De ‘American Sovereignty Restoration Act’, voorgesteld door het Republikeinse congreslid Mike Rogers uit het zuidelijke Alabama, streeft naar volledige terugtrekking uit de UN, en zelfs dat deze internationale organisatie zijn hoofdkantoor helemaal uit New York verplaatst en dat ook de participatie van de VS in de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt gestaakt.

De door de Republikeinen voorgestelde resolutie van het Huis van Afgevaardigden dat de Verenigde Staten hun lidmaatschap van de Verenigde Naties intrekken is geruisloos onder de radar geglipt. Rogers en ook andere prominente Republikeinen hadden al herhaaldelijk verklaard dat Amerikaans belastinggeld geen anti-Amerikaanse belangen zou moeten financieren. Het wetsvoorstel, stilletjes ingediend op 3 januari en doorgegeven aan de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, zou de ‘United Nations Participation Act’ van 1945 intrekken, ondertekend na de Tweede Wereldoorlog.

“De President zal elk lidmaatschap van de Verenigde Staten in elk orgaan, agentschap, commissie of anders aan de Verenigde Naties verbonden organisatie hiermee beëindigen… De deelname van de Verenigde Staten aan de Verenigde Naties is gesloten. Alle overblijvende functies van een dergelijk kantoor zullen niet meer worden uitgevoerd”, aldus de tekst van HR 193. Het wetsvoorstel zou ook de inzet van Amerikaanse militairen door de UN blokkeren en ook het einde van de “diplomatieke immuniteit van VN-medewerkers” op US-grondgebied.

Rogers had al in 2015 tevergeefs geprobeerd hetzelfde wetsvoorstel aan te laten nemen.

“Waarom zou de Amerikaanse belastingbetaler een internationale organisatie financieren die tegen de belangen van Amerika over de hele wereld werkt?” argumenteerde Rogers toen.

Zoals een andere Republikein in 2015 opmerkte: “Ik hou er niet van om te betalen voor iets dat Derde Wereldlanden zonder vrijheid ons opleggen…. Er zijn veel redenen waarom ik de UN niet leuk vind, en ik zou blij zijn het te ontbinden,” voegde een senator uit het Zuidelijke Kentucky hieraan toe.

“De UN blijft bewijzen dat het een inefficiënte bureaucratie is en een complete verspilling van belastinggeld.” Rogers ging verder met het noemen van verdragen en acties die, zoals hij zegt: “onze rechten als burgers aanvallen”. Deze omvatten wapenbepalingen, het opleggen van internationale regelgeving over fossiele brandstoffen, onlangs nog het opleggen van WHO-bevoegdheden bij het uitbreken van epidemieën, de UN-aanval op Israël, door het Palestijns gebied de status van ‘permanente waarnemer’ te verlenen.”

Volgens de ‘Heritage Foundation’ betalen de VS meer dan 22% van de hele Verenigde Naties.

ingezonden door Malpaso

7 REACTIES

 1. Dat zou een mop zijn, is de wet al aangenomen dan? In november zijn de mid-terms in de VS, als de republikeinen dan winnen zou het anders zo maar kunnen. En als sleepy Joe dan weigert die wet te ondertekenen hebben ze een constitutionele crisis. Brazilië heeft ook al geluiden laten horen om uit de WHO te stappen, andere landen van de BRICS wellicht ook als dat conflict in Oekraïne steeds gekker wordt, het lijken maar een handvol landen maar er woont wel ongeveer 40% van de wereldbevolking… We zien hier de eerste aanzet om de 100% dominantie door het Westen af te breken. Het westen zal niet opeens onbeduidend zijn, maar zal moeten leren leven met het feit dat het niet meer alleen westerse gedachten zijn die de wereld vormen, en dat zou eens tijd worden.

 2. Even zoeken op die wet en de Wikipedia zegt al dat ons aller Aron Paul deze wetswijziging al 20 jaar lang ieder jaar braaf voorstelt. En al 20 jaar wordt genegeerd, al is het vaak wel een wake up call voor meer grensbewaking, strengere immigratieregels etc. Niets nieuws dus. Men doet een plas en alles blijft zoals het was.

 3. De vraag moet zijn: wat zijn nu de resultaten van dit soort clubs vanaf hun oprichting?
  De doelstelling van vrede en minder oorlog, die resultaten zie ik niet.
  Is het goed dat deze clubs bestaan?
  Ik denk van wel, dan praten politici nog met elkaar, in plaats dat de kogels op en neer vliegen.
  Dit soort clubs net als de overheden, zijn een soort dure soap opera. Het grote probleem is, als mensen sterven is er geen reset button, of de regisseur zegt, cut, and do it again.

Comments are closed.