Toen Rusland op 24 februari de Oekraïne binnenviel had bijna niemand voorspeld dat de oorlog nu nog aan de gang zou zijn. Een langdurige loopgraven oorlog uitgevochten met artillerie ontbrak in de glazen bol van de meeste deskundigen. Toch is dat de uitkomst.

Falende media

Door de recente opmerkingen van Ursula von der Leijen is de aandacht komen te liggen op wat er allemaal onbekend is. Hoeveel soldaten vechten er aan de kant van de Oekraïne? Tegen hoeveel Russen? Het antwoord is niet helder. Vechten er zeshonderdduizend Oekraïners tegen driehonderdduizend Russen of is het in mankracht gelijk?

Het beeld van de oorlog is vertekend. We krijgen grappige drone-filmpjes te zien van een strijd die is omgevormd tot een loopgravenoorlog. De Tom & Jerry deuntjes ontbreken nog. De realiteit is echter half dood vriezende soldaten in bagger, sneeuw en ellende, weggekropen in een loopgr(a)af. Aan beide kanten enorm afzien. Geen glorie, maar straks wel bevroren ledematen. En trauma’s.

Slachtoffers

In een loopgravenoorlog is het sterftecijfer bij offensieven zeer hoog. Zeker als je over onvoldoende artillerie beschikt. De Oekraïne beschikt over relatief weinig artillerie en dus moeten de soldaten zonder dekking van artillerie oprukken. Een vrij dodelijke vorm van aanvallen. Dit maakt het zeker aannemelijk dat er meer dan honderdduizend soldaten gewond of gedood zijn. En niet die dertienduizend wat de media klakkeloos overnemen.

Rusland zou volgens de Ukraïne honderdduizend doden te betreuren hebben. Dit zou betekenen dat als er nu nog driehonderdduizend soldaten vechten, er ongeveer een kwart van de ingezette soldaten gesneuveld is. Daarnaast zouden er dan nog tienduizenden soldaten gewond zijn? Het is zeker mogelijk. Vast staat wel dat het Russische officierenkorps behoorlijk is uitgedund. Ik ben benieuwd of en hoeveel Amerikaanse hulp er is in het opsporen en bepalen van de coördinaten van de Russische commandocentra.

Wie wint er?

In een oorlog zijn er vooral verliezers. We beschikken over onvoldoende informatie. Het is een uitputtingsoorlog aan het worden, hoeveel munitie en wapens hebben beide kanten nog over? Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Rusland de Oekraïne kan veroveren en het lijkt me tevens onwaarschijnlijk dat Oekraïne Rusland gaat verdrijven.

Wat is uw mening?

29 REACTIES

 1. vind het niet kunnen dat een land als nederland nog de oorlog verklaart jegens rusland, daarmee zetten ze hun eigen volk schaakmat en weigert elk dialoog?

 2. De westerse overheden weigeren ook elke dialoog met Putin. Dat vind ik ook een interessante ontwikkeling. En ik denk een strategische fout.

  Wat zou de winter gaan brengen? Volgens verhalen die ik las wordt het een koudere winter dan anders. Geen idee hoe ze dat nu al kunnen zeggen. En de westerse wapens schijnen niet zo goed tegen kou en ijs te kunnen. Mooi weer wapens. Dan zou Russische ‘low tech’ wel eens een voordeel kunnen zijn in de kou.

 3. Rusland versloeg de nazi’s, na eerst wat getreuzel en nederlagen, de omkeer kwam in de winter ’43, nog voor D-day stonden ze al in Polen. Idem met Napoleon in 1812, pas in de winter vielen ze echt aan, la Grande Armée van 500.000 soldaten kwam in Frankrijk met met ca. 25.000 man. Eerder had Pruisen dit ook geprobeerd en werd ook in de winter verslagen. Het ooit machtige koninkrijk Zweden (waar ook Finland vele eeuwenlang bijhoorde) ervoer hetzelfde, Finland werd overgenomen door Rusland rond 1800, pas met de Russische Revolutie in 1917 werd het land voor het eerst een eigen land. We weten het nu uiteraard niet, maar Rusland wordt al ééuwenlang onderschat. Wat ze nu in Oekraïne doen is hun oude taktiek van de verschroeide aarde, ooit door hen geleerd van de Hunnen en nu met moderne middelen.

 4. Rusland wil de Oekraïne niet veroveren. Ze willen de Russisch sprekende bevolking beschermen en de nazi’s verdrijven die daar rondhangen, waarvan de bekendste het Azov bataljon is. Dat gaat allemaal volgens plan. Het Oekraïense leger is al jaren geleden uit elkaar gevallen toen ze de Russische sprekend delen begonnen te beschieten. Alle Russische sprekende soldaten zijn toen gedeserteerd en hebben hun wapens meegenomen. Begrijpelijk want daarvoor hebben ze niet getekend. Ze zijn toen hun eigen milities begonnen waarvan enkel die in het oosten: Donetsk en Lugansk, lang heeft stand gehouden. Het Oekraïense leger is dus uit elkaar gevallen en is aangevuld met huurlingen die door de VS, het VK, Frankrijk, Canada en Australië – the usual suspects – betaald en getraind worden. Huurlingen zijn vaak harde kerels met onfrisse ideeën. In de Oekraïne lopen ze rond met nazistische symbolen.

