Stefan Gleason van Money Metals Exchange: Na de tweede renteverhoging van 75 basispunten vorige week, beweert de Federal Reserve nu dat ze nu een “neutrale” monetaire koers volgt. Dat zou in theorie betekenen dat de rente de economie noch stimuleert noch afremt.

“Nu we neutraal zijn, zal het op een gegeven moment gepast zijn om te vertragen”, zei Fed-voorzitter Jerome Powell.

Powell vertelde de markten dat hij eigenlijk van plan is af te wijken van inflatiebestrijding.

Toch blijft de inflatie, zelfs gemeten volgens de maatstaf van de Fed, hoog oplopen.

De prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven kwam uit op 6,8% in het vrijdag verschenen rapport van het Bureau of Economic Analysis.

Hoe kan een rente die momenteel slechts 2,5% bedraagt, neutraal uitpakken als de officiële inflatie op 6,8% staat?

Voormalig minister van Financiën Larry Summers beschuldigde functionarissen van de Federal Reserve van dagdromen als het om inflatie gaat.

“Jay Powell zei dingen die, kort door de bocht, onverdedigbaar zijn”, vertelde Summers aan Bloomberg. “Er zijn geen scenario’s waarin een rente van 2,5%, in een economie met de huidige inflatiecijfers, als neutraal kan worden beschouwd.”

Wat Summers en Powell niet zeggen, is dat de vertragende economie en de financiële markten met hun hoge schuldenlasten niet veel meer renteverhogingen aankunnen zonder in elkaar te storten. Dat is de reden waarom de Fed aangeeft dat ze haar monetaire restricties zal afbouwen – ruim voordat ze de inflatie onder controle heeft.

Met de hoogste inflatie in vier decennia gaat het monetair beleid van zeer ruim naar iets minder ruim.

Het zal waarschijnlijk nooit een echt neutraal niveau bereiken – althans niet voor een langere periode.

Het financiële systeem en de Amerikaanse regering zelf (’s werelds grootste schuldenaar) hebben het nodig dat de rentetarieven worden onderdrukt. Negatieve reële tarieven stellen kredietnemers in staat om na verloop van tijd gered te worden door stijgende inflatie.

Naar mate die langer duurt zullen negatieve reële rentes voor een opwaartse druk op de edelmetaalmarkten zorgen.

De goud- en zilverprijzen verloren terrein toen de Fed met ferme taal sprak over het beteugelen van de inflatie. Maar vorige week herstelden ze zich toen centrale bankiers de verwachtingen voor toekomstige monetaire verkrapping bijstelden.

De Fed is allesbehalve neutraal als het gaat om het opstellen van monetair beleid. Centrale bankiers kiezen onvermijdelijk winnaars en verliezers wanneer ze de rentetarieven manipuleren en liquiditeit in het financiële systeem pompen.

De winnaars van het beleid van de Fed zijn doorgaans investeringsbankiers van Wall Street en politici in Washington D.C. En de houders van materiële activa die met schulden gefinancierd zijn.

De verliezers zijn: 1) spaarders en gepensioneerden met een vast inkomen die geen inkomen ontvangen dat gelijke tred houdt met de inflatie; en 2) werknemers wier lonen achter blijven bij de stijgende kosten van levensonderhoud.

Individuele beleggers kunnen de winnende kant van de beleidsbeslissingen van de Fed kiezen.

Tijdens sommige fasen in de economische cyclus loont het om in aandelen te beleggen. Tijdens andere is het veel winstgevender om activa aan te houden die profiteren van de onbedoelde gevolgen van het inflatiebeleid van de Fed.

Nu de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt, zijn conventionele aandelen kwetsbaar. Ondertussen zou de vraag naar alternatieve activa als veilige haven, in combinatie met aanhoudende inflatiedruk, een grote impuls kunnen geven aan ondergewaardeerde goud- en zilvermarkten.

Stefan Gleason is President of Money Metals Exchange, the company recently named “Best Overall Online Precious Metals Dealer” by Investopedia. A graduate of the University of Florida, Gleason is a seasoned business leader, investor, political strategist, and grassroots activist. Gleason has frequently appeared on national television networks such as CNN, FoxNews, and CNBC and in hundreds of publications such as the Wall Street Journal, TheStreet, and Seeking Alpha.

4 REACTIES

 1. Plunger teams op de aandelenmarkt, goud en zilver manipulators, rente afspraken etc…Vertrouwen komt te voet, vertrekt te paard
  Handelaren JP Morgan verdacht van manipuleren goud en zilver – Zilver en goud blogZilver en goud blog | Nieuws over edelmetaal (zilvergoudwinkel.nl)
  1 miljard dollar boete voor JP Morgan wegens manipulatie goudmarkt | Goudhub
  https://www.ainsliebullion.com.au/gold-silver-bullion-news/jp-morgan-big-hitters-face-jail-time/tabid/88/a/2804/default.aspx
  https://www.beurs.com/goudmanipulatie/

 2. Ze hebben onze pensioenen uitgehold tegenover de zuidelijke eulanden, naast niet-houden aan het beloofde stabiliteitspact, daarnaast heeft Rutte ons aan de bedelstaf gebracht! Door hyperinflatie en verdedigd zijn hij belangen b8j de multinationals
  Daarnaast laat hij zijn landgenoten betalen voor de eulanden die niet meekunnen, dus gauw exit!

 3. QE is nog steeds van toepassing als je interest percentage 4,5 procent onder het officiele inflatie percentage ligt. Jammer dat zo weinigen dit beseffen. Is ook het geval in de EU en met name in Nederland. Om de zuidelijke lidstaten te redden moet interest laag blijven. Italie heeft genoeg kansen gehad om orde op zaken te stellen maar weigert dat te doen en wordt keer op keer beloond met overdrachten van Finland, Duitsland en NL

Comments are closed.