Een groot percentage van de consumenten lijdt aan de nominale illusie: de illusie dat zij niet verliezen op een investering die na vijf, tien of twintig jaar in reële termen minder oplevert dan de aankoopprijs.

Het is de nominale illusie die het leed verzacht, die het doet lijken alsof het in reële termen vigerende verlies er niet is, die ons doet hopen en denken, dat er geen verlies geleden is op het schilderij, de postzegel- of muntenverzameling of het Perzische tapijt, waarin eens geïnvesteerd is.

Realiter is de waarde van de investering waarvoor een hoge opbrengst eens in de verte lonkte, gedaald, maar omdat inmiddels de gehanteerde geldeenheid nog meer in waard gezakt is, lijkt het, alsof de winst die jan de boekhouder voor u uitrekent, enige band vertoont met de realiteit: een band waarin velen maar al te graag geloven.

Vooral zij die meenden, door middel van een postzegelverzameling te hebben geïnvesteerd in hun toekomst, komen er bekaaid af. Het in 1980 aangekochte object blijkt nu in nominale termen, nog een zevende waard te zijn van het indertijd neergetelde bedrag en in reële termen nog maar zes procent. Dan had je beter een goudstaaf in je bureaulade kunnen leggen, of, nog beter, het geld kunen investeren in een akker, want dan had je inmiddels 42 keer geoogst. Wel jammer!

Hugo van Reijen

16 REACTIES

 1. Bij postzegels lijkt de NVPH cataloguscommissie het leed te verzachten door zeer onrealistische prijzen in de catalogus op te nemen. FDC’s zijn op enkele uitzonderingen na niets meer waard, zeker na 1980. Maar niet volgens de NVPH. Klassieke zegels koop je voor 10 procent van de NVPH waarde, topstukken als de tien gulden zegels nr 80 en 101 voor 20 procent.

  Bij postzegels verzamelen zit er ook een niet geldelijke component in die bevrediging kan verschaffen.

  • Dat is juist. Postzegels zijn speelgoed en de postzegelwinkel is een speelgoedwinkel.
   Met dit onderscheid, dat het postzgelspeelgoed na gebruik nog een kleine waarde bezit en dat ander speelgoed helemaal niets waarid is. Men hoede zich voor zegels als geldbelegging.

   • Onderschat speelgoed niet! Uit onderzoek blijkt dat de waarde van een gemiddelde set Lego tussen 1987 en 2015 jaarlijks met elf procent steeg. Daarmee zou het beleggen in aandelen, kunst of goud overstijgen. Ik heb wel eens overwogen om een Titanic te kopen (9000 steentjes voor 680 euro is nu 900 waard), maar wat moet je met zo’n doos als je hem niet open mag maken? Beter is om te investeren in franchise-dozen van max. 50 euro, omdat je dan niet alleen Lego-verzamelaars aanspreekt, maar ook bijvoorbeeld Harry Potter-, of Starwars-fans.
    Uiteindelijk heb ik alleen wat Playmobil nieuw in doos in mijn kast liggen: Sinterklaas en zwarte pietjes. Zodat mijn kleinkinderen ooit weten hoe opa 5 december vierde.

   • Klopt! Speelgoed kent klassiekers die altijd verkrijgbaar zullen zijn, maar ook typische rages waarin het korte tijd populair is.

    Daarnaast zijn er veel speciale uitgaven die slechts in beperkte oplage zijn geproduceerd. Denk aan bepaalde Barbie poppen of Hot Wheels autootjes. Deze exemplaren worden na verloop van tijd steeds zeldzamer en kunnen fors in waarde stijgen, mits in mint condition en met originele verpakking, ook in mint condition.

    Koop je speelgoed voor je kinderen of kleinkinderen koop dan altijd 2 exemplaren van hetzelfde. Het ene is om mee te spelen en het andere is om veilig op te bergen.

    https://wealthygorilla.com/most-valuable-toys/

   • Momenteel erg populair in de VS: Funko pops! Een Funko pop is gemaakt van een holle schaal van zacht PVC. Ze worden met de hand beschilderd in Vietnam.

    Een productiemal kost ca 15 mille. Normaal zijn de productiekosten de helft van de verkoopprijs. Dus om er retail 10-15 dollar voor te kunnen vragen, moet de seriegrootte minimaal 2000 stuks zijn. Limited Editions van 40-60 dollar hebben een seriegrootte van minstens 500 stuks.

    Er is bij Funko Pops ook nog een license fee nodig, bijv voor Disney en Marvel. Maar dat is gewoonlijk 3-7% van de retail price (kan echter ook tot 20% zijn!)

