Als het de komiek Volodymyr Zelensky lukt om president van Oekraïne te worden, en Joe Biden president van de Verenigde Staten. Waarom moet het Thierry Baudet dan niet lukken om ten minste van het Forum de grootste oppositiepartij te maken?

Zijn nieuwste boek “Het Coronabedrog” is een gemiste kans. Volwassenen passen zelden hun wereldbeeld aan. De manier waarop de corona crisis door de overheid is aangepakt kan mensen hun mening doen herzien. Zoals het boek van Pieter Omtzigt over het sociaal contract grote invloed heeft gehad. En heeft geleid tot een tijdelijke val van Rutte.

Thierry Baudet mist hier een unieke kans om zich als visionaire politicus neer te zetten die naarmate de tijd vordert steeds meer het gelijk aan zijn zijde zal krijgen met zijn corona standpunten.

Thierry was de eerste politicus die wees op het gevaar van Corona en vroeg eind januari 2020 al een debat aan. De geesten waren hier niet rijp voor, en heel februari verstreek zonder dat er een debat in de Tweede Kamer plaatsvond. Eind februari, bijna een maand na de waarschuwing van Thierry, had Nederland zijn eerste corona patiënt. Een maand is voorbijgegaan, een maand waarin men maatregelen kon treffen, een maand waarin een reisbeperking nog zin had. Pas op 5 maart boog de gehele Tweede Kamer zich over corona. Als een virus eenmaal binnen is kan je het niet langer tegenhouden met lockdowns en reisverboden. En wat deed de regering op 13 maart? Reisverboden instellen om een virus tegen te houden dat al in het land was. Knettergek!

We zouden nog veel meer knettergekke maatregelen zien, in maart en de maanden daarna. Zogenaamd zich beroepende op de wetenschap. Maar zoals nu al naar buiten is gekomen, al te vaak politiek gemotiveerd. Begin tot medio april was het wel duidelijk. Ik schreef onder meer deze artikelen: varia corona en corona, minder griepdoden dan in andere jaren, wat op dat moment ook het geval was. Thierry zag de beperkingen in van het overheidsbeleid en waar hij als eerste waarschuwde voor corona, was hij ook de eerste die waarschuwde voor overtrokken maatregelen.

Iedere overheidsmaatregel behoort doeltreffend en doelmatig te zijn. Veel van de maatregelen tegen corona waren niet doeltreffend, en ze waren al helemaal niet doelmatig. Grootschalige ingrepen in vrijheden van mensen. Zoals bijna nooit vertoond. Mijn conclusie is dat FvD visionair was op het corona vlak.

En hier had het boek moeten stoppen. Mensen kunnen vaak maar 1 boodschap tegelijkertijd verwerken. Een boek van Thierry Baudet waarin hij zonder al teveel zichzelf op de borst te kloppen laat zien dat zijn corona bevindingen juist waren, was volgens mij vele malen effectiever geweest om van het FvD een grotere partij te maken. Hij zou kunnen wijzen op het gelieg en gedraai van de overheid. Hij zou mensen boos kunnen maken over het aangedane leed door de maatregelen. De kinderen die in hun ontwikkeling zijn beperkt. De eenzame bejaarden. Stervende zonder familie.

Thierry haalt er met name aan het einde van het boek van alles bij. WEF, agenda 2030, Chinese complotten. En dan haken mensen af. Mensen die je bijna hebt overtuigd. Zien weer de Thierry opduiken van de complotten. Mensen die tot en met ongeveer pagina 135 in twijfel gebracht zijn en het Forum mogelijk gelijk gaan geven met betrekking tot corona. Of in ieder geval de overheid ongelijk. Die mensen haken daarna af.

Ik zeg niet dat men het niet over de SDG’s moet hebben, maar dat moet in een ander boek. Eén onderwerp per keer. En wellicht ook minder samenzweerderig. Gewoon eerst informeren en vervolgens neutraal vragen of het een goed idee is de wereldmacht over te dragen aan een zeventien-tal directoraten zoals de WHO.

Van alle politici is Thierry Baudet veruit de beste schrijver. Dat blijkt ook uit dit boek. Ik sluit af met het aanhalen van deze zinnen: Wij zijn getuige van het stervensproces van de vrijheid. Een strikt gereguleerde, centraal gecontroleerde samenleving vormt zich met onstuitbare kracht rondom een steeds verder geatomiseerd individu dat om die reden ook steeds machtelozer wordt tegen de machinerie die hem verpulvert en de wereld omspant.

UPDATE nav comments: ik beweer niet dat die complotten er niet zijn, het lijkt me vanuit communicatie oogpunt beter mensen voorzichtig binnen te hengelen en ze niet te grote stappen in 1 keer te laten zetten.

54 REACTIES

 1. https://www.youtube.com/watch?v=Ty19GtL8MjQ&t=2097s
  Zojuist dit interview met Mattias Desmet bekeken waarin hij naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek weer eens kond mag doen van de psychologie van het totalitarisme en waarin hij stelt dat het volk vraagt om sturing, vraagt om aanwijzingen, richting, soms vraagt naar een strenge moraal. Ik denk dat hij gelijk heeft en dat de balans tussen individualisme en collectivisme die er in een gezonde maatschappij is, nu doorslaat richting collectivisme mede dankzij het dominante mechanistische mens- en wereldbeeld wat wel moet leiden tot een technocratisch bestuur. Het diabolische pact (Hannah Ahrendt) tussen elite en volk is ontheemd door de globalisten. Eigenlijk analoog aan de twee grote sociale bedreigingen zoals door Hans Hermann Hoppe beschreven: ofwel de have-nots komen in opstand agv zure afgunst; of de elites maken misbruik van hun privileges, wat we nu meemaken. Noblesse oblige. We hebben een betere elite nodig.

  Om te linken aan het stuk van Ratio denk ik dus wel dat de verklaring voor de covid-waanzin beschreven moet worden. Ik denk ook dat er een samenzwering gaande is.

  • Beste Youp.

   Het gaat er niet om of er een samenzwering is of niet. Voordat iemand zijn standpunten herziet moet er eerst twijfel worden gezaaid. Als communicatie strategie zou je als Baudet twijfel moeten zaaien over het coronabeleid en aantonen dat ondanks alle slechte pers hij degene is geweest die het goed zag. Pas als dat bereikt is, bij een grote groep Nederlanders, kan je ze verder wijzen op de andere bedreigingen voor de vrijheid. Je zet de tweede stap niet direct met de eerste stap. Het kost veel tijd om mensen afstand te laten doen van hun overtuigingen. En zeker om Baudet als visionair te accepteren. Pas als men hem als visionair ziet op corona gebied staat men open voor de andere boodschappen.

