In zijn boek “De Staat voorbij”, verschenen bij Aspect, gaat Karel Beckman in op de vele schadelijke activiteiten van de overheid. Al deze activiteiten hebben één ding gemeen: ze maken het land armer.

Op briljante wijze legt Beckman uit, hoe de overheid door middel van wetgeving op het stuk van onderwijs, gezondheidszorg en financiën op elk van deze terreinen precies dat verricht, dat schadelijk is voor de bevolking: exact het tegendeel van de doeleinden die de overheid veinst na te stre­­ven.­­­

Aan de hand van een aantal voorbeelden laat Beckman zien dat de overheid beter helemaal kan terugtreden en het aan mensen zelf overlaten om overeenkomsten met elkaar aan te gaan, zonder dat zij daarbij de overheid nodig hebben.

Het boek van Beckman is didactisch zeer sterk en zeer geschikt om mensen met deze materie kennis te laten maken. Van dezelfde auteur leze men ook: “De democratie voorbij”, eveneens verschenen bij Aspect.

Op het eerste gezicht zou men onderstellen, dat parlementsleden na het lezen van zo’n boek gaan beseffen wat er aan de hand is en vervolgens maatregelen gaan nemen om bestaande anomalieën aan te pakken en te redresseren. Maar er gebeurt nooit iets in die richting; integendeel: het aantal onwenselijke en welvaartremmende en welvaartvernietigende maatregelen neemt alleen maar toe. Hoe zou dit komen? Zijn de parlementsleden te dom om deze zaken te begrijpen en te doorgronden of zijn zij- ik durf die gedachte hier nauwelijks neer te schrijven- misschien te onverschillig of zelfs te kwader trouw? Dat zou toch heel jammer zijn!

Hugo van Reijen

5 REACTIES

 1. Karel Beckman heeft in 1992 ook het boek “het broeikaseffect bestaat niet” geschreven. Waarmee hij veel milieu en klimaat doemdenken onderuit haalt. Niet zozeer libertarisch maar goed onderbouwd geschreven.

 2. Hugo heeft zo evengoed nog een hoop vertrouwen in zijn medemens en overheid door wellicht te denken dat het enkel maar onverschillig zou kunnen zijn wat ze de bevolking aandoen of proberen te flikken.
  Alsof ze het niet zo goed door hebben wat er om hun heen gebeurt en wat ze aanrichten met hun beleid.

  Ik hou het op te kwader trouw, bewust uitgevoerd beleid dus.
  Ze beseffen wel degelijk wat er aan de hand is. Het boeit ze alleen niet.
  En het gaat nog veel erger worden, wat we nu zien is nog maar het begin.

  • Te kwader trouw. Dat denk ik ook. Types als Mark Rutte, Sigrid Kaag en Hugo de Jonge zijn het kwaad in de wereld en willige loopjongens van machthebbers die liever niet voor de camera’s verschijnen.

 3. 1 van de laatste plannen zijn om de ouderen zorg nog meer te slopen door een nog een keer iets van 6000 man/ vrouw op straat te zetten.
  De oplossing zou dan moeten worden gezocht in meer digitalisering voor ouderen door ze op te zadelen met een beeldscherm waar ze dagelijkse instructies van krijgen te horen van 1 of andere kunstmatige robot.
  Dus nog meer vereenzaming.
  Want ouderen zijn toch alleen maar lastig en kosten de staat toch echt te veel, moeten ze gedacht hebben.
  Ik vind het verschrikkelijk wat ze de ouderen willen aandoen hiermee door ze nog minder normaal menselijk te geven dan wat ze al hadden.
  Niet iedere oudere heeft een fijne en gezellige familie waar ze op terug kunnen vallen.
  Het lijkt hiermee of dat ze hier wel van uitgaan.

 4. Vooral als je overheidsmaatregelen van de laatste jaren bekijkt wordt dit wel érg duidelijk: maatregelen om een gas uit de atmosfeer te halen dat klimaatverwarming zóu veroorzaken, terwijl een paar vulkaanuitbarstingen een veelvoud daarvan zouden uitstoten, maatregelen om een virus te bestrijden dat nauwelijks te bestrijden is en ook nog eens nauwelijks doden veroorzaakt (gezien de omvang van de bevolking), maatregelen op weer een andere stof; waarvan men denkt dat je ervan stikt 😉 ; weg te krijgen terwijl alle vegatie die níet van arme bodem houdt (alles behalve bepaalde grassen en heiplanten) daarvan gaat groeien en bloeien; zou het kwartje toch moeten vallen. En dan natuurlijk nog een oorlog, niet groter dan die in Joegoslavië in de jaren ’90, waar ook weer maatregelen op komen die de hele economie van onszélf ontregelen. Maatregelen die de afgelopen jaar of 5 pakweg vooral opvallen omdat ze zó ontzettend draconisch zijn. Als je ziet wát er in de parlementen en regeringen zit dan zie je dat het vooral drs-ussen zijn en andere beroepsgroepen totaal ondervertegenwoordigd zijn, en binnen die drs-ussen ook nog vooral A-figuren met opleidingen als geschiedenis, bestuurskunde, midden-oosten studies om maar een paar voorbeelden te noemen; B-studies, ingenieurs en economen zie je er bijna niet meer. De domheid van A-wetenschappers regeert. Omdat ze nergens wat vanaf weten varen ze volledig op computer-simulaties, die zoals iedere B-wetenschapper weet zo goed zijn als de gegevens die men er invoert.
  En natuurlijk organisaties als de VN en WEF die hapklare brokken serveren om alles ‘weer goed te maken’, het volgen daarvan gebeurd ook door zwakke persoonlijkheden in de diverse landen: kijk maar eens naar onze politici in het Westen en vergelijk die eens met de Gaulle, Thatcher, Drees, Adenauer, Schmidt, Genscher, Olaf Palme en ga maar door, dat soort karakters zíjn er niet meer.
  Die computer-modellen en internationale organisaties zijn dan de lantaarnpalen waaraan de (macht)dronken politici zich vastklemmen. Als de hele zaak niet op de schop gaat zien we nu historie geschreven worden: de geschiedenis in de maak van het totale verval van de westerse, moderne beschaving; veroorzaakt door zijn leiders en politici.

Comments are closed.