Nederland en Duitsland zijn sterk met elkaar verweven, Duitsland is al lang met afstand de belangrijkste handelspartner van Nederland en van zeer groot belang voor de Nederlandse economie; als Duitsland niest wordt Nederland verkouden zegt men wel eens. Onderstaand uit het Duits vertaalde artikel kan op dezelfde aspecten als hier beschreven ook een grote impact hebben op Nederland. 

Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen: veel bedrijfsfaillissementen

De Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (BVMW) vreest nu ook bedrijfs-faillissementen en banenverlies als gevolg van hoge energieprijzen. Energieprijzen hebben zich ontwikkeld tot een “existentiële vraag” voor veel ondernemers, zei BVMW Algemeen Directeur Markus Jerger aan kranten van de Funke-mediagroep. Benzineprijzen boven de twee euro per liter en een verdubbeling van de gasprijzen zijn niet langer draagbaar.

“Als we nu niet consequent handelen, zullen we veel bedrijven en daarmee veel banen verliezen”, waarschuwde Jerger. Het is “onhoudbaar” dat de staat nog profiteert van de gestegen prijzen, aldus het hoofd van de werkgeversvereniging. Jerger riep op tot een verlaging van de elektriciteitsbelasting tot het door de EU vastgestelde minimumniveau en een hervorming van de forensenvergoeding. “Zowel mensen als bedrijven hebben nu ieder mogelijke ondersteuning nodig. Of het nu gaat om een energieprijzen-rem, belasting-verlagingen of tijdelijke kostenverlichting. Er mogen nu geen denkverboden zijn”, aldus de BVMW-baas. Hij beschuldigde de Duitse regering ervan zich te veel te richten op Rusland als belangrijkste gasleverancier. “De olie- en gasmarkt is nu meer machtseconomie dan markteconomie, waarin de vrije krachten van vraag en aanbod niet langer werken”, aldus Jerger. Ook rijst de vraag waarom de Overheid nu pas praat met landen als Qatar.

Maar de Duitse Liberalen & Co zouden nog liever hun ziel aan de duivel verkopen dan de burgers ontlasten. Dit past gewoon niet in hun agenda, het past niet bij hun motto “Bevriezen voor vrede” en “Solidariteit met Oekraïne tot het punt van hongersnood”.

Er zijn echter meer horrorverhalen die bewijzen dat de linkse regering er alles aan doet om ervoor te zorgen dat haar eigen bevolking, maar niet alleen deze, flink zal lijden:

Instituut voor Economisch Onderzoek waarschuwt voor een nog hogere inflatie:

De voorzitter van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) waarschuwt voor een nog heel veel hogere inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne. “Er zal in het lopende jaar waarschijnlijk een inflatie van over de vijf procent zijn”, zei Marcel Fratzscher tegen de „Neuen Osnabrücker Zeitung“. In het geval van een escalatie van de oorlog en steeds weer nieuwe sancties kan die zelfs richting tien procent gaan. De inflatie zal zich waarschijnlijk in de woorden van Fratzscher in de komende weken en maanden zelfs vergroten, omdat nog niet alle prijsverhogingen en hogere kosten zijn doorgegeven aan de consumenten. De situatie is onzeker. Maar één ding is zeker: “Als er een stop van de gas- en olievoorziening van Rusland aan Europa zou zijn, zou de situatie dramatisch worden aangescherpt.” De DIW-baas waarschuwde ook dat men niet alleen naar energieprijzen zou moeten kijken. “We kunnen ook zeer grote problemen krijgen met toeleveringsketens, bijvoorbeeld in halfgeleiders, omdat Rusland ook belangrijke grondstoffen en zeldzame mineralen uitvoert.” Hetzelfde geldt voor voedsel. Rusland is een van de grote exporteurs van tarwe en meststoffen. “We moeten er ons daarom op instellen dat voedselprijzen aanzienlijk zouden kunnen gaan toenemen,” zegt Fratzscher. Hij voegde eraan toe: het kan “erg moeilijk worden” voor consumenten in de komende maanden.

