Noord Korea fascineert. Bij deze een iets ander artikel voor op de late avond. Een inkijkje in Noord Korea. Een Koreaanse band die topstukken speelt. Uit de hele wereld. Je kan de hele video bekijken. Of je begint op ongeveer 10 minuten. De hele video is het publiek stil. Zelfs als na 10 minuten het grote publieksparticipatie stuk gespeeld wordt. De Radetzky mars. Waarbij normaal gesproken het publiek massaal mee klapt. Niet zo in Noord Korea.

Deugen is nu eenmaal belangrijk. Zo ook in Nederland. De hermitage in Amsterdam verbreekt haar relatie met de hermitage in Sint Petersburg. Kunst mag niet langer verbinden in Nederland.

Dit geldt ook voor De Philharmonie in Haarlem, deze zette een streep door 48 uur Tsjaikovski en Stravinsky. Het zou nu ‘niet gepast zijn om Russische muziek te vieren’. (bron)

In Noord Korea doet men niet zo kinderachtig als in Nederland. Kunst is kunst. Muziek is muziek. Of toch niet? Ik kan me voorstellen dat een deel van het publiek tijdens het concert een beetje begon te zweten. Wel of niet klappen voor buitenlandse muziek? Doodstil luisteren naar de Radetzky mars is een prestatie. Het interessante moment van deze video is het moment dat op 12:10 een nationalistisch Noord Koreaans lied begint. Verlossing! Geen enkele reis werkkamp. De zaal explodeert.

UPDATE. Google op August Landmesser of lees dit artikel eerder verschenen op vrijspreker voor de groepsdynamiek.

3 REACTIES

  1. In Haarlem worden Tsjaikovski en Stravinsky niet meer gespeeld omdat het Russische componisten waren …
    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/streep-door-haarlems-tsjaikovski-en-stravinsky-festival-dit-lijken-wel-sovjetpraktijken~bb0db6bd/
    Dat Tsjaikovski ook nog Oekraïense voorouders had was de concertmeester wellicht niet bekend.
    Iemand cancelen omdat-ie “Russisch” is, getuigt van ene collectivistische gezindte: je beoordeelt iemand naar zijn tribale binding en niet naar zijn/haar prestatie.
    Je ziet eraan hoe in Nederland heel veel mensen heel snel aan het Nazificeren zijn.

  2. als je goed kijkt zie je dat er niemand in de zaal zit ja dan wordt er niet me gelapt.

Comments are closed.