In Qatar zouden voetbalteams elkaar trachten om te kopen om te verliezen.

Tegen deze vermeende pogingen tot omkoping zijn protesten gerezen. Dergelijke omkopingen schijnen ook voor te komen bij andere sporten, onder meer bij hen die rennen op een wiel.

400 voor Christus kochten deelnemers aan de Olympische spelen in Olympia elkaar reeds om. Dit was schering en inslag. De vader van een hardloper gaf bij voorbeeld geld aan de tegenstander van zijn zoon die beloofde te zullen verliezen. Dit verschijnsel in Olympia trad veelvuldig op. In die gevallen waarin het uitkwam, liet men de uitslag hetzelfde, maar werd een boete opgelegd aan de omkoper en de omgekochte. Van de boetes werd neergezet een hele reeks aan Zeus gewijde standbeelden, de Zanes, in Olympia.

Het uitbannen van dergelijke omkoping is zinloos. Het verbieden en optreden tegen dergelijke zaken kost veel geld, dat beter op andere wijze besteed kan worden. Laat de toeschouwers zelf inschatten, wie omgekocht is door wie. Dat is onderdeel van het plezier van de toeschouwers, die komen om zich in het schouwspel te verlustigen.

Ook het najagen van de meeste andere vormen van corruptie is zinloos. De corruptie wordt er niet minder om en het kost handen vol geld. In de meeste landen trouwens is corruptie endemisch en onverbrekelijk verbonden met de volksaard.

Hugo van Reijen

5 REACTIES

 1. Slechts zelden zo’n kort stukje gelezen met zo veel onzin en zo’n verkeerde conclusie. Want feitelijk stelt de auteur dat omkoping gewoon moet worden toegestaan. Wat betekent dat het ook bij andere sporten moet worden toegestaan. En dan is het niet lang meer hard te maken dat het buiten de sportwereld niet is toegestaan.
  Wat neerkomt op dat de rijkste figuren gewoon openlijk de uitslagen van alles zouden mogen kopen. Kijk naar de wereld nu en hoe die rijkste 0.5% de zaak voor de rest van de mensen aan het verzieken is en dan zou je toch werkelijk genoeg redenen moeten hebben om te zien dat je dit helemaal niet moet willen

  • Je kan omkoping niet de wereld uit helpen door net te doen alsof het niet bestaat.
   En voor de rijkste figuren blijft het een normale gang van zaken om te bereiken wat ze willen.
   Het gebeurt overal en altijd.
   Met behulp van een kruiwagen ergens iets bereiken is ook niet eerlijk, maar toch gebeurt het.
   De politiek drijft daar op en ze doen er allemaal aan mee. Vinden we ook niet leuk.
   Met kennis kom je niet zo ver, wel met veel kennissen.
   Maar jij wilt dit liever allemaal niet weten, dan zal het vast ook niet gebeuren.
   En omdat jij het niet weet, weet je nu ook niet naar welke wel of omgekochte wedstrijd je naar zit te kijken.
   Laten ze er dan maar eerlijk over zijn.
   Nu zit je naar b.v. wielerwedstrijden te kijken waarvan vele zwaar onder de doping zitten en dus dan altijd een voordeel of voorsprong hebben op de rest.
   Eigenlijk is dit ook een soort van omkoping. Anders zou het nooit bestaan hebben.

   • Misverstand.
    Ik zeg niet dat het niet bestaat, ik doe niet alsof het niet bestaat.
    Ik stel dat het niet wenselijk is om het gewoon te gaan cinden.
    Ja, het is van alle tijden, maar de plaatsen in de wereld waar het de normale gang van zaken is zijn niet de plezierigste plekken om te wonen.
    Nee, je zult het nooit helemaal uitbannen, maar dat is geen reden om dan de schouders maar op te halen.

    Verder kom je niet ver met veel kennissen, kijk naar de laatste 2 jaar. Die grote groep kennissen veranderde in no-time in een meute dolgedraaide hersendode covidiaanse geloofswaanzinnigen. Ik geef de voorkeur aan een kleine groep goede vrienden die elkaar echt steunen dan een grote groep kennissen.
    Dat vertaalt zich trouwens direct naar omkoping; in kleinschalige groepen en projecten blijft dat ook beperkt. Hoe groter en glovaler iets wordt, hoe groter de corruptie. En dat groeit met een exponentiele waarde, niet een lineaire.

 2. Bekijk het fragment waar de Saudische doelman een medespeler KO schopt.
  Messi heeft net daarna een werkelijk klunzige actie en gaat vrijwillig zitten. Ik heb niet veel verstand van voetbal, maar dit stinkt zo hard dat je het kunt proeven.

  https://www.dumpert.nl/item/100046820_c0e9845d

Comments are closed.