Via via kom ik op shop.kalashnikov.com terecht. Op de voorpagina staan de aanbiedingen, waaronder de AK74. Precies wat ik nodig heb. Prijs: € 252,–, nieuw, vers uit de fabriek. Toevoegen aan winkelmand. Er komt € 5,50 aan bezorgkosten bij, kan alleen bezorgd worden van maandag tot en met vrijdag, niet in het weekend.

Maar ik moet natuurlijk ook munitie hebben. Ik struin de hele site af en vind diverse soorten munitie maar niet de munitie die ik nodig heb voor mijn AK74. Wat blijkt: ik moet eerst lid worden van de Kalashnikov Privilege Club. Ik kan lid worden zodra ik legaal eigenaar ben van een Kalashnikov. Als ik vijf jaar lid ben mag ik de munitie bestellen.

Op de site van Kalashnikov staat bij ieder vuurwapen het doel waarvoor hij bestemd is. Hoewel de Russische wet sinds 2016 zelfverdediging met een vuurwapen toestaat – uiteraard onder strikte voorwaarden – vermeldt de site bij geen enkel wapen `zelfverdediging´ als mogelijk gebruiksdoel.

Misdaden met vuurwapens worden voor het overgrote deel gepleegd met (illegale) handvuurwapens. Je mag in de Russische Federatie weliswaar een handvuurwapen kopen, maar deze zul je in een schietclub achter moeten laten, hij mag niet mee naar huis. Een wapen dat je thuis wilt bewaren moet ten minste 500 mm lang zijn.

Die AK74 zonder munitie gaat het niet worden. Er zijn drie categorieën: burger, service en militair. De AK74 valt in de laatste categorie. Ik zal een burgerversie moeten kiezen. Saai. Ik stuit op een filmpje waarin ze een Saiga 9 – een burgerversie – aanpassen aan individuele wensen:

De Saiga 9 kost € 601,–, plus € 5,50 verzendkosten. Eventuele accessoires kun je meteen meebestellen, tegen meerprijs uiteraard. Munitie – in een origineel Kalashnikov doosje zitten 50 patronen, je mag maximaal 1.000 patronen bestellen. In het magazijn van een burgerversie passen maximaal tien patronen, een geluiddemper is niet toegestaan. Je mag maximaal tien vuurwapens bezitten, tenzij je geregistreerd verzamelaar bent.

Vanuit je luie stoel online een mooie nieuwe Avtomat Kalashnikov bestellen, inclusief munitie en accessoires, en afrekenen met je creditcard is niet voor iedereen weggelegd. Voor mensen die minder te besteden hebben is er op de site een marktplaats voor gebruikte wapens. Er is een Kalashnikov voor ieder budget. En als je je bestelling afhaalt kun je ook gewoon contant betalen.

Om de order rond te maken moet je tenminste 18 jaar oud zijn, over de Russische nationaliteit beschikken, met goed gevolg een opleiding hebben afgerond inzake civiel vuurwapenbezit en een verklaring van geen bezwaar overleggen van je lokale politiebureau.

Ingezonden door Nico de Geit

33 REACTIES

 1. Ik vind 18 jaar erg jong. Maar anderzijds: met 18 jaar mag je ook een auto besturen. Ook een 18-jarige heeft zelfbeschikkingsrecht, en bijgevolg het recht om zichzelf te verdedigen.

  • @Nico de Geit. Met 18 jaar mag je ook het leger in, en met heel wat dodelijkere wapens omgaan.

   Dank voor het insturen van het artikel

  • Kyle Rittenhouse was 17, en ongewapend had hij niet meer geleefd.

  • De camera op de Kalashnikov van zijn vriend in het filmpje is interessant: wordt de Kalashnikov gebruikt voor zelfverdediging dan kunnen achteraf de beelden worden teruggekeken.

   In de meeste gevallen zal zelfverdediging niet meer inhouden dan: ‘ga naar achter want ik schiet’. Je hoeft niet direct de persoon uit te schakelen. Met tien kogels heb je de mogelijkheid eerst waarschuwingsschoten te lossen.

  • Een kleine aanvulling op het artikel:

   De Kalashnikov shop levert de bestelde goederen af bij je thuis, op je werk of op een andere afgesproken locatie, doch uitsluitend binnen de Russische Federatie. Levering buiten de Russische Federatie is niet mogelijk, ook niet voor kleding etc.

