Door in Amerika de term “inflatiepiek” te gebruiken hoopt men dat de beleggers terugkeren naar de aandelen- en obligatiemarkten.

Men stelt dat de inflatiecijfers hun hoogste punt van het jaar hebben bereikt. De Federal Reserve zal de rente verhogen totdat het monetaire beleid ‘normaliseert’. En dan de overwinning uitroepen over het probleem dat ze zelf heeft geschapen.

Dit rooskleurige scenario kreeg vrijdag enige onderbouwing nadat de consumentenprijsindexcijfers bekend waren gemaakt. Het door de Fed aangehouden “kern” prijsindexcijfer kwam in april uit op 4,9% op jaarbasis, tegen 5,2% in de voorgaande maand.

Het komt de centrale bankiers en Wall Street-mooi weer praters goed uit dat dit indexcijfer  volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit.

Helaas voor degenen die in de echte wereld leven, zijn er geen tekenen dat de voedsel- en energieprijzen stijging afzwakt. Tijdens Memorial Day-weekend waren de benzineprijzen nog nooit zo hoog. En ambtenaren in Europa waarschuwen voor energietekorten en stroomuitval tot diep in de winter.

Ondertussen wordt Afrika geconfronteerd met een dreigende hongersnood doordat graanleveringen uit Rusland en Oekraïne zijn gestaakt.

Andere delen van de wereld hebben te maken met slechte oogsten als gevolg van droogte.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei op 18 mei dat “het spook van een wereldwijd voedseltekort” op de loer ligt.

Misschien zullen sommige Amerikanen moed putten uit het feit dat eventuele prijspieken in voedingsmiddelen en brandstof worden uitgesloten van ‘kern’ prijsindexcijfer. Maar niemand die de impact van deze stijgende kosten op zijn huishoudbudget voelt, kan ervan overtuigd zijn dat de inflatie zijn hoogtepunt al heeft bereikt.

Zelfs als de lastenstijgingen op een bepaald moment dit jaar een hoogtepunt bereikt, zal de inflatie, zoals officieel of onofficieel gemeten, vrijwel zeker boven de doelstelling van 2% van de Fed blijven.

De biljetten van de Federal Reserve zullen blijven depreciëren. En ze kunnen zelfs sneller in waarde dalen ten opzichte van vreemde valuta.

De US Dollar Index bereikte op 11 mei een piek van 104,9. De USD was vreemd genoeg gestegen op hetzelfde moment dat de munt in het hoogste tempo in decennia aan koopkracht verloor.

De afgelopen weken is het de bankbiljetten uitgegeven door de Federal Reserve echter gedaald ten opzichte van de euro en andere belangrijke fiat-valuta’s. Als de sterkte van de papieren dollar inderdaad zijn hoogtepunt heeft bereikt, kan dat helpen om beleggers te overtuigen dat contant geld geen veilige haven is.

De veiligste valuta in een situatie waar fiat-valuta’s allemaal in reële termen in waarde dalen, is de klinkende munt. Dat betekent goud en zilver, het ultieme alternatief voor alle papieren en digitale activa.

We zijn waarschijnlijk nog ver verwijderd van een piek in de goud- en zilverprijzen in termen van Amerikaanse dollars. Zilver zou meer dan moeten verdubbelen om zijn vorige hoogtpunt te evenaren. En goud heeft nog niet de stijging meegemaakt die we dit jaar in andere grondstoffen zien.

Maar ongeacht waar de prijzen naar toe gaan, eigenaren van fysiek edelmetaal kunnen comfortabel rusten in de wetenschap dat hun vorm van geld in de loop van de tijd reële waarde zal behouden.

Stefan Gleason is President of Money Metals Exchange, the company recently named “Best Overall Online Precious Metals Dealer” by Investopedia. A graduate of the University of Florida, Gleason is a seasoned business leader, investor, political strategist, and grassroots activist. Gleason has frequently appeared on national television networks such as CNN, FoxNews, and CNBC and in hundreds of publications such as the Wall Street Journal, TheStreet, and Seeking Alpha.

5 REACTIES

 1. Inflatie piek: ja, wegens monetaire financiering. Topwaardering dollar: nee, wegens trend weren dollar.

  De trend die Rusland heeft ingezet om exporttransacties af te rekenen in roebel, wordt o.a. gevolgd in Egypte op de nationale markt met betaling in de nationale valuta.

