Overgenomen van De Andere Krant, van de redactie, Eric van de Beek:

De Verenigde Staten brengen in december van dit jaar nieuwe, geavanceerde B61-12 kernkoppen naar de Noord-Brabantse vliegbasis Volkel en naar militaire bases in Duitsland, België, Italië en Turkije. Ook Finland, Zweden en Polen hebben aangegeven open te staan voor de plaatsing van Amerikaanse atoomwapens. Rusland overweegt nu stationering van kernkoppen in Wit-Rusland en Kaliningrad. De nieuwe wapenwedloop brengt een nucleaire oorlog in Europa gevaarlijk dichtbij.

De kernkoppen die al sinds de jaren ’60 in het Brabantse Volkel liggen, klaar voor gebruik, worden in december vervangen door nieuwe, veel geavanceerdere exemplaren. Volgens Zachary Keck van het gezaghebbende Amerikaanse blad National Interest gaat het om “het gevaarlijkste nucleaire wapen uit het Amerikaanse arsenaal”. Door hun grotere precisie, lagere explosieve kracht en hun flexibiliteit – vrijwel alle gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers van de Navo zijn in staat deze atoombommen af te werpen – verlagen ze de drempel om ze in te zetten, stelt Keck. “De inzet van nucleaire wapens is voor het eerst sinds de jaren ’70 denkbaar.”

De Amerikaanse kernwapenexpert Hans Kristensen, verbonden aan de Federation of American Scientists, bevestigt dit scenario. De B61-12 is volgens hem niet zomaar een vervanging. “Het is een nieuw wapen. Stel je voor dat de Russen een geleide nucleaire bom zouden plaatsen op een stealth fighter die door de luchtverdediging kan glippen? Zou dat bij ons de indruk wekken dat ze de drempel verlagen voor de inzet van kernwapens? Absoluut.”

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Grushko stelde op 29 oktober dat de plaatsing van de Amerikaanse kernkoppen in Europa in strijd is met het Non-proliferatieverdrag (NPV), het wereldwijde verdrag dat de verspreiding van atoomwapens naar andere landen verbiedt. Omdat de VS zich niet aan het verdrag houden, overweegt Rusland nu ook kernwapens te gaan stationeren in Wit-Rusland en Kaliningrad, een Russische exclave die ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen. Tegelijkertijd hebben de premiers van de aanstaande Navo-partners Zweden en Finland onlangs laten weten plaatsing van kernwapens op hun grondgebied niet te willen uitsluiten. Polen zei in april van dit jaar al “open te staan” voor Amerikaanse tactische nucleaire wapens. In oktober verklaarde de Poolse president Andrzej Duda in een interview met de krant Gazeta Polska: “Boven alles is het probleem dat wij geen nucleaire wapens hebben”.

De Verenigde Staten brengen in december van dit jaar nieuwe kernkoppen naar Europa. Deze worden onder meer geplaatst op de Noord-Brabantse vliegbasis Volkel. “De B61-12 is het gevaarlijkste nucleaire wapen uit het Amerikaanse arsenaal.”

Het stond al jarenlang in de planning en nu komt het er dan uiteindelijk van: de Amerikanen vervangen hun kernwapens in Europa door modernere exemplaren. Aanvankelijk was het de bedoeling dit in het voorjaar van 2023 te doen, maar de kernkoppen zullen al in december van dit jaar worden geleverd, meldt de Amerikaanse krant Politico. Het medium baseert zich daarbij op de inhoud van een diplomatiek ambtsbericht dat journalisten van de krant hebben ingezien en twee niet nader genoemde ingewijden. Amerikaanse ambtenaren zouden deze maand op het Navo-hoofdkwartier in Brussel vertegenwoordigers van de betrokken Europese Navo-lidstaten hebben ingelicht over de vervroegde levering van de kernkoppen.

Er liggen Amerikaanse B61-kernkoppen opgeslagen op Navo-bases in Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije. Dit is het slechtst bewaarde geheim van Europa. De VS, de Navo en ook de landen waar de wapens liggen opgeslagen doen er geen mededelingen over, maar zeker is dat ze er zijn. Het staat te lezen in een vertrouwelijk Amerikaans ambtsbericht dat in 2010 verscheen op de website van Wikileaks en ook in een Navo-rapport dat in 2019 per ongeluk werd vrijgegeven. Twee Nederlandse oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers hebben de aanwezigheid van kernwapens op Nederlands grondgebied bevestigd. “Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden liggen”, aldus Lubbers in een documentaire van National Geographic die in 2013 werd uitgezonden. “Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken.” Het zou volgens hem gaan om 22 kernkoppen die opgeborgen liggen in elf kluizen, onder bunkers voor F16-straaljagers op de Noord-Brabantse vliegbasis Volkel. Hij zei de kernkoppen zelf te hebben gezien als dienstplichtig militair in 1963. Van Agt viel hem een paar dagen later bij. “Ze liggen daar en het is van de zotte dat ze er nog altijd liggen”, aldus van Agt in een interview met het radioprogramma Dit is de dag. “Het is een staatsgeheim, maar de facto is het publiek geheim geworden.”

