De netbeheerder Tennet kwam in 2016 met het idee om een eiland in de Noordzee aan te leggen. Op de Doggersbank. Het zou een hub worden voor aanleg en onderhoud van windparken ver op de Noordzee. En de kosten van het aanleggen van onderzeese hoogspanningskabels verlagen door als een elektriciteitsverdelingshub kunnen opereren.

Er zijn meerdere kanttekeningen te plaatsen bij windenergie en zeker ook bij windenergie in de Noordzee. Waar ik echter naar toe wil is een vogeleiland in de Noordzee. Het voorbeeld van Tennet maakt duidelijk dat een eiland op de Doggersbank realiseerbaar is.

De Markerwadden

Dit is een project om de biodiversiteit in het Markermeer te verhogen. De natuurorganisaties gaven toe dat er niet veel natuurwaarden in het meer aanwezig waren. Door een aantal eilanden aan te leggen zou deze biodiversiteit toenemen. Een door niemand uitgesproken bij-effect is dat dit de inpoldering van het Markermeer zo goed als onmogelijk gaat maken omdat er dan natuur verdwijnt. Alhier een filmpje over de aanleg:

Het voorbeeld van de Markerwadden maakt duidelijk dat het scheppen van een vogeleiland geen hersenspinsel van uw scribent is. Ik ben altijd gefascineerd geweest met afgelegen eilanden met enorme vogelkolonies.

Het vogeleiland op de Doggersbank

Hoe mooi zou het zijn als de mens de Noordzee niet langer zou misbruiken om er gesubsidieerd windmolens te plaatsen? Maar juist de biodiversiteit in het algemeen en de vogels in het bijzonder zou steunen met een eiland. Een vogelreservaat ver weg van menselijke bewoning?

Tennet heeft laten zien dat het idee van een eiland op de Doggersbank realiseerbaar is, en Nederland heeft laten zien dat het aanleggen van vogeleilanden mogelijk is. Dit eiland aanleggen zou een enorm natuurrendement hebben. Helaas ligt een groot gedeelte van de Doggersbank in de Britse maritieme zone van de Noordzee, maar er zijn ook ondieptes in de Nederlandse maritieme zone. En er kan ook sprake zijn van enorme financiële voordelen.

Dit eiland, of meerdere eilanden, zou een enorme natuurcompensatie zijn voor eventuele schade aan de natuur door landbouw, verkeer en woningbouw. Helaas kijkt men niet naar de netto natuurbalans maar heeft men dit “natuurschadeprobleem” op zeer bureaucratische wijze opgeknipt in deelproblemen. Die apart beheerst worden met onder meer stikstofuitstoot en depositiekaarten, terwijl de natuur ondeelbaar is. Door de natuur te verbureaucratiseren gaat Nederland op slot en wordt de natuur, voor zover er in Nederland sprake is van natuur, er niet beter op.

Vanuit mijn libertarische achtergrond zou dit overigens een privaat initiatief moeten zijn. Gefinancierd door rijke personen, of via bijvoorbeeld crowd funding. Of een combinatie daarvan.

Voor zover mijn dagdroom en cerebrale vrijloop. Dank voor het lezen en een prettig weekend.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in