Vrijspreker: U hebt wat te zeuren over rookmelders. Wat is dat?

Opperdienaar: Op een gegeven moment lig je wakker omdat zo’n ding met een harde regelmatige piep aangeeft dat hij zich niet lekker voelt. Je weet gewoon dat er een lobby is die maanden de overheidswielen gesmeerd heeft om die dingen verplicht te krijgen. En dat zo’n lobby zichzelf nooit opheft als het doel bereikt is wanneer iedereen zo’n ding aan het plafond heeft hangen. Nee, dan moeten ze elke 10 jaar vervangen worden. Veiligheid eerst, daar gaat het ze om. En daarna moet je er op elke verdieping 1 hebben en dan moet hij waarschijnlijk ook koolmonoxide kunnen detecteren. Misschien daarna om de 5 jaar vervangen en dan moet hij ook stikstof kunnen detecteren of CO2. Er komt gewoon nooit een einde aan.

Dus in een land van 17 miljoen mensen, liggen er elke nacht 100 te vloeken omdat dat rotding niet stil kan blijven. Het lijkt ook wel of er 10 batterijen inzitten, je krijgt ze niet stil

Vrijspreker: Op zich is zo’n regel toch nog wel op te volgen, toch?

Opperdienaar: Er zijn talloze lobbies die allemaal zo werken. Ze zitten de hele tijd te broeden op wat ze nu weer gaan toevoegen aan het lijstje mandaten en verboden. Weer is de belasting een beetje hoger: ‘Death by a thousand paper cuts’. Natuurlijk heeft de onderdaan niet door waar zijn agressie vandaan komt. Hij voelt de duizend papiersneden wel, maar zie de oorzaak niet. Het kan toch zeker niet de groep mensen zijn die er alles aan doen om hem te beschermen? Hij moet ook een prik nemen en een tweede en een derde en een vierde en dan elke 3 maanden een update. Alles om oma te redden die de komende winter gaat doodvriezen omdat ze de energierekening niet kan betalen.

Dit is de zogenaamde ongebonden agressie en ongebonden angst waar Mattias Desmet het over heeft. De onderdaan heeft wel het idee dat hij van alle kanten genaaid wordt, maar als hij om zich heen kijkt, ziet hij alleen maar mensen die hem willen beschermen. Van die charmante types die continue benadrukken het best met hem voor te hebben.

 

 

 

 

 

17 REACTIES

 1. Ik had hier al rookmelders hangen ver voordat ze verplicht waren.
  Ik ben als de dood voor brand in mijn huis.
  Net even te vaak gelezen of gehoord dat iemand er niet wakker van werd en dus nooit meer wakker werd.
  Ik vind niet dat er een overheids dwang achter moet zitten door een verplichting.
  Laten mensen hier zelf maar over nadenken en of ze het zinvol vinden.
  Voor het geld hoef je het niet meer te laten w.b. de aanschafprijs.

  • Ik ben ook niet verzekerd voor brand en diefstal in mijn huis.
   En van alles wat 4 jaar oud is krijg je toch alleen de dagwaarde terug, als je mazzel hebt.
   En muziek instrumenten vallen daar toch nooit onder. Zoek maar op.
   Wel een Spaanse gitaar en een oude piano, maar geen 25 gitaren plus de nodige versterking.
   Daar moet je dan een aparte kostbaarheden verzekering voor afsluiten, en zo kostbaar zijn ze nou ook weer niet.
   Dus een rookmelder kan dan schelen, als ik er tijd bij ben.

   • De “dagwaarde” van mijn huis is inmiddels vele malen hoger dan toen ik het kocht. De WOZ waarde is ‘n.l. leidend voor de verzekering.

   • @ DzVzTkM ,
    Ik woon op 1 hoog op een galerij, daarboven zijn geen woningen meer.
    In een zeer rustige buurt waar zelden iets gebeurt.
    Hier hoor je nog de vogeltjes fluiten en geen enkel verkeer geluid.
    Als je hier gaat inbreken sta je in het zicht van de gehele straat, in de volle verlichting, waar de buren redelijk op elkaar letten.
    Al mijn buren bestaan uit mensen met een uitkering waar enkel goedkope auto’s voor de deur staan.
    Een inbreker zoekt een tuin op, uit het zicht en in het donker.
    In dat geval heeft een inbreker hier keuze zat.
    Een huis waar je ook vermoed dat er iets te halen valt.
    Dus ik schat de kans dat ze mijn woning uit zoeken om in te breken als zeer gering.

