Goede observaties van Doug Casey, in duidelijke taal behandelt hij ontstaan, achtergronden op een ongebonden wijze, zonder partij te trekken, in een soort helicopter view, waarmee u ook gewaarschuwd wordt voor de (financiële) gevolgen. Beetje lang artikel, maar ik vond het zeker de moeite waard om het voor u te vertalen, dus doe er uw voordeel mee.

Doug Casey: Laten we eerst het ontstaan ​​van deze oorlog bekijken.

Het begon met een door Amerika gesteunde staatsgreep die Oekraïense regering omver wierp in 2014. Een door de VS gesteunde misdadiger verving een door Rusland gesteunde misdadiger – niets ongewoons, behalve dat Oekraïne een lange grens met Rusland deelt. De Russen zagen er net zo tegen op als de Amerikanen zouden doen als de Russen een marionettenregering in Canada hadden gezet.

Vervolgens scheidden de twee Russische meerderheids provincies in Oekraïne, Donetsk en Luhansk (Donbas) zich af van Oekraïne. Afscheiding is meestal de beste manier om een ​​politiek probleem op te lossen tussen groepen met radicaal verschillende religies, etniciteiten, culturen of wat dan ook. Het is veel beter dan ‘verenigd’ te blijven, waarbij de ene groep de andere domineert. De Russen namen tegelijkertijd de Krim terug, die Nikita Kruschev in 1954 willekeurig had overgedragen aan de Oekraïense SSR van de Russische SSR.

Natuurlijk werden deze twee nieuwe afgescheiden republieken niet erkend door het Westen. Ze lijken op Transnistrië, Zuid-Ossetië, Abchazië en Nagorno-Karabach. Of, wat dat betreft, Noord-Cyprus of Taiwan. Er zijn zo tal van andere regio’s in de wereld (iedereen lijkt bijvoorbeeld Koerdistan te zijn vergeten) die graag hetzelfde willen doen.

Kijk naar Kosovo, een afgescheiden provincie van Servië. De situatie van Donbas versus Oekraïne is precies analoog aan die van Kosovo versus Servië (ongeveer 1990 en volgende jaren). De VS en enkele NAVO-landen steunden die afscheiding met een actieve bombardementscampagne, waarbij ongeveer 15.000 mensen omkwamen.

De afscheiding van Kosovo, gesteund door de VS, wordt als ‘goed’ beschouwd, maar die van Donbas, gesteund door Rusland, wordt verondersteld ‘slecht’ te zijn. Er is dus geen verwarring; Ik steun beide afscheidingen.

De VS hebben een nieuwe buitenlandse vijand gefabriceert, wat eens te meer bewijst hoe gelijk Randolph Bourne had toen hij zei: “Oorlog is de gezondheid van de staat.” De hoi polloi brullen en hijgen als chimpansees, gieten wodka met Russisch klinkende namen als Smirnoff en Stoli door de afvoer – ook al komen ze niet uit Rusland – en weigeren Russische dressing op hun salades te doen. Dezelfde dwazen herdoopten Franse frietjes als Freedom Fries toen Frankrijk weigerde Irak als de vijand van de dag te beschouwen.

Poetin is nu officieel aangewezen als een gek zoals Kadhafi, Saddam en Assad voor hem. En als iemand eenmaal is aangewezen als de nieuwe Hitler, kan Washington alles doen. Poetin heeft een criminele daad begaan door Oekraïne binnen te vallen, en hij is ook geen vriend van persoonlijke vrijheid. Maar is het anders dan wat de VS deden toen het Servië in 1999 bombardeerde? Of Panama binnengeviel in 1989? Of Grenada in 1983? Of Afganista? Of Irak? Natuurlijk is Poetin een gevaarlijke sociopaat – laat me een grote wereldleider zien die dat niet is. Maar dat betekent niet dat hij veel krankzinniger is dan al onze recente presidenten en premiers.

