De verwoestende ontwikkelingen die ons tegenwoordig teisteren, worden door de een toegeschreven aan externe omstandigheden, door een ander aan de verborgen agenda van duistere krachten, terwijl weer een ander spreekt van onvermijdelijke ontwikkelingscycli. Dat kán allemaal zo zijn, maar een voor de hand liggende oorzaak wordt ook over het hoofd gezien. “We oogsten nu wat er ooit gezaaid is.” Maar wat werd er gezaaid en wanneer?

Een slogan van eind jaren ‘60 was: “Break all what breaks you”. De vijand was de prestatie-maatschappij met al zijn ‘eisen aan het individu’. De agressie ervan richtte zich ook tegen alle culturele prestaties uit het rijke verleden, wat deze figuren een minderwaardigheidscomplex bezorgde. Ze negeerden of belasterden alle historisch grote geesten, met uitzondering van Karl Marx, en demoniseerden álle baanbrekende technische prestaties, zoals kernenergie.

Absurditeiten van heden, die onweersproken blijven, worden de richtlijnen van de toekomst.

Dit is precies wat van toepassing is op de slogan van de ‘68ers “break all what breaks you”. Bijna niemand nam dit serieus, niemand verzette zich. Zo namen deze anti-krachten langzaam maar zeker het stuurwiel over in onze media en universiteiten en uiteindelijk, na de lange mars door de instellingen, in onze scholen en intussen bijna in ons hele openbare leven.

Iemand die dit gevaar inzag en er fel voor waarschuwde, was de toen Beierse premier Franz Josef Strauss, wiens toespraak van 1986 vandaag, na 36 jaar, haast een profetie van lijkt:

Als deze Bondsrepubliek Duitsland een koerswijziging richting Groenen doorvoert, dan zou ons werk van de afgelopen 40 jaar tevergeefs zijn geweest, dan zou het lot van mensen onzeker zijn en het leven van toekomstige generaties op het spel staan. We staan nu voor de beslissing: blijven we op de vaste bodem van het broze, droge, vaak saaie burgerlijke gezonde verstand en haar deugden, of stijgen we in het kleurrijke, bont versierde narrenschip Utopia, waarop dan een groene en twee roden de rollen van Prins Carnaval zullen hebben…”.

Verwoesting gebeurt vanzelf, maar opbouw is moeizaam en vereist arbeid. Maar waar zijn de arbeiders van tegenwoordig? Kunnen we onder jonge mannen en vrouwen van het politieke establishment mensen identificeren van wie we vertrouwen dat ze de nodige professionele- én karakterkracht hebben voor deze taak? Nauwelijks. Integendeel, te zien is dat er intussen een “elite” is voortgebracht die barst van onwetendheid, hoogmoed en arrogantie, die alles en iedereen bekritiseert, maar nooit zichzelf.

De linksen en groenen bliezen onze beschaving op, net zoals de Taliban de Boeddhabeelden in Afghanistan opbliezen, en de slachtoffers lieten het niet alleen gebeuren, ze hielpen zelfs.

“Wij oogsten nu wat er ooit gezaaid is.”

Een generatie die niet meer weet wat lichamelijk werk is, vecht nu tegen alles wat een motor heeft en wil weer gaan ‘vertrouwen op spierkracht’. De generatie van de centrale verwarming die gelooft dat warmte uit de muur komt. De generatie die nooit kolen van de kelder naar de vijfde verdieping hoefde te slepen om het warm te houden. De generatie die elke denkbare luxe – van wasmachine tot wasdroger, vaatwasser, elektrische tandenborstel, bladblazers, motor-maaiers, tot Senseo-apparaten – als heel vanzelfsprekend beschouwt. Die hele steden wil omvormen tot voetgangerszones zodat de vergrijzende bevolking hun boodschappen en kratten niet meer naar huis kan vervoeren, maar fles voor fles moet kopen; net als velen elke fles bewaren om nog wat statiegeld te krijgen. Luxe-figuren, die alleen nog maar zweten in de sportschool. Al deze onthaasters en ‘een met de natuur’-fetisjisten, de life-balancers en latte-macchiato jongleurs zullen leren: motorgereedschap, liften, auto’s, vrachtwagens en verwarmings-ketels zijn niet uitgevonden om de habitat van de fluorescerende dwergluis te verstoren, maar om de pijn en moeite van de terugkerende alledaagse werkzaamheden van mensen te verminderen, om zodoende het leven iets leefbaarder en de wereld voor ons iets vriendelijker te maken. Een héél groot deel van de wereld heeft dat allemaal níet en zou ó zo blij zijn om dat wél te hebben.

