstandig om eerst een crisis achter zich te laten.

  Kortom, ik ben zeer geinterreseerd in uw project en zie uit naar uw website en andere initiatieven. Als u een locatie heeft gekozen zal ik zeker serieus overwegen om aan te haken aangezien dit geen leven is als dit zo doorgaat (en daar ga ik vanuit).

  Hartelijke groet,
  Hugo

  • Leuk artikel, dank daarvoor. Hongarije is een optie, maar als ik even advocaat van de duivel mag spelen, dit zijn de nadelen:

   – thuisonderwijs is niet toegestaan. Dat schrikt de initiatiefnemers met kinderen waaronder ikzelf af.
   – het is de bedoeling om een politiek stempel op een kleine gemeente te drukken, zodat we weerstand kunnen bieden aan zaken als gedwongen sluiting of maskers. Hongaars is een lastige taal, Latijnse talen leert een Nederlander een stok makkelijker.
   – tot slot, de gemeenschap uit het artikel komt op mij over als een pensionado dorp. Niet een levende gemeenschap met mensen van alle leeftijden

   Wel een goede optie voor veel Nederlanders en niet al te ver weg.

 8. @Hugo
  Maar dat zijn geen libertariers, daar in dat dorp in Hongarije.
  Ofschoon ik een liefhebber ben van het mediterrane leven heb ik mijn twijfels over Portugal, Italie en Spanje. Eigenlijk over alles binnen de EU. We mogen hun macht en vastberadenheid niet onderschatten. Vandaar dat ik een voorkeur heb voor Centraal- en Oost Europa, misschien Denemarken, Zweden en Noorwegen. Ofschoon daar weinig koopjes te vinden zullen zijn. Bovendien is het daar wat ouder in de winter zodat ratio ook mee kan.

  • @Youp,

   Dat zijn idd geen libertarers maar wel mensen die nadenken. Haal even de MSM spin uit dat stuk en je ziet dat de mensen diie de move hebben gedaan.
   – Geen / weinig overheids gezeik
   – Veel vrijheid
   – Goede prijs
   – Etc

   .Wat mij betreft mensen die de regeldruk etc in NL zat zijn en binnen hun mogelijkheden een nieuw bestaan hebben opgebouwd in Hongarije.

   Wat mij betreft zijn zij een stuk liberarischer dan jij en ik want zij hebben de stap durven zetten. Wij niet. Ik ben jalours op die mensen. Jij lijkt hier liever te blijven wachten tot het ultime liberatisch paradijs komt. Blijf gerust wachten. Je ligt eerder in je kist dan dat gebeurt.

   Ik snap overigens je opmerking over Centraal en Oost EUropa niet. Volgens mij ligt Hongarije daar.

   Maar goed, misschien begrijp ik je verkeerd. Even checken;

   Er is een NLse gemeenschap in Hongarije waar;
   – Ze veel grond hebben
   – Voor zichzelf kunnen zorgen
   – Geen massa imigratie hebben
   – geen bizarre politiek correct en LBGTwhatever hebben
   – geen schuld hebben
   – waar ze hun biren kennen
   – etc

   Wat denkt u dat er beter moet? Of bent u zo iemand die denkt, de enige vriendin die ik wil is blond, heeft grote tieten, kan goed pijpen, alltijd leuke make up, altijd in hoge hakken, altijd leuke juwelen goede huisvrouw, altijd een goed humeur en als er ook maar iets aan ontbreekt, onwaardig om mijn vriendin/vrouw te zijn?

   Groeten,
   Hugo

  • Bijna alle landen die u noemt zijn EU. Dat heeft nadelen maar ook voordelen: men kan er zich vestigen en deelnemen aan de lokale politiek.
   De EU heeft totalitaire ambities, maar dat hebben alle politici, Dutarte in de Filippijnen is ook een lekkere kerel, tot voor kort gingen best veel Nederlanders daar heen, al zijn de vrouwen niet blond met dikke borsten, ze vallen goed in de smaak. Nu is het één van de ergste landen in de wereld qua viruswaanzin.
   Daarom interesseert de landelijke politieke situatie mij niet heel veel, we krijgen sowieso te maken met onderdrukking. Waar het om gaat is dat hele dorpen te krijgen zijn, zodat we daar met een groep de zaak normaal en vrij kunnen houden. En speciaal voor Ratio (nee ook voor mij) liefst iets op minimaal 400 meter hoogte. Want dan valt de extreme hitte ’s zomers wel mee weet ik uit ervaring.

  • Hongarije lijkt me een vrij achterlijk land. Een land waar geen vrijheid is, eigenlijk. Een land waar er alleen maar plek is voor religie en conformisme en traditie

   Een land voor middelmatige fascisten

 9. net al mijn lidmaatschappen opgezegd bij de verenigingen die nog steeds niet electronisch vergaderen.

 10. @ Marnix.

  “Julie twee zijn trollen die iedere discussie besmeuren met geblaat dat kant nog wal raakt of dit soort onzin. Als je er niet voor wordt betaald, ga wat productiefs doen.”

