Dit jaar is het precies 400 jaar geleden sinds de eerste Thanksgiving. In 1939 verplaatste president Franklin D. Roosevelt Thanksgiving naar een week eerder dan normaal, in de overtuiging dat dit zou helpen de detailhandelsverkopen te stimuleren. De idee was dat men dan meer geld en tijd zou hebben om te shoppen voor Kerst.  Dit economisch genie zou verantwoordelijk zijn voor het beëindigen van de Great Depression. 


Het  was de eerste keer dat de overheid zich volop ging bemoeien met het bestrijden van een depressie en dit werd  ‘toevallig’ ook de langste depressie ooit.  Hier Tom Woods over de desastreuse interventies van FDR.   Hij maakt ook gehakt van de mythe dat Hoover ‘laissez faire’ was en dat FDR moest ingrijpen omdat de vrije markt faalde.  Hier Tom Woods over de depressie van 20-21, die net zo hevig was in termen van contractie maar waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben omdat de overheid de vrije markt zichzelf liet herstellen en dat binnen anderhalf jaar gepiept was. 

Door in te grijpen in minimumlonen en de prijzen te bevriezen/reguleren liep de werkloosheid in de jaren 30 flink op. Rothbard beschrijft dit in zijn boek over de Great Depression.  Interessante lectuur voor wanneer u wat tijd over heeft omdat u zonder baan zit door overheidsinterventies om die andere onzichtbare vijand zogenaamd te bestrijden.

Terug naar Thanksgiving.  De Pelgrims probeerden eerst een collectivistische commune op te zetten.  Toen dat eindigde met honger (je verwacht het niet) schakelde men over op kapitalisme en kon men met de daarmee gegenereerde overvloed een feestje organiseren. 

Hijseenberg,  November 2021 

 

4 REACTIES

  1. De uniformen bij de schietpartijen in Rotterdam waren van Eurogendfor
    en die zijn hier nu ook actief en die hebben een “license to kill”
    letterlijk en figuurlijk. Daarom willen ze ook het gewone leger en
    politie verplicht laten prikken dan kunnen die zich niet meer bedenken.

  2. Iedere burger heeft het recht om “vreemde” militairen in Nederlandse uniformen te executeren (oorlogsrecht)!

Comments are closed.