Ik durf te voorspellen: als jullie in de regen jullie laatste design-bed, jullie laatste wandmeubel, jullie laatste bierkrat en jullie laatste design-tuingrill op de bakfiets hebben versleept, begrijp je waarom opa zo graag een auto had.

Maar elke generatie heeft het recht om te leren van haar eigen domheid.

bron

20 REACTIES

 1. Ik herinner me die Beierse minister-president nog, hij werd deztijds al door de nog een kleine minderheid zijnde groene beweging afgeschilderd als een rechts figuur, in de huidige nieuwspraak zouden ze zeggen: ‘extréém rechts’, autoritair, oorlogsdrijver etc… Strauss was wél degene die de eerste economische contacten zocht met de DDR en het Oostblok, terwijl hij fel anti-communistisch was, maar hij bleef reëel en de dagelijkse betrekkingen van Beieren daarmee waren zelfs vrij goed te noemen. In het federale stelsel dat Duitsland is kon dat toen blijkbaar nog. En nu zijn het de nu ook politiek georganiseerde Grünen die hún beleid autoritair doordrijven en die nu zélf de grootste oorlogshitsers in heel Europa zijn: de groene minister van buitenlandse zaken Baerbock doet aan de lopende band uitspraken over méér bewapening voor Oekraine, uitbreiding Duitse militaire kracht, zelfs over atoombewapening. Die toespraak van Strauss is heel erg profetisch geweest, hij kende die types blijkbaar door en door. De ‘Straussen’ van nu zitten in Duitsland nog steeds deels bij (zijn) CSU, de AfD, de Vlaamse NVA, RN in Frankrijk, FvD, PVV, BBB, Ja21, van Haga in Nl., de partij van Orban, in engeland toen de UKIP. Allemaal partijen die toch nog redelijk hun gezonde verstand gebruiken maar door de media weggehoond worden.

 2. Design in de bakfiets? Klinkt optimistisch, denk eerder aan enkele reis, 6 planken, in de vuilniswagen.

  Net zoals het optimistische gezwets rond de ‘luxe’ van wormen en insecten door de strot duwen. Dit ‘levensmiddelenproduct’ schijnt met een overvloed aan chitine geen problemen op te leveren voor het lijf en de gezondheid. Verkooppraat vanuit de WC-eend fabrieken zullen de consumenten moeten overhalen mineraal- en vitamineloos kakkerlakkenmelk en wormen’vlees’ in het lichaam te proppen die daarop niet is ingesteld en de gezondheid zeker niet ten goede komt. ‘Wij’ van WC-eend zeggen dat het tegendeel waar is…. https://gaiafood.nl/blogs/news/chitine-wat-is-het-en-wat-zijn-de-voordelen

  Het lichaam wat van de ene op de andere dag nadat het een levenlang gewend en ingesteld is op vlees, vis, eieren en dierlijke vetten nuttigen, moet dan opeens overschakelen naar voor de mens minderwaardig diervoeder. Zal allemaal best gezond zijn voor de zwakkeren van geest en goedgelovigen, het zal net zo onschuldig en gezondmakend zijn als het afspuiten met kanker-, apen-, foetuscellen en andere onvoorstelbare troep.

  Strauss was in het polizieke licht van nu gezien zijn tijd vooruit https://youtu.be/VN7rLXTbdvc

  Strauss had het, jammer genoeg, bij het verkeerde eind, bolsjewieken, links fanatici en fascisme, communisme in de blender tot één gepureerd ist angesagt und keine Freiheit, Herr Strauss… https://youtu.be/mW-ruyxwGcA

  Ein Volk, ein Reich, ein Macht. Ein Volk steht vor dem Untergang

 3. De vijand was de prestatie-maatschappij met al zijn ‘eisen aan het individu’.

  Dit snap ik wel. Ik ben de ratrace ook een beetje zat. Het vervuld me niet, maakt me niet gelukkig, of trots.

  Fuck je kut carrière. Fuck je holle, materiële leegte.

  Op naar het scheppende niets !

  • En waar komt de welvaart die jij nu hebt vandaan denk je? Van mensen die tot ver in de jaren ’60 een werkweek hadden van 48 uur per week, en dan niet op een stoel zitten achter een laptop maar voor de meesten zwaar lichamelijk werk doen, zeker mannen. In mijn familie waren twee ooms die nét hun pensioen hebben gehaald en stierven voor ze 70 waren. Met het ‘ik heb het zwaar’ gezwets stort de maatschappij ineen, mensen onder de 40 van nu zullen nog mee gaan maken dat ze in de armoede van de jaren ’30 terecht komen, ze zullen oogsten wat ze hebben gezaaid.