 2. Ik ben voor wapenbezit. We moeten onszelf kunnen beschermen, tegen criminelen en/of tirannen en/of psychopaten en/of overheden en/of buitenlandse machten, die de boel willen overnemen.

  De founding fathers begrepen dat hier niets ‘radicaal’ aan is.

  Trouwens, krijg je geen gezeur als je dit post? Mag dit wel, etc? Is dit niet ‘verboden” ? Het aanzetten tot haat, of wat dan ook?

  • @Nayako. Volgens mij is dit toegestaan. Het is duidelijk dat je als Nederlander dit niet kan laten thuisbezorgen. Het is ook geen oproep tot het aanschaffen van in NL illegale vuurwapens.

   Als we een artikel zouden schrijven hoe je in Midden-Europa als Nederlander vuurwapens kan aanschaffen en zouden oproepen dat te doen, dan zouden we volgens de wet wel fout bezig zijn.

   • Ja, ok

    Maar je kan er wel vanuit gaan dat de AIVD je site de hele tijd onder de loep houd. Iets dat op zich ook geen probleem is, want ze kunnen er toch niets mee.

  • Nayo,

   Het artikel gaat over legaal vuurwapenbezit in Rusland. De regels staan in het artikel. 18 jaar, de Russische nationaliteit, opleiding + geen bezwaar van de politie. Plus een link naar de originele wettekst.

 3. Wat een lulverhaal, iedereen van 18 jaar en ouder kan een Hatsan pildrijver aanschaffen, verschiet .50 kogels met 950 Joule.
  In Nederland.

 4. Zeker legaal in tegenstelling tot een ak47, door je argumenten heen?

  • In Nederland mag je als burger legale vuurwapens niet gebruiken voor zelfverdediging, in Rusland mag dat wel. Zij het onder strikte voorwaarden. Ik denk dat ze er in Rusland aardig over nagedacht hebben.

   • Als je in NL overvallen word, door iemand, in je huis. En die persoon bedreigd je leven, dan mag je die persoon niet dood schieten. Je moet dan ‘de politie’ bellen, ik bedoel ‘de boa’s’. En die komen dan een halfuur later, om ‘even te kijken wat er aan de hand is’

    hahaha

    Dat is toch gewoon zelfdestructief gedrag? Of is dit ‘extreem rechts’, van mij? Is zelfdestructie dan links?

   • Nayo,

    Er gaat niemand dood. Welke misdadiger zet de misdaad door als er op hem geschoten wordt met een Saiga 9? Zodra de eerste kogel voor hun voeten inslaat of over hun hoofd vliegt kiezen ze in 99,9% van de gevallen het hazenpad.

    De 0,1% die de de misdaad wél doorzet is echt niet goed snik. Als een gestoorde misdaden pleegt en hij sterft tijdens een misdaad, moet je daar rouwig om zijn? Beter dat de misdadiger sterft dan de nette burger – nu is het andersom.

    En, die mogelijk is er sinds kort: je hebt alles op beeld. Ook automatisch 112 bellen zal inmiddels tot de mogelijkheden behoren.

    De rechter zou dat als eis voor zelfverdediging kunnen stellen: je moet wel op die knop drukken. Dan is er beeld, geluid en 112 is gebeld. In de 99,9% van de gevallen dat de misdadigers wegvluchten heb je ze mooi op beeld. En in de 0,1% van de gevallen kan de rechter zien dat er echt geen andere optie was.

    Ik verwacht overigens niet dat de politie veel gaat doen om misdaden te voorkomen. Als je wegvluchtende misdadigers op beeld hebt mag je online aangifte doen. Nu is het zo dat als een misdadiger iets overkomt de nette burger direct wordt opgesloten. Maar dat zal wel een agenda zijn.

   • Als een gestoorde misdaden pleegt en hij sterft tijdens een misdaad, moet je daar rouwig om zijn?

    Weet ik niet, moet je zelf weten. Kan je alleen zelf weten

    Ik zou mij wel schuldig voelen, als ik hem/haar zou afschieten.

   • In NL zijn de criteria van noodweer en noodweer exces van toepassing op zelfverdediging.

