Stel, je woont in Canada en vindt de coronamaatregelen maar niets. Je maakt uit sympathie 25 dollar over naar een hongerige trucker. Een week later is je rekening geblokkeerd. Je kunt geen salaris meer ontvangen, geen hypotheek, gas, water of licht betalen en boodschappen doen is onmogelijk.

Of je bent een Russische ondernemer en importeert auto-onderdelen van Duitse auto’s. Door maatregelen van de EU kun je opeens geen euro’s of dollars meer overmaken naar je leveranciers. Hier leidt niet alleen de ondernemer onder, maar ook alle bezitters van Duitse auto’s met een kapot onderdeel.

Crypto? Ergens komt er een punt dat je je coins om wil zetten in valuta waar je in de winkel wat mee kunt kopen. Cash? Banken en overheden dwingen je richting een samenleving zonder contant geld zodat iedere transactie van voor tot achter tot in den eeuwigheid te achterhalen is. En bevalt jouw mening of transactie de overheid niet? Dan gebieden zij de bank jouw tegoeden te bevriezen en dan kun je niets meer.

Hoe kunnen we ons wapenen tegen zo’n fascistisch beleid?

In mijn ogen kan dat alleen middels een schaduweconomie waarbij je met een digitale munt net zo makkelijk kunt betalen als met een (digitale) euro. Maar hoe zet je zoiets op? Een euro is een wettig betaalmiddel. Dat betekent vooral dat je gedwongen wordt belastingen te betalen in euro’s. En dan kan het handig zijn als je ook een salaris krijgt in euro’s.

Stel nu dat ik mijn personeel een (minimaal) bedrag in euro’s wil betalen, zodat iedere betrokkene aan zijn wettelijke verplichtingen kan voldoen. Maar daarnaast wil ik in “shadowcoins” betalen. Die coins zijn alleen onderling uit te geven, bij deelnemende partijen. Zo’n schaduwsysteem zou best kunnen floreren. En wordt het je onmogelijk gemaakt te betalen in euro’s, dan kun je altijd nog boodschappen halen met je shadowcoins.

Het – in mijn optiek – grote probleem met digitale munten als Bitcoins is dat je ze ergens moet kopen en verkopen. Dat “ergens” kan worden gecontroleerd door overheden en banken. Je zou dus een systeem moeten bedenken waarbij je dat “ergens” niet meer nodig hebt. Je hebt gewoon een wallet en kan shadowcoins ontvangen en uitgeven (ruilen tegen goederen of diensten). Daarbij natuurlijk weer de vraag: Hoe worden dergelijke coins in circulatie gebracht? De uitvinder heeft een voordeel.

Wie heeft hier ideeën over en wil ze delen?

22 REACTIES

 1. En wat als ze het internet plat gooien?
  I.v. m. WEF plannen voor een build back better world.
  En alles wat in een wallet staat, is dus ergens opgeslagen in de cloud en dus te controleren.
  Bedenk maar iets wat buiten het internet blijft.
  Dan blijft er alleen ruilhandel over.
  Maar aangezien wij allemaal niks verbouwen of produceren valt er weinig te ruilen om in leven te blijven.
  En we kunnen niet allemaal bakker worden. En waar haal je dan je meel vandaan?
  En goederen ruilen is leuk voor een tijdje, maar je kan het niet eten.
  Een schaduw economie is nog niet zo makkelijk op te zetten als het buiten het internet moet blijven.