  • We hebben een betere elite nodig.

   Ik hou niet van ‘elites’ die mij zogenaamd gaan vertellen wat ik moet doen. Elites als Stalin, Mao en Musollini mogen een klein beetje doodvallen

   Maar hetzelfde geld voor de adellijke, koninklijke elites, die Hoppe voor ogen heeft.

   En was het hele idee van libertarisme niet, dat je juist zonder dwingelandij van ‘elites’ wilt leven? De vrije markt, heeft geen ‘elites’ nodig, dat was het idee, dacht ik altijd.

   Maar goed. We hebben het hier wel een andere keer over.

   Of er een samenzwering gaande is? Je weet het niet, niemand weet het eigenlijk. We tasten in het duister. Wel heb ik een sterk vermoeden, dat er rare dingen aan de gang zijn. Dat is zeker. Dit gaat over meer dan ‘covid’

   • Een samenzwering hoeft niet perse iets ‘hogers’ te zijn. Alsof het iets magisch is. Wat mensen met dezelfde belangen stemmen hun gedrag op elkaar af, spreken elkaar af en toe, en helpen elkaar als het nodig is. Maat zijn er niet openhartig over naar mensen die vergelijkbare belangen hebben in de situatie. Dat zou je een samenzwering kunnen noemen

    De hetze tegen Rusland die momenteel gaande is zou je ook een samenzwering kunnen noemen. Geen hele slimme, zover het te overzien is. De geilheid waarmee bankrekeningen, huizen en jachten in beslag worden genomen zou wel eens onbedoelde neveneffecten kunnen hebben.

  • m.a.w. geef een signaal al en stem strak niet op een landelijke partij

 2. Ratio, ik begrijp, dat je geen dubbele boodschap in een boek wil, maar ik denk, dat je het FVD punt hebt gemist. Het gaat niet om corona.

  Je kan serieus ingaan op het trage reageren van de overheid op corona en op het gebrek aan effectiviteit van de daaropvolgende maatregelen, maar dan moet je bij Wybren van Haga, JA21 en de andere partijen zijn.

  Het FVD standpunt is, dat corona niet de issue is. De al dan niet ge-engineerde pandemie is slechts een instrument gebleken om de Great Reset-agenda van het WEF verder uit te rollen. Met name de A-status toekenning van het corona-virus, maakte de noodwet mogelijk die burgerrechten opzij zet, alsmede de invoering van de QR-pas. De EU heeft hier een individueel QR-reis en toegangsdocument (EU-Ausweiss) voor op je smartphone van gemaakt. Dat e-ID gaat nooit meer weg.

  Tevens wordt met de uitfasering van contant geld en de invoering van de digitale Euro, waarbij iedere EU-burger een account bij de ECB krijgt, het betalingsverkeer volledig transparant gemaakt voor de overheid.

  Deze beide ontwikkelingen gebeuren onder het mom van meer gemak voor de burger, maar ze openen tevens de mogelijkheid om burgers die niet volgens het regeringsbeleid leven daartoe te dwingen op dezelfde manier als bij de corona-vaccinaties. Burgers kunnen beloond en gestraft worden bv door rantsoenering van hun vlees- en zuivelconsumptie, brandstofafname, ed. Bedrijven kunnen beperkt worden in hun mogelijkheden om bv kredieten en vergunningen te krijgen Een dergelijk social credit systeem wordt nu al uitgetest in China. Het is niet de vrije samenleving die mensen willen.

  Dat is waar FVD voor waarschuwt. Geen complottheorieën, maar concrete bedreigingen van onze vrijheid.
  ________
  “Be productive, buy, be happy”
  https://youtu.be/LV_18x3cpo4

  • beste THX-1138

   Het hangt inderdaad wel samen, maar het is de vraag of het slim is het samen te verkopen. Als het doel is meer stemmen voor het forum op te halen dan is dit boek een prima kans om hem als visionair neer te zetten. En laten zien dat Rutte cs gewoon weer eens hebben zitten misleiden liegen en bedriegen.

   Dit is een kans om als Thierry serieuzer genomen te worden. Als er dan wordt gesuggereerd dat lockdown-politiek een chinees machtsspel is om invloed, dan zullen velen afhaken.

   • Sorry, Ratio, ik begrijp je niet. Hoe kan je het coronabeleid serieus bespreken en het laten bij een leugenachtige en incompetente overheid als verklaring? De ziekenhuiscapaciteit wordt nog altijd niet uitgebreid. En een recent rapport van EZ liet zien dat het beleid per saldo meer gezonde levensjaren heeft gekost dan het heeft gered.

    Als de overheid niets had gedaan en burgers en bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid hadden mogen nemen, was de fysieke, psychische en financiële schade wss minder geweest.

    Incompetentie of pure machtswellust kan je toch niet serieus volhouden als je al die volkomen onzinnige maatregelen op een rij ziet en de feitelijke uitkomst kent?

   • Er was al gauw geen enkele logische reden meer voor al die paniekzaaierij en om het virus de A-status te geven, anders dan de invoering van de noodwet. En de enige reden van het steeds verlengen van de noodwet was de invoering van de QR-toegangspas. En waarom hebben we zo’n toegangspas, terwijl allang duidelijk is, dat hij niet werkt tegen het virus? Omdat de EU zo’n reis- en toegangspas wil voor iedereen. Officieel voor méér veiligheid en gemak voor de Europese burgers, ook met het oog op toekomstige pandemieen.

    Dan kan je daar je boek wel mee eindigen, maar dan heb je niemand overtuigd. Want als je voortaan vrij wil kunnen reizen, zal je toch echt je regelmatig moeten laten vaccineren. Dat deed het grote publiek toch al, of ze de overheid nu geloofden of niet.

    Baudet’s boek had dan geen enkel verschil gemaakt, want of je de overheid nu wel of niet vertrouwt, je moet doen wat ze zeggen als je een beetje normaal wil kunnen leven. Zo gedragen mensen zich altijd in een dictatuur.

    Door corona in een breder perspectief te plaatsen, en een permanent dystopische toekomst te schetsen, heb je tenminste nog een schijn van kans op een volksopstand.