Boerenbond verwacht problemen met de graanverzorging

De president van de Duitse boerenbond vreest enorme oorlogsimpact op het gebied van graanverzorging. “We gaan ervan uit dat de beperkingen van de graanvoorziening van Rusland en Oekraïne tot enorme knelpunten in Noord-Afrika en Arabië zullen leiden,” zei Joachim Rukied tegen kranten van de Funke Media Group “We moeten er alles aan doen dat andere regio’s, met name ook de EU hier bijspringt.” De graanlevering in Duitsland en de Europese Unie is wel gezekerd door de grote eigen productie. De EU is ook belangrijke tarwe-exporteur, als er maar voldoende meststoffen beschikbaar zijn in het voorjaar, volgens de vereniging. In Duitsland zal de oorlog daarom vooral stijgende prijzen veroorzaken. “We zijn erg bezorgd over de mensen in Oekraïne, de beelden van de oorlog zijn schokkend. Dat moet voorbij zijn, “zei Rukied die de boeren vertegenwoordigt. “We dragen de harde maatregelen van de overheid tegen Poetin, ook als dit grote uitdagingen voor onze branche betekent.”

Op een gegeven moment hebben we dan de keuze tussen de koude- of de hongerdood.

artikel ook verschenen op E.J. Bron

33 REACTIES

  • Het probleem is dat je niet meer kan weten of iets echt is.
   Het kan ook toegevoegd zijn om zo een verhaal in de wereld te helpen.
   Maar alles is mogelijk natuurlijk.

  • Het is oorlog en oorlog behoort netjes, hoffelijk en volgens de etiquette te verlopen? Oorlog is het meest krankzinnige en misdadige wat er is op deze planeet en iets waarbij het is toegestaan of zelfs een must is om het beest eruit te gooien.

   Er zijn uitzonderingen. De VS en de EU, die voerden/voeren in het Midden-Oosten hele mooie en fatsoenlijke oorlogen, daar hoeven ook geen kritische vragen over te worden gesteld. Mooi, hoffelijk, zindelijk, elegant als een balletoptreden vermorzelen ze iedere ‘vijand’, keurig en beschaafd.

   all’s fair in love and war
   Definition of all’s fair in love and war
   —used to describe a situation in which people do not follow the usual rules of behavior and do things that are normally considered unfair
   Sure, it was underhanded to steal his customers, but all’s fair in love and war.

   Nog iets ‘lachwekkends’, men kan tegen een andere grote reeds beklonken ramp de stem laten horen; het digitale EU ID communistische-fascistische merkteken van het beest….wel eerst even met een EU app(🤦🏼‍♂️) inloggen of met je emailadres!!!… Weten ze gelijk wie de dissidenten zijn en zijn de namen opgenomen in een database. Kan het Europese hersenrot eventueel nu al, net als in Canada, bankrekeningen buiten werking stellen, wat vroeg of laat sowieso gaat gebeuren (social creditsysteem).

   Last de Russen met hun gejubel maar komen.

   https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13375-Extension-of-EU-Digital-COVID-Certificate-Regulation_nl

 1. Rutte denkt het allemaal op te lossen met het verlagen van enkele procenten op de lagere accijns brandstof en BTW op energie.
  Ze moeten er tenslotte wel wat extra aan over houden.
  Zo een kans krijgen ze niet zo snel meer. Dus betalen zullen jullie.