  • Het gaat er meer om. Komen de eisen uit jezelf, of worden de eisen je opgelegd, door een kapitalistisch, of communistisch regime?

   En als de eisen die je opgelegd worden, niet corresponderen met je eigen waarden, ideeën, gevoelens, wat dan? Het toch maar klakkeloos overnemen allemaal? Het zijn vragen die we ons kunnen stellen.

   • Dit klinkt redelijk.

    Maar je beantwoord de vraag niet:
    “En waar komt de welvaart die jij nu hebt vandaan?”

    Het probleem is dat de meesten die neerkijken op de “eisen” van een “kapitalistisch” regime, tegelijkertijd nooit zonder hun Twitter, hun iPhone en al hun andere kapitalistische producten zouden kunnen?
    Slechts een handjevol trekt zich terug in de wildernis, waar ze hun eigen eten groeien, geen internet of TV hebben, en van het grid zijn.

    De meesten zijn onmetelijke huichelaars, die gewoon de realiteit van het leven niet willen accepteren en er tegenin gaan omdat ze in omstandigheden leven dat ze er tegenin KUNNEN gaan zonder dat ze iets hoeven opofferen.

    En sommigen, zoals we in het verhaal met het CO2 budget kunnen zien, bevinden zich in een positie dat ze proberen niets op te offeren en toch hun zin te krijgen, door met plannen te komen als “ik koop voor een schijntje mijn vervuilrechten bij de armen zodat zij kwa klimaat moeten inbinden om boodschappen te kunnen doen, terwijl ik kan blijven vervuilen zonder veel opofferingen.”

    Vrijheid betekent dat je niets hoeft te doen wat je niet wil.
    Maar realiteit betekent dat je ook de consequenties aanvaard die daarbij komen kijken.

 4. “Maar elke generatie heeft het recht om te leren van haar eigen domheid.”
  Daar ben ik het wel mee eens, MITS dat beperkt blijft tot individuen. Ieder INDIVIDU kan wat mij betreft fouten maken, ook als die hadden kunnen worden vermeden door te kijken wat de voorgaande 2 of 3 generaties hebben gedaan om diezelfde fouten te vermijden. W
  Maar wie heeft deze generatie nitwits, die niets zelf weten maar alles googelen, die niet weten wat het is om iedere dag zwaar fysiek werk te doen ipv achter een pc te zitten, die in paniek raakt als ze hun mobieltje niet bij zich hebben het recht gegeven om het leven van alle anderen moeilijker te maken?
  Zogenaamde ‘natuurbeschermers’ die omdat ze de heide willen behouden de boeren in de wijde omgeving verbieden kunstmest te gebruiken. Diezelfde ‘natuurbeschermers’ die niet eens weten dat de heide helemaal geen natuuerlijk landschap is, maar kunstmatig verarmde grond door het afplaggen ervan? Die denken dat voedsel in de supermarkt groeit en al helemaal nooit een boerderij hebben bezocht, of enig idee hebben van hoeveel bodemonderzoek iedere boer in Nederland ieder jaar doet om zo precies mogelijk te bemesten zodat er geen overbemesting plaatsvindt.
  ‘Natuurbeschermers’ die tegen het afschieten van herten zijn en de aantallen in de parken zo hoog op laten lopen dat ze in de winter in grote aantallen verhongeren.
  De meeste stadsbewoners hebben helemaal geen binding met de natuur en er al helemaal de ballen verstand van. Datzelfde geldt voor al die ‘groenen’ met hun dromen van windmolens en zonneweides die volledige ecosystemen vernielen. Hoe je in godsvredesnaam zo imbeciel kunt zijn om te denken dat het kappen van enorme oppervlaktes bos om plaats te maken voor windmolens goed voor het millieu kan zijn is mij een raadsel, zelfs als we het niet hebben over wat er met het afval van die krengen moet worden gedaan.
  Ik kan alleen maar hopen dat de komende generatie(s), opgroeiend in een tot puin vervallen land/wereld, waar slechts herinneringen zijn aan hoe goed het eens was, het verstand heeft/hebben om dat hele woke-gelazer met wortel en tak uit te roeien. Gezien het feit dat ze zeer waarschijnlijk volledig overgeleverd en/of afhankelijk zullen zijn van Rusland en China en zich naar hun wensen en cultuur zullen moeten voegen is er wat dat betreft tenminste enige hoop; beide landen walgen van de westerse gedegenereerde decadentie en houden vast aan traditionele rollen voor man en vrouw (en andere smaken zijn er niet).