   • Beste THX-1138. Zie svp de opmerking van Rensk verder onderaan. Je moet helaas geduld hebben en kleine stapjes zetten.

    Mbt onderzoek EZ. Aan het begin heeft EZ ook onderzoek gedaan en de uitkomst was dat we beter beperkte maatregelen konden treffen of doelgrepenbeleid als ouderen beschermen. Dit is in een la verdwenen en EZ kreeg kennelijk te horen dat verdere onderzoeken van hun kant niet op prijs werden gesteld.

   • Sorry Ratio, ik begrijp je nog steeds niet. Waarom denk je, dat als Baudet een sterke case had gemaakt voor incompetent beleid en mensen daarvan had overtuigd, dit enig verschil zou hebben gemaakt? Met een permanente noodwet en een puppet kamermeerderheid raak je die QR-pas nooit meer kwijt. En de rest van de wereld zit op dezelfde lijn. Ben je Canada nu al vergeten?

   • Baudet geeft trouwens zelf toe, dat hij zich heeft vergist in corona en in het begin ook mee is gegaan in de paniekverhalen. Omdat corona een false flag operation is, kan je die nooit helemaal ontkrachten en gaat het onzinnige beleid gewoon door.

    Vergelijk die andere false flag operation in Oekraïne. Daar kunnen de Russen ook makkelijk volhouden dat ze alleen militaire doelen beschieten. Als ze toch burgers doden is dat uitsluitend omdat de nationalisten zich daarachter verschuilen. En als ze chemische of bio wapens inzetten is dat alleen omdat de nationalisten (lees Amerikanen) die als eerste hebben ingezet. Niemand kan bewijzen, dat het niet zo is, dus de Russen hou je niet tegen.

   • Over dit hele Rusland/Oekraïne verhaal, kan ik gewoon niets zeggen. Ik weet niet wat er aan de hand is. Wie wat doet en waarom.

    Bij veel informatie die ik lees over het conflict, heb ik sterk de indruk dat de informatie ideologisch geladen is,gekleurd. Pro Rusland, of pro NAVO/EU

    Men zegt, die Russische aanval op dat ziekenhuis van laatst, dat ziekenhuis, dat is niet waar, dat is nep. Ja, zou kunnen. Ik bedoel, ik kan daarover toch niet oordelen. Hoe moet ik daar nou een uitspraak over doen. Ik was er niet bij, ik weet niet wat voor vieze spelletjes er allemaal gespeeld worden.

    Deze oorlog moet eventjes bekoelen en Nederland moet zich er niet in mengen.

 3. Baudet haalt er veel bij omdát het probleem dat hij wil omschrijven zo veel omvattend is en ‘corona’ daar maar een onderdeel van lijkt te zijn. Ik schat in dat zijn beweegredenen oprecht zijn en dat hij geschokt is nadat hij uitvoerig onderzoek heeft gedaan zoals hij zelf aangeeft. Hij probeert dan er veel bij te halen om de vele mensen die slaapwandelen en ziende blind en horende doof zijn te overtuigen dat er écht wat helemaal fout zit. Dat dit door veel mensen níet gewaardeerd wordt zóu je als een fout van Baudet kunnen zien.
  Maar je kunt het ook ánders zien: ik weet niet meer wie, lang geleden ooit de uitspraak heeft gedaan dat ‘hoe gróter de leugen / het bedrog is, hoe gemakkelijker de mensen het zullen geloven’. Dát is wat er wellicht ook met zijn boek aan de hand is, of het állemaal waar is weet ik niet, maar stel dat de helft waar is en de mensen geloven het tóch niet dan hebben ze een groot probleem.

  Maar zoals Baudet waarschijnlijk ook wel zal weten is dit boek een soort van Laatste Zwanenzang.
  Mensen wíllen hun gemakkelijke leventje níet laten verstoren door ‘doemprofeten’.

  Wat me hierbij nu te binnen schiet is de film Terminator Genisys, waarin die verzetsleider John Connor in een hinderlaag van ‘Skynet’ loopt en zelf een soort slechte Terminator met zijn oude menselijke uiterlijk wordt.
  Schwartzenegger speelt dan natuurlijk weer de goede, intussen wat gedateerde, terminator met zijn intussen ook oude kop, die alles moet komen redden. Op een gegeven moment maakt een van de ‘goede mensen’ in een druk ziekenhuis een opmerking hoe het toch kan dat die slechte terminator alles en iedereen maar steeds zo gemakkelijk kan vinden. Je ziet dan allerlei figuranten in beeld lopen met hun smartphones. Schwartzenegger maakt dan een opmerking dat die tegenstander onbeperkte toegang tot het héle internet heeft en dat de mensheid zélf heeft meegewerkt aan zijn ondergang door altijd en overal met dat internet ‘verbonden’ te zijn, uit gemakzucht, uit luiheid, domheid en naïviteit, want hén kon níets gebeuren waren ze intussen allemaal gaan geloven; net als kleine kinderen. Dát is precies hoe wij in onze moderne tijd bijna allemaal denken en waarom Baudet’s boek, of alle opvolgers over dat thema, geen énkele invloed zullen hebben. Mensen zullen wél in opstand komen als men hun smartphones, Ipads en al dat zal afnemen, maar níet als men daardoor álles van hen zal weten.

 4. Mensen willen het ook niet eens zijn met Baudet. Ik zei, ik ben het niet eens met het covid beleid. Waarop men zegt : dan ben je het dus eens met Baudet !!!!

  Mijn reactie: Blijkbaar…

  Maar, als je het dus op één punt eens bent met Baudet (of het in grote lijnen eens met hem bent, op dat punt), dan ben jij ‘een Baudet aanhager’ en dus ‘een fascist’. Tegenwoordig zijn er niet echt meer nuances mogelijk. Alles is zwart/wit. Het is een soort borderline tijdperk.

  Als ik het op één op twee punten eens ben met Sylvana Simons, ben ik dan ‘een Bij1 aanhanger’? Ik ben het vast weleens eens met Simons. Ik zal het vast weleens met haar eens zijn. Toch noemen mensen mij niet ‘de Bij1 aanhanger/marxist’.

  Het hele WEF verhaal kan waar zijn, maar het begint een beetje een cliché te worden. Baudet had zich beter alleen op de covid kunnen richten. Dat uitspitten. Geen nieuwe thema’s erbij halen, die op zichzelf een heel boek verdienen.