  • Ja ze profiteren er weer éxtra van. Belastingen en accijnzen (en dan nog een keer BTW dáárover) gaan in procenten zoals jullie weten. De benzine vorig jaar zomer was 30 cent per liter goedkoper in België, in België zijn uiteraard ook de prijen flink gestegen, maar nu is het verschil met Nederland opgelopen tot 40 cent, kassa voor de belastingdienst! In België is de federale overheid nu aan het denken om de éxtra accijnsen (die dus al 30 cent láger zíjn dan in Nederland) tijdelijk drastisch te verminderen, wellicht met 30-40 cent per liter, het voorstel van de minister van financiën daar ligt al op tafel, wordt vólgende week al over beslist. Het verschil met Nederland zou dan 70-80 cent per liter worden………………

 2. kraantje lek meldt;
  Oude sloffen versus nieuwe, warmere, sloffen ….gooi
  Hierbij delen wij u mede dat wij m.i.v.het najaar 2022 besloten hebben om de oude gaspijpleiding uit te faseren en over te gaan op de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2
  Wij zijn er van overtuigd dat deze nieuwe leiding u ononderbroken van gas kan voorzien en u er in de toekomst warmpjes bij kunt zitten.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream_2
  ….. ze dus nog niet weg voor u de beer geschoten hebt.

  • Dat deden die palestijnen ook.
   Daar zag je ook telkens dezelfde slachtoffers verschijnen op totaal verschillende plekken in verschillende scene’s. Sommige gingen wel een paar keer opnieuw dood.
   Ook wel pallywood genoemd.
   Hoe zullen we dit dan noemen? Oekrawood?

  • Net als toen dat monument voor de joodse holocaustslachtoffers dat de Russen platgebombardeerd zouden hebben: bericht van de Oekraiënse overheid. Israël is momenteel bezig om joden die in Oekraïne wonen aan te bieden naar Israël te komen, ze hebben vele mensen in het land gebracht om dit te regelen. Ik zag laatst op de
   ‘Times of Israel’ een stuk van een van die mensen die nog even eer wilde gaan brengen aan dat verwoeste monument en die tot zijn verbazing zag dat het vólledig intact er nog stond, met een foto van hemzelf voor het monument erbij. Maar Israël is neutraal in dit conflict. Zó werkt dus oorlogspropaganda, pfffffffffff.

 3. Hulpverlening vanuit het particulier initiatief: Onze vriend Pushki, bekend van zijn Youtubekanaal waar hij allerhande makkelijk verkrijgbare oorlogswapens uitprobeert, verleent hulp aan achtergebleven burgers dicht bij het front: https://www.youtube.com/watch?v=DbmaymkBexw

  Bijzondere aandacht voor kapotgeschoten pantservoertuigen langs de weg.

  Gisteren een inzamelingsactie, binnen anderhalf uur ruim een half miljoen roebels opgehaald (€ 5.000,–). Doneren aan dat soort acties zou in Nederland wel eens verboden kunnen zijn, want: steun aan de vijand of zo. Ze verzinnen wel iets.

  De situatie in oorlogsgebied: mensen zijn weg of zitten binnen. Er trekken rovende criminelen rond, sommigen houden iedereen op afstand door op ze te schieten als ze te dichtbij komen.

 4. Verwevenheid is niet alleen een feit, maar is ook altijd nagestreefd. Afhankelijkheid is daarmee ook toegenomen en inmiddels niet meer weg te denken. Na een energietransitie zal dat niet anders zijn. Als wij geen wind of geen zon hebben, zal onze elektriciteit moeten komen van landen/gebieden waar het op dat moment wel waait of waar de zon wel schijnt. Grondstoffen zullen blijven liggen waar ze liggen. Voor machtsspelletjes is eigenlijk geen plaats meer. Dat politici ze toch nog spelen, geeft te denken. Hun ego is kennelijk belangrijker dan de mensen waar ze zich voor zouden moeten inspannen. Poetin, Kaag, Rutte, ze hebben meer gemeen dan ze de mensen willen doen geloven.

  • Vroeger sprokkelden mensen hout in het bos om hun kachel op te stoken. Het hele huis behaaglijk warm is pas sinds de jaren ’70. Tel daar de overbevolking bij op en je hebt een niet-duurzaam model.