De aanvoer van nieuwe kernwapens naar Europa komt op een moment dat de Navo-landen en Rusland een oorlog met elkaar uitvechten in Oekraïne en ook nucleaire dreigementen uitwisselen. Volgens een door Politico geïnterviewde woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van oorlog, generaal Patrick Ryder, is er echter geen verband met “actuele gebeurtenissen in Oekraïne”. Hij benadrukt dat de modernisering van het Amerikaanse kernwapenarsenaal in Europa al jarenlang in de pijplijn zat.

De B61-kernkoppen in Europa zijn niet bedoeld voor het gebruik in combinatie met raketten, zoals de kruisraketten waar in het begin van de jaren ’80 tegen gedemonstreerd werd in Nederland. Die raketten zijn er uiteindelijk niet gekomen. Het is de bedoeling dat, in geval van oorlog, de kernkoppen worden afgeworpen door bommenwerpers of straaljagers, zoals de F16 of de in 2013 door Nederland aangeschafte F35, beter bekend onder de naam Joint Strike Fighter (JSF). Belangrijkste verschil met zijn voorgangers, waaronder de B61-11, is dat de ‘nieuwe’ B61-12 is uitgerust met een nieuw staartstuk van vliegtuigfabrikant Boeing. De B61-12 zou hierdoor ongeveer driemaal zo nauwkeurig een doelwit kunnen raken dan zijn voorganger de B61-11. De B61-12 is daarmee de eerste gestuurde vrijevalbom in het kernwapenarsenaal van de VS. Belangrijk verschil is ook dat de B61-12 kan worden afgeworpen door alle of vrijwel alle gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers die de Navo-partners tot hun beschikking hebben. Daarnaast onderscheidt de nieuwe bom zich van zijn voorgangers in explosieve kracht. Die bedraagt maximaal 50 kiloton. Dat is ruim viermaal de kracht van de atoombom waarmee de Amerikanen in 1945 de Japanse stad Hiroshima vernietigden, waarbij naar schatting 78.000 burgers omkwamen. 50 kiloton lijkt veel, maar is weinig in vergelijking met eerdere versies van de B61. Zo heeft de B61-11 een kracht van 400 kiloton.

De nieuwste versie van de B61-12-kernkoppen die op Volkel en elders in Europa geplaatst worden, hebben dus een veel lagere explosieve kracht en een grotere precisie om militaire doelen te raken. Zijn ze daarmee minder gevaarlijk dan wat er nu aan atoombommen in Europa aanwezig is? Het tegenovergestelde is het geval. Het gezaghebbende Amerikaanse maandblad National Interest noemt de B61-12 “het gevaarlijkste nucleaire wapen uit het Amerikaanse arsenaal”, juist vanwege de precisie en lagere explosieve kracht van dit wapen. Deze verlagen de drempel om ze in te zetten. “Het maakt de inzet van nucleaire wapens denkbaar voor het eerst sinds de jaren ’70”, schrijft auteur Zachary Keck. De Amerikaanse kernwapen­expert Hans Kristensen, die verbonden is aan de Federation of American Scientists in Washington, bevestigt dit. De B61-12 is volgens hem dan ook geen modernisering van de B61-11. “Het is een nieuw wapen”, zei hij in 2015 in een interview met Reveal, het nieuwskanaal van het Amerikaanse Center for Investigative Reporting. De ontwikkeling van de B61-12 was volgens Kristensen dan ook in strijd met de verkiezingsbelofte van toenmalig president Barack Obama. Die had in 2010 beloofd dat er onder zijn bewind geen kernwapens zouden worden ontwikkeld met nieuwe militaire toepassingen. “Stel je voor dat de Russen een geleide nucleaire bom zouden plaatsen op een stealth fighter die door de luchtverdediging kan glippen”, zegt Kristensen. “Zou dat bij ons de indruk wekken dat ze de drempel verlagen voor de inzet van kernwapens? Absoluut.”

