Op 21 februari 1972 landde een Boeing 707 in Shanghai met aan boord president Nixon. De reis schokte de wereld. Er waren al 25 jaar geen diplomatieke banden tussen de VS en China. De reis van Nixon normaliseerde niet alleen de betrekkingen tussen de twee landen, maar gaf ook een kickstart van decennia aan wereldwijde economische groei.

Amerikaanse bedrijven waren op zoek naar goedkope, buitenlandse productiecentra waar ze hun producten goedkoop konden produceren en China werd dat goedkope productiecentrum. In combinatie met goedkope olie, een functionerende wereldwijde supply chain en relatieve vrede en stabiliteit, hielp goedkope Chinese productie de prijzen laag te houden en de inflatie decennialang te beperken.

Maar aan deze trends komt snel een einde.

Om te beginnen is China nu een economische grootmacht; veel van de grootste steden hebben in feite een BNP per hoofd van de bevolking dat groter is dan de Verenigde Staten en West-Europa. Sommige grote bedrijven beginnen hun productie terug naar huis te brengen. Dit wordt steeds populairder nu de mondiale stabiliteit afneemt. Bovendien hebben bedrijven tijdens de COVID-19-lockdowns en de daaruit voortvloeiende wereldwijde disruptie van de supply chain geleerd dat thuisproductie betrouwbaarder is.

Deze trend is een enorme ommekeer van decennia van goedkope buitenlandse productie die de prijzen laag hield. Historische verschuivingen op de arbeidsmarkt zullen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de inflatie. Zo zijn er in de geschiedenis van de wereld nog nooit zo veel gepensioneerden geweest als nu. En hun aantal groeit. Ook zijn er vele vacatures die moeilijk vervuld worden

Dit is allemaal zeer inflatoir.

De belangrijkste instellingen (centrale banken, overheden)  die inflatie veroorzaken weigeren de hand in eigen boezem te steken en wijzen naar Putin, dus is het moeilijk voor te stellen dat ze het gaan oplossen. Er zijn ook tal van andere aanhoudende inflatie factoren; geopolitiek conflict is duidelijk inflatoir. COVID-19 blijft zeer inflatoir. Milieu fanatisme (en uniek in NL: de stikstof hoax) is inflatoir.

Onlangs heeft de stad Sacramento in Californië een “wateralarm” afgekondigd waarin inwoners werd gevraagd het waterverbruik met 20% te verminderen en verdubbelde de boetes voor het verspillen van water. Toch heeft de gemeenteraad van Sacramento een deal goedgekeurd om ca 12 miljard liter water te verkopen voor ongeveer $ 5 miljoen aan andere steden en staten. De stad wil dat haar burgers offers brengen. Maar lokale ambtenaren verkopen het water en burgers betalen nog net zo veel belasting.

Dit is een vorm van ‘ Shrinkflation’ een vorm van inflatie waarbij u hetzelfde bedrag voor iets betaalt, maar minder ontvangt dan u gewend was. We zien het in verpakkingen die steeds kleiner worden maar wel dezelfde prijs behouden. We zien het in minder personeel, langere wachttijden en slechte service. Schiphol!

Bedrijven zijn blij met meer vraag naar hun product. Unilever verkoopt graag meer ijsjes als het warm is, zij haalt het niet in haar hoofd om een rantsoen voor te schrijven. Alleen een overheid is zo arrogant, want monopolie. McDonalds komt vast uw bestelling opnemen terwijl u in de rij staat zodat het ongemak het minst is. Eventueel gooit een bedrijf de prijzen omhoog zodat de productie omhoog kan en het product in ieder geval op de plek komt waar de nood het hoogst is. Tenzij overheid ingrijpt met debiele ‘price gouging’ boetes.

Dubbel zoveel betalen voor dezelfde hoeveelheid energie en op de koop toe een aansluitstop voor nieuwe bedrijven.  Wind en zon zijn ‘ unreliables’  dus je moet centrales achter de hand houden om snel op en af te schalen (erg inefficient, vergelijkbaar met een auto in stadsverkeer, weg CO2 winst) om het net stabiel te houden. Dus alles is dubbel uitgevoerd.  Dikke subsidies naar windmolens die uit belastingverhogingen betaald moeten worden met als resultaat minder bedrijvigheid.  Zeer inflatoir. 

Wie de afgelopen jaren door Duitsland is gereden weet hoe droevig het gesteld is met de voorheen prachtige Autobahn. Maar ze betalen daar niet minder belasting heb ik vernomen. Overheden zullen uw belastingen blijven verhogen, maar u voorzien van minder openbare diensten terwijl ze eisen dat u meer opoffert.  Maak uw borst maar nat, maar niet te, anders boete voor waterverspilling.

Originele artikel

8 REACTIES

 1. Van de week las ik ergens dat de EU overweegt om maximum energieprijzen in te voeren voordat de winter begint. Of dat waar is weet ik niet. Hoe lang komt er nog stroom uit het stopcontact als de productiekosten hoger liggen dan de maximaal toegestane vraagprijs? Je kunt je preppervoorraad maar beter gaan uitbreiden.

  Overigens kwam ik laatst een aardige berekening tegen van Kim Dot Com die de totalen van Amerikaanse bezittingen en schulden op een rijtje zet. Het zal voor Europa niet beter zijn en als de pleuris uitbreekt is China dan spekkoper of ook de klos?

  Link voor wie liever twitter leest: https://twitter.com/KimDotcom/status/1533524778610348032
  Links voor alleen het verhaal van KDC: https://threadreaderapp.com/thread/1533524778610348032.html

 2. Politici zijn in het algemeen niet open en eerlijk.
  Ten tijde van crises, worden het notoire leugenaars en verergeren alleen crises en maken als dat handig voor zich zelf is of voor het clubje waar ze voor werken er nog meer crises bij.
  Alles wat hen en hun bazen goed uitkomt.

  Ten tijde van grote welvaart kan elke heerser inclusief de democratie aardig zijn voor zijn onderdanen.

  Het is allemaal niet zo ingewikkeld

Comments are closed.