  • Helemaal mee eens Bert,

   Er gaan linksom of rechtsom veel mensen het loodje leggen ongeacht welk systeem er gaat komen.
   En als dat dan toch moet gebeuren dan gaat mij voorkeur uit naar een gigantische EMP van de zon.
   Dan gaat alles op zwart, ook bij de miljardairs.
   En dat soort volk is nog niet in staat om voor zichzelf een eitje te bakken.
   Als kind hoorde ik in de kerk( waar ik vroeger naar toe moest) de pastoor regelmatig op het einde van zijn preek zeggen; “en in die tijd zullen de laatste de eersten zijn en de eersten de laatsten”
   Voor mensen die nu aan de onderkant van de maatschappij leven met weinig middelen zullen het weliswaar moeilijk hebben doch, die multimiljardairs zullen het dan niet redden.
   Laat maar komen die EMP…
   Als er dan toch veel doden gaan vallen lijkt mij zoiets mij nog het meest rechtvaardige.

   • In the long run gaat zich dat tégen hen keren ja. De echt rijken kunnen niets meer en hebben overal hun mannetjes voor. Die mannetjes hebben echter ook familie, relaties etc., net als hun ‘beveiligers’ die maar een schamel salarisje krijgen. Zodra de betaliing stopt of niets meer waard is zijn die allemaal verdwenen. De “laatste zullen de eersten zijn en de eersten de laatsten” zal dan een profetische uitspraak zijn ja. Niet alleen de echt rijken, maar de hele yuppen-groep van lui met dikke banen, dikke pensioenen laten nú alles doen door ‘een zwarte Pool’ of zo. Het gaat in Nederland al om ca. 4 miljoen’betere’ mensen die dan compleet hulpeloos zullen zijn. De ‘minderen’ doen alles zelf, ze zijn daardoor héél vindingrijk, alleen al omdat dat niks kost en díe zullen dan de touwtjes in handne nemen omdat alléén zij nog weten hoe je allerlei dagelijkse problemen kunt oplossen. De WEF, golfclubpraatjesmakers etc. etc. zullen dán de Wappies zijn, wel humor 🙂

 2. Wat let je edelmetalen te nemen? Of andere ruilmiddelen die voor handen zijn. In het verleden zijn wel zelf gemaakte bonnenboekjes gebruikt.

  • En wie bepaald de prijs van edelmetalen? De overheid.
   https://forum.preppers.nl/topic/1029-risico-van-confiscatie-van-goud-door-de-overheid/

   Goud confiscatie
   Na de beurscrash van 1929 nam de behoefte aan krediet sterk af en was de natuurlijke reactie van de bevolking om schulden af te lossen en te sparen. Hierdoor kromp niet alleen de geldhoeveelheid in circulatie, maar ging ook de omloopsnelheid van het geld omlaag. Het gevolg was een deflatie die zorgde voor dalende prijzen en stijgende werkloosheid. Mensen die veiligheid zochten in het verzamelen van fysiek goud werden ervan beschuldigd de crisis te verergeren, omdat hun spaargeld op die manier niet beschikbaar was voor nieuwe leningen of consumptie. De goudprijs begon op de internationale markt te stijgen tot boven de $20,67 per troy ounce, het niveau waarop de Amerikaanse dollar door de Federal Reserve aan goud was gekoppeld.

   Om de deflatiespiraal en een run op de Amerikaanse goudreserve te doorbreken besloot president Roosevelt in 1933 om het goud van de Amerikaanse burgers te vorderen, tegen een vergoeding van $20,67 per troy ounce. Na de invordering werd de waarde van de dollar opnieuw vastgezet, op een veel hogere koers van $35 per troy ounce goud. Wie zijn goud netjes had ingeleverd voor papieren claims op goud (dollarbiljetten) zag zijn koopkracht in goud dus met 69% dalen.
   https://preppers.nl/2012/06/mag-de-nederlandse-overheid-goud-en-zilver-van-burgers-beslag-nemen/

   • Prijs komt door vraag en aanbod tot stand. Plus het gaat om een onderlinge economie. Ik zie het probleem niet. Dat wat jij beschrijft gaat over een ander probleem.

   • En dan nog, wat heb ik aan een zak met goud als ik honger heb en jij ook.
    Daar zitten we dan met onze stukjes goud en zilver.
    Aan de straat stenen niet meer kwijt te raken als we allemaal op zoek zijn naar brood.