  Ook die cover van dat boek. Met zo’n gemene Klaus Schwab schim op de achtergrond. Het komt een beetje paranoïde over.

  Baudet heeft af en toe wel iets te pakken dat aandacht verdiend, maar vervolgens vliegt hij totaal uit de bocht.

 5. Zelf vind ik ook dat Ratio gelijk heeft. Ook al heeft Baudet gelijk, hij moet ook leren kijken wat nodig is om mensen de ogen te openen. En heel veel mensen kunnen niet zo veel informatie verwerken en hou het dan alvast bij 1 punt en dat is corona. Pas als je merkt dat steeds meer mensen het gaan begrijpen kan hij verder gaan. Als hij direct weer begint over complotten (wat helemaal geen complotten zijn, maar dat terzijde) dan kan het kartel dat weer gebruiken om te framen. Het is in feite hetzelfde als wat die alcoholist Juncker zei: wij gaan steeds een stapje verder en als de mensen niks zeggen of niks door hebben. Baudet moet hetzelfde doen maar dan omgekeerd door juist de mensen wel door te laten krijgen wat er gaande is. Ook door net als Juncker in kleine stapjes te doen. Dan bereikt hij wat hij bereiken wil.

 6. Ik denk dat zowel Thierry Baudet als Mattias Desmet op het juiste spoor zitten, in die zin dat zij een elite gewaarworden die denkt een utopie te realiseren, in de trant van ‘u zult niets bezitten en u zult gelukkig zijn’, maar die waarschijnlijk aankoerst op een wereldomvattende Big Tech Dystopie, en die verder de geluiden van ‘het gewone volk’ negeert of wegzet als ‘populistisch’. Ik denk dan dat het extreem moeilijk is om deze mensen uit hun waan te halen, temeer omdat alom de censuur toeslaat en de totalitaire val steeds meer dichtklapt. Als er al redding mogelijk is, dan volgt dat slechts uit de verdere analyse van deze hele toestand, en het in algemeen begrijpelijke taal uiteenzetten van de bevindingen aan iedereen die nog luisteren wil en bereikbaar is voor afwijkende informatie. Totalitaire wanen lopen vast op de werkelijkheid, en storten ineen als je de waanzinnigen de werkelijkheid voorhoudt.

  • Baudet heeft al eens eerder heel cynisch in de kamer opgemerkt met die coronamaatregelen dat als de kamer het geframede verhaal zo graag wilde geloven FvD daar dan aandachtig naar zou kijken.
   Ik denk dat hij best weet dat één partij die, nu ook nog eens in een cordon sanitaire zit, daar niet veel tegen kan doen. Ook al omdat de grote massa onwetend is en dat ook wil blijven. Ondanks goede verkoopcijfers van zijn boek zal hij er beslist geen véle honderdduizenden van gaan verkopen en dan vooral ook nog aan mensen die tóch al dachten dat dit speelde.

   De geschiedenis leert keer op keer als een machtige, rijke elite écht kwaad wil en het volk wil onderdrukken en uitzuigen om zelf er nóg beter van te worden (want daar gaat het hier over) boeken, demonstraties en stemmingen niets uithalen. En dat weet Baudet. Het enige waardoor het volk te bewegen is, is als het snel verarmt, idealen als vrijheid, democratie en dergelijke interesseren de meeste mensen niet écht. Dus als zo’n elite het te snel speelt en zoals nu er al weer flinke inflatie is of komt, brandstof en verwarming onbetaalbaar wordt voor grote groepen én die groepen ook de schone schijn verhalen over omschakeling op zonnepanelen, warmtepompen en isolatie gewoon níet kunnen betalen dan wordt het op een gegeven moment tijd voor dat wat al vaker gebeurd is: gewelddadige opstanden en revoluties.

   Zoals altijd zal dat ontvlammen vanuit een minderheid die niet veel meer te verliezen heeft dan hun dan vrij zinloos geworden leven. Het is dan wachten op een aantal leiders die het lont aansteken, het kruitvat is er dan al.

   Een ander groter deel die dit niet uit zichzelf zou doen gaat dan vaak mee in de euforie die dan ontstaat, weer een groter deel, het deel dat altijd meeloopt met de massa gaat dan ook meedoen. Alléén diegenen die héél tevreden zijn met hun materiële leven zijn daar dan nog tegen, de mensen met de (zeer) goede banen en de elite. Die gaan het dan echter niet meer redden, want de mensen die ze (zeer slecht) betalen om hen te beschermen en beveiligen zullen dan gewoon hun post verlaten, zij gaan hun leven echt niet riskeren voor rijke lui die hun jarenlang moraliserend hebben toegesproken vanuit hun comfortable posities.

   Ik hoop dus dat Baudet het helemaal fout ziet, maar als dat niet zo is dan ben ik bang dat er binnen hooguit een jaar of 10-15 veel bloed gaat vloeien in Europa en niet omdat er oorlog is.

   • Nog een aanvulling. Ondanks dat ik alles behalve een communist ben heb ik wél het volledige werk van V.I. Lenin, ‘verzameld werk’ 3 banden, lopend van de jaren ’90 van de 19e eeuw tot ná de oktoberrevolutie. Hij heeft vaak veel voorspellingen en analyses gemaakt die uitgekomen zijn: zo verspelde hij al voor de 1e wereldoorlog dat ‘het kapitaal’, in zijn woorden, zich zou organiseren en een gewelddadige politieke beweging: wat dus het fascisme / nazisme werd.

    Hij beschreef ook een aantal plaatsgevonden revoluties van ‘het proletariaat’, in zijn woorden,: de franse revolutie in de 18e eeuw, de Parijse revolutie in de 19e eeuw en de Russische Revolutie begin 20e eeuw, allemaal gebonden aan nog één land.
    Als een van de laatste dingen voorspelde hij dat ná deze revolutie ergens in de toekomst de víerde revolutie een wereldrevolutie, een wereldopstand van het volk zou worden tegen zijn overheersers.

