In juli 2021 stopte Groenland met het verlenen van vergunningen voor olie- en gasexploratie. Nu heeft Groenland aangekondigd dat het verbod permanent zal zijn. De regering noemde klimaatverandering als hun grootste zorg en Greenpeace juichte hun beslissing toe. De aankondiging zou iedereen doen geloven dat Groenland een grote hoeveelheid aan gas- en oliereserves had. Maar grote oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron, Shell en Eni speurden sinds de jaren zeventig vorige eeuw tevergeefs Groenland af naar olie.

Sommigen herinneren zich misschien dat voormalig president Trump in april 2020 daadwerkelijk probeerde het soevereine grondgebied te kopen. Maar dat was niet voor natuurlijke hulpbronnen. De Trump-regering wilde Groenland als een strategische militaire locatie om China en Rusland ervan te weerhouden het Noordpoolgebied te domineren. De woedende Deense autoriteiten en de VS overhandigden $ 12,1 miljoen voor “duurzame economische ontwikkeling”, wat zoveel wil zeggen dat ze een consulaat op ’s werelds grootste eiland moesten krijgen.

Vier vijfde van Groenland (836.000 vierkante mijl) wordt bedekt door de enige permanente ijskap buiten Antarctica. Natuurlijk zijn er waarschijnlijk olie- en mineraalbronnen onder het ijs, maar na 50 jaar exploratie lijkt de aankondiging van Groenland om verdere exploratie te verbieden een amateuristisch theaterstuk. Greenwashing voor de buhne.

‘De toekomst ligt niet in olie. De toekomst is aan hernieuwbare energie, en wat dat betreft hebben we nog veel meer te winnen’, aldus een woordvoerder. Trefwoord: toekomst! Op dit moment in de geschiedenis is er geen duurzame energie om fossiele brandstoffen te vervangen. Die technologie bestaat niet op een schaal die groot genoeg is om de wereld van stroom te voorzien. Dus nogmaals, deze aankondiging klinkt als een andere natie die buigt voor de Build Back Better-agenda om de wereld te laten zien dat ze zich hieraan houden.

Bron: Armstrong Economics 

2 REACTIES

 1. Bokjespringen; ook wij hebben over uw rug heen kunnen oefenen.
  In 2020 en 2021 waren er lockdowns onder het mom van corona en dankzij de prikwappies. Vanwege personeelstekort bij de overheid in de openbare diensten wordt deze oefening nu omgezet in permanent binnen blijven na 20:00 uur maar nu dus door het personeelstekort
  We hebben goed kunnen oefenen en het werkt en gaan er mee door. Wij vragen uw goedkeuring om dit m.i.v. 1 april 2022 in te laten gaan.
  Houdt u zich er niet aan dan besluiten wij deze lockdown in de winter om te zetten als volgt; overdag tussen 07:00 en 20:00 binnen blijven en daarna verplicht naar buiten, deze maatregel zal de gehele periode tot de lente van 2023 dan van kracht zijn.
  Kouder en afstandelijker en op een natuurlijkere manier kunnen wij geen afscheid van u nemen, werk dus mee?
  In 2022 op 2023 kunnen wij de over-dag-lock-down dan in zetten vanwege het gas tekort, het is dus in uw eigenbelang dat u niet meewerkt?

 2. Off-topic

  https://nos.nl/artikel/2413153-vs-zoekt-gas-voor-europa-als-situatie-rusland-escaleert

  VS zoekt alternatief gas voor Europa??? Hoezo de VS en niet Europa zelf zoekt naar andere leveranciers. Europa is het kleuterklasje van papa de VS? Dat de VS bezig is met een oorlog provoceren in de Oekraïne is hun probleem en het andere probleem is dat Europa door toedoen van de VS ergens in gerommeld wordt. En dat Rusland zich verzet tegen verdere uitbreiding van NAVO richting Russische grens is hun goed recht.

  ….En Build Back Better WEF maakt meer kapot dan ons lief is.

Comments are closed.