  Toeristen arriveren veelal met US$ en dienen deze te wisselen voor Egyptische ponden. De vraag naar Egyptische ponden op de lokale Egyptische markt neemt dus toe en die van US$ af. Het is wachten op het moment dat doorvaart in het Suez kanaal afgerekend dient te worden met de nationale valuta Egyptische pond.

  Deze trend is met name van belang omdat Egypte, vanwege haar geografische positie en als cultureel centrum van de Arabische wereld met goede (financiële) contacten in Saoedi-Arabië en de VAE, toegang verleent tot het Afrikaanse continent. Daar komt nog bij dat de Egyptische president SiSi een militaire achtergrond heeft en dus als voormalig veldmaarschalk, uitstekend in staat is om strategisch te denken en uit te voeren met de steun van het leger op de achtergrond.

  Het is aannemelijk dat de gehele Aziatische markt (met Rusland, India en China als de grote aanjagers) met de trend meegaat met pogingen om de waarde van de US$ te verlagen en dus aldoende de dominante macht van de VS in de wereld te breken.

  De strijd om de waarde van de US$ te behouden is reeds gestreden en zal negatief uitvallen voor de US$. De waardeval dient alleen nog in de praktijk geëfectueerd te worden.

  Vergeet Eurazië; deze kans is verspeeld. De globale economische macht zal komen te liggen in Azië. Hierbij is het vooral van belang om te beseffen dat Zuid-Afrika reeds deel uitmaakt van de BRICS-club. Ik vrees dat Brazilie en Bolsanaro aangepakt gaat worden in de achtertuin van de VS.

  De VS (met in hun kielzog het VK en de EU) zal onvermijdelijk teruggedrongen worden tot periferie in de globale economische wereld. Slechts een wereldoorlog zal dit kunnen voorkomen.

 2. Velen menen dat “Inflatie” betekent dat alles duurder wordt. Gewoon, zonder reden.
  In werkelijkheid betekent het letterlijk het opblazen van de economie met geld uit blauwe lucht.
  Ik heb nog nooit gehoord dat inflatie een piek had.
  Dat zou moeten betekenen dat ze ophouden met geld drukken, en dat doen ze niet.
  En dan nog gaat die inflatie een hele lange tijd door.

  “You can inflate a balloon with air, but you also can inflate the economy with money.
  Eventually, both will burst.”

 3. Nogal wat insiders beweren dat zowel de goud- als de zilvermarkten al heel lang gemanipuleerd worden. Zo ongeveer sinds de jaren 70 toen de renteverhogingen van Paul Volcker er toe leiden dat de goud en zilverprijs explodeerde. Daar was men toch niet zo blij mee. Verder zijn er praktijkvoorbeelden uit bv Argentinië, waar niet zo lang geleden hyperinflatie was, nu kun je dat misschien in Turkije meemaken, dat het nog niet zo eenvoudig is om te betalen met goudklompen, goudbaren, goudmunten of sieraden. Vrijwel niemand heeft de apparatuur om bv de hoeveelheid karaat te meten of vertrouwt op de beloofde hoeveel edelmetaal in de munt. Gouden en zilveren munten lijken mij ook redelijk makkelijk na te bootsen. Het is eigenlijk alleen geschikt om naar een bank of professionele handelaar te brengen en om te ruilen naar iets wat je wel kunt gebruiken in het dagelijkse leven. Alleen, dat kost tijd en in die tijd heeft de woest voortrazende inflatie alweer flinke happen uit je koopkracht genomen.

  Crypto daarentegen biedt een betere en meer praktische bescherming. Niet in de laatste plaats vanwege de ingebouwde betalingsfunctionaliteit. Bitcoin, digitaal goud, is de bekendste en de grootste, maar beslist niet de enige.

  • “Crypto daarentegen biedt een betere en meer praktische bescherming.”

   Graag geef ik je de volgende twee overwegingen mee in perspectief van de huidige existentiële crisis:
   1. Energie is geen energiebron;
   2. In een endgame-situatie is stroomuitval realistisch.

  • Dat gouden en zilveren munten makkelijk na te maken zijn, is niet erg. Het gewicht is bepalend. Dus weegschaal mee.

Comments are closed.