Afgezien van de moraliteit maakte Poetin een strategische fout om Oekraïne binnen te vallen, hoezeer de Russen ook werden uitgelokt. Maar het moet worden gezien als de zoveelste grensoorlog in een regio die de afgelopen duizend jaar alleen maar grensoorlogen heeft gehad. Het zijn absoluut onze zaken niet.

Als de grenzen opnieuw op één lijn komen ​​door deze Russische inval, is dat eigenlijk niets nieuws. En trouwens, Poetin heeft gezegd dat de oorlog onmiddellijk zal eindigen als de Oekraïners de Krim afstaan ​​aan Rusland, de twee afgescheiden provincies erkennen en neutraal blijven. Dit zijn, zeker in de context van de geschiedenis, volkomen redelijke verzoeken.

Nogmaals, de VS hebben dit alles uitgelokt met de staatsgreep die ze in 2014 hebben aangewakkerd (samen met van Baalen en Verhofstadt) en hun pogingen om Oekraïne bij de NAVO te krijgen. Maar dat is op dit moment allemaal geschiedenis.

International man: De Amerikaanse regering en haar Europese bondgenoten voeren een economische oorlog tegen Rusland.

Ze hebben sancties opgelegd, tegoeden van de Russische regering en particulieren in beslag genomen en Russische banken uit SWIFT gezet. Ze hebben ook stappen ondernomen om de goudreserves van Rusland aan te vallen.

Hoe ernstig treft dit Rusland, en zullen ze capituleren?

Doug Casey: In sommige opzichten helpt het Rusland eigenlijk omdat hun belangrijkste export handelsgoederen zijn. Olie is verdubbeld, net als tarwe. Nikkel is ongeveer verviervoudigd, evenals Europees aardgas. Palladium staat op een recordhoogte. Rusland exporteert alleen grondstoffen, en de reactie en embargo’s van het Westen hebben hun prijzen verdubbeld. Rusland zal meer geld verdienen dan ooit tevoren.

Er zijn veel kanalen om hun goederen te exporteren, zij het met kosten. De sancties zullen natuurlijk in veel opzichten lastig zijn voor de Russen – geen Apple I-phones of Intel-chips meer. Ze kopen gewoon Chinese Lenovo’s en Huawei’s. De Russen kunnen alles krijgen wat ze nodig hebben en willen uit China en andere niet-westerse landen. Er zal ze niet veel geweigerd worden; het zal slechts onhandig zijn. De internationale zwarte markten werken buitengewoon goed.

Ondertussen schieten Starbucks, McDonald’s, Pizza Hut, KFC, Facebook en tientallen – honderden – andere westerse bedrijven zichzelf in de voet door hun vestigingen in Rusland te sluiten. Het netto resultaat zal waarschijnlijk een verbetering zijn van de algemene gezondheid van de Russische bevolking.

Natuurlijk zullen de sancties Rusland schaden; een handelsoorlog doet iedereen pijn. Maar de sancties zullen ongeveer net zo succesvol zijn als het embargo tegen Cuba dat 60 jaar geleden begon. Het is net alsof je, omdat je de man die naast je woont niet mag, je huis afbrandt omdat je denkt dat het de marktwaarde van zijn huis zal verlagen.

Ik begrijp dat het zeggen van deze dingen jingoïsten en zelfs een bepaald deel van ons lezerspubliek niet bevalt. Sommigen zullen me waarschijnlijk beschuldigen van heulen met de Russen, aangezien elke non-interventionist die niet betrokken wil raken bij een grensgeschil tussen twee shithole-landen aan de andere kant van de wereld duidelijk anti-Amerikaans is. Maar terwijl ik niet-politiek-correcte-observaties maak, is het misschien de moeite waard om te vermelden dat de meeste Russische oligarchen Joods zijn. Denkt iemand dat het van de kant van het Westen antisemitisch lijkt om de jachten en vliegtuigen van deze lieden in beslag te nemen?

