Leidinggevenden bij Facebook dachten blijkbaar dat ze de vrije meningsuiting op hun verschillende platforms konden censureren zonder financiële consequenties. Nou, dat  hadden ze mis. Enorme hordes gebruikers hebben Facebook en Instagram permanent verlaten in de VS. Een tijdlang bracht groei vanuit het buitenland dat in evenwicht. Maar nu is de overzeese groei ook gestopt. De laatste cijfers die het bedrijf zojuist heeft vrijgegeven, waren zo rampzalig dat het een enorme reactie op Wall Street veroorzaakte. Facebook had zelfs de slechtste dag die een bedrijf ooit heeft gehad in de geschiedenis van de aandelenmarkt…

De duikvlucht van 26,4% in Meta Platforms, zoals de eigenaar van Facebook nu bekend staat, heeft meer dan $ 230 miljard aan marktwaarde gewist. Met stip het grootste eendaagse verlies in de geschiedenis voor een Amerikaans bedrijf. Ook de aandelen van andere sociale mediabedrijven, waaronder Twitter en SnapChat, daalden.

Omdat Meta zo hoog wordt gewaardeerd, kan een grote schommeling in de aandelenkoers ook bredere marktindexen doen dalen of stijgen. De S&P 500 daalde met 2,4%, de grootste daling in bijna een jaar. De op technologie gerichte Nasdaq verloor 3,7%, het grootste verlies sinds september 2020. De Dow Jones Industrial Average, waarin Meta Platforms niet zijn meegerekend, daalde 1,5%.

Hiermee overtrof Facebook het oude dagrecord met meer dan 50 miljard dollar…Laat ik proberen dit in perspectief te plaatsen. Het bedrag aan marktwaarde dat Facebook donderdag verloor is bijna gelijk aan de volledige waarde van Disney. Onnodig te zeggen dat het ook een zeer zware dag was voor Mark Zuckerberg. De waarde van zijn fortuin daalde met meer dan $ 30.000.000.000…

‘Mensen hebben veel keuzes hoe ze hun tijd willen besteden, en apps zoals TikTok groeien erg snel’, zei Zuckerberg ter verdediging volgens de Washington Post. Dat is waar. Waarom zouden mensen talloze uren op Facebook doorbrengen, waar ze worden verbannen, geschaduw-banned, gecensureerd of in de “Facebook-gevangenis” worden gestopt telkens wanneer ze meningen durven te uiten die afwijken van de door het bedrijf gecontroleerde verhalen die we klakkeloos moeten geloven?

Er zijn tientallen miljoenen mensen in dit land die zich “vrijheid van meningsuiting” nog herinneren, en die mensen haten absoluut wat Facebook nu is geworden.

Maar in plaats van te leren van hun fouten, blijft Facebook de censuur opvoeren. Facebook heeft zojuist een groep verboden die een konvooi naar Washington D.C. organiseerde dat vergelijkbaar zal zijn met het konvooi in Canada.

Leidinggevenden bij Facebook slachten echt de gans met de gouden eieren. Als ze hun gebruikers gewoon met rust hadden gelaten en een redelijk niveau van vrijheid van meningsuiting op hun platforms hadden toegestaan, hadden ze heel lang gigantische winsten kunnen binnenharken.

Maar nu maken ze letterlijk hun eigen bedrijf kapot. Wat Facebook zaaide en nog steeds zaait, oogsten ze nu.

Bron: Activist Post 

10 REACTIES

 1. Denk dat alleen gebruikers die op zoek zijn naar nieuws facebook verlaten.
  De grootste groep bestaat volgens mij gebruikers die mekaar klem houden om daar te blijven.
  Families, contact groepjes en buren, die verlaten facebook nooit.
  Ik heb wel eens te horen gekregen dat wanneer ik geen facebook nam, ik ook geen contact wensten met andere.
  Dus bewust mijn eigen keus was om ook niks van andere te horen.
  Want even opbellen, aanbellen of een mail sturen doen ze niet meer aan. Dat is ouderwets.
  En mensen die als kleine kinderen een maand in de hoek worden gezet lijkt het geen moer uit te maken.
  Ze lijken er bijna trots op te zijn. Alsof ze een verzetsdaad hebben gepleegd.
  Ik ben blij dat ik nooit een account bij die kleuterschool facebook heb aangemaakt.
  Triest volk wat zich daar mee bezig houd.

 2. Laten we dan ook meteen het a.s. Meta datacenter in Zeewolde cancelen.
  Facebook (en Instagram) hebben aangekondigd dat ze uit de EU zullen vertrekken als ze klantendata niet meer mogen doorgeven aan sponsors.
  Geen datacenter in Zeewolde kost geen banen en scheelt enorm in het energiegebruik; die energie hebben we zelf hard nodig toch?

 3. Ik ben het boek “Het Alles” van Dave Eggers aan het lezen. Dat beschrijft precies waar we op uitkomen als FB, Google en Microsoft hun gang mogen gaan.
  Je kunt niets meer doen zonder dat zij het weten en ook politici en bestuurders lopen in het gareel.

 4. Smoelensuiker naar de bedelstaf; wat zou dat een opluchting voor velen zijn. Ik ben gelukkig nimmer een smoelnboeker, whatsapper, instagrammer geweest. Je lacht je toch te barsten zou Paul van Vliet zeggen; Dat kon een boer wezen……

  • Gezien het aantal bedrijven en zelfs de overheid dat zich aangesloten heeft bij smoelensuiker zie ik het niet verdwijnen.
   Vaak is er al geen enkele andere manier meer om in contact te komen met een bedrijf dan via iets van facebook. Bellen kan je ze vaak al niet meer of alleen via een 0900 nummer.
   Dus die krijgen hun info wel aangereikt.
   Zeer hinderlijk als je hier niet aan mee wilt doen.

   • In de USA ben je verdacht als je geen FB of instagram account hebt. Daar houden bedrijven bij sollicitatie rekening mee.

 5. Social media, mensen zetten hun hele leven op die zooi. Daarna komen zij in de problemen, als zij even buiten de pot pissen.
  Tevens, de mannen in het zwart kijken mee, vooral als de vakanties beginnen. Als ik een verhuiswagen in de vakantie zie, krijg ik vaak het idee van….

Comments are closed.