   • beste Aristoplates.
    Je hebt het over: gewelddadige opstanden en revoluties. Zoals altijd zal dat ontvlammen vanuit een minderheid die niet veel meer te verliezen heeft dan hun dan vrij zinloos geworden leven
    Dit is niet mijn waarneming. In 1968 kookte het in Europa en de VS. Massale studentenbetogingen. Door een generatie die het nog nooit zo goed had. Een revolutie van gepriviligeerden. Andere casus. Revolutiejaar 1848. Overal in het oude continent wankelden monarchen. Door toezeggingen te doen aan liberale eisen konden ze overeind blijven. Geen opstand van armoedzaaiers. Nog een andere casus, de val van de muur, het einde van het communisme kwam niet door verelendung, maar in de rijkste deelgebieden onder de invloed van de verenigde Sovjets. Polen en de DDR.

    overigens netjes dat je Lenin hebt gelezen, lezen van werken van politieke tegenstanders geeft je extra invalshoeken en perspectief

   • Ratio, je hebt het over ándere opstanden dan Lenin, deze beschreef de Franse Revolutie van 1789 als de éérste grote en geslaagde revolutie, een revolutie van de burgerlijke bourgeoisie tégen de adel toen nog (waarbij het proletariaat, de have-nots gebrúikt werden door de burgerlijken), waarna de macht gewoon naar een nieuwe búrgerlijke elite ging. In zijn (en Marx’ en Engels’) denkbeelden zou dat pas voltóóid zijn als de have-nots (de mensen die géén productiemiddelen hadden: kapitaal, land en bedrijven) de macht zouden nemen.

    De twééde revolutie volgens Lenin wás een pure revolutie van de have-nots: de Parijse commune van een aantal maanden in 1871. De revolutie van 1848 was weer een burgerlijke revolutie van bourgeois tegen absolute Koningen, maar nu in meer landen in Europa, waarna ook in Nederland trouwens pas een grondwet kwam.
    Dat in de jaren ’60 was beslíst geen revolutie, maar hooguit een revolte, een opstand, maar vook weer een burgerlijke: studiebeurzen waren er toen nog niet en studenten kwamen uit de goedburgerlijke milieu’s en kwamen in opstand dáártegen, zónder hun eigen privileges echt op te geven. Daarna hebben die allemaal prima banen gekregen. Gewone échte arbeiders waren daar niet of nauwelijks bij betrokken en waren daar ook niet mee bezig, het speelde zich vooral af in gróte steden en in de media.

    Wat betreft de val van de muur, het Russisch / Oost-europese communisme was geen communisme in de zin van Marx / Engels, maar een pervertering ervan, het was Staatskapitalisme dat weliswaar de burgers vrijwaarde voor armoede, maar álle vrijheden van hen wegkaapte, mensen kwamen dáár tegen in opstand.

    De accumulatie en concentratie van macht en kapitaal van Marx-Engels is een juiste analyse geweest, dat hééft plaatsgevonden en gaat steeds sneller. De verelendung heeft men kunnen voorkomen door de vele decennia welvaartsstaat ná de oorlog, politici hadden toen nog het inzicht dat er een ‘sociaal contract’ moest komen tussen de rijken die rijk mochten zijn, maar de have-nots moesten dan ook goed worden behandeld.

    Dát sociaal contract wordt sinds circa 15 jaar beetje bij beetje losgelaten en als Baudet gelijk heeft en de WEF & Co gaan e.e.a. inderdaad zo doen dan komt die verelendung er álsnog, de grote verarming van de have-nots, waar ook een flink deel van de middenklasse bijhoort tegenwoordig, met wel een huis en een auto, maar geleend van de bank, ze hebben dus níets behalve het spul dat in huis staat, of dat moet ook op afbetaling zijn.

   • Ik denk dat we studie moeten maken van het fenomeen ‘psychopaat’ als we ons een indruk willen vormen van die ‘elite’ van superrijken en -machtigen en ons afvragen of zij wel het goede voorhebben met de wereld. Op het moment dat mensen geen mensen meer zijn maar objecten, voorwerpen, ‘grondstof’ voor transhumane experimenten en zo meer, dan kom je op een hellend vlak denk ik. Daar moet veel meer discussie over komen, dat men zich afvraagt bijvoorbeeld: Wat is er ethisch mis met het mensen reduceren tot volledig controleerbare zombies, wezens die je naar willekeur ‘aan’ of ‘uit’ kan zetten en die je kan laten denken wat je wil?

   • Wat betreft de val van de muur, het Russisch / Oost-europese communisme was geen communisme in de zin van Marx / Engels, maar een pervertering ervan, het was Staatskapitalisme dat weliswaar de burgers vrijwaarde voor armoede, maar álle vrijheden van hen wegkaapte, mensen kwamen dáár tegen in opstand.

    Dit alles past wel in de marxistische theorie. Je bouwt een staat op, een DDR en een USSR en omdat dan ‘de arbeidersklasse’ aan de macht is, zal die staat uiteindelijk vanzelf wegebben. Dat is het idee. Het is dus geen pervertering van marxisme, het is het uitvoeren van marxistische theorie. Na de dictatuur van het proletariaat, uitgedrukt in staatsmacht, zal het wáre communisme ontstaan. Dit ware communisme, dat is dan feitelijk een anarcho communisme. Dat wil zeggen, een situatie waarin alles van iedereen is en er geen staat meer is. Een soort oer toestand, zou je kunnen zeggen. Dit alles komt dan voort uit Hegeliaans denken omtrent dialectiek, historische fases etc, al die 19e-eeuwse onzin.

    er een ‘sociaal contract’ moest komen tussen de rijken die rijk mochten zijn, maar de have-nots moesten dan ook goed worden behandeld.

    Ja, het idee van een sociaal contract is dat iedereen er iets aan heeft. Anders kan je het net zo goed laten vallen. En dat denken veel mensen nu ook, die arm zijn. Wiens contract is dit, vraagt men zich af. Als je wilt dat je sociale contract bestaansrecht heeft, moet het een contract zijn waar men iets aan heeft. Is dit niet het geval, dan gaan mensen muiten. Ze worden dan radicaal (veel jonge mensen zijn nu openlijk marxistisch) of ze gaan de criminaliteit in, wat ook een breuk is met het contract en het zoeken van een ander soort contract. Wellens zegt dit ergens ook, over het sociale contract. Als het systeem niet meer voor de arbeidersklasse en middenstand werkt, valt het omver. Hoe zou libertarisme dit oplossen? Zou het libertarische contract wél houdbaar zijn ? Maar goed, hij kaart het tenminste aan als probleem, dat je als leraar geen huis meer kan vinden.

    Ja, wat het WEF dus doet, denk ik. Ze zien ongelijkheid/radicalisering, ze zien klimaatverandering en ze denken, dit alles kan niet meer via de democratische weg gered worden, we moeten een ‘great reset’. Een ‘grote sprong voorwaarts’ zou je kunnen zeggen. Maar goed, we weten ook hoe gevaarlijk dat is.