Het is slechts een van de vele ironieën van deze hele episode. Misschien wordt dat pas duidelijk als het buitenland de bezittingen begint te confisqueren van de Amerikaanse megarijken die ervan profiteerden vrienden te zijn met Biden, Trump, Obama, Bush of iets dergelijks.

International Man: Als reactie hierop heeft Rusland alternatieven geïmplementeerd voor het door de VS gedomineerde financiële systeem. Wat betekent dit voor de macht van de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse dominantie in de wereld?

Doug Casey: Nogmaals, de Amerikaanse regering schiet Amerika in de voet. Het komt misschien als een schok, maar het grootste gevaar waarmee het Westen wordt geconfronteerd, is niet Moskou; het is Washington.

Decennialang waren IBM’s, Boeings of tarwe niet de belangrijkste export van de VS. Het zijn dollars geweest. We hebben nu een handelstekort van ongeveer een biljoen dollar per jaar, terwijl we fiat-dollars verzenden naar aardige buitenlanders in ruil voor Mercedes, Sony’s en cocaïne. Er is waarschijnlijk iets van $ 20 biljoen dollar buiten de VS. Dollars worden binnenkort hete aardappelen, nu ze met 20% per jaar duidelijk aan waarde inboeten.

Maar het is nog erger. Elektronische dollars moeten via New York worden verhandeld. Mensen hebben gezien wat er is gebeurd met plaatsen als Irak, Syrië, Libië en nu Rusland wanneer ze worden aangemerkt als vijandige naties. Op een gegeven moment zullen dollars grotelijks worden gedumpt. Door domweg de dollar als wapen te gebruiken, versnelt de Amerikaanse regering de vernietiging van Amerika enorm.

Vorige week bijvoorbeeld sloot de Nigeriaanse regering een deal met de Chinese regering om Yuan voor olie te accepteren. De Amerikaanse dollar wordt uit de handel gehaald. Waarom zou iemand de fiat-valuta gebruiken van een regering die niet alleen een tegenstander is, maar ook failliet? Ik twijfel er niet aan dat de Chinezen, in samenwerking met de Russen, een anti-SWIFT-systeem zullen opzetten. Binnenkort zullen miljarden mensen naast hun Visa en Amex ook een Chinese creditcard bij zich hebben.

Zal het lukken? Succes is slechts relatief in het tijdperk van The Greater Depression, waar de handel overal zal afnemen. De naties van het Westen hebben ongeveer een miljard mensen. Het Westen is nog steeds welvarend en productief, hoewel het op alle fronten radicaal achteruitgaat. De rest van de wereld heeft echter ongeveer zeven miljard mensen. India, Iran, Rusland en tal van andere landen gebruiken misschien liever een Chinees antwoord op het SWIFT-systeem en de dollar.

International man: De Canadese regering heeft op beruchte wijze de bankrekeningen bevroren van Canadezen die betrokken waren bij de truckerprotesten. Evenzo richten westerse regeringen zich nu op alles wat met Rusland te maken heeft. Het lijkt erop dat het gebruik van geld en het banksysteem het favoriete wapen is geworden van westerse regeringen tegen hun vermeende buitenlandse en binnenlandse vijanden. Wat zou er kunnen gebeuren in deze omgeving waar het politieke risico – het risico dat van regeringen komt – in het Westen explodeert?

Doug Casey: Een extreem gevaarlijke megatrend is de opkomst van digitale valuta’s van centrale banken, CBDC’s. Ze zullen een totale ramp zijn vanuit het oogpunt van individuele vrijheid en privacy, maar een hausse voor regeringen.

De Amerikaanse regering zal zeker proberen om van de Amerikaanse dollar een volledig digitale munteenheid te maken, papiergeld te elimineren en iedereen een rekening bij de Fed te geven. Het zal worden verkocht als een voordeel, iets dat handig en ‘patriottisch’ is.

