Ik dacht laatst nog eens aan mijn militaire diensttijd in de jaren ’80 bij de Cavalerie en onze grootschalige najaarsoefening Atlantic Lion in de Noord-Duitse laagvlakte. De koude oorlog was nog heel aanwezig voor niet-burgers. We lagen daar met vele Britse-, Nederlandse-, Belgische-, Franse-, Duitse- soldaten in het open veld, in weer en wind, kou en soms al de eerste sneeuw. Wassen en scheren deden we ons met ijskoud water, eten uit het blik zelf, bij ‘verplaatsingen’ vaak ook koud. Twee weken hetzelfde uniform aan, stinkend naar diesel en benzine. Het Oostblok had een tankmacht van een aantal keren van die van de Navo, vele dúizenden tanks en Oost-Duitsland waar die allemaal lagen was niet zo erg ver weg. Wij kregen van de officieren te horen dat mócht er écht oorlog uitbreken de Warschaupact-tankmacht binnen een paar uur zou staan waar wíj gelegen waren, onze statistische overlevingskans was dan 50% voor hooguit een aantal úren, omdat tanks nu eenmaal in de voorste linie staan bij een oorlog…

Niet dat al die ‘jongens’ daar vrijwillig voor gekozen hadden, maar áls het echt gebeurd was, zouden wij gedaan hebben wat we al tientallen keren keer geoefend hadden: we hadden zo goed en zo lang mogelijk weerstand geboden tegen de inval van alwéér een dictatuur (na de Nazi’s 40 jaar eerder toen een Communistische).  Zestien maanden van ons leven offerden we min of meer op voor onze democratie en ‘de vrijheid’ van het Westen, tegen een schamele ‘vergoeding’ van een aantal honderden guldens per maand toen. Met de Brexit-discussies in Groot-Brittannië zag ik op BBC ‘Question Time’ eens een zoon van een oorlogsveteraan, die zei hoe wat de EU allemaal wilde gaan doen te rijmen was met al die soldaten die hun leven gegeven hadden voor de vrijheid en dat het UK alleen al dáárom uit de EU weg moest. Dáár moet ik nu ook aan denken.

Als je nu ziet hoe diezelfde vrijheid ons via de achterdeur; om iets wat qua sterftecijfers zowat het dubbele is van het zware griepseizoen 2018 ( 9400 doden in 4 maanden griepseizoen en nu corona in 22 maanden 18.600 doden); stapje voor stapje ontnomen wordt (lockdowns, reisverboden, avondklok, ‘pasjes’ en ’testen’ om ergens binnen te komen, gemaskerd over straat lopen…) , voor onze ‘veiligheid’ en ‘gezondheid’, précies zoals die dictaturen met hun Gestapo en Stasi ook deden wordt ik misselijk. Misselijk van het precedent dat nu gevonden is om dit in de nabije toekomst vaker te doen. Aankomende (semi-) dictaturen zeggen nóóit dát ze een dictatuur willen worden, maar altijd dat controle ‘nodig’ is voor……. De overheids-slogan “Samen krijgen we corona onder controle” lijkt lángzaam maar zeker: “Samen krijgen we onder controle” te worden.

Ik word misselijk van de grote massa burgers die nóóit ook maar iets, gratis en voor niets voor onze vrijheid gedaan hebben; niet maar één weekje, maar zoals veel jongemannen vroeger 65 weken; de grote massa die het in méérderheid blijkbaar allemaal wel OK vindt, want ze doen niets, protesteren niet en demonstreren niet, als ze maar van hun gemakkelijke leventje kunnen genieten.
Al dát is een klap in het gezicht van al die oorlogsveteranen en gesneuvelden van zowel de 1e áls de 2e wereldoorlog. Al die mensen die hypocriet ieder jaar in mei op de voorste rij ‘herdacht’ worden door politici die zélf nú langzaam maar zeker op weg zijn hetzelfde te doen als waar die veteranen die ze ‘herdenken’, zo’n 75 jaar geleden tégen gevochten hebben en vaak hun leven uit idealisme voor gegeven hebben. Ik wordt misselijk van alle mensen die nóóit érgens hun leven voor zouden geven, of zelfs maar op het spel zullen zetten, en die ook nú nog, ánderen dat voor hun laten doen en zelf lekker in hun gemakkelijke comfortzone blijven zitten en geen vinger zullen uitsteken om Europa tot een soort van halve dictatuur te laten verworden. Misschien verdienen ze dat dan ook wel….
Carver