  Marnix, ik wil je wijzen op een discussie van een vorig topic (Drie Praatplaten) met Youp die duidelijk aangaf hoe moeilijk kleine entiteiten te verdedigen zijn. Dit thema is van belang voor een kleine eenheid (jouw missie) en een grote eenheid (mijn missie), daar het een directe externe bedreiging vormt (SWOT).

  Komt-ie (het probleem dat ik heb omarmd i.p.v. verketterd):

  Youp: … We moeten niet vergeten dat de lappendeken van koninkrijkjes, prinsdommen, groothertogdommen en andere monarchiale constructies een haast anarchistische situatie opleverde waar de vorst voornamelijk een rechtsprekende taak had als primus inter pares.

  Voight: Youp, eens met uw observatie en ook met de beschrijving van de lappendeken aan koninkrijkjes (geeft m.i. goed aan hoe moeilijk het is om kleine overzichtelijke samenlevingen te handhaven).

  Youp: Ja, hoe je als kleinere entiteit te verdedigen tegen een grotere entiteit is een belangrijke vraag waar volgens mij tot op heden geen antwoord voor is.

  Youp: De paar monarchieën die nog bestaan zijn over het algemeen aangename plekken om te wonen. Ik noem Andorra, Liechtenstein en Monaco. De gedachte erachter is dat de monarch het land ziet als zijn eigendom wat hij later in goede staat, liefst iets beter, wil doorgeven aan zijn nageslacht.

  Voight: Youp, volgens de insteek van koning-filosoof?

  Youp: Nee, de filosoof-koning is een ideetje van Plato. Ik geef een beschrijving van de Europese monarchieën waarbij geleund word op het werk van Fritz Kern ‘Kingship and law in the middle ages’.

  Einde communicatie.

  Kortom, ik had deze vraag kunnen negeren of Youp aanvallen. Echter, daarmee heb ik mijn kernprobleem niet opgelost. Dus, ik heb de afgelopen dagen rondgelopen en wakker gelegen met de beantwoording van de centrale vraag; hoe kleine entiteiten te verdedigen? Na veel wikken en wegen ben ik eruit.

  Nu u nog!

  Ik maak van de gelegenheid gebruik om gelijk maar even een interne kans/bedreiging (SWOT) ter overweging mee te geven; homogeniteit.

  Indien een gemeenschap heterogeen is door dogmatische leden, die bijvoorbeeld een bepaald geloof aanhangen en ook nog substantieel aandeelhouder zijn, dan is de onderneming op een doodlopend pad aangeland. De boel oppakken en opnieuw beginnen is dan de enige oplossing.

  Disclaimer: een theocratische samenleving of een rechtstatelijke samenleving zijn separaat homogene gemeenschappen en daarmee duurzaam (broederliefde). Zodra je die twee gemeenschappen in één enkele gemeenschap gaat onderbrengen dan wordt het karakter van een gemeenschap heterogeen en daardoor niet-duurzaam (broederstrijd).

  Mijn advies: zet je ego opzij en de onderneming in een SWOT-analyse.

  Succes ermee.

 11. @ Ratio.

  Verzoek: Kunt u alstublieft al mijn reacties in dit artikel verwijderen?
  Motivatie: Ik wil niet geassocieerd worden met die Marnix ná lezing van zijn reacties; geen touw aan vast te knopen. Een emotioneel warhoofd met beperkte geestelijke vermogens.

  • Ratio, als je toch aan het verwijderen bent mag je ook mijn bijdragen op dit topic verwijderen, in ieder geval alles dat betrekking heeft op etniciteit, politiek, neonazistische en/of pro-blanke subgroepen, racisme, wapens, geweld en onnodig gekibbel. En verder alles wat als aanstootgevend opgevat zou kunnen worden, inclusief deze mail.

   • ‘pro-blanke subgroepen, racisme en geweld’

    Die link naar Pippi Langkous moet zeker weg, want:

    – Ze heeft het over een ‘negerkoning’
    – kolonialisme en bijgevolg uitbuiting wordt verheerlijkt, ze leeft er goed van, ten koste van anderen.
    – de video is 100% blank
    – genderrollen zijn traditioneel
    – geweld tegen de overheid wordt verheerlijkt

    Daar komt bij, ze was al gewaarschuwd:

    ‘Pippi Langkous krijgt een waarschuwing voor racisme’

    Wie het populaire kinderboek Pippi Langkous uitleent in de bib van Gent, botst binnenkort waarschijnlijk op een waarschuwing voor racisme.

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210122_95478493

    Pippi moet dus zeker als aanstootgevend worden gebrandmerkt.

   • Bij een neonazistische band denk ik aan hoop lawaai en geschreeuw. Daar wil ik niet mee geassocieerd worden.

  • Vertaling:
   Marnix liet ontglippen dat hij Christen is.
   V/K haat Christenen.
   Iemand die haat is niet te vertrouwen, en zal zich tegen je keren zodra je iets zegt waar hij het niet mee eens is.

   • Ik ben ook niet weg van christenen. Maar haat is een groot woord.

   • Nayo, u bevestigt impliciet dat ik (“V/K”) christenen haat.

