Vakbond FNV ziet het vertrek van Deliveroo als een overwinning, aldus vakbondsbestuurder platformwerk Amrit Sewgobind aan het FD.
FNV had een rechtszaak tegen Deliveroo aangespannen omdat het bedrijf haar fietskoeriers als ZZP’rs behandelde, ipv werknemers.
FNV wint, maar mede daarom is het gevolg dat Deliveroo haar Nederlandse vestiging sluit. En dus verliezen -tig werknemers/ZZP’rs hun baan/opdracht. Ook zullen veel andere potentiële koerier- en bezorgbedrijven zich gaan afvragen of ze wel een vestiging in Nederland willen.
Dat een bedrijf het risico voor een werknemer niet aan durft vanwege een reeks van verplichtingen zoals 2 jaar loon moeten betalen bij ziekte, of doorbetaling tijdens corona, lijkt me begrijpelijk.
In een Libertarische maatschappij, bepalen werknemers en werkgevers onderling of en onder welke voorwaarden zij met elkaar in zee gaan. Dat dan een ZZP’r een hoger uurbedrag en minder zekerheid krijgt vanwege minder verplichtingen van de werkgever, is iets dat het individu zelf mag bepalen.
Voordat er wetgeving en regels waren ging dat ook zo, zeg maar voor 1900.
Ik denk niet dat je als werknemer terug moet verlangen naar die tijd.
Velen zijn niet gewend om te moeten onderhandelen en lichten zichzelf ook niet in op wat ze waard zijn en kunnen vragen. Is dat verstandig? Nee, natuurlijk.
Maar als je ziet door wie wij geleid worden, dan zijn deze zzpers nog veel minder kwalijk te nemen.
Gelukkig is er werk zat bij de vele concurrenten van Deliveroo.
In de 19e eeuw waren er heel veel baantjes als bode en andere kleine hand- en spandiensten. Post kwam meerdere keren per dag en je kon ‘per kerende post’ dezelfde dag antwoord geven. Een voorbeeld daarvan zie je nog in de film ‘Een reis om de wereld in 80 dagen’.
Als gebeiteld werknemer is het persoonlijk onverstandig om naar die tijd terug te verlangen of om ervoor te ijveren, maar zijn werknemersplaats, zeker bij de overheid, komt alleen tot stand vanwege de vernietiging van marktbanen.
Veel ‘wappies’ zijn blij, dat dit WEF-bedrijf vertrekt, maar vanuit libertarisch oogpunt is het inderdaad slecht, dat FNV weer een onderste sport uit de arbeidsladder heeft gezaagd. Deze mensen gaan niet als werknemer bij een koeriersbedrijf in dienst, maar kloppen aan bij de bijstand.
De FNV vindt dat er geen ruimte is in Nederland voor bedrijven die zich niet aan de regels van de arbeidswetgeving houden. De rechtszaken die de vakbond niet alleen tegen Deliveroo, maar ook tegen Temper, Uber en Helpling heeft aangespannen, maken keer op keer duidelijk dat ook de rechter vindt dat platformwerkers geen zzp’ers zijn, maar werknemers. Omdat de overheid nog steeds niet handhaaft op de wet DBA (is iemand werknemer of echt zelfstandige) doen platform-werkgevers niets om de rechtelijke uitspraken op te volgen.
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/algemeen-nieuws/2022/08/goed-dat-deliveroo-zijn-conclusies-heeft-getrokken
In een Libertarische maatschappij, bepalen werknemers en werkgevers onderling of en onder welke voorwaarden zij met elkaar in zee gaan
Als je geen productiemiddelen bezit, dat wilt zeggen : land, velden, fabrieken etc. Dan kan je niet echt een keuze maken om voor iemand te werken.
Jij bezit geen land, een ander bezit dat. Je moet dus werken. Dit is geen keuze. Betaal je torenhoge huur, of sterf. Is dat een keuze of dreigement? Deliveroo fietsers ‘kiezen’ niet zoveel. De omstandigheden duwt ze die hoek in, grotendeels. Denk aan stijgende huren, waardoor je steeds harder moet werken en waardoor je steeds minder eisen kan stellen. Je kan het wel over keuze hebben, maar kijk dan ook naar de sociaal/economische condities, waarbinnen die keuze zou plaatsvinden.
Als er ineen libertarische samenleving zoiets is als de commons, of als je daar vrij kan kamperen, homesteading doen, in campers wonen etc, dan krijgt keuze al meer betekenis. Als ik kan kiezen : homesteading doen, óf huren, óf in een kamper wonen, wordt het een ander verhaal en heeft de term keuze meer betekenis.
Maar, het huidige systeem gaat niet zo over keuze. Dakloosheid is strafbaar. Je moet dus huren en dus moet je baantjes aannemen. Geen keuze….Die huur gaat steeds omhoog, dus moet je harder werken. Geen keuze
Klopt. In een libertarische samenleving verwacht ik geen klassenstrijd. Ook is het daar (en nu nog) mogelijk om een bedrijf of ZZP te beginnen zonder land of fabrieken. En is is in een Lib Mij dakloosheid niet strafbaar.
Ik denk dat libertariërs zich niet aan “statuten” als “werknemer”, “zzp-er” of “werkgever” moeten storen. Je bent gewoon mens en verantwoordelijk voor je eigen handelen. Waarom zouden we ons in allerlei (socialistische of sociaaldemocratisch bepaalde) hokjes laten stoppen?
Waarom zou “werken” aan vergunningstelsels gebonden moeten zijn? Ik vraag gewoon: waarom? Als ik een dienst voor iemand verricht en ik daarvoor een betaling ontvang, of dat nou één persoon is of een organisatie, dat kan niemand me toch verbieden?
Ik heb er zó genoeg van om door allerlei roeptoeters verteld te krijgen dat ik door allerlei hoepeltjes moet springen, dat ik dat ook gewoon he-le-maal niet meer doe.
De overheid met haat administratieve dienaren kunnen me ge-sto-len worden. Ik heb het natuurlijk recht om voor mezelf te zorgen.
We moeten toe naar ongeregistreerde bedrijfsvormen, naar ongeregistreerd werken. Naar vrijwilligheid en we moeten afscheid nemen van “de overheid”.
Deliveroo is geen resultaat van een vrije markt.
Het is een van de uitwassen van dwangmatig corporatisme.
Waarschijnlijk het doel om ze te sluiten. Wat heeft de FNV n7 aan al die zelfstandigen die geen lid worden. Gelijk even een waarschuwing uitsturen. Alleen collectivistische vakbondsbedrijven hier.
Comments are closed.