14 REACTIES

 1. “om iets wat qua sterftecijfers zowat het dubbele is van het zware griepseizoen 2018 ( 9400 doden in 4 maanden griepseizoen en nu corona in 22 maanden 18.600 doden)”

  Goed artikel maar…..
  22 maanden kan onmogelijk 1 seizoen zijn. Dat is toch echt 2 jaar of minimaal 2 seizoenen.
  Reken nog maar eens uit of het echt meer is als 2018.

  • als ik alle griepseizoenen vanaf de Spaanse griep optel kom ik tot vreselijke dodencijfers! maar dat kan ik beter niet zeggen want dan breng je ze op ideeen. krijg je elk jaar 5 maanden lockdown in de winter. ook goed voor het klimaat zullen ze dan zeggen.

 2. “Misschien verdienen ze dat dan ook wel….”
  Dat denk ik dus ook. Laat ze maar stikken in hun corona angst, corona dictatuur en de onfeilbare bureaucraten die geen enkel probleem opgelost krijgen.

  Een probleem is dat deze angsthazen de rest ook onder de knoet willen hebben. En waar kan ‘de rest’ momenteel naar toe vluchten als het uit de klauwen loopt. Zoals iemand in een ander artikel hier opmerkte: deze keer zijn er geen geallieerden om ons te komen bevrijden.

  Persoonlijk ben ik verbaasd over de ‘eigenzinnige’ types in mijn eigen omgeving. Die braaf in de houding springen en overal hun QR code laten zien. “Waarom werk je daar aan mee?” vraag ik dan. Dan is het antwoord “Ik wil op vakantie kunnen gaan” of “Ik wil ook uit eten gaan”. Laffe meelopers.

  Ben ik blij dat ik in de jaren 80 ben uitgeloot voor de dienstplicht…

  • Herkenbaar commentaar. Zoveel moedige mensen die hun nek hebben uitgestoken de afgelopen bijna twee jaar om een tegengeluid tegen de hysterie te laten horen. En wat heeft het opgeleverd? De grote massa loopt nog steeds braaf mee. Ze stemden er ook weer massaal op. Los (uiteraard) van de groep fanatieke verdedigers van het beleid. “Misschien verdienen ze dat dan ook wel” Persoonlijk heb ik dat dus inmiddels ook. Laat ze dan maar genieten van hun corona (en klimaat) tirannie. Ik heb medelijden met de mensen die wel weg willen, maar niet kunnen. En de kinderen. Die weten niet beter. Naar verwachting binnenkort 3G en 2G. Grote kans dat ik dan werkloos ga worden. Want ik vertik het me een paar keer week een staaf in m’n neus te laten duwen. Ik moet mijn oude moeder overtuigen mee te komen. Ik kan haar niet alleen laten. Dan zou ik vertrekken uit dit gave land. Er zijn nog wel enkele bestemmingen over voor de rest. Vrijer. Ook al zwijgt de media daarover. Uiteindelijk; de bevrijding zal komen van boven dit keer. Door de Almachtige. N.B. Ben trouwens ook uitgeloot in de jaren 80 🙂

   • “Er zijn nog wel enkele bestemmingen over voor de rest.”
    Misschien een idee om mensen wat tips te geven dan?
    Ik zie echter op niet-europese nieuwssites ook berichten dat er in héél Europa demonstraties zijn, in Brussel nog zo’n 35.000 mensen zondag, wat in Nederlandse media afgedaan wordt als enkele duizenden en dan het zo framen dat het allemáál relschoppers waren, terwijl het Belgische nieuws zelf spreekt over ‘het algemeen een vreedzame demonstratie; NPO is intussen de Nederlandse Propaganda Omroep.
    Als mensen niet meer in verzet komen dan kun je beter vertrekken uit de EU ja.