 5. @nayakosadashi2020

  Carrière en materie, opgeblazen geldsysteem, ongedekt(e) geld/schuldenberg, het maken van nutteloze waren, nodig als aanloop, met gigantische explosieve klim omhoog om daarna diep te kunnen laten vallen als een baksteen en zo de éénwereldregering en het credit belonings- strafsysteem te kunnen starten. Centrale banken hebben hun taak volbracht en daarbij zal Europa worden geofferd ten behoeve van grootmacht VS om de dollar als wereldhandelsmunt in het zadel te houden? Pas als de rook is opgetrokken weten we meer.

  BoerBurgerBeweging Build Back Better, “you will own shit and will be screwed”

  Heil WEF!…

  • Carrière en materie, opgeblazen geldsysteem, ongedekt(e) geld/schuldenberg, het maken van nutteloze waren, nodig als aanloop, met gigantische explosieve klim omhoog om daarna diep te kunnen laten vallen als een baksteen

   Ja, economische dingen snap ik niet zo

   Wel voelt het niet goed, om zogenaamd ‘carrière’ te maken in dit neuk systeem. We hadden het de vorige keer over het gevoel. Dit systeem en dit opgefokte gedoe, voelt op geen enkele manier goed.

   Mensen hebben huren van 1600 per maand

   Ze hebben flex baantjes

   Ze hebben schulden

   Ze namen 4 covid ‘prikkies’

   De krant voed ze gekleurde, ongenuanceerde informatie, die ze klakkeloos overnemen

   Ze hebben overgewicht

   zijn alcohol verslaafd

   En kopen de hele dag dingen, die ze niet nodig hebben, die te goedkoop geproduceerd zijn

   Als je dan ook een flexwerk/loonslaaf bent, dan ‘doe je het goed’ zogenaamd.

   Als je je niet 100 procent conformeert, heb je ‘psychische problemen’ en willen ze je aan ‘de medicatie’

   Dit systeem voelt totalitair

   • Dit systeem *is* totalitair.

    Mensen worden van kinds af aan gehersenspoeld op school, en daarna via de media, om vervolgens op politiek gebied alle dwang als normaal en noodzakelijk te accepteren.
    Hoge belastingen? Je bent gehersenspoeld om te denken dat dit normaal is om “fatsoenlijk” te zijn.

    Devaluatie van de waarde van geld? Noodzakelijk.
    Mensen opsluiten in eigen huis? Noodzakelijk.
    Boeren onteigenen? Noodzakelijk.
    Grenzen openhouden voor de hele wereld terwijl mensen hier nog steeds geen huis kunnen vinden? Noodzakelijk.
    Westerse oorlogszucht goed en niet-Westerse oorlogszucht slecht? Normaal want wij hebben altijd gelijk, ook al bewijzen we binnenlands dat we zelf ook niet weten wat vrijheid is.

    Dit alles wordt niet bewezen met harde feiten of valide logica, maar met puur sentiment en aanvallen op je karakter. Als je het tegenspreekt is er iets “zielig” of “onmenselijk.” Of je bent “koud” of “immoreel” of “wilt mensen zien sterven” of je bent “extreem rechts” of “een witte, hetero, vrouwhatende man” etc etc.

    En de reden dat deze op emotie gebaseerde aanvallen zo lang hebben gewerkt, en blijven werken, is omdat het ze van kinds af aan is ingepeperd.

  • @Individualist

   Hear, hear!

   In het keurslijf geperste eenheidsworst, slaafs, horig en politiek correct afgericht, binnen de lijntjes van de staat blijvend kleuren en niet met het hoofd boven het maaiveld, doen wat de ‘meesters’ bevelen. En nu mogen ze daarvan de zure vruchten plukken. Spijtig, maar dezen zullen de zure vruchten proberen bij anderen door de strot te duwen, dat in de hoop zichzelf te redden of zullen anderen meenemen in de val.

  • Individualist.

   Voor jou, dit stukje. Voor libertariers een relevante figuur, die Armand. Want, libertariers zijn ook individualist anarchists. Wat mij betreft.

   https://theanarchistlibrary.org/library/emile-armand-mini-manual-of-individualist-anarchism

   Dan een reactie op je reactie

   Ja, het ligt aan hoe je totalitair definieert. Als ik aan totalitair denk, denk ik aan Noord Korea etc. In een land als Nederland, is de dwang meer onderhuids. Het is allemaal wat subtieler. Ze geven geen orders, niets is ‘verplicht’, maar je kan je moeilijk van het systeem onttrekken, als je het er niet mee eens bent. Spreek iets tegen en je bent ‘een wappie’ of ‘een tokkie’. Je wordt niet een gevangenis in gegooid, maar je wordt wel geheel geëxcommuniceerd. Het gaat dus subtieler.