    Top 10 Most Expensive Funko Pops of 2022
    https://youtu.be/wNMxZQ40Ff0

   • Peter, ik zit wel eens van die pawn shop programma’s te kijken en er is geen peil op te trekken wat wanneer iets waarde heeft.
    Wat een paar jaar geleden nog waarde had kan een paar jaar later nog nauwelijks iets opbrengen.
    Het is maar net hoeveel een gek ergens voor over heeft en hoeveel gekken er dat moment rond lopen.
    Ze stoken mekaar als het ware op om iets te kopen, wat morgen weer iets anders kan zijn.
    Niemand kan voorspellen wat later iets echt veel waard woord.

    Ik heb b.v. vrij veel gitaren.
    Ook die zijn waard wat iemand er op dat moment voor over heeft.
    Er zijn er maar weinig die echt waarde vast zijn.
    Ze moeten wel heel bijzonder zijn wil je daar een waarde aan plakken.

  • Je hebt de auto nog steeds maar is die waard wat je ervoor betaald hebt? Is de waarde toegenomen gelijk of meer dan de inflatie inclusief de transactiekosten als je de auto verkoopt? Het zou best wel kunnen zijn dat bepaalde auto’s in waarde gaan dalen. Met name die uit de jaren vijftig. Niet de absolute topstukken maar de wat gewonere auto’s. Ik denk dat dit ook gaat gelden voor de auto’s uit de zestiger jaren. Men koopt namelijk op zijn vijftigste de droomauto die men in de jeugd niet kon kopen, maar waar men wel posters op zijn kamer had. Als dit juist is dan betekent dit dat de auto’s uit de vijftiger en zestiger jaren niet meer zo gevraagd zullen zijn. Bovendien moet je als je een auto bij cargold koopt er niet veel in gaan rijden want die zijn vaak toestand 1, dus bijna perfect, ga je het als daily driver inzetten dan gaat de conditie al snel naar toestand 2 en verlies je daarmee veel waarde.

   • Ik had mijn oude bromfietsen moeten bewaren en ergens opslaan.
    Een beetje knappe DKW, Kreidler of Zundapp krijg je zo rond de 4000-5000 euro voor nu.
    En ik heb er best een flink aantal van gehad.
    Een DKW kon je vroeger zelf soms bij het grof vuil nog tegenkomen.
    Zo’n verzameling had mij nu een vermogen opgeleverd.

 2. Sommige verzamelobjecten zijn redelijk waardevast. Pokémon kaarten bv en mechanische juxeboxen.

  Nog beter is een object, dat aan een celebrity heeft toebehoort. De beroemde schommelstoel waarin president Kennedy altijd zijn tv-praatje hield werd geveild voor 60 mille. Sindsdien zijn er tal van exemplaren opgedoken die ook allemaal een certificaat van echtheid hebben (Kennedy scheen er minstens 14 te hebben; hij zat er graag in, omdat de beweging goed was voor zijn conditie).

  Hoe zeldzamer hoe beter uiteraard. Het mooist is als het materiaal waaruit het opject gemaakt is redelijk waardevast is. Denk aan historische gouden en zilveren munten, en Faberge eieren.

  https://www.dicebreaker.com/games/pokemon-trading-card-game/best-games/rare-pokemon-cards

  https://www.catawiki.com/en/stories/4719-top-5-of-the-most-expensive-jukeboxes-ever-made

 3. Weet iemand hoe het zit met antiek? Is dat net zoiets geworden als met postzegels? Ik hoorde iemand vertellen dat oude antieke meubels niets meer waard zijn, ook al is daar jaren geleden veel voor betaald. Niemand die het nog zou willen kopen.

  • Antieke meubels, die uit massief hout en met veel vakmanschap zijn gemaakt en nieuw een vermogen hebben gekost, zijn nu meestal niet veel meer waard. Millennials zijn er niet in geïnteresseerd. Wel waardevast is 20e eeuws design meubilair van bekende ontwerpers. Denk aan Eames, Le Corbusier, Rietveld, Jacobsen, Mies van der Rohe, Breuer, eva. De ontwerpen zijn meestal in kleine series geproduceerd. Hiervan zijn ook zeer goede replica’s op de markt, maar die zijn uiteraard een stuk minder waard dan de originelen.

   https://www.fleamarketinsiders.com/does-antique-furniture-hold-its-value/

   • Bedankt voor de tips! Modernistische meubels. In de jaren ’80 waren die doodgewoon en populair. Maar wie heeft ze nog in perfecte conditie? Of met een beroemde eigenaar die ook waarde toevoegt? “Dit is de Wassily Chair waar Koot en Bie een sketch mee hebben opgenomen.”

   • Het fijne aan die antieke meubels is dat ze nu weer goed verkrijgbaar zijn EN dat ze over 50 jaar nog steeds bruikbaar zijn, anders dan die moderne hupsafladder.
    Ik had duidelijk mijn magic-kaarten wat langer moeten bewaren, maar ben altijd wat huiverig om verzamelbare zooi als investering te zien.

Comments are closed.