De enige praktische verdediging voor de gemiddelde man is om goud en zilver te verzamelen; de prijs van die twee metalen gaat flink omhoog. Dat komt omdat het enige financiële actief dat niet tegelijkertijd de aansprakelijkheid van iemand anders is, goud is. (geen tegenpartij risico) Helaas begrijpt de gemiddelde Amerikaan goud niet en heeft het ook niet. Zal dat in de toekomst veranderen? Bekijk deze zeer amusante video’s van Mark Dice en vertel het me (hier en hier).

Wat echt angstaanjagend is, is dat westerse regeringen hebben ontdekt dat ze hun samenlevingen ongestraft kunnen afsluiten. En burgers afsnijden van hun financiële rekeningen. En er mee wegkomen. Het Westen dicht de “vrijheidskloof” met China en Rusland. Er is elke dag steeds minder verschil tussen Oceanië, Eurazië en Oost-Azië – de drie megastaten die Orwell in 1984 voorspelde.

Internationale man: De propaganda die van alle kanten komt, is agressief en alomtegenwoordig. Hoe weet men wat er werkelijk aan de hand is?

Doug Casey: Je kunt absoluut niet weten wat er gebeurt omdat al het nieuws in wezen direct of indirect wordt gecontroleerd en gepropageerd. Er wordt gezegd dat het eerste slachtoffer in een oorlog de waarheid is.

Ik heb abonnementen op de London Times, The Wall Street Journal en de South China Morning Post. De meningen en de fragmenten over wat er gebeurt zijn soms interessant, maar ik vertrouw ze niet. Zoals Mark Twain zei, als je de kranten niet leest, ben je niet geïnformeerd, en als je dat wel doet, ben je verkeerd geïnformeerd.

De meeste oudere mensen in de VS vertrouwen nog steeds op zaken als CNN, MSNBC en Fox, hoewel ze in populariteit en geloofwaardigheid instorten. Mensen gaan ervan uit dat er geen echt grote leugens op de openbare media kunnen worden verkocht. Dat is helemaal niet waar. Een perfect recent voorbeeld is The Ghost of Kiev. Er zijn veel YouTube-video’s waarin wordt uitgelegd hoe hij zes Russische jagers op een dag neerschoot. Er zijn duizenden liefdevolle opmerkingen over de onmogelijke prestatie van goedgelovige, nieuwgefabriceerde Oekraïne-liefhebbers. Ik hoop alleen dat niemand die een Nigeriaanse prins-zwendel runt, hun adres krijgt.

Feit is dat je niet echt kunt weten wat er in Oekraïne gebeurt. We kunnen Amerikaanse propaganda alleen ontleden omdat de Russische propaganda in het Westen wordt tegengehouden. Ik heb horen zeggen dat de Russen 30.000 slachtoffers hebben gemaakt, kraamklinieken bombarderen en hun troepen massaal deserteren. Is het waar? Ik betwijfel het. In zekere zin is dit een goede zaak omdat het het publiek traint om niets te geloven. Misschien zal een toenemend aantal kritisch gaan nadenken in plaats van alleen maar aan te nemen wat ze in het groot wordt verteld.

International Man: Grondstoffen zijn tijdens het conflict enorm gestegen. Hoe gaat dit allemaal aflopen en hoe moeten beleggers en speculanten daar mee omgaan?

Doug Casey: Als ik kijk naar wat de prijs van een product “zou moeten zijn”, zijn de productiekosten de meest centrale factor. Goederen keren altijd terug naar het gemiddelde, dat zijn hun productiekosten.

Nu wordt zowat elk goed in de wereld verkocht voor aanzienlijk meer dan de productiekosten. Hoe hoger ze gaan, hoe meer er wordt geproduceerd en hoe minder er wordt geconsumeerd. De prijzen zullen terugkeren naar het gemiddelde. Dus hoe hoger ze gaan, hoe minder optimistisch ik ben over grondstoffen. Maar aan de andere kant gaan alle productiekosten radicaal omhoog. Zo zijn de prijzen van de drie belangrijkste meststoffen – fosfor, kalium en stikstof – het afgelopen jaar ongeveer verdrievoudigd. Boeren verdienen goed aan granen, maar de marges zullen volgend seizoen dalen als je de kosten van meststoffen meetelt, evenals de dubbele prijs van benzine en diesel. Het komt erop neer dat alle grondstoffen nu nieuwe en hogere basisprijzen vaststellen.