  • Edelmetalen, en dan met name zilveren munten, zijn een prima aanvulling op crypto. Dan kun je je personeel in zilvergeld uitbetalen, bijvoorbeeld oude guldens, deels in crypto, en kan iedereen die dat wil op de zwarte markt wel een manier vinden om het naar fiat om te zetten.

   Doet me denken aan toen ik jaren geleden een keer in Venezuela kwam. De officiële dollar wisselkeurs was een fantasie van de overheid, en zeer in mijn nadeel. Gelukkig wou iedere taxichauffeur geld met mij wisselen tegen een veel gunstiger tarief.

  • Stel ik heb euro’s en zilveren guldens. Als ik iemand zou moeten betalen doe ik dat liefst in euro’s. Mijn zilver houd ik liefst zelf, want dat is waardevast. Euro’s wil ik zo snel mogelijk kwijt. Dit is de wet van Gresham: good money drives out bad money. Hoe voorkom je dat mensen (mijzelf incluis) al dat mooie edelmetaal en crypto niet gewoon gaan oppotten? Ik heb dat dilemma nog niet kunnen oplossen.

 3. Daarom mag het contant van zijn leven nooit verdwijnen, dit geeft een enorme vrijheid!

 4. B of Joy is bezig een eigen bankensysteem op te zetten en hun munt wordt de URA (URen & Arbeid) uren en arbeid zijn namelijk de onderdelen die waarde toevoegen aan goederen en diensten. Iedereen die participeert kan URA uitwisselen en er goederen of diensten mee betalen. Het idee is zonder schulden of rente de inflatie definitief het hoofd te bieden. Zodoende wordt geld (URA in dit geval) nooit meer minder waard, het behoudt zijn waarde omdat uren en arbeid gelijk blijven. Hier een link om zelf het hele verhaal te lezen: https://bofjoy.net/

  • Rente wordt hier fees genoemd. Niet alleen door toename van de geldhoeveelheid, maar ook door toename van de omloopsnelheid kan inflatie bevorderen. De Ura zal hoe dan ook in omloopsnelheid gaan varieren. Zeker als je de hoeveelheid ervan zou vast zetten.

  • als ik dit project kon shorten dan zou ik rijk kunnen worden.

   het lijkt gebaseerd op de Marxistische ‘ labour theory of value ‘ = faal.

   en geen rente miskent de time preference theory of interest. = faal.

   lees een boekje over Oostenrijkse school economie en voorkom tijdsverspilling.

 5. Ik ontmoette ooit iemand die een systeem had opgezet om crypto te ontvangen als jij hun rekening betaalt. Misschien als je bij de supermarkt een bordje hangt:ik betaal je boodschappen voor crypto. Als je crypto wilt uitgeven moet je een supermarkt vinden waar zo’n bordje hangt. Degene die ik ontmoette deed dat met utility bills.

  • Op die manier betalen drugshandelaren elkaar – één levert drugs, de ontvanger betaalt met een bootlading gratis goederen. Er vindt nooit een traceerbare transactie plaats.

 6. Mensen die er van te voren over nadenken zorgen voor een buffer. Snel beslissingen kunnen nemen is belangrijk. Zodra ergens een markt voor is ontwikkelt die zich.

 7. Schaduw economie. Vrije markt die zich weinig gelegen laat liggen aan de overheid. Voor je het weet doet heel het land mee. En is alles te koop, vooral als het verboden is. Nederland richting derdewereldland, maffiastaat. Wen er maar aan.

 8. Als mijn bankrekeningen worden geblokkeerd zou ik dat niet eens in de gaten hebben. Ik zie het pas als de brief van de bank komt. Meestal moet je dan actie ondernemen, bepaalde transacties of tegoeden onderbouwen.

  Met Paypal was dat al zo: die pikken zomaar je geld in. Voor mij aanleiding om geen zaken met hen te doen.