   • Benedict Broere,

    Inderdaad.
    En dan inderdaad nog maar te zwijgen van het aantal psychopaten. Dat zijn vaak geen lievertjes. 1 op de 100 schijnt eraan te lijden. En dan zijn er nog sociopaten. Ook al geen aardige broeders en zusters. 1 op de 25 zou tamelijk asociaal van aard zijn.
    Het nadeel van die types is dat als ze intelligent zijn, ze de hele wereld kunnen verzieken door teveel macht te vergaren.
    (Er was een mooie televisie uitzending erover. De psychopaten in de beurs/geld-wereld)

    Bovendien doet het mij ook denken aan de muis, die door besmetting met een bepaalde parasiet van de kat gaat houden en zichzelf zo laat opeten. De parasiet beheerst zo de hersentjes van die muis. Wellicht bestaat er ook een menselijke variant erop? Het zou toch niet waar zijn? (zie: Toxoplasmosis)
    Er zijn ook parasieten die zorgen dat slakken zich op laten eten door vogels door boven in een plant te gaan zitten wuiven naar ze. Die rare natuur ook 😉

    Zou het technisch mogelijk zijn zo een parasiet voor mensen te ontwikkelen? Dat je zonder wat te bezitten toch gelukkig lijkt? Ahum.

    Maar ja. Vooralsnog lijken het mij families die zich boven ‘het volk’ lijken te verheffen al was het alleen al met een standbeeld.
    Racisme, bijvoorbeeld, lijkt een sterke ziekte maar vanuit de natuur gezien lijkt het minder onlogisch. Wij zijn immers dieren met verstand? Daarom moeten we sommige menselijke aspecten telkens vanuit die dierenwereld analyseren, willen we er niet aan ten onder gaan.
    Ken u zelve, zegt men. Ken u zelve.

    (Vooral geestelijk, maar das moeilijke kost)

 7. Voor de goede orde merk ik op dat er de nodige beleidsterreinen zijn waar ik het niet met Thierry Baudet eens ben. Op corona vlak verdient hij veel lof en dat geef ik hem ook.

 8. Een goed boek zou eigenlijk niet door één mens geschreven moeten worden. Het zou minstens door het genie zelf plus een vak-schrijver gemaakt moeten worden. Het brein van het genie maakt de analyses en verzint er wellicht zaken eromheen, maar de schrijver giet die in een goed leesbare vorm. Dan zou er nog een regisseur moeten zijn die de grote lijnen in de gaten houdt en zich als een Jan met de Pet voorstelt hoe het leest.

  Wat mij betreft is Thierry goed bezig. De beuk erin nu het nog kan lijkt me zinvol.

  Maar, dat is vaak met boeken, viel mij op. De eerste helft is vaak goed. Maar de tweede voldoet vaak niet aan het beantwoorden aan de opgeroepen verwachtingen in de eerste helft. En dan blijf je daarna zitten met wat twijfels of vragen. ‘Less is more’ in dat geval.

  Hopelijk leren sommige schrijvers hiervan. Vooral schrijvers wiens hoofdvak het niet is. Maar, parbleu, wat heb ik een respect voor het genietje. Hopelijk is hij authentiek.

 9. Herstel:
  Maar de tweede (helft) voldoet vaak niet aan het beantwoorden VAN de opgeroepen verwachtingen in de eerste helft.

 10. ‘Gideon-docu’ niet bij Pathé, WEL bij BLCKBX..!
  De première van ‘GIDEON’ in het Amsterdamse Tuschinski werd vanwege ‘ophef’ geschrapt, maar jij kunt deze docu integraal bewonderen bij het internetkanaal BLCKBX.tv Het gaat om de spraakmakende documentaire ‘Gideon: Op zoek naar de waarheid’, zoals de hele titel luidt.. De inhoud is heftig, want TK-lid dr. Gideon van Meijeren doorbreekt de censuur en laat vermaarde nationale en internationale wetenschappers, met een afwijkende visie, vertellen hoe zij tegen de coronacrisis aankijken. Dr. Gideon van Meijeren vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat Tuschinski deze documentaire heeft gecanceld, zogenaamd omdat hij de holocaust zou ‘bagataliseren.’ Van Meijeren is duidelijk: “Het tegenoverstelde is waar, ik heb juist benadrukt hoe verschrikkelijk het is wat er gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.”
  https://www.wanttoknow.nl/gezondheid/corona-kwestie/gideon-docu-niet-bij-pathe-wel-bij-blckbx/

  https://www.blckbx.tv/corona/nu-te-zien-op-blckbx-gideon-op-zoek-naar-de-waarheid

  • @Bert

   “Op zoek naar de waarheid”, zeker gecharmeerd van het eerste deel, maar het tweede deel docu Gideon van Meijeren evenzo een betoog de wereld te transformeren en wekt dit de indruk dat deze transformatie nodig zou zijn en klinkt daar m.i. het geluid van het WEF doorheen. Waarom er nog een D66 trut hasr woord mag dien met vaag geluid is een raadsel. De Gideon docu krijgt daarmee van mij een magere zes.

   Het tweede deel is zelfs redelijk NPO waardig.

   Geef daarmee ook aan dat niemand wat mij betreft heilig is en zeker niet blind gevolgd dient te worden. Blijf zeker de uitspraken en de logica van Baudet, tot daarin iets op onverklaarbare wijze veranderd, steunen.

 11. Kun je het een leraar kwalijk nemen dat hij de domme kinderen uit het vorige jaar erft?
  Nee, je kunt het hem wel kwalijk nemen als hij domme kinderen op het einde aflevert.
  Dus dat Thierry te veel informatie zou geven kun je de bevolking aanrekenen, niet de trommelaar.

 12. Heeft iedereen die hier een reactie plaatst ook het boek gelezen, behalve Ratio.
  Lijkt mij heel sterk.
  Ik kan er pas iets over schrijven als ik ook daadwerkelijk het boek gelezen heb, niet eerder.

  • Hallo @Bert

   Heb het boek niet gelezen, maar kan met de gegevens die bekend zijn, de gesprekken en uiteenzettingen die Baudet heeft gehad en ook die er buiten het boek om reeds lagen goed uit de voeten om in lijnen een oordeel te geven.