Het opbouwen van de bullish case voor grondstoffen is eenvoudig, zelfs vanaf deze niveaus. Dat garanderen biljoenen nieuw gedrukte dollars en euro’s. Bovendien is er een enorme vernietiging van het aanbod omdat het moeilijk tot onmogelijk is om een ​​nieuwe mijn te bouwen voor koper, nikkel, uranium of welk mineraal dan ook. Het kan zelfs tien jaar duren om goedkeuringen te krijgen. Vergunningen, belemmeringen van Groenen en NGO’s, shakedowns van van inheemse groepen, ESG-regels, overheidsroyalty’s, belastingen en een tiental andere dingen zijn belastend. Veel aanbod wordt vernietigd of onmogelijk gemaakt.

Maar tegelijkertijd wordt ook de vraag vernietigd. Mensen die blij waren om een ​​pick-up truck te kopen toen benzine $ 2,00 was, zullen gewoon stoppen met rijden, behalve in noodgevallen, wanneer het $ 200 kost om de tank te vullen.

Dit zorgt voor veel verstoringen over waar mensen wonen, wat ze doen en waar ze kunnen werken. Dat is een deel van waar een economische depressie over gaat. Een depressie is zowel noodzakelijk als onvermijdelijk om de economie terug te brengen naar duurzame – dat is een populair woord dat ik niet graag gebruik – patronen van productie en consumptie.

Om de effecten van hun valuta-inflatie te bestrijden, zullen regeringen waarschijnlijk terugkeren naar loon- en prijscontroles om te laten zien dat ze ‘iets doen’. Kapitaalcontroles komen voor iedereen, niet alleen voor de Russen. Overheden zullen allerlei excuses verzinnen waarom u uw geld niet zonder voorafgaande toestemming naar het buitenland kunt overmaken. De Grotere Depressie zal veel erger worden naarmate valuta’s worden vernietigd en bedrijven omvallen.

De komende drie jaar in de VS zullen gegarandeerd slecht zijn omdat het regime in Washington DC precies dezelfde filosofische en psychologische opvattingen heeft als de Jacobijnen en Bolsjewieken; ze zijn een spirituele tweeling. De situatie zal waarschijnlijk niet alleen de komende drie jaar aanhouden, maar ook de rest van het decennium of langer. Waarom? Omdat verschillende generaties zijn geïndoctrineerd om te geloven dat wat de autoriteiten doen moreel correct is. En mensen doen graag wat ze denken dat goed is, zelfs als het een ramp veroorzaakt.

Het wordt nog erger wanneer een “sterke man” zich presenteert in de VS en belooft alles op te lossen en het beter te maken. Hij heeft natuurlijk bijna dictatoriale bevoegdheden nodig om de zaken recht te zetten, en Jan Modaal zal alles doen om die bevoegdheden te geven.

15 REACTIES

 1. We zullen zien of Poetin zich misrekend heeft. Vooralsnog zie ik vooral de versnelde ineenstorting van het Westen. Hopelijk blijven in de US een paar staten en in Europa een paar landen met gezond verstand over. Verder vrees ik dat er toch wel wat meer aan de hand was in de Oekraïne om Vlad tot een inval te bewegen. De biolabs zijn natuurlijk enorm verdacht. Ook schijnen de stromannen in Kiev wetgeving te hebben aangepast zodat genetisch manipuleren nu wettelijk toegestaan is. Alleen al het feit dat men Hunter Biden daar gestationeerd heeft moet alle alarmbellen doen rinkelen. De boycots lijken mij een mooie aanmoediging voor de Russen om meer te gaan produceren dan grondstoffen alleen. Maw, ik zie de misrekening niet. Alle landen begrijpen nu dat zaken doen met het Westen conditioneel is. Als je niet leuk meespeelt worden je tegoeden bevroren, je wordt uit SWIFT geflikkerd en alle multinationals verlaten je land. Het Westen is een onbetrouwbare partner geworden.