  In meer geopolitieke zin is de Oekraïne niet erg belangrijk. Het gaat erom Rusland te verzwakken en in het verlengde daarvan de energieprijzen op te drijven zodat de groot-Duitse economie uitgeschakeld wordt. Het gevolg daarvan is weer dat de VS even wat steviger op hun supermachttroon mogen zitten, voor zolang het duurt, dat is. De stoethaspels in de EU en in de nationale parlementen laten zich simpelweg voor dat karretje spannen. Vanuit precies dezelfde overweging wordt er voortdurend chaos geschapen in het Midden-Oosten. Er moet voorkomen worden dat rust en welvaart terugkeert naar Eurazië zodat de landmachten belangrijker en machtiger worden dan de zeemachten geleid door de VS.

  Helaas voor de VS, of gelukkig maar, wordt het spelletje tegenwoordig door vrijwel iedereen doorzien en is de steun voor hun agressieve beleid minimaal. Tegelijkertijd staan de VS zelf op instorten vanwege financieel en cultureel wanbeleid. We kijken kortom naar een welbekend en inmiddels vrij klassiek patroon van het moment waarop de ene supermacht vervangen wordt door, in dit geval, een multipolaire wereldorde. Als Europa zijnde moet je je daar tijdig bij aansluiten, maar ik ben niet erg hoopvol.

 5. Het ontbreekt mij aan voldoende betrouwbare informatie. Maar in bijvoorbeeld Saoedi Arabië zullen ze die informatie wel hebben, en maken beslissingen aan de hand van die informatie. Dus dat is een indicator.

 6. Europese technologie + Russische grondstoffen = Welvaart. De VS doet er alles aan om dat tegen te werken.

  Verder erg blij met de bi- of multi-polaire wereld, dan kun je nog ergens heen vluchten.

  • Ware het niet dat die bipolaire wereld een codewoord is voor de great reset.

 7. Het is helemaal niet de bedoeling, dat er iemand wint. Putin, Biden, Jinping en Von der Leyen voeren keurig hun WEF opdracht uit. De Great Reset is wereldwijd. Deze oorlog versneld de energie- en mobiliteitstransitie en het failliet van het huidige monetaire stelsel en de wereldeconomie. Het WEF begint met een schone lei.
  __________

  Dr Isaacs speech
  https://youtu.be/H4OXkoT81Jw

  • Inderdaad beide kampen voeren orders uit … van dezelfde opdrachtgever. De ene kamp wordt gereageerd met de rechterhand en de andere met de linkerhand. Ook wel verdeel en heers techniek genoemd.

 8. Ik denk dat Rusland de situatie overschat heeft en dat Oekraïne ze er uiteindelijk uit zal gooien

  En dat uiteindelijk letterlijk niemand iets aan deze waanzin gehad heeft.

  Behalve dan de wapenindustrie

 9. Dissident.one heeft goede info.
  Is geloof ik zelf van Russische afkomst, of verstaat Russisch.
  Ik geloof dat er alleen onder de voorwaarden van Rusland een einde aan komt.
  De EU heeft geen wapens meer om aan Ukraine te geven.

  • @Peter de Jong
   Je zit helemaal fout met je russofobie.
   Je weet net zo goed als ik dat MSM bronnen onbetrouwbaar zijn en direct de gewenste staatspropaganda uitdragen. Alleen nu het over de oorlog in de Oekraïne gaat, geloof je ze plotseling wel. Vind je dat zelf niet ook een beetje vreemd? Nu lees ik dat soort bronnen niet maar ik meen mee te hebben gekregen dat ze al een jaar roepen dat Rusland aan de verliezende hand is, dat Poetin knettergek is, of dan toch op zijn minst ongeneeslijk ziek. Dat schijnt nu toch wat langer te duren.

   • Youp, het maakt niet uit waar de info vandaan komt, zolang zowel beide kampen als onafhankelijke bronnen de feiten bevestigen, kan je ze gerust voor waar aannemen.

    Hoe je bepaalde feiten moet interpreteren is een andere zaak. Iedereen geeft er een eigen draai aan. Daar kan je het mee eens zijn of niet, maar dat is voor wat erin Oekraïne gebeurt niet zo belangrijk.

    Als er op Twitter talloze filmpjes van allerlei bronnen verschijnen uit diverse regio’s in Oekraïne van Russische militairen die uit Russische legervoertuigen stappen, afgesloten winkels openbreken en met hun armen vol met spullen naar buiten komen, dan heb ik geen interpretatie nodig.

Comments are closed.