In een verrassende bedrijfsrevisie die de Nederlandse regering als een “onwelkome verrassing” bestempelde, zei Royal Dutch Shell maandag dat het zijn dubbele aandelenstructuur zou schrappen en zijn hoofdkantoor vanuit Nederland naar Groot-Brittannië gaat verplaatsen. Weggejaagd door Nederlandse belastingen en geconfronteerd met klimaatdruk in de rechtbanken. Het bedrijf, dat lange tijd werd geconfronteerd met vragen van investeerders over zijn dubbele structuur en onlangs werd getroffen door een Nederlands gerechtelijk bevel over zijn klimaatdoelstellingen, zal ook “Royal Dutch” van zijn naam schrappen – onderdeel van zijn identiteit sinds 1907 – om Shell Plc te worden.

Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft een langdurige worsteling met de Nederlandse autoriteiten over de 15% dividendbelasting in het land, die Shell met zijn twee aandelenklassen wilde vermijden. De nieuwe structuur zou dat probleem oplossen en Shell in staat stellen sneller verkoop- of overnameovereenkomsten te sluiten.

“De huidige complexe aandelenstructuur is onderhevig aan beperkingen en is mogelijk niet houdbaar op de lange termijn”, zei Shell, toen het zijn plan aankondigde om de structuur te wijzigen. De stap vereist ten minste 75% van de stemmen van de aandeelhouders tijdens een algemene vergadering die op 10 december wordt gehouden, aldus het bedrijf.

“We zien voordelen in de voorgestelde herstructurering van Shell’s aandelenstructuur en fiscale woonplaats. Naast andere voordelen zullen de voorgestelde wijzigingen Shell’s vermogen vergroten om aandelen terug te kopen”, zei Jefferies in een onderzoeksnota.

Om de betrekkingen tussen Shell en Nederland verder te verslechteren, zei het grootste Nederlandse staatspensioenfonds ABP vorige maand dat het Shell en alle fossiele brandstoffen uit zijn portefeuille zou schrappen.

In reactie op de effectieve scheiding zei de Nederlandse regering maandag “onaangenaam verrast” te zijn door de plannen van Shell om vanuit Den Haag naar Londen te verhuizen. Het besluit zal ondertussen worden gezien als een blijk van vertrouwen in Londen nadat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie een verschuiving van miljarden euro’s in de dagelijkse aandelenhandel van de Britse hoofdstad naar Amsterdam teweegbracht.

De stap van maandag volgt op een grote revisie die Shell deze zomer heeft afgerond als onderdeel van haar strategie om over te stappen van olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen en koolstofarme energie. De revisie omvatte duizenden banenverlies over de hele wereld.

In mei beval een Nederlandse rechtbank Shell om de geplande reductie van de uitstoot van broeikasgassen te verdiepen om zich aan te sluiten bij het klimaatakkoord van Parijs, dat tot doel heeft de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Shell heeft laten weten in beroep te gaan.Shell vecht ook tegen oproepen van vorige maand van activistische investeerder Third Point om het bedrijf op te splitsen in meerdere bedrijven.

Bedrijfsreuzen staan ​​onder toenemende druk om hun structuren te vereenvoudigen, waarbij General Electric, Toshiba en Johnson & Johnson vorige week plannen aankondigden om op te splitsen in afzonderlijke bedrijven.

Dubbele vermeldingen, die duurder zijn in onderhoud, raken ook uit de gratie. Consumentenproductengigant Unilever verliet vorig jaar zijn dubbele Engels-Nederlandse structuur ten gunste van één enkele in Londen gevestigde entiteit. Miner BHP Group heeft ook een beroep gedaan op een dergelijke structuur

De aandelen van Shell, die volgens het plan nog in Amsterdam en New York worden verhandeld, zijn maandagochtend na het nieuws ruim 2% gestegen in Londen.

Bron: Zerohedge 

 

7 REACTIES

  1. Wat een grap, nu al 2 multinationals die zijn overgestapt. En maar blijven roepen dat de brexit slecht blijkt te zijn voor Engeland. Opnieuw worden we keihard aantoonbaar voorgelogen met duurzaamheid waanzin.

  2. Je hebt dus de aandelen RDSA & RDSB.
    Zonder er al te diep op in te gaan, realiseer u waar, in welk land, de 15% dividendbelasting blijft die u moet afdragen, voor en na de nieuwe structuur bij: aandelen RDS-A in handen van een Duitser of een Franse man.
    Alvast namens deze landen hartelijk dank.
    En ga me nu niet vertellen dat u het niet begrijpt waarom straks de winstbelasting in NL op dit soort inkomsten opgetrokken moet/gaat worden tot de vergelijkbare 25% in D of 30% in F.
    De volgende die volgt is Hoogovens, maar dit waarschijnlijk meer door de aanpassing in Scotland op verzoek van India en China.

    • Fiscale concurrentie tussen landen is een groot goed. Rupsje nooit genoeg is niet in toom te houden door de respectieve parlementen. Parlementen die omkering van de bewijslast als een groot goed beschouwen en voorbijgaan aan rechtstatelijke beginselen. Fiscale concurrentie houdt rupsje nooit tenminste nog een beetje in toom. Bedenk dat die extra belastingen doorgegeven gaan worden aan de consument. Mensen denken dat ze minder gaan betalen als bedrijven meer gaan betalen. Maar dat zal een illusie blijken.

      • ff zwarwit alle Nederlandse aandelen RDS-A zijn in handen van niet NL-ers;
        ervoor kwam er in de NL-staatskas 15% div. belasting te heffen over deze Nederlandse aandelen
        Erna 0,0 nikkus nakkes nada.
        Het gaat erom dat de fiscalestructuur in de eeg niet hetzelfde is en ook nooit zal worden; oorzaak is dat zij graag die inkomsten willen vangen dan wel vasthouden.

    • Ik heb er nog eens aan zitten rekenen en het valt me nog mee.
      De staat-NL loopt 500.000.000€ mis.

  3. Dag aardbevingschade in groningen, dankje voor bedrijfsaftrek, alleen maar vangen, maar nigeria mag zijn eigen rommel opruimen!
    Rutte nog bedankt, wij en Claus zullen altijd aan denken.
    Hou ze bij jullie onder de duim met corona!

    • IS de overheid niet aasnrakelijk voor wat zij toelaat binnen haar grenzen, en daarnaast we verwijzen graag naar Shell, maar het is de overheid die mede-eigenaar is van de NAM, in al die jaren had men ook de gasopbrengsten onder kunnen brengen in een investeringsfonds, en vervoglens enkel een deel van de winst uit de fonds kunnen aanwenden in de begroting. Het had er voor gezorgt dat er momenteel meer dan genoeg geld per jaar zou worden gegenereerd om niet alleen de belastingen te verlagen maar ook structureel de schade van deze overheidsonderneming te vergoeden, zonder daarbij te wijzen naar de bedrijven die de overheid bereid heeft gevonden om deze voor de staat zeer lucratieve deal mogelijk te maken.

      Sheel heeft aan al zijn verplichtingen voldaan. En betaald en heeft altijd een royaal deel afgestaan aan de overheid voor het recht dat gas mede-op te pompen.

Comments are closed.