   • Nederland is in de jaren ’70 gestopt met de steenkolenwinning, ondanks dat er een paar nieuwe mijnen bij waren gekomen die nog niet of nauwelijks productie hadden geleverd. We hadden gas! Dus kolen hoefde niet meer. Behalve in Limburg liggen er ook zeer grorte kolenvoorraden in de Peel in Brabant en immense voorraden in de Achterhoek, in deze regios’in nooit een mijn geweest.

    Er is in de tijd van 1899 tot de jaren ’70 maar 20% van de steenkolenvoorraad in Nederland omhoog gehaald, met onze kolen zouden we nog een eeuw vooruit kunnen.

    https://www.fluxenergie.nl/steenkoolvoorraden-nederland/?gdpr=accept

 5. Rusland heeft de VN Veiligheidsraad bij elkaar geroepen voor een belangrijke vergadering over… het bestaan van biolabs (van de VS) in Oekraïne. Deze vergadering vindt vandaag plaats. Moskou stelt onweerlegbaar bewijs te hebben dat het Amerikaanse ministerie van Defensie actief betrokken was bij het produceren van biologische én chemische wapens in het land.
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2022/03/rusland-roept-vn-veiligheidsraad-bij-elkaar-hard-bewijs-dat-amerika-biologische-wapens-ontwikkelt-in-oekraine/

  • Bij de Telegraaf (en waarschijnlijk de hele MSM) denken ze nog steeds dat het verhaal over die biolabs een complottheorie is.

  • Verder op KP.ru:

   Sergei Lavrov: ‘We gaan geen andere landen aanvallen. We hebben Oekraïne ook niet aangevallen’.

   Erg geruststellend.

 6. we kunnen ook gewoon het gras onderploegen en er aankomend seizoen gewoon graan gaan verbouwen, we verbouwen zelf maar 10% van ons graan zelf de rest importeren we

  • Vergeet ook het veevoer niet. Nederland zit vol met beesten, maar het voedsel daarvoor wordt doorgaans in het buitenland geproduceerd, Oekraïne was een grote leverancier.

 7. De onnozelheid en naïeviteit van de EU komt nu helder naar voren: van olie af, van kernenergie af, van steenkool en bruinkool af (o.a. aantal Oost-Europese landen én Duitsland), inkrimping landbouwsector… De EU dacht dat wij hét hightech continent zouden kunnen worden en al de rest uitbesteden elders. Een klein oorlogje aan de rand van ons werelddeeltje en we komen al in de problemen: brandstofprijzen onbetaalbaar, daardoor een rijzende inflatie, aankomende problemen in de landbouw….. Was regeren niet vooruitzien? Wisten niet de oude Farao’s al dat er vette en magere jaren komen, áltijd. Alleen Frankrijk zal weinig energieproblemen hebben, 80% ervan komt uit kerncentrales, die zíj níet hebben afgebouwd, de Britten zijn momenteel een mega-kerncentrale aan de noordzee aan het bouwen waar ze spotgoedkope energie mee gaan leveren, de Polen hebben geweigerd de EU-eis om hun vele kolencentrales te sluiten op te volgen, de Denen hebben al sinds jaar en dag de allergrootste windmolenparken ter wereld, niet in het relatief windkalme binnenland, maar aan hun westkust, waar het áltijd waait, Noorwegen is olie- en gasexporteur waar Zweden helemaal op mee kan liften.

  Alleen Duitsland, Belgïe en Nederland worden blijkbaar écht geregeerd door idioten.