De Russische ambassadeur in de VS Anatoly Antonov heeft de Amerikanen opgeroepen al hun kernwapens in Europa op te ruimen, in reactie op het bericht op Politico over de aanvoer van B61-12-kernkoppen. “Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering refereren gewoonlijk aan deze wapens als zijnde tactisch. Ook stellen zij dat het Russische arsenaal van soortgelijke wapens vele malen groter is dan dat van de VS. Ze laten daarbij onvermeld dat al onze tactische nucleaire wapens opgeslagen liggen op Russisch grondgebied en deze geen enkel gevaar vormen voor de VS.”

De Nederlandse krijgsmacht valt als Navo-partner onder Amerikaans opperbevel. Dit betekent dat, als de VS een nucleaire aanval inzetten op Rusland, Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim met geen mogelijkheid kan voorkomen dat Nederlandse piloten hierbij worden betrokken. Anders dan Moskou, sluit Washington het eerste gebruik van nucleaire wapens niet uit. De Amerikaanse president Joe Biden had beloofd hier verandering in te brengen. Op 27 oktober werd echter bekend dat hij deze belofte niet is nagekomen. Op die dag verscheen de nieuwste versie van de zogeheten Nuclear Posture Review, het document waarin de Amerikaanse regering zijn nucleaire beleid beschrijft. Daarin wordt geen afstand genomen van de mogelijkheid als eerste kernwapens in te zetten.

———-

15 REACTIES

 1. Volkel is dus een strategisch doelwit en zal worden uitgeschakeld zodra daar aanleiding toe is. Dat kan misschien met conventionele wapens, misschien zijn kernwapens nodig.

  Je herkent een atoomexplosie aan een zeer felle lichtflits. Ik ga dan meteen naar binnen en kijk welke kant de wind op waait. Ik probeer de deeltjes met straling een beetje buiten te houden. Gaat de wind jouw kant op? Haal de koeien dan direct uit de wei en zet ze op stal. Na een week of twee mogen ze weer naar buiten.

  • Dan zijn er nog de mensen die nog steeds geloven dat door de straling alles dood gaat. Dat dachten ze ook in Tsjernobil, dat het een radioactieve woestijn zou worden waarin niets meer zou groeien. Het liep heel anders. Documentaire Tsernobil, flora en fauna leven volop: https://www.youtube.com/watch?v=XaUNhqnpiOE

   • Het is met name een kwestie van gradatie, zoals ik het begrijp. Als je naast een ontploffende kernreactor staat, dat gaat niet goed aflopen voor je, maar een beetje straling schijnt zelfs heel gezond te zijn. Ter uitleg, lering en vermaak, hieronder een wat ouder, lang artikel van Theo Richel.

    https://meervrijheid.nl/index.php?pagina=1462

  • Dan is er ook nog de nucleaire winter. Door stofdeeltjes in de lucht vanwege de vele nucleaire explosies zou de zon verduisterd worden. Oorspronkelijk was het de nucleaire herfst, en dat hebben ze opgeklopt tot nucleaire winter: iedereen zou dood gaan. Dat na twee weken de koeien weer in de wei mogen en dat je het vlees en de melkproducten gewoon kunt consumeren, nee, dat zit er niet in bij veel bang gemaakte mensen.

   Ik vroeg me af: stel dat ze een nucleaire bom gooien op Volkel en het regent. Dan gaat het niks worden met die stofdeeltjes.

   Net weer een filmpje gezien van een expert dat atoombommen vanuit militair-strategisch perspectief niet meer echt nodig zijn vanwege de mogelijkheid precisie bombardementen uit te voeren met conventionele wapens.

   Om steden te vernielen en de bevolking te doden zijn atoombommen wel heel geschikt. Daar zullen ze dan wel voor bedoeld zijn. Ik zie de voordelen. Heel veel steden zijn totaal nutteloos.

   • Je gebruikt kernwapens tegen militaire doelen als je door veel beton heen moet.

    Een standaard W-88 Trident warhead van 455 kiloton dat op grondniveau explodeert, geeft zware materiële schade binnen een diameter van ca 3,4 km en slaat een krater van ca 120 meter diep en 690 meter diameter. De energie die vrijkomt is voldoende om 225.000 m3 beton te smelten. Dat is de inhoud van de inslagkrater tot 50 meter diep en 130 meter diameter.