    Zag tijd geleden een documentaire over de Ierse opstand om onafhankelijkheid tegen de Britten na de 1e wereldoorlog, dat ze militair nooit konden winnen van dé grootmacht toen. Op een gegeven moment weigerden winkeliers Britse militairen, politie én hun familie (zover bekend) nog iets te verkopen, zij kwamen ook in een sociaal isolement; waarna velen het voor gezien hielden en terugkeerden naar Engeland.
    India – Gandhi – heeft dat na de 2e werldoorlog herhaald. Beide landen zijn onafhankelijk geworden.

  • Zeker ik lees ook over de demonstraties. Dus ja wie weet! Voor het geval dat het desondanks toch slecht afloopt hier wat landen die waarschijnlijk wat vrijer zijn. Hoewel ook dit een momentopname is. Mexico (er zou daar wel verschil in regio’s/steden zijn) Nicaragua, bijna geen cojona-maatregelen sinds het begin van de hoax, Tanzania idem dito, Burundi idem dito, El Salavador zou nu meer ontspannen en vrijer zijn geworden, Zweden, bekend voorbeeld, veel relaxer dan zoveel andere landen, minder maatregelen, maar pas op, onlangs blijkbaar toch gekozen voor de coronapas op doorstroomlocaties zoals dat heet. Op vrijwillige basis, in zoverre dat ondernemers die niet kiezen voor de coronapas andere maatregelen moeten nemen ter “bescherming”. Hongarije, ook relaxer nu, beperkt coronapasgebruik bij grote evenementen. Orban zou gezegd hebben dat er geen vaccinatieverplichting komt in Hongarije (voor wat het waard is) Polen, wel cojona maatregelen zoal muilkorven, maar nergens de coronapas. Albanië zou ook behoorlijk relax zijn, geen coronapas, wel bekende maatregelen als anderhalve meter en mondkapjes in binnenruimtes, maar de Albanezen hebben daar blijkbaar massaal lak aan. Als het klopt, hulde! Wit Rusland ook heel weinig maatregelen,alleen mondkap in OV meen ik, geen vaccinatieplicht of druk en geen coronapas. Daarnaast zijn er natuurlijk nog verschillende Afrikaanse landen zonder coronapas (dus zonder 2G, 3G QR). Ook lastig gezien de lage vaccinatiegraad. Maar wel met mondkappenverplichting. Perfect is er geen een land denk ik. Maar naarmate de maatregelen in Nederland in het Westen steeds draconischer en gestoorder worden wordt dit soort bovengenoemde landen toch steeds aantrekkelijker lijkt me. Ik hoop dat ik mensen hiermee wat tips heb kunnen geven.

 3. Als Putin aan de deur staat zou ik ook niet vechten. Veel lagere flat tax dan in NL. Maakt mij het uit welke taal de heerser spreekt, als hij mij maar zo min mogelijk dagelijks beroofd. (Grond)rechten heb je sowieso niet in NL ( zie art 120 GW en de Don Quixote strijd van Jeroen Pols). Blijkbaar vinden mensen fascisme ok als de heerser maar hun taal spreekt en ze de illusie hebben dat deze legitiem is door een schimmig ritueel als stemmen. En Putin heeft zich tegen verplichte vaccinatie uitgesproken (voor wat het waard is) dus ik zie hem liever dan Frau Von der Leyen van de EUSSSR die dat bespreekbaar wil maken.

 4. er wordt al vanuit regeringszijden cq volksvertegenwoordigingen geopperd om de hele genetische modificatie zoals beschreven in Neurenberg arrest er maar uit te halen.
  Mag ik dat lezen als dat wat hieronder beschreven, ook maar gelijk verwijderen?”
  https://www.deutschland.de/en/topic/politics/germany-europe/two-plus-four-treaty
  Uiteindelijk komt de maatschappij tot stilstand omdat gevaccineerden denken dat ze niets kunnen overdragen, er zal leegloop, personeelsgebrek zijn op allerlei terreinen. Ook uw niet covid gerelateerd ziekenhuisbezoek gaat niet meer door dankzij uw eigen inzicht.
  Fijn te horen om als corona+ terug te keren uit de Antillen, of was het Athene?
  De trein, sorry tegenwoordig het vliegtuig, dendert door. Attentie, we naderen Compiègne voor de 1e maal …. voor de 2e maal allen uitstappen.

 5. In die nasleep blijf je alert, de tegenwoordige jeugd kijkt de hele dag op dat tabletje?
  Zag deze elende zich ontvouwen, terwijl ik ze waarschuwden, kijk verder voordat je je laat vaccineren!
  Zeker om op vakantie of feest te gaan, jullie trappen er te makkelijk in!