 8. “Wisten niet de oude Farao’s al dat er vette en magere jaren komen, áltijd.”.
  Ja, misschien knijpen ze economie hier daarom nu ook zo af. Om Nederland zó dicht bij de afgrond te brengen dat het geïndoctrineerde arme gepeupel smeekt om hulp van de aanstichters zelf. En passant doen de farao’s van nu ook nog even de Bijbelse plagen na, want dat maakt lekker veel indruk. En ook dat slikt het volk, doodsbang gemaakt voor al die enge toverkunsten.
  En dan verzinnen ze waarschijnlijk nog e.o.a. conflictje, want de geesten moeten vooral bezig gehouden worden met naar de verkeerde kant te kijken. Rampspoed na rampspoed wordt via het kijkscherm, de pleekrant en ander vullis uitgerold alsof het allemaal waar is.
  De smullers, de kijkers en lezers van al dat zogenaamde nieuws laten zich geestelijk nemen en ze lijken het wel lekker te vinden.
  Maar overvallen te worden door miljoenen buitenlanders, een waanzinnige energiepolitiek, ziekelijke nep-crisissen, ziekelijk slecht eten, vreselijke herrie altijd, vliegmachines die de lucht vies maken en de zon verduisteren, scholen die seksueel interveniëren tussen ouders en kinderen, ze verlokkend tot het pervers idiote, bussen en treinen als veewagens waarin de kudde een lapje voor het bekje moet doen, enzovoorts. En dan eindigend als een dom slaafje met een armbandje van de meester in zijn knuistje. Zijn mobieltje. Eeuwig verdoemd.

  Die Egyptenaren werden op deze wijze ook slaven gemaakt; Je koopt alle graan op die vrij komt, 7 jaar lang, en je verkoopt het als er honger komt. Eerst voor geld, dan voor dieren, dan voor land en dan voor . . . je leven.
  En zo doet de leiding ’t soms ook weer. Die leren wél van de geschiedenis, maar het verdeelde volk is een beetje onwetend voor de baldadigheid van zulke slimme rakkers. Arm volk, zo alleen.

  En het gaat zó traag, maar gestaag. Dat is het verneukeratieve, dat het zo traag gaat. Ze nemen rustig jaren voor een plannetje. Dan valt ’t niet op hè?

  • ” Rampspoed na rampspoed wordt via het kijkscherm, de pleekrant en ander vullis uitgerold alsof het allemaal waar is. De smullers, de kijkers en lezers van al dat zogenaamde nieuws laten zich geestelijk nemen en ze lijken het wel lekker te vinden.” Helemaal waar, als we toch allemaal parallellen in de geschiedenis zien is dat wat de Romeinen als deden met hun brood & spelen voor de massa’s. Wat velen niet weten was dat dat pas begon toen het echt een dictatoriaal keizerrijk werd en de senaat nog steeds bestond maar níets meer te zeggen had. Dat werd op een gegeven moment zo gek dat in de grotere steden (en niet alleen in Rome zelf) dat bijna een dagvullend programma werd voor een stadsvolk dat de vele slaven het werk liet doen en zelf totaal decadent was geworden. Dat zie je in onze ‘beschaafde’ wereld ook: steeds meer pervers entertainment op tv, in games, in de echte wereld en nu een dagvullend programma met een échte oorlog en alle rampen daarbij vlakbij! Lekker écht griezelen, maar wel met een zak popcorn een biertje of een wijntje op de bank voor de TV.

   • Inderdaad. Met hun dikke reet op de bank zitten zuipen en vreten en “Oorlog!1!” roepen.

    Zo ken ik ze ook. “Gooi atoombommen op Rusland” en andere verlichte ideeën vanaf de vreetbank. Ik heb ze gevraagd: “Als je zo’n voorstander van oorlog bent, meld je dan aan bij het vreemdelingenlegioen in Kiev en ga meevechten.” Dan is het “Jamaar jamaar…” Want ze vinden dat een ander naar het front moet om in de modder te kruipen opdat zij op de bank kunnen vreten. De moraal van deze tijd…

