Een misdadige  gang van zaken. En een verschrikkelijke foute toewijzing van middelen aan opsporing en berechting. Je pleegt een misdrijf, vanwege onderbezetting en prioriteitsstelling is de kans dat je gepakt wordt minder dan 22 %.

En bij slechts 5% komt het tot een vonnis.

Dat wil zeggen, misdrijven opgelost. En als u als pleger tot die enkele pechvogels ter veroordeling behoort, krijgt u ook nog eens een extra kans om er mee weg te komen. Omdat de rechterlijke macht overbezet is en begonnen om kant en klare zaken te seponeren. (1500 in Arnhem, 82 in Noord Holland). Zodat de  werkelijke pakkans 1,8% voor een misdadiger is.

Hoe gemotiveerd de onderbezette politie hier nog zaken aan gaat toevoegen, kunt u zelf wel inschatten.

Anderszijds. Kijk  eens naar de enorme aandacht en mankracht die besteed wordt aan belastingfraude en witwassen; ten koste van € 1,5 miljard per jaar voor de banken. Maar ja, dat kost de overheid niks. En belastingfraude raakt de overheid, niet het burgerslachtoffer. Toch raar dat financiële misdrijven wel en diefstal van burgers niet die aandacht krijgt.

Wat vindt u belangrijker om op te sporen en te veroordelen? De dader bij Jantje inbreekt, of Pietje die vergat wat inkomsten te melden? Laat staan de tijd die de rechterlijke macht bezig is met ‘beledigende’ uitspraken.

Als we dan duizenden mensen op kosten van het bedrijfsleven aan witwas opsporing laten werken, zullen we die dan tenminste op de ‘echte’ misdrijven zetten?

Oh ja en alle drugs legaliseren, dat scheelt enorm veel capaciteit voor opsporing en rechterlijke macht. En levert zelfs lege gevangenissen op en zo ruimte voor asielzoekers.

10 REACTIES

  1. Het komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen dat Nederland een zeer geliefde verblijfplaats is voor criminele.
    De pakkans is hier zo goed als verwaarloosbaar.
    En als je al gepakt en veroordeeld wordt en een straf krijgt dan is dat voor de meeste niet meer dan lachwekkend.
    Denk dat de pakkans in het verkeer vele male groter is als je door rood rijd dan wanneer je ergens inbreekt of een overval pleegt.
    Waar ze nog wel eens achteraan willen gaan is wanneer het een bekende Nederlander is die iets overkomt.
    Daar halen ze tenminste nog de krant mee.

  2. De afbeelding van de koning in Nederlandse rechtszalen heeft een nieuwe lading gekregen door de acties van Maxima.

  3. Mij is een geval bekend dat de Officier van Justitie een kamer binnenkomt, waarin 3000 processen-verbaal liggen voor verkeersovertredingen. Op grond van achterstand in het werk gaf hij opdracht, alles te verbranden. Je vraagt je af, wat voor zin het dan had, al die processen-verbaal op te maken.

    • Als het om geld gaat wat rechtstreeks de schatkist in gaat vernietigen ze niet zo snel iets.
      Maar het gebeurt dus wel.
      Desnoods gijzelen ze je nog als ze geld van jou tegoed hebben.
      Met belasting schulden precies hetzelfde, maar krijgen zullen ze het.
      Al moeten ze desnoods alles van je afpakken, geen hond of ambtenaar die daar verder van wakker ligt.

      • Als mensen b.v. in de schuld sanering terecht komen, dan kan er van alles en nog wat kwijt gescholden worden.
        Ik bedoel, opgebracht worden door de rest van de bevolking.
        Maar boetes en belastingen schulden blijf je altijd houden.
        Die worden nooit “kwijt gescholden”.

  4. In het recht wordt een onderscheid gemaakt tussen inspanningsverplichtingen en resultaatsverplichtingen. Overheden, zeg publieke instellingen, maar ook artsen hebben een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting. Een aannemer bouwt een huis. Een arts maakt een patient niet beter, maar hij laat een patient ook niet dood gaan. Hij volgt een proces, eerst een diagnose, dan de kuur. Overheden, publieke organen volgen ook processen. En het resultaat van die processen is dan wat er uit het volgen van die processen komt. Overheden denken in “er moet meer geld bij”. Niet of nauwelijks in “we kunnen ook een tandje bijzetten om toch nog resultaat te kunnen boeken”. De zin van het opmaken van die processen-verbaal is gelegen in het opmaken van die verbalen zelf. Niet per se in het verkrijgen van een (juridisch) oordeel.

  5. Dan komt het sociaal krediet systeem als geroepen.
    Het werkt volledig automatisch, en als je de straat oversteekt waar dat niet mag, is het geld van je rekening afgeschreven voordat je de overkant bereikt.
    Voor een betere en eerlijkere samenleving. Daar doen we het voor.
    Vraag me alleen af of KutKaag of Rutte ook door dit systeem gepakt zullen worden.

  6. ………………..kan het me niet herinneren……………………
    gelukkig maar!

Comments are closed.