   Ik denk dat je sowieso kan zeggen, dat Nederland aan het desintegreren is, op dit moment.

 6. Ik vind dat ik kapot wordt gemaakt door alle linkse waanideeën en doctrines. Conform de titel zou ik dus die kapot mogen maken?
  Ik denk niet dat zoiets getolereerd zou worden. Of hangt de toestemming daarvoor af van de politieke kleur van datgene dat kapot gemaakt wordt?

 7. zoiets als tussen China en Taiwan. Ik wil je graag op je bek timmeren maar je blijft mij toch wel je chips leveren? Of tussen de Eu en Russia, kraantje dicht, kraantje open, kan niet helemaal want kraantje lek.
  Wat weet u van kraantje lek; https://www.kraantjelek.nl/

  • @DzVzTkM

   Via een omweg of toch direct zal er nog voldoende gas blijven komen uit Rusland. Contract gebonden of andere lopende zaken hangen ze de verneukte massa en verbruikers niet aan de neus. Zo kunnen de corporatisten breed de prijzen blijvend opdrijven, wat daaraan ten grondslag zal liggen en het publiek kan zo meer en meer constant worden uitgemolken. ‘k Blijf ook kritisch ten aanzien van het grote spel dat er dreigingen zijn en dat er bonje is tussen Europa/VS en Rusland en tussen China en Taiwan, waarom zou het geen groot opgevoerd WEF theaterstuk kunnen zijn om op deze manier de great reset er door te kunnen drukken. Iedereen en alles is met argusogen te betrachten en de regeringen en mainstream vervullen hun taak als acteurs voor de minder-dan-1% heersers en machthebbers.

   Een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden gesteld; we worden verneukt en uitgemolken waar we bij staan.

   • “waarom zou het geen groot opgevoerd WEF theaterstuk kunnen zijn om op deze manier de great reset er door te kunnen drukken”
    = onmogelijk
    Hong Kong – China, Taiwan – China deze problemen bestonden al voor de WEF
    Hoe krijg je Taiwan incl. zijn intellectuele eigendommen, dat is er wat speelt!
    Je kunt wel op papier de bedrijven aldaar van vestigingsplaats laten veranderen tijdens een event, zeg oorlogen etc., maar fabrieken/kantoren etc fysiek van land wijzigen is wat anders.

   • @DzVzTkM

    Heb het over het hier en nu, de problemen en dreigingen van nu buitenproportioneel opgeblazen worden en daarmee bijv wereldwijd de inflatie verder kan worden opgejaagd. Een Pelosi of dubbelganger droppen op Taiwan was al voldoende om de rentes in één dag bijna de grond in te boren. De beurzen bleven opmerkelijk kalm eronder, China dreigde met grote gevolgen. Vooralsnog nog geen aanval en zie dit als een groot spel en theater, een test.

    Is het alvast kneden van de wereldbevolking, beetje lawaai en tamtam maken, angst en paniek zaaien, en zo prijzen, zeg “inlatie”, in een volgende ronde kunnen verder opdrijven, was het een kleine tussen VS en China afgesproken test om te zien wat er zou gebeuren en effect het geeft, is het voorbereiden op een aanval met als reden dat Pelosi is geland en dit nu als katalysator mag dienen?

    Begint nu toch echt op te vallen dat wat het WEF clubje wil, de grote herstart, begint uit te komen en dit sterk op een afgesproken spel begint te lijken tussen 4 grote spelers richting éénwereldregering.

   • ….bestaat er na de great reset, de grote herstart, nog wel het “intellectueel eigendom” en heb je het dan überhauptnog nog wel nodig als we genazifiseerd en gecommuniseerd zijn?

    Dat is toch het doel en de natte droom van het WEF? Het WEF is de roeptoeter van de minder-dan-1%. Vergeet niet dat het al groter, verder en dieper kan zijn geinfiltreerd dan voor mogelijk wordt gehouden.

    Alles stapje voor stapje, beetje bij beetje. En Putin, Xi, wie zijn ze werkelijk?

 8. Schitterend artikel, boeiend en creatief geschreven. De fluorescerende dwergluis! Dank.

Comments are closed.