 2. “Een door de VS gesteunde misdadiger verving een door Rusland gesteunde misdadiger – niets ongewoons, behalve dat Oekraïne een lange grens met Rusland deelt.”.

  Hier is de schrijver mij al kwijt. Hoezo was de door Rusland gesteunde president Janoekovytsj een misdadiger?

  Iemand die zo schrijft is mij wat te gekleurd.

  • Omdat de meeste mensen niet geinteresseerd zijn in het eigendomsrecht en een behoorlijke (internationale) rechtsorde?

   Cuba, Vietnam, El Salvador en Afghanistan waren slechts een paar van de landen waar de VS en de SU hun wereldwijde Koude Oorlog uitvochten.

   Irak was een legitime actie om Saddam af te zetten. Die had de CIA daar zelf neergezet. Wel zo netjes dus als de VS hun eigen rommel opruimen.

 3. Casey vergist zich als hij suggereert, dat Rusland aanspraak kan maken op de Krim of de Donbas. Het zijn net als Oekraïne onderdelen van het Tsarenrijk Rusland geweest, maar nooit van het huidige Rusland.

  Dat er nu veel ethnische Russen wonen en de meeste mensen Russisch spreken, is een gevolg van de Russificatie (omvolking en taalbeleid) door de SU. Dat proces was onrechtmatig, dus Poetin kan het nu niet als argument gebruiken voor een inval.

  • Poetin heeft veel van deze mensen een Russisch paspoort gegeven, dus als ze liever onder Russisch bewind leven dan onder Oekraïens dan kunnen ze gewoon in Rusland gaan wonen. Plaats genoeg. Afscheiden is onrechtmatig en nergens voor nodig.

   Rusland moet deze oorlog winnen, want als ze verliest, raakt ze ook de zeehavens aan de Zwarte Zee kwijt.

 4. Ik vrees dat er wel wat meer aan de hand is dan de strikt abstract theoretische vraag of Rusland wel of niet Russisch sprekenden in de Donbass mag helpen en daarvoor militaire actie mag initieren. We weten inmiddels van de biolabs. We weten nu ook dat er in wezen een proxy oorlog tussen de VS en Rusland wordt uitgevochten in de Oekraine.
  https://www.zerohedge.com/geopolitical/americans-are-charge-war-says-french-journalist-who-returned-ukraine
  https://dissident.one/2022/04/12/30696/

  Let ook op de recente verspreking van Josep Borrel dat de EU en het westen boos zijn op Rusland en China omdat zij hun eigen vaccins hebben ontwikkeld.
  https://verenoflood.nu/oekraine-rusland-brengt-hongersnood-en-geeft-eu-de-schuld-krijst-brussel/

  • Rusland heeft in 1994, samen met de VS en het VK, zich verplicht de veiligheid van Oekraïne te garanderen. De Oekraïners hebben in ruil daarvoor hun kernwapens opgegeven. Rusland moet zich gewoon aan zijn afspraken houden. De VS en het VK trouwens ook.

   • Rusland viel in 1979 Afghanistan binnen om het communistische regime te beschermen en orde in het land te brengen, net als in Oekraïne nu. Net als nu zorgde de inval onder de plaatselijke bevolking voor een enorme haat tegen de Russen, waarbij de moslimfundamentalisten het voortouw namen.

    Saudi-Arabië, de VS en Pakistan pakten dat op en begonnen allerlei moslim terreurnetwerken, wo al-Qaida en de Taliban, te steunen. Ook gaf de VS de Talibanstrijders moderne wapens.