 6. Wij zijn allang geen democratie meer. Die is weg sinds de oprichting van de EU. Nu maken Brussel en Frankfurt de dienst uit; de lidstaten hebben het beleid maar te volgen. Niet voor niets dat het VK een Brexit forceerde.

  Of je wel of niet stemt maakt niets meer uit; alleen burgelijke ongehoorzaamheid kan ons redden.

 7. De afgelopen weken (half november- half december 2021) heb ik eens een niet-representatief onderzoek gedaan onder mensen waar ik zo mee praat, allemaal mensen in de leeftijd tussen 45 en 72 jaar oud. De gemiddelde nederlander kent persoonlijk gemiddeld zo’n 50 mensen. Ik heb ze de vraag gesteld hoeveel mensen ze eigenlijk kennen die overleden zijn aan Covid? Ik dacht wel veel verschillende antwoorden te krijgen, omdat ik weet dat daar mensen tussen zitten die zich niet hebben laten vaccineren en de meerderheid die zich wel hebben laten vaccineren. Tot mijn verbazing hoorde ik van íedereen dat ze persoonlijk niemand kennen die overleden is aan Covid, wel geven vooral ouderen aan dat ze wel wat mensen kennen die er ziek van zijn geworden en ook mensen kennen die flink ziek geworden zijn. Als je dan vraagt hoeveel mensen daarvan dan op een IC gelegen hebben zijn er ook vrij weinig die er kennen. Ik heb ook mensen gevraagd die in een zorgcomplex voor ouderen wonen, in een complex van zowat 100 mensen, allemaal rond de 80 en ouder zijn sinds begin van Covid 2 á 3 personen overleden aan Covid, normal sterven er daar iedere winter ook een aantal ouderen. Wél zijn er behóórlijk wat ziek geweest en zo’n 15 of zo zelfs een aantal weken en daar een aantal van hadden ook zuurstof nodig, dat kregen ze met zo’n cilinders in huis. Ik ga niet ontkennen dat er Covid is, of dat daar veel mensen aan overleden zijn. Echter als het zo’n slachting was en is zoals je óveral hoort dan zou je denken dat bij veel mensen er toch wel een paar in hun bekenden-kring hebben zien overlijden. Het wordt steeds vreemder en eigenaardiger ……………….

 8. Toen waren er tenminste niet alleen maar ’toetsenbord-helden’…………………

  Kranteartikel 7 mei 2002

  “Haags Binnenhof belaagd”

  “Na de moord op Pim Fortuyn gisteren belaagt een meute mensen het Binnenhof in Den Haag.
  Aan het begin van de avond, verzamelde een massa mensen zich bij het Binnenhof in de buurt van het Torentje van de premier. De stemming bij het Binnenhof, symbool van de gevestigde politieke orde, werd al snel grimmig. De politie werd met stenen bekogeld, dranghekken waarmee het Binnenhof was afgezet, werden omver geduwd, de garage onder het Plein stond in brand. Het scheelde weinig of de ministers hadden hun crisisberaad niet kunnen houden.

  De directeur-generaal veiligheidszaken had het Nationaal Coördinatie Centrum (NCC) geactiveerd. De staf van het NCC vergaarde informatie over de veiligheidstoestand in het land, regelde politiebijstand en voorzag vooraanstaande politici van lijfwachten, sluiproutes of geheime slaapadressen. De angst voor een regelrechte bestorming van het Binnenhof was reëel. Zelfs de minister van binnenlandse zaken maakte volgens collega-politici die avond een fletse en allesbehalve daadkrachtige indruk.

  Die avond was niemand in staat om de situatie in te schatten, om te bepalen of de emoties de overhand zouden krijgen en de Nationale openbare orde gevaar zou lopen. Net als op het Binnenhof kon op allerlei andere plaatsen de vlam in de pan slaan. De gebeurtenissen deden denken aan een revolutie, maar het was uiteindelijk een politieke revolte. Diverse politici, bestuurders en ambtenaren waren doodsbenauwd. Ze hadden achteraf het gevoel door het oog van de naald te zijn gekropen.”

Comments are closed.