    Daarom lijkt het me gepast dat u onderbouwt dat ik christenen haat of deze opmerking terugtrekt?

  • Een godsdienstwaanzinnige,

   U: ”V/K haat Christenen”

   Indien dat V/K op mij slaat dan graag onderbouwen of excuses aanbieden?

   Disclaimer: ik ben Christen.

 12. Ratio, Marnix is heel ontevreden met mijn berichten onder dit artikel. Wat mij betreft de bezem erdoor!

 13. @Ratio.

  Bij nadere overweging is er veel voor te zeggen om deze discussie te laten staan en de hele wereld tot in de eeuwigheid te laten zien dat die Marnix niets van vrijheid begrijpt en slechts een benepen en emotionele dictator is zonder poen.

  Voor toekomstige aandeelhouders die overwegen in zijn onderneming te stappen; meerderheid aandeel en exclusief stemrecht. M.a.w. géén stemrecht op Marnix’s aandelen.

  Volgende patiënt. De wachtkamer zit nog vol.

 14. Beste Marnix, een prachtig initiatief. Libertarisme in de praktijk! Kun je me meenemen in je telegram-groep? Ratio heeft mijn contactgegevens.

  Mijn voorkeur heeft het om een dergelijke gemeenschap in Nederland op te richten. We kennen hier de taal en cultuur, wat een groot voordeel is om (economisch) succesvol te zijn. Bovendien is het me in Spanje veel te warm. En mijn gezin vindt een boerderijtje in Groningen al te ver weg. Toch sluit ik graag aan! Ik wil leren van de gesprekken en bijdragen met mijn kennis. Ik heb wel interesse in de aankoop van een huis daar + grond, als belegging en toevluchtsoort mocht de grond me hier toch te heet onder de voeten worden.

  Tot slot verbaas ik mij over de discussie onder dit (en andere) artikelen. Wat heeft nazisme nu met vrije gemeenschappen te maken? Het werpt een schaduw op deze mooie website. En het weerhoudt me om een link van dit artikel door te sturen. Ik zou graag lezen wat jullie gedachtes zijn mbt dergelijke vrije dorpen en wat jullie persoonlijke strategieën zijn.

  • Prepperoni,
   Het is jammer dat discussies onder vrijspreker telkens gekaapt worden door een aantal lieden die ofwel een beetje aandacht en liefde nodig hebben of werken op de propaganda afdeling van de AIVD.

   U kunt een link doorsturen van de Engelstalige versie van mijn website waar dit soort wangedrag niet getolereerd wordt:
   https://vansuyle.com/2021/09/24/towards-a-free-capitalist-commune/

   Initiatieven in Nederland juich ik alleen maar toe, voor mijzelf zie ik het niet zitten, maar dat is een ander verhaal.

   Doordat Zuid-Europa qua prijs zo laagdrempelig is, kunt u altijd deelnemen als vakantieganger of een lap grond achter de hand houden als verzekeringspolis. Ik probeer een vanaf prijs van 10k mogelijk te maken, misschien zelfs minder voor kleine lapjes grond. En iets te zoeken op ten minste 400 meter hoogte, zodat je niet die extreme hitte hebt.

   Wanneer we succesvol zijn is het zeker een model dat gekopieerd kan worden en we willen dan ook zoveel mogelijk vastleggen in woord en beeld als een handleiding voor andere groepen.

   Ratio heeft nog niets doorgestuurd maar dat komt wel.

   • Marnix de opportunistische scharrelaar die zijn grens aangeeft “… was voor mij de druppel …” en toch zaken begint te doen en een voorstel op tafel legt !!

   • Voorstel.

    Om Marnix te omsingelen hoeven we slechts 8 kavels aan te schaffen rondom zijn kavel. Dus even productief (conform de insteek van Marnix): 8 man die even 10k op tafel leggen. We richten een stichting op om anoniem te blijven. Op het moment dat wij Marnix onderworpen hebben op basis van democratie en Marnix vertrokken is uit zijn heilstaat, dan kopen wij zijn kavel op voor een symbolisch bedrag van 100 euro en verdelen de winst onder elkaar. En Marnix kan, een ervaring rijker, als consultant aan de slag om vrijheidsstrijders te waarschuwen tegen kartelvorming. En wij hebben een een leuke vakantiebestemming.

  • Hi Prepperoni.
   Ik heb je mailadres doorgezet naar Marnix
   Ik heb aangeboden om als Marnix een volgend artikel instuurt 1 keer heel actief te modereren
   De EU en de MSM zijn sterk anti Hongarije, wat een aanwijzing kan zijn dat ze daar toch iets goed doen
   Helaas zijn de zomers in Hongarije erg warm

   • Ratio, ik zou zeggen begin er met dit artikel maar mee!

    Kan je exact aangeven wat niet voldoet aan de norm in dit artikel en waarom?

    Ik pak in ieder geval de handschoen op. Leuk!

   • Ratio, ga je dan uitsluitend reactief modereren of krijgen we ook een normstellend ’template m.b.t. vrijheid van meningsuiting’ aangereikt?

Comments are closed.