Terwijl Europa’s energiecrisis blijft dooretteren – met angstmodel VS-Oekraïne-Rusland op ’t vuur – is het interessant om eens te kijken waar de landen hun stroom vandaan halen. En welke landen meer of minder getroffen zullen worden door mogelijke sancties (of vergeldingsmaatregelen).

Bovendien, zoals EIA opmerkt, zijn de wanhopige klimaatneutrale inspanningen om alle energiebronnen in Europa zo snel mogelijk te defossiliseren ontnuchterend als een boomerang in het gezicht teruggekomen…

“Wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken, leiden tot de snelle elektrificatie van talrijke eindgebruikers van transport tot industrie, waardoor de vraag naar stroom enorm toeneemt en er zo veel mogelijk energie uit hernieuwbare bronnen moet worden opgewekt. Het resultaat is een dramatische transformatie van energiesystemen wereldwijd.”

– iea.org.

Zoals de volgende kaart laat zien, blijft Oost-Europa sterk afhankelijk van steenkool voor zijn elektriciteitsproductie, terwijl aardgas voor veel landen de energievoorziening blijft domineren:

Bron: ZeroHedge 

6 REACTIES

 1. Duitsland mag ernstig overwegen weer de kernenergie weer op te starten,nu gas met die domme uitlating van ďe ministervrouw over Rusland weer twijfelachtig wordt?

 2. Italie draait nog steeds op gas. Is dat -ook nog steeds- Nederlands gas dat door politici tegen kostprijs is weggegeven? Mij is verteld dat in het bijzonder een zekere Joop den Uil erg zijn best hiervoor gedaan heeft. Vanwege een politiek stokpaardje.

  Joop den Uil was ook al legendarisch als de geniale bouwmeester die de Bijlmer heeft gebouwd. “De woonwijk van de toekomst” (die dat ook altijd zal blijven). Zelf woonde hij toch liever in Amsterdam Zuid net als zijn collega socialisten.

  • @Niko:
   Trouwens, ons gas werd voor 4 ouderwetse centen per m3 verkocht aan Italie, volgens mij met een 50 jarig contract, Daarom moeten wij Nederlanders van het gas af om aan dit contract te kunnen voldoen. De reden was dat ene (K)Luns een mooi NAVO baantje zou krijgen.

   We zijn en worden nog steeds zooooo gigantisch genaaid, wil je niet weten. En NL is nog steeds de gekke Henkie van Europa, noem mij nu eens 1 PM die de afgelopen 50 jaar echt voor de Nederlander was? Allemaal of een socialistische agenda of een EU agenda. Het wordt tijd dat dit gaat stoppen en daar kan de government repair kit een goede hulp bij zijn.

   • “1 PM die de afgelopen 50 jaar echt voor de Nederlander was” vanaf 1972? Ik was vrij jong toen. Maar wist wel mijn grootouders boos te maken als ik het over “Meester Kluns” had als zijn naam weer op de radio te horen was. Dat moet een soort Sigrid Kaag zijn geweest maar dan zonder tieten (of met…)

    En de PM? Dan krijg je een rijtje met Den Uil, Van Agt, Lubbers, Kok, enz. Stuk voor stuk leugenaars en zwendelaars. Inderdaad, hadden geen enkele waarde voor de Nederlander.

Comments are closed.