   Ook zonder boeken was mij allang duidelijk uit welk vat de farmaceutische maffia en kartel-corrupte-links-politieke fascisten tappen en waar het criminele tuig heen wil.

   Het bewijs waarheen en waarvoor is reeds overal aanwezig zichtbaar en voelbaar.
   Verder sta ik in ieder geval positief en zeker niet afwijzend tegenover wat Baudet zegt en tot nu toe aan het licht brengt.

   Het onverbloemde linksfascisme van de politieke en mainstream media wordt met de dag duidelijker en haalt binnenkort ‘het boek’ nog in en zullen er meerdere geüpdate bijlagen nodig zijn.

   • Alles wat Baudet tot op heden in de media over dit onderwerp geschreven heeft is mij ook wel bekend.
    En ik ben het dan volledig met ‘m eens.
    Maar ik ga er van uit dat dit boek niet een samenvatting is van alles wat ik al gelezen heb.
    Ik heb elk bericht over dit corona bedrog tot op de voet gevolgd de afgelopen jaren.
    Na 2 weken had ik wel door dat we zwaar in de zeik genomen worden.
    Maar dan zou ik alleen maar kunnen herhalen wat iedereen al gelezen heeft zonder het boek zelf gelezen te hebben.
    Er zal ook zondemeer veel herhaald worden in het boek maar toch niet alles.
    Anders hoeft ie daar geen boek voor uit te geven als iedereen alles al weet.
    Dus daar moet ik het boek dan zelf voor gelezen hebben wil ik niet in een herhaling vallen van alles wat alk gezegd is.

 13. EU digitale ID waar van alles in gebakken en aan vastgeplakt kan worden en waarmee iedere burger gesloopt en gevangen kan worden gezet, bij burgerlijke ongehoorzaamheid in een concentratiekamp kan worden ‘opgenomen’ of de doodstraf gegeven kan krijgen.

  Een WHO-VN ( onder auspiciën van WEF-Rockefeller-Bilderberg-Rothschild) die grondwetten en rechten wereldwijd kan uitschakelen en iedere ‘wereldburger’ kan of wordt verplicht(en) binnen te blijven en een gifspuit of andere gevaarlijke troep te nemen, klimaat lockdowns kan opleggen en bepalen wat je vreet en drinkt en hoe je beweegt en ademt, wat je denkt en zegt.

  Jaren terug heette dit alles een nog complot en werd je voor een totale gek uitgemaakt als je een dergelijke verkankerde (EU op instorten) wereld voorspelde, voorzag of aangaf dat we richting NWO communistisme-fascisme totale controle zouden gaan.

  Bij alles wat is uitgekomen en waarbij nog steeds het woord complotten of complotdenker/-gek in de mond wordt genomen zodra weldenkende mensen, mensen met gezond verstand iets meer vertellen over de wereld aanstaande, is niet alleen bloed-irritant, maar maakt zelfs vredige mensen opstandig en krijgt men zin bij dergelijke woorden iemand een ram op de muil te geven. Hoever moet het nog komen totdat het woorden als complotten of complotdenker terug worden genomen? Pas als het leven op deze wereld onmogelijk is gemaakt en wij allen in de hel zijn gekomen, als digitale kleuters zijn en worden behandel als misdadigers met lege maag die kauwen op wormen, boomschors vreten en pis drinken?

  Eerlijk; hou godverdomme de bek en wordt eindelijk eens wakker en sta op. I.p.v. als slappe honden wat burgerlijk correct te wijzen om zo makkelijk van alles af te zijn.

  • Over de tikfoutjes in reactie boven maar even heen lezen, maar de waanzin is duidelijk nog lang niet aan zijn eind https://nos.nl/artikel/2421130-aantal-coronagevallen-china-loopt-snel-op-door-besmettelijker-versie-van-omikron

   En zolang de goedgelovige slachtschapen blijven happen in het virusaas zal de geloofswaanzin door blijven malen totdat je bent gecremeerd tot as of rottend in je graf aangestampt 2 meter diep ligt. Ja, ja, het zijn allemaal complotten, de vrije burger en denker gevaarlijk gek en de linkse deugfascisten zullen dat dagelijks tot bloedens in je oor schreeuwen totdat je als zielig brokje wanhoop in de hoek al het zuur gaat zitten slikken wat de psychopaten je met dwang door de strot gieten.

   https://wakkereburgers.be/blog/virus-bedrog

   Iedereen is gek geworden.

   • en zo is het,

    Het lijkt erop dat het zo is.
    Bedankt voor je linkje van de wakkereburgers.
    Maar, heb medelijden met het volk. Ze weten niet wat ze doen. Men ként zichzelf niet, is los van de natuur, is geestelijk in de war gebracht door staat, priester, school, massamedia. Men weet het gewoon niet. En zál de waarheid ook nooit meer weten. De tijd om weer wakker worden is te kort. Verdwaasd rent men achter de idolen van het voetbal wielrennen of hobby. Om nog enigszins ‘bij’ te blijven speurt men soms het ‘nieuws’ af en dat is dat. Hoe hoger opgeleid, des te meer verstrikt in het zelfzuchtige ego, opgeblazen door titels, geld en macht. Of krankzinnig gemaakt door een nep-geestelijke die als ‘heilige’ lid is van een misdaadsyndicaat.

    Maar het is wel leuk, om zo een andere blik te werpen op gif, dat het woord virus uiteindelijk betekent. Het woord viroloog kan men dus lezen als gifkenner.

    Maar ja. Het ‘probleem’ ligt diep. Mijn insteek zou zijn de zelfkennis van sommige intelligente goedaardige lieden te activeren. Zonder zelfkennis is men al meteen verloren tegen al te kwade machten, lijkt mij. Want zonder zelfkennis wordt men tegen zichzelf uitgespeeld.

   • Zolang er nog wekelijks gemiddeld zo’n 3 miljoen mensen naar boer zoekt vrouw zit te kijken heb ik de moed op gegeven dat het ooit nog goed komt hier.

   • Bert,

    De massa wordt nooit wakker, het intellect gekoppeld aan een ontwikkelde goedaardige moraal is nu eenmaal zo verdeeld, zo is de natuur nu eenmaal.
    Er zijn dus waarschijnlijk weinig werkelijk goedaardige ‘verlichte’ geesten. Niet iedereen kan even slim of aardig zijn.

    De (kunstmatig gecreëerde, denk aan begrippen zoals ‘landen’, ‘steden’) ‘massa’ (volk, grauw) moet geleid worden. Maar dan wel door een goede geest.

