Eerder schreven we hier al over het Hersch artikel waarbij deze Pullitzer prijs winnaar en vele primeurs, aanreikt dat het een daad van oorlog was, buiten alle juridische proporties, van Biden en enkele olie en gas-senatoren.

Het is tamelijk onlogisch dat ‘de Russen’ het zoals altijd gedaan hebben. Want wat is nu eenvoudiger om de kraan gewoon dicht te draaien ipv een project dat € 10 miljard heeft gekost, te vernietigen.

Logischer is om te kijken wie er van profiteert dat die pijpleiding geen goedkope energie meer naar Europa stuurt: toevallig is dat vooral de VS:

 • Zij kunnen nu duur hun schaliegas aan Europa verkopen. U weet wel dat schaliegas dat we in Nederland vanwege milieuvervuiling niet mogen winnen in Brabant etc en dat met energievretende schepen vervoerd wordt.
 • Daardoor is het energie kosten plaatje van de grootindustrie in Europa, vele malen hoger dan in wederom de VS; De Europese grootindustrie gaat de concurrentieslag met de VS dus helemaal verliezen ten faveure van:  weer de VS. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Maar er is nog een punt dat ons direct raakt: ‘onze’ Gasunie en Engie, hebben elk 9% van die Nordstream pijpleiding gekocht/gefinancierd. Dat is dus ca € 1 miljard verlies elk, niet tellend het missen van de miljarden opbrengsten als dat ding wel gas zou vervoeren.

Me dunkt dat Gasunie het bonnetje van minstens € 1 miljard plus vervolg schade, bij onze bevriende Biden neerlegt. Hij heeft tenslotte op eigen houtje de bom laten leggen. Laat een libertarische ‘no cure no pay’ advocaat zich melden!

Zo zou het in een Libertarische maatschappij gaan: de veroorzaker betaalt. Maar ook: dit soort acties kunnen alleen door overheden gedaan worden, alleen zij hebben de vernietigende middelen en kennis om zo iets uit te voeren.

4 REACTIES

 1. Leuk weetje: de groene lobby tegen schaliegas is openlijk gefinancierd door Rusland. Als investering om de export van hun aardgas voor de lange termijn veilig te stellen. Missie geslaagd.
  Overigens gaat Amerika nooit de schade betalen: de politieke betrokkenen genieten daar – net als hier – immuniteit.

  • Bij een niet zo welbekend ‘weetje’ zou ik adviseren om er tenminste één bronvermelding bij toe voegen…

 2. Het meeste is al beschreven voordat de oorlog begon door de RAND corporation, dat is de intellectuele tak van het militair industriële complex. We lezen daar in the executive summary: Weakening Germany, strengthening the US. Het is altijd hetzelfde geopolitieke spel: de landmachten moeten verdeeld en verzwakt zijn, zodat de zeemachten het baasje kunnen spelen. Dat was al zo in WOII, waar het vooral Duitsland tegen Rusland was, en misschien ook al in WOI. Dat is de reden dat ze voortdurend lopen te rommelen in de islamitische wereld en binnenkort met China. Het probleem is dat het spel doorzien wordt en de BRICS toenadering zoeken tot elkaar, binnenkort in een door goud gedekte stablecoin hun transacties gaan afrekenen, waardoor de USD een gevoