Wie voorzag in 2019 dat er in Nederland een social credit systeem zou ontstaan? Carver, de auteur van het boek “Neurocity”: “In 2052 is langzaam maar zeker de ‘Smart Nation’ ontstaan. Door informatietechnologie en het ‘Internet of things’ – intelligente, zelfdenkende, geïntegreerde ICT-systemen –  wordt alles automatisch geregeld. Alledaagse zaken zijn hierdoor een ‘entiteit’ geworden op internet, er is zo automatische ‘communicatie’ met personen en objecten en in deze interactie worden volledig autonome beslissingen genomen. De onderdelen van het land zijn verbonden via een netwerk van sensoren en technologie, met als motor dit ‘Internet of things’. Dit maakt niet alleen een efficiënt bestuur mogelijk, maar laat het ook toe om de burgers in de gaten te houden. ’Smart Nation’ is een goudmijn met een omzet van véle tientallen miljarden. De uitvoering ervan ligt bij megatechnologie- bedrijven. Deze bedrijven verkopen ‘efficiency en veiligheid’ voor burgers. Met behulp van technologie, psychologische massa-beïnvloedingsmodellen en door ieders permanente online verbinding is men massagedrag gaan beïnvloeden en sturen. De technologieën zijn verweven in ieders dagelijkse leven.

De overheid is het te riskant gaan vinden om vele niet-controleerbare burgers te hebben in het overvolle land en heeft daarom in de loop van de jaren beetje bij beetje het leven van al haar burgers onder de noemer ‘veiligheid’ en ‘efficiency’ gereguleerd. De online identiteit van burgers is niet meer zoals ooit ieders sofinummer en een hoeveelheid losse digitale accounts. Het is nu een bundeling van ieders volledige digitale activiteiten, die constant geruisloos in de gaten worden gehouden door technologiebedrijven. Ieders totale digitale gedrag ……. is gekoppeld in één ‘profilebatch’.

Zonder dit is het totaal onmogelijk om aan welke maatschappelijke activiteit dan ook deel te nemen. Maatschappelijke overtredingen worden in dit systeem automatisch bijgehouden.

Burgers scoren ‘sociale min- en pluspunten’ die van invloed zijn in hun dagelijkse leven qua het krijgen van werk, huisvesting en ‘social benefits’.

De meeste Nederlanders vinden dat helemaal niet erg, ‘ik heb toch niets te verbergen’ zeggen ze altijd… 

Neurocity – januari 2019 –
Geschreven door Carver, boek is te bestellen bij Bol.

7 REACTIES

 1. ‘ik heb toch niets te verbergen’ zeggen ze altijd… “

  Ja, die uitspraak. Om te huilen. Ik heb niets te verbergen. Hang even een camera op in mijn slaapkamer, ik heb toch niets te verbergen. Zend het uit, op de grote markt. Ik heb niets te verbergen. Dat kan iedereen dan zien. Nayaka’s slaapkamer live, niets te verbergen, kijk maar! Een livestream!

 2. Gevraagd naar wat vrijheid is zullen Nederlanders vaak zeggen dat zij ‘vrijheid van meningsuiting’ hebben, al zullen zij in de praktijk zelden iets anders zeggen als álle anderen. ‘Gewoon jezelf kunnen zijn’ lijkt meestal veel op het ‘jezelf zijn’ van de buren, iedereen denkt binnen dezelfde kaders, richt zijn huis hetzelfde in en laat ’s avonds alle gordijnen open. Efficiency en ‘geluk’ zijn de doelen van de door Aldous Huxley beschreven totalitaire maatschappij (in ‘Brave New World’) , een vorm van totalitaire maatschappij die; in Huxley’s woorden; ‘door liberalen en rationalisten niet herkend wordt als totalitair.’ De ongebreidelde consumptie en het conditioneren van ‘vrije-blije’ opvattingen door marketingtechnieken. In de roman van Huxley denkt de mensheid dat het gelukt is om in een roes van permanent geluk te zijn. Pijn en verdriet zijn uitgebannen, er bestaat geen verveling en ongeluk. Bij mensen waar dat wel nog een beetje is moet worden ingegrepen, zij zijn ‘ziek’.

  In oktober 1949 ontving George Orwell een brief van Aldous Huxley. Hij schrijft hem o.a.:

  “……. Within the next generation I believe that the world’s rulers will discover that infant conditioning and narco-hypnosis are more efficient, as instruments of government, than clubs and prisons, and that the lust for power can be just as completely satisfied by suggesting people into loving their servitude as by flogging and kicking them into obedience. In other words, I feel that the nightmare of Nineteen Eighty-Four is destined to modulate into the nightmare of a world having more resemblance to that which I imagined in Brave New World. The change will be brought about as a result of a felt need for increased efficiency.”

  Huxley schreef dat als een bevolking voortdurend steeds weer zou worden afgeleid met onbenulligheden, als het hele culturele leven één mallemolen van vermaak zou worden, het openbaar debat een soort van debiele kleuterpraat zou worden. Dan zou een samenleving op sterven na dood zijn. Niemand zou nog ergens tegen in opstand komen; behalve dan tegen een inperking van de ‘vrijheid’ van leeghoofdig vermaak.

  Mensen die niet in ‘het straatje’ van het progressief-liberalistische conformisme meelopen worden als populistisch, fascistisch of nazistisch gelabeld. Dit blijken niet meer dan loze spreuken en lege kretologie te zijn. Als er namelijk zaken naar buiten komen die echt Orwelliaanse ‘Big Brother’–achtige verschijnselen zijn hoort men dezelfde mensen niet. In 2016 kwam b.v. in het nieuws dat bepaalde buitenlandse inlichtingendiensten telefoons van Europese burgers afluisteren. Begin 2017 kwam in het nieuws dat de multinationals die die apparatuur maken, programma’s hebben in smartphones en smart-TV’s waarmee ze álle burgers in hun eigen huis kunnen afluisteren, zelfs als ze deze apparaten uit hebben staan. Dit zijn praktijken die letterlijk ook in Orwell’s ‘1984’ plaatsvinden. Van de kant van de zich progressief en liberaal noemende figuren; die zo ‘bezorgd’ zijn over het ‘totalitair’ worden van de overheid; was een oorverdovende stilte te horen. Niemand liet zich hierover uit, niemand had het erover, er kwamen geen acties via social media, totaal niets. Als er in Nederland een van de nog weinige burger-weerstandjes komt tegen zware overlast van buitenevenementen komen er wél massale protesten van duizenden plezierzoekers en ’moet-kunnen’-aanhangers. Als in het land pleziertjes dreigen te worden beperkt komen mensen in protest, als hun smartphones en smart-TV’s hun hele privéleven kunnen afluisteren dan vinden ze dat wel goed. Dit is een typische ‘Brave New World’- houding. De burgers in dat boek vonden het ook wel goed, als ze maar ‘gelukkig’ waren.

  Het échte probleem is niet dat men op tijd eens plezier en lol heeft. Het échte probleem is dat men niet meer weet waaróm men het liefst de hele tijd alleen maar lacht, lol maakt en steeds maar meer vermaak en vertier zoekt en het liefst helemaal niet meer zelf nadenkt.
  Dáár was Huxley nog het allerbangste voor.

  stukken uit: Neurocity ‘George Orwell versus Aldous Huxley’

 3. Er bestaat de hoop dat al die private informatie de blockchain opgaat en daarmee gedecentraliseerd ipv gecentraliseerd wordt opgeslagen. Niet dat er wat veranderd aan de root cause van het probleem zijnde mensen zonder een werkelijk doel in het leven.

 4. Met “vrijheid” wordt de mens geboren! tijdens het leven tot de dood wordt die vrijheid “geroofd”

 5. Je ziet dat in sci-fi ook vaak:een totalitaire staat die toch grote technologische ontwikkelingen heeft gedaan. Volgens mij gaat het niet samen. Niet voor lang tenminste. Net zoals nazi Duitsland de atoomgeleerden verloor. Een totalitair regime rust op leugens en als leugens je principes zijn, kun je geen wetenschap bedrijven. Wetenschap heeft waarheid nodig. Je ziet nu de wetenschap al sterven aan een zee van leugens.

 6. Is dat zo? China is al érg lang een communistische dictatuur en is nu al de 2e economie van de wereld.
  Nazi-Duitsland liep in technologische ontdekkingen vaak ver vooruit op de Amerikanen, zo vér zelfs dat de Amerikanen na de oorlog maar even hun principes opzij zetten en in ‘Operation Paperclip’ 350 nazi-geleerden naar de USA haalden.
  Om er maar een paar uit te halen:
  De eerste tv-uitzending ter wereld kwam van nazi-duitsland, de eerste raket kwam van nazi-duitsland, de eerste straaljager kwam van nazi-duitsland, de eerste helicopter werd door de nazi’s geproduceerd, alleen met hulp van nazi-geleerden konden de amerikanen de Saturn-5 ontwikkelen en naar de maan. Adolf Hitler had eerder een atoombom tot zijn beschikking dan de Amerikanen, maar het wapen was te primitief en onhandig om vanuit de lucht te worden ingezet en hij had te weinig grondstoffen. In 1937 kwam de ‘Z1′ in bedrijf, de eerste vrij programmeerbare computer ter wereld, deze werd onder de nazi’s nog opgevolgd door de Z2, Z3 en Z4. Zoek zelf maar eerst een wat op:

  https://www.cegesoma.be/nl/de-duitse-geheime-wapens-de-bibliotheek-van-het-cegesoma

  https://www.atchuup.com/nazi-war-inventions

Comments are closed.