    Zolang we niet meer in kleine groepjes leven (250 man/vrouw), zullen we met dit kunstmatige probleem blijven zitten.
    We zitten nu eenmaal met de erfenis van ontelbare oorlogen. Op die ziekelijke puinhopen is de maatschappij gebouwd. Het karma van de moordenaars en dieven en de leugenachtigheid uit het verleden verziekt de wereld nog steeds.

    Het is vreemd (of niet, denk aan karma) dat 1 op de 100 een psychopaat is en 1:25 een sociopaat. Die lui aan de macht geeft gegarandeerd ellende. En dát is de wereld.

    Monsterlijke hebzucht aangewakkerd door sommige ‘hoofdmannen’ en zakenlui leidt tot zelfdestructie. Waanzin. Ontaard is de mens, vervreemd van zichzelf en de natuur dat hij is. Verloren in de geest, verward door onwaarheid en verdriet.

  • Uit grootschalige psychologische onderzoeken van jaren geleden (m.b.v. persoonlijkheidsvragenlijsten)kwam naar voren dat er meer psychopaten / sociopaten voorkomen onder managersberoepen dan er in de gevangenis zitten. Men kwam uit op een schokkende 27% onder de brede noemer ‘hogere’ managers. Ook politici zitten daaronder. https://nl.wikipedia.org/wiki/Psychopathie

   • Ja, precies

    We worden dus door psychopaten geregeerd. Ook niet zo verrassend. Psychopaten trekken naar die machtscentra toe. Psychopaten zitten op de macht te azen. Dus creëer machtsblokken en daar komen dan de psycho’s op af.

    Dat is dus ook, waarom ik denk dat de coöperatievorm beter is, als economisch model. Samen beslissen over de werkplek en niet een of andere manager alles laten besturen.

    Lokaal bestuur en coöperatieve arbeid. Ik denk dat dat een oplossing kan zijn, voor problemen

 14. de kop = het zelfde
  Het Coronabedrog van= Het Coronabedrog door Thierry Baudet?
  of
  Thierry Baudet: Het Coronabedrog

  • DzVzTkM,

   Tje, dat had ik niet gezien. Bijzonder goed gezien van je.

 15. n Rotterdam is vandaag activist Willem Engel van ‘Viruswaarheid’ opgepakt op verdenking van opruiing. Hij wordt ervan verdacht gedurende een lange periode opruiende coronagerelateerde berichten heeft geplaatst op sociale media. Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols bevestigt:

  Het klopt, het zat er aan te komen als je kritiek hebt op het coronabeleid. Plus alle negatieve publiciteit in de media. We hebben 440 artikelen geteld die negatief zijn over Willem Engel. Zou fijn zijn als men eens aandacht besteedt aan wat er aan de hand is. Wat kunnen we verder doen? Hij zit vast. Ik denk dat ze hem vasthouden tot aan het proces van 30 maart.
  https://www.skoften.net/skft/2182462/de-beelden-willem-engel-van-viruswaarheid-in-rotterdam-opgepakt-voor-opruiing

  + filmpje van aanhouding.

  • Jezus….

   Ik heb Engel en Pols gevolgd. En zelfs al was ik het 100 procent met ze oneens, dan nóg hadden ze dat alles mogen zeggen.

   Niets van wat ik ze heb horen zeggen, is ‘strafbaar’ als we uit gaan van standaard wetgeving

   Maar goed, rechters bepalen wat ‘opruiing’ is. Opruiing is natuurlijk een term die multi-interpretabel is. Je kan er alle kanten mee op. Zij hebben de macht, om te bepalen wat dat woord betekend en wanneer je iemand dus kan oppakken of erger.

   Ik ben tegen het corona beleid, zegt Engel. De staat: je bent mensen aan het opruien.

   Een mening is blijkbaar ‘opruiing’

   Als ik mijn mening geef, dan is dat blijkbaar hetzelfde als zeggen: pak hooivorken en val politici aan.

   • Alles wat de overheid niet uitkomt kan je dan opruiing noemen.
    Net hoe het ze uitkomt.
    Ik heb ze een beetje gevolgd. Niet alles.
    Met sommige beweringen was ik wel eens, met andere weer niet.
    Maar het is belachelijk om iemand dan maar te arresteren vanwege een andere mening.

   • Het zal ook aangegrepen zijn om andere duidelijk te maken dat ze weten waar ze rekening mee moeten houden wanneer je er een geheel andere mening op na houd dan de overheid.
    Zodat andere het wel zullen laten om zich te uiten.
    Nooit zal ik mijn bek houden, voor niemand

   • Precies

    Dan is het einde echt zoek. Ik was het ook niet altijd met Engel eens. Soms wel, soms niet.

    Je bent heel erg afhankelijk van rechters en wat deze rechters interpreteren als zijnde ‘opruiend’. Als hun definitie van het begrip ‘opruiing’ heel breed is, hebben we allemaal een probleem. Ik ben dan vast ook opruiend te noemen.

    Maar ik rui niemand op. Ik geef mijn mening, ik kan slechts zeggen hoe ik naar de wereld kijk en hoe ik handel op basis van die zienswijze. Ik zeg nooit tegen andere : doe dit, doe dat. Stem dit, stem dat. Nee, zoek het uit allemaal. Ik rui per definitie niemand op. Want ik kan/wil niet bepalen, wat jullie wel en niet doen.

    En wat ook wel hypocriet is. Er zijn mensen die véél extremere dingen gezegd hebben, die niet opgepakt zijn. Je moet kijken op twitter, wat er allemaal uitgekraamd word. Ik ga geen namen noemen, want ik voel me niet veilig. Moet je nagaan, hoe ver we al zijn.

    Ik heb Engel ook nooit iets horen zeggen als: bestorm Den Haag, val politici aan, overtreed de wet. Nee, hij zei wel dat het van belang is om te demonstreren. Maar dat is geen opruien. Hij riep op tot verzet, binnen de lijntjes van de wet, voor zover ik mij kan herinneren. Het is ook iemand, die dat dan in de gaten houd, dat hij niet buiten de wet treed.

 16. L’histoire se repeté!
  Voltaire* “Al vind ik uw mening nog zo abject, ik zal het recht om deze te uiten verdedigen”

 17. Softballs werken niet. Als je de info niet kan verwerken lees dan de Donald Duck

Comments are closed.