Ontstemd?

Opkomst? Of Afgang?

Stemming-makerij,

Lokale partijen winnen van dat beetje stemmen, ook nog eens extra op de verliezende landelijke.

Voelt u zich opgelicht, of opgelucht dat u niet gestemd heeft?

Nog even en de niet-stemmers hebben de meerderheid,

de morele meerderheid hadden ze al.

Oja en dat stemmen slecht voor je vrijheid is, kun je sinds gisteren aan Willem Engel vragen: hij werd in de boeien geslagen toen hij uit het stembureau kwam!

Wie zei er dat het ‘vrije’ westen , niet naar het dictatoriale oosten toegroeide?

21 REACTIES

 1. We zitten op de helft met de niet stemmers.
  Ongeveer 50% is komen opdagen.
  Hier in mijn gemeente is zelfs maar 40% komen opdagen.
  De rest heeft nou wel door dat ze zwaar in de zeik genomen worden.
  En wat is een verkiezing nou nog waard als nauwelijks de helft komt opdagen.
  En wat veranderd er nou eigenlijk na een verkiezing. Helemaal niks. Maar bedankt voor de moeite.
  Ik hecht geen enkele waarde meer aan welke verkiezing dan ook.

  • Zolang partijen van tevoren kunnen besluiten welke partijen worden uitgesloten van deelname maakt dat het zinloos is om dan nog een stem uit te brengen.
   Je mag overal op stemmen, maar er is al van tevoren bepaald of het ook zinnig is waarop jij je stem uitbrengt.

   • Ik moet toch wel erg mijn best doen om enige sympathie te hebben voor Tjerrie en zijn Bende Van De Zwarte Hand. Hij heeft het zijn tegenstanders wel erg makkelijk gemaakt de afgelopen tijd, ook al zegt hij af en toe nog iets zinnigs.

    Ik heb erg tevreden met mijn keuze om niet te gaan stemmen. Wie niet stemt zal ook niet balen dat de gekozen partij even later alle beloftes vergeten is. “Veel beloven en weinig geven…”

    In Amsterdam was men zeker vergeten wie de PVDA ook alweer is… Komt Job Cohen straks uit zijn kist om rond te spoken in de stopera?

  • Er was hier niets om op te stemmen. CDA, VVD, PvdA, D’66 en een paar partijen waar ik nog nooit van gehoord heb.

   • Opkomst net boven de 50%, en daar moeten de ongeldige en blanco stemmen nog vanaf.

   • Dan heb je weinig keuze. Dan is het niet stemmen of de Lijst Geitenbelangen oprichten en vele uren per week steken in een baan die weinig veranderen kan en weinig inkomen oplevert. https://www.raadsleden.nl/het-raadslid/wat-krijgt-een-raadslid

    Als je kijkt naar het salaris is het geen wonder dat een gemeenteraadslid gevoelig is voor alternatieve inkomsten via een of andere patjepeejer die wat geregeld wil hebben. Zoals windmolens plaatsen op het land van die geitenhoeder die nooit goedemorgen zegt. Dat is overigens geen pleidooi voor meer salaris.

    Verder is het wel opmerkelijk dat gemeenteraadsleden weinig verdienen en wethouders en burgemeester veel. Waar zou dat aan liggen?

   • Niko, gemeenteraadsleden lopen als het ware stage om ooit misschien wethouder te worden.
    Dus die moeten nog oefenen.
    Als je stage loopt kom je nooit met een behoorlijke beloning thuis.

   • Hier staan de salarissen op een rijtje:
    https://loonwijzer.nl/salaris/salaris-politici

    Eigenlij raar dat een burgemeester een zeer hoog salaris krijgt vergeleken met een raadslid. Ruim 12.000 euro salaris per maand, plus een ambtswoning voor een vriendenprijsje, is wel erg veel geld voor een nonvaleur als Femke Halsema. Dat geld kan beter worden besteed.

   • @Bert. Misschien een stage, maar ook meer dan dat. Het is opmerkelijk dat hun salaris meer afhangt van het aantal inwoners van een gemeente dan van de hoeveelheid tijd die men aan het werk moet besteden.

   • Ik ben denk ik de enige Nederlander die nog nooit naar de familie Meiland gekeken heeft. Al waren ze moeilijk te vermijden in de andere media. Er over gelezen heb ik zeler (alleen de koppen).

    Zo’n type wordt met evenveel gemak burgemeester. Kijk maar naar Amsterdam en Halsema. De beoogde Amsterdamse burgemeester moest aan een enorme lijst van eisen voldoen. Maar toen Halsema opeens beschikbaar was waren de eisen niet meer belangrijk. Ingelikt zijn in het juiste kliekje is uiteindelijk van groter belang.

   • Nee hoor, ik heb er ook nog nooit 1 seconde tijd aan besteed.
    Je kent de naam vanwege de hoeveel media vervuiling.
    Dagelijks kom je er wel iets over tegen.
    Het is ook voor mij totaal onbegrijpelijk wat mensen hier nou interessant aan vinden.
    Maar dat vraag ik mij wel vaker af wat mensen doet besluiten om ergens tijd aan te besteden alleen omdat het op de tv komt.
    Een soort van gluren bij de buren, over de heg kijken wat de buren doen.

 2. Dat is precies wat Rutte al jaren roept en Kaag, Klaver en Hoekstra ook in praktijk brengen. “Een stem op PVV FvD en JA21 is een verloren stem” want die worden van tevoren uitgesloten.
  Jaja, dit is echte democratie.
  Dat zou je eens vooraf over D66, PvdA, SP, GL en andere partijen moeten zgeen; dan eas het land te klein.

  • Rutte, Kaag, Klaver, Hoekstra. Fraai rijtje. Met sommige ‘vertegenwoordigers’ heb je geen vijanden nodig.

   Over Klaver gesproken, heeft die al een jaarvoorraad Bambix ingeslagen? De schappen waren flink leeg in de supermarkt gisteren. Eigenlijk alles dat lang houdbaar is was bijna op of helemaal. Je moet er niet aan denken dat het zwakzinnige jong zijn papje niet krijgt. Hij is normaal al zo onuitstaanbaar.

 3. Denk dat de meeste verstandigen liever wachten, want met stemmen ben je mede verantwoordelijk?

 4. Stemwet 1 van Ratio. Als minder dan 50 procent van de kiesgerechtigden komt stemmen dan hoort de organisatievorm waarover gestemd wordt zich op te heffen omdat het democratische mandaat kennelijk niet langer van toepassing is. Kunnen we eindelijk de gemeente Amsterdam opheffen indien minder dan 50 % heeft gestemd.

  • Denk er net zo over.
   Als minder dan de helft gestemd heeft lijkt het mij duidelijk dat ze dus geen mandaat gekregen hebben en dus geen recht meer hebben op de plek waar ze zitten.
   Dus dienen ze opgeheven te worden.
   Je kan niet ergens blijven plakken als niemand op je gestemd hebt.

Comments are closed.