  Wat te doen als de bank je tegoed blokkeert: zorg te allen tijden voor goed gevulde kasten en zorg dat je je rekeningen betaalt zodra ze binnen komen. Het moet niet zo zijn dat je rekening is geblokkeerd in combinatie met achterstanden, schuldeisers die nu eindelijk betaling willen.

 9. Ik was lid van een ‘hobby forum’ waar ik me niet aan de regels hield. Ik werd er afgetrapt. Ik werd opeens, zonder enige aankondiging, geblokkeerd, kon niet meer bij mijn account waar van alles op staat dat ik daar heb geplaatst. Ik wil het verwijderen, maar dat gaat dus niet. Zij verwijderen binnen tien dagen het hele account.

  Het was een wijze les voor me. Niet dat ik me niet moet ‘misdragen’, maar dat je zomaar opeens geblokkeerd kunt worden, en toegang verliest tot je eigen materiaal en contactgegevens. Dit was gewoon een ‘hobby forum’ en een hobby project, het boeit niet. Maar het kan ook op andere plaatsen gebeuren, vooral ‘in de cloud’.

  Als totale paria behandeld bij mijn pogingen mijn account terug te krijgen. Daar leer je van. Meestal word ik niet als paria behandeld maar in dit geval menen ze volledig in hun recht te staan om mij zo te behandelen, en dat is interessant, en, staat niet op zichzelf.

  Ik ga er vanuit dat het zich gaat herhalen: één of andere grote organisatie, ik hou me niet aan hun regels, word zomaar opeens zonder enige kennisgeving geblokkeerd, kan niet eens meer bij wat van mij is, wat ik meende dat van mij was, en communicatie is niet mogelijk.

  Als iemand mij een slimme digitale oplossing aanbiedt, waarvan ik min of meer afhankelijk kan of zal worden, is het antwoord in principe ‘nee’. Ik betaal zelf voor mijn slimme digitale oplossingen. Recent Albert Heijn, met een reclame over je bonus kaart koppelen aan je smartphone. Voor je het weet mag je de winkel niet meer in en word je behandeld als totale paria.

  Af en toe even een print maken of een pdf opslaan van je banktegoed kan geen kwaad. Niet dat je er ver mee zult komen. En bewaar je digitale gegevens niet alleen op je computer maar ook op een externe gegevensdrager. Je computer kan op ieder moment helemaal vast zitten, gegevens in de cloud geblokkeerd, enz.

  In God, Guns and Gold we trust.

 10. Ik stuitte onlangs op het Lightning Network, waarmee je crypto’s aan elkaar kunt overmaken zonder broker die onder overheidstoezicht staat. Ze creëren een laag bovenop de blockchain. Je kunt via een apart handelslijntje met elkaar crypto’s uitruilen / betalen. Pas aan het eind wordt dit kanaal gesloten en wordt de eindstand naar de blockchain gecommuniceerd. Zou het bezwaar van geblokkeerde wallets voorkomen.

 11. De agorisme werkgroep (gelieerd aan de LP) onderzoekt de mogelijkheden voor zo’n schaduw-economie. We verdiepen ons in praktische vaardigheden zoals het zelf verbouwen van groente, het houden van kippen, zelf bomen kweken voor houtstook enz. Vooralsnog ieder voor zichzelf. Maar in een groep sta je nog sterker en kun je ruilen met elkaar. Het best is leven in een kleine groep, dat zichzelf grotendeels zelf kan voorzien van basisbehoeftes als eten, drinken, onderdak en energie. Een aantal mensen zijn hier concrete stappen voor aan het zetten. De visie is al klaar (waarom, hoe en wat). We oriënteren ons op de regio Veluwe-Salland-Vechtdal. We laten ons verder inspireren door het Sociaal Contract dat opgesteld wordt door een andere LP-werkgroep.

Comments are closed.