    Eén in Russische SS25 met 800 kiloton warhead op Volkel geeft
    26.360 doden
    39.340 gewonden
    Fireball D 2,3 km
    Heavy blast damage D 4,0 km
    3rd degree burns D 19,4 km
    Dangerous fall-out 153 km

    NUKEMAP by Alex Wellerstein
    https://nuclearsecrecy.com/nukemap/

   • Om zoveel mogelijk militairen en burgers te doden is de neutronenbom veel effectiever. De zeer krachtige neutronenstraling dringt diep door in tanks en bunkers en de bom laat de vitale infrastructuur intact., terwijl er nauwelijks radio-actieve fall-out is.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Neutron_bomb

    Bij convey kernwapens heb je meer effect bij gebruik van een groot aantal kleine kernkoppen dan één hele zware. Je ziet dit in het rekenvoorbeeld van de W-88 Trident kernkop van 455 kiloton en de Russische SS25 kernkop van 800 kiloton. Bijna 2x zo zwaar, maar de verwoesting is maar de helft groter.

    Verder zijn biologische wapens heel geschikt om mensen uit te roeien. Je beschermt je eigen militairen en bevolking met een vaccin.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_warfare

 2. En dat terwijl de globalistische krachten in de VS – die zo ongeveer alle drieletterorganisaties in hun zak hebben – een grotere bedreiging voor Europa vormen dan Vlad Poetin en Xi Jinping die niets liever willen dan samenwerken. Dit itt de eerder genoemde drieletterorganisaties die vooral oorlogje willen spelen tegen Eurazië zodat Oceanië (met de VS aan het roer) op de top van de apenrots kan blijven zitten. Nu moet Rusland gedestabiliseerd worden, de Duitse economie moet kapot. Straks zal er nog wel een akkefietje met Taiwan komen. Eens kijken wie ze daarvoor de kastanjes uit het Chinese vuur laten halen. En Europeanen mogen een koude winter in terwijl ze melancholisch wat meelwormen weghappen. Toch blijven talloze oelewappers denken dat de Amerikanen onze vrienden zijn (Dat is vanzelfsprekend de Amerikaanse overheid, ik ken genoeg intelligente en sympathieke Amerikanen). Maar goed, het zij zo. Als je zo dom bent, dan verdien je ook niet beter.

 3. het toekomstige verdienmodel is voor de leverancier weer veilig gesteld
  hij laat z’n eigen bewoners creperen en vraagt zich af waarom het daar nu zo’n zooitje is.
  Als je de huidige bewoner niet kunt overtuigen misschien de voorouders nog wel?

  • En weg zijn ze….dat is ook de reden waarom al die crisissen en aanverwante organisaties dit allemaal durfen te doen. Die oorlog komt toch wel, je wordt digitaal gecorrumpeerd, armoede..wen er maar aan, filosofische leegte het nieuwe normaal, Eu dictatuur, klimaatpraters. boe….

   https://music.youtube.com/watch?v=vPZydAotVOY

 4. Off Topic:

  Anti-overheidsextremisme

  In Nederland richt een groep anti-overheidsextremisten zich vanuit een fundamenteel wantrouwen, woede en onrechtvaardigheidsgevoel tegen de overheid en andere instituties. Deze groep ontstond als radicale onderstroom van het coronaprotest en richt zich steeds meer op andere onderwerpen, zoals het stikstofvraagstuk en het boerenprotest. Een deel van hen omarmt complottheorieën. Complottheorieën doen afbreuk aan het publieke vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsorde. De verspreiding en normalisering van dergelijke theorieën kan aanleiding vormen voor het plegen van extremistische en zelfs terroristische handelingen.

  https://www.nctv.nl/actueel/nieuws/2022/11/07/dreigingsbeeld-nctv-dreiging-in-en-tegen-nederland-veelzijdiger-en-meer-diffuus

  • Waar was coördinator Eddo Verdoner toen GroenLinkser Wijnand Duyvendak met zijn terreurgroep RaRa brand stichtte bij Makro en aanslagen pleegde op Shell-stations en in brak bij het ministerie van economische zaken om plannen voor kerncentrales te stelen en tot geweld tegen ambtenaren opriep?

   Waren zijn acties soms niet gevoed door complottheorieën omtrent grote bedrijven en het kapitalisme? Het is gewoon 1 grote linkse hype van machtsgeile wokies.

   • Vergeet ook de MSM demonisering van Fortuyn niet. De moordenaar was ook zo’n linkse idioot die al jaren veehouders had dwarsgezeten. Werd er toen tegen de MSM opgetreden? Nee, allicht niet. Van Gogh moest nog worden omgelegd. Dus haatgeschriften als de koran blijven gewoon verkrijgbaar en haatimams mogen blijven preken, maar David Icke moet zijn kop houden, want die is een gevaar voor NL.
    __________

    “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”
    ~ Voltaire

Comments are closed.