 5. Ook handig zijn pepperspray guns, zoals de compacte en goedkope Kimber Pepperblaster
  https://youtu.be/_PvMRDPmWy8

  en de professionele JPX Firestorm
  https://youtu.be/3x7x_sDTS7c

  Non lethal weapons, zoals pepperspray, CS-gas en tasers, voorkomen veel juridische problemen die bij vuurwapens kunnen optreden.

  Pepperspray mag in NL niet worden gebruikt, in Duitsland wél (Tierschutz). In NL zijn wel de blauwe en moeilijk afwasbare ‘smurfen spray’ en DNA-spray toegestaan (als hulpmiddel bij daderherkenning).

  • Een legaal wapen betekent niet dat de zelfverdediging legaal is. Zelfverdediging met een legaal wapen kan strafbaar zijn. Je krijgt alleen geen straf voor illegaal wapenbezit. Onderscheid de legaliteit van het wapen zelf en de legaliteit van de toepassing ervan.

   • Klopt! In NL letten rechters er heel sterk op of je geen ‘eigenrichting’ hebt gebruikt. Dus geweld moet proportioneel zijn en uitsluitend ter zelfverdediging. En zo’n burgerarrest moet een ‘heterdaad’ zijn. Politie en justitie houden hier duidelijk niet van concurrentie. 😁

   • Definities en jurisprudentie zijn wel bepalend in deze. Zo mag je in China een winkeldief nog doden als hij allang je winkel al is uitgevlucht, omdat dit nog steeds onderdeel van de overval uitmaakt. In de VS werd echter een winkelier veroordeeld die een weg vluchtende winkeldief in de rug had geschoten (als hij hem tijdens de overval in de borst had geschoten was hij vrijuit gegaan).

  • De wetgever (parlement) duldt geen concurrentie. Die heeft bepaalde uitvoerders een geweldsmonopolie toebedeeld.

   • Ja, maar zoals bij alle monopolies ontbreekt de klantgerichtheid. De torenhoge kosten en het chronische gebrek aan capaciteit maken alle overheidsdienstverlening tegenwoordig vrijwel onbruikbaar (zorg, onderwijs, politie en justitie, ed).

    Alleen voor een moord of een inval in een drugslab komt de politie nog achter haar bureau vandaan. Is je fiets gestolen dan zoek je het zelf maar uit. Maar dat mag dan weer niet! Uiteindelijk zal de overheid alle uitvoerende taken noodgedwongen moeten afstoten en aan de markt moeten overlaten. Ze kunnen zich dan hooguit nog met de coördinatie bezighouden. Dus private beveiligings- en opsporingsdiensten en rechtbanken/mediators die de burger bedienen, onder toezicht van het ministerie van veiligheid en justitie?

 6. Welke crimineel zal zijn gedrag voortzetten als hij vrij een verkrijgbare (zonder wapenvergunning) hatsan piledriver 12,7 mm op hem gericht ziet.
  Een ak 47 valt wel onder de wwm, vergunning nodig.
  Er zijn wel meer vergunningvrije wapens (o.a. pcp’s) te koop in Nederland.
  Blijft een lulverhaal dit artikel.

  • Graftak, soms heb je iets meer vuurkracht nodig. Bij de nieuwe PPK-20 hoort ook speciale 9mm munitie, zie filmpje. De punt van de projectielen is veel kleiner dan 9mm in diameter, zodat je ook door lichte pantsering heen komt, zoals een gemetselde muur, een auto, etc.

   Je moet wel eerst je pasje tonen voordat je de boef uitschakelt: https://www.youtube.com/watch?v=HkeAcGimnTI

   De PPK-20 is onderdeel van een survival kit voor piloten en zal niet komen als burgervariant want is opgevouwen slechts 42 cm lang. De speciale munitie om door lichte pantsering heen te komen zal ook niet leverbaar zijn voor burgers.

   En nogmaals Graftak: dit artikel gaat over legaal vuurwapenbezit in de Russische Federatie. In Nederland gelden andere regels, maar daar gaat dit artikel niet over.

   • Dat begrijp ik Nico. Maar mijn punt is dat we hier in Nederland leven, dus wat de wetten in de Russische Federatie betreft, die zijn niet van toepassing in Nederland. Ik gaf aleen maar aan dat er legaal een wapen aangeschaft kan worden. Dat je jezelf niet mag verdedigen weet ik ook wel, zelfs die tactical pen waar Peter de Jong het over heeft is strafbaar bij gebruik. Wen er maar aan dat we in een apenland leven.

Comments are closed.