  • idd zowieso een goed idee, maar dat is ook met zo’n verplichting:normaal zou je dat overwegen en er dan zelf 1 ophangen. Maar met zo’n verplichting voelt het gelijk als een vijandige indringer. Je weet ook gewoon dat er 20 functies bijkomen. Netzo als een deugdelijke auto belangrijk is onafhankelijk van verplichtte APK. Maar je wordt witheet als je knipperlicht ‘niet oranje genoeg is’ en je weer met meer kosten wordt opgezadeld

 2. Vandaag een rookmelder, morgen CO2-melder en van de winter een temperatuurmeter die je verwarming (in jouw belang) bij 17 graden afzet. Tussendoor laten we de opnames van je automatische deurbel centraal registreren: dat is voor je veiligheid en die van de buren. Oja en je rijgedrag in je auto, dat werd al gemeten, vanwege het milieu dus.

 3. Een coronamelder is ook heel handig. Je hangt hem gewoon op in de gang, en als hij corona detecteert geeft hij aan dat je in thuisquarantaine moet gaan. Dus geen gedoe meer met testen. Hij doet ook automatisch een melding naar de GGD, dus bellen met lange wachttijden is voorbij.

  • Bestaat al in de vorm van een app op je telefoon.
   Maar hebben ze dacht ik weer afgeschaft.
   Geeft aan of je langer dan 15 min. in de buurt bent geweest van iemand die kucht.
   Dan krijg je een signaaltje. Dus zal er dan ook wel een signaaltje ergens heen gestuurd worden.
   In dat geval hang jij je telefoon op in de gang b.v.

   • Moet te regelen zijn als het al een app is, via wifi met andere apps.
    Alleen dan nog even bluetooth afsluitbare sloten op je deur verplichten.
    Dat vult het dan helemaal aan om je deur gesloten te houden namens het corona team.
    En pas na 2 weken verplichte opsluiting worden de sloten weer gedeblokkeerd en krijg je je vrijheid weer terug.

 4. Die dingen kosten 2,50 dollar per stuk als je er 2’000 tegelijk koopt. Ze komen uit China (als Xi het wil en de schepen weer mogen uitvaren), worden ge(re)branded in Europa en verkocht door lieden, die de EU-formuliertjes kunnen invullen en keurmerkjes binnenhalen, kortom, mensen die hun levenstijd ermee besteden zich door ambtelijke voorschriften te wroeten. Honderd nieuwe Sieuwertjes per wetje? Om te kotsen is dat.
  En ook wat het vervolg betreft, je hebt groot gelijk: de CO en CO2-melders komen er ook aan, van dezelfde fabrikanten ergens diep diep diep in China. En de fijnstofmelders. En, en, en.
  Vraag je wat het brengt: “they save lives”. Daar kun je niks tegen in brengen, nietwaar? Zo kun je ook beweren: bread saves lives. Laat ons brood verplicht stellen. In elk huis, op elke verdieping.
  Nog minder bijwerkingen dan de zeldzame hartaanvallen die mensen krijgen als die dingen een keer met een rotherrie afgaan wanneer er een mug in vliegt. Brood maakt géén rotherrie als er een mug in vliegt.

  Vergelijk de plaatjes, dan zie je dat ze identiek zijn:
  https://kingdun-kd.en.made-in-china.com/?acc=5954797572&cpn=12450131994-115752175622&tgt=kwd-296922003974&net=g&dev=c-&gid=EAIaIQobChMIzbjDo9L9-QIVgYODBx1qGQKsEAAYASAAEgJPn_D_BwE&kwd=smoke%20detector&mtp=p&gclid=EAIaIQobChMIzbjDo9L9-QIVgYODBx1qGQKsEAAYASAAEgJPn_D_BwE
  Met:
  https://www.smartwares.eu/en-gb/smartwares-products/fire-safety/smoke-alarms/smartwares-fsm-11510-smoke-alarm-fsm–11510 en
  https://asset.conrad.com/media10/add/160267/c1/-/de/001926802DS01/datenblatt-1926802-smartwares-rm250-rauchwarnmelder-inkl-5-jahres-batterie-batteriebetrieben.pdf

  Als mensen het nodig vinden zichzelf met zulke apparaatjes te beschermen, dan kunnen ze dat toch zelf wel beslissen? Voor 2,50 per stuk is dat toch geen probleem?
  Of kunnen de brandverzekeringen korting geven als je zo’n ding installeert?

 5. Klopt precies, we worden direkt nog gemaand op te houden met denken!

Comments are closed.