   • Zo zijn de meeste mensen, ‘de anderen’ moeten maar vechten, zélfs voor hun vrijheid.
    Als ze zelf maar hun consumptieve, gemakkelijke leventje kunnen uitzítten (letterlijk).
    Ik heb dat ook wel eens gezegd tegen een van die ‘couch-heroes’: er zijn zoveel oorlogen en oorlogjes de hel tijd op de wereld, als je dan alleen déze oorlog zo erg vindt dan ga je toch bij Polen de open grens over, tik je daar ergens een geweer op de kop en ga je meedoen? En dan is het inderdaad ja, maar en dat allemaal. Als ze het al zouden doen dan weten ze waarschijnlijk nog niet eens hoe ze daarmee moeten schieten en zouden ze het zonder westerse luxe voorzieningen nog geen 2 dagen volhouden. Stom opgefokt volk. Oorlog brengt nooit iemand wat, behalve de baasjes die misschien een vierkante meter grond erbij krijgen en vooral de internationale bankiers en zakenlui. Wat overblijft erna is een hoop dode, gewonde, invalide en getraumatiseerde mensen, de mensen in hun mooie kantoren en in hun goed verwarmde huizen hebben daar allemaal geen last van.

 9. Ik herinner me nog wat een maat me ooit vertelde toen hij na ruim een half jaar uitzending op ‘vredemissie’ ver weg weer terugkwam in Nederland. Het eerste dat hij op de radio hoorde was dat er ‘een groot tekort aan dierenambulances was’. Hij had máánden de diepste ellende, armoede, geweld, slachtoffers gezien bij ménsen, en Nederland maakte zich druk over dierenambulances. Hij zei me dat hij toen heel helder besefte wat een decadent land dit geworden is.

 10. Dus ze geven de oorlog schuld van de inflatie?
  Eigenlijk zegt het woord inflatie al hoe het ontstaat.

  • De oorlog op zich niet, de sancties wel, Europa snijdt zich in eigen voet, Rusland levert de wereld veel olie en gas en als dat onder de santies valt komt er minder op de markt, gaat de olieprijs omhoog, met daarbovenop nog het grote geld dat gaat speculeren op de oliebeurzen. Omdat voor alle vervoer, productie en de vervaardiging van kunstmest olie nodig is worden producten en levensmiddelen weer duurder: inflatie. De inflatie is dus níet veroorzaakt door deze heel kleine oorlog maar door de sancties die daarop volgden van de EU en de USA: zíj zijn het die eerst de coronacrisis veroorzaakten, niet door het virus maar de maatregelen daarop en nu met deze santies op die oorlog: in béide gevallen is het middel veel erger dan de kwaal.

 11. Wat ik niet begrijp en ook niet steun: waarom stuurden we wel troepen Srebrenica, Irak, Afghanistan en Mali, om ze zgn. te helpen en laten we Oekraïne nu barsten?
  Dat noem ik een calculerende laffe overheid!

  • Hierom:

   Een nucleaire winter tussen de VS en Rusland zou de aarde 10 jaar lang in duisternis hullen; grote hoeveelheden roetdeeltjes zullen al het zonlicht tegenhouden en een nucleaire winter veroorzaken, met alle gevolgen van dien: geen / zeer beperkte plantengroei meer gedurende 10 jaar, zodoende drastisch verminderde oogsten in landbouw, geen veevoer meer, in het begin exploderende voedselprijzen tot de schappen helemaal leeg zijn en dan komen dáár als vervolg weer plunderende bendes, burgeroorlogen en gewone oorlogen van; kortom zowat het scenario van de ‘Mad Max’ films.

   https://scientias.nl/een-nucleaire-oorlog-tussen-de-vs-en-rusland-zou-de-aarde-10-jaar-lang-in-duisternis-hullen

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Nucleaire_winter

   • Dat is nou precies waarom je je niets moet aantrekken van zo’n dreigement. Poetin weet heel goed dat zijn eerste kernbom zal worden vergolden met een aantal bommen op Rusland. Dat riskeert hij niet!
    Kernbommen zijn alleen om te dreigen omdat je weet wat er volgt.

Comments are closed.