    In 1990 moest de SU Afghanistan weer verlaten. De VS wilde het toen overnemen en er een bevriende democratie van maken, maar de moslims wilden liever een islamitische staat. Zij vochten net zo lang, tot in de VS aan toe, tot alle buitenlanders waren opgehoepeld. Dat proces is nu, 42 jaar (!) na de Russische inval, nog bezig.

    Met Oekraïne kan het net zo lang duren. Van het land blijft niets meer over. Maar ook Rusland kan dit alleen maar verliezen en wij ook. Als dat al niet gebeurd doordat de strijd verbetener wordt en escaleert tot een kernoorlog, dan wel door de ineenstorting van de wereldeconomie.

   • Er zijn meer verdragen ondertekend.
    Zo zijn er de Minsk-akkoorden waar de Oekraïne belooft de overwegend Russische bevolking in de Donbass te beschermen, wat ze niet gedaan hebben. Sterker nog, ze hebben deze mensen tot op het bot getreiterd. Ook is er het 4+2 akkoord, gesloten om de Duitse hereniging te faciliteren, waar Duitsland toezegt aan Frankrijk de euro te zullen gaan gebruiken in ruil voor de eenwording en aan Rusland dat ze Kaliningrad niet zullen terugpakken. Ook moeten ze beloven de bestaande oostgrens te respecteren. In het verlengde daarvan zijn er afspraken gemaakt, en meerdere malen bevestigd, dat de Navo niet verder naar het oosten zal uitbreiden. Een afspraak die permanent geschonden is en waar Poetin meerdere malen op gehamerd heeft. Zeker sinds 2014 wroet het westen in de Oekraïne en nu heeft Vlad er genoeg van. Hij pakt de Donbass en de Krim. Als de Oekraïne belooft neutraal te zijn, wat mij buitengewoon redelijk lijkt, is er weinig aan de hand. Wat doen die Amerikanen daar eigenlijk? Vind je dat niet wat vreemd?

   • Tijdens de Euromaidan opstand (2013-2014) zijn er in de Donbas pro-Russische militia’s een afscheidingsoorlog begonnen. Zoiets is altijd onrechtmatig. Pas als je zo’n oorlog wint en de andere partij laat zijn claim op het gebied vallen, kan je er aanspraak op maken.

    De Amerikanen zitten er niet tegen de wil van de Oekraïners. Rusland gaat daar niet over. Rusland stikt ook van de biolabs, net als China en de VS zelf. En neonazi’s zijn er ook volop in Rusland. Kan Poetin niet beter eerst zijn eigen land denazificeren?

   • Een heleboel claims van Poetin kloppen gewoon niet:

    Op 22 feb 2014 onthief het Oekraïens parlement president Yanoekovych uit zijn functie en schreef nieuwe verkiezingen uit. Op 25 mei 2014 werd toen de sociaal-democraat Poroshenko met 55% van de stemmen gekozen als nieuwe president. Dat was dus geen nazi-coup, zoals Rusland steeds beweert.

    Eind feb 2014 was Rusland de Krim binnengevallen, liet een plaatselijk referendum houden en beweerde toen op basis van de uitslag, dat de Krim niet meer bij Oekraïne hoorde. Ook dit was onrechtmatig, want de Krim viel nog altijd onder jurisdictie van Oekraïne.

    De gevechten in de Donbas gingen na de verkiezingen gewoon door en op 17 juli 2014 werd de MH17 uit de lucht geschoten. Pas eind 2014 werden de Minsk vredesakkoorden getekend. De Donbas zou gedeeltelijk zelfbestuur krijgen, maar de bestaande landsgrenzen zouden intact blijven. Dat wilden de separatisten niet. De gevechten in de Donbas hielden na Minsk dus niet op.

    Rusland bleef er maar op hameren dat Oekraïne een confederatie moest worden. Daar voelden de Oekraïners helemaal niets voor. Ze wilden de Krim terug en de Donbas ook (met al dat aardgas, olie en lithium). Rusland wil dat ook plus de zeehavens van de Krim. Daar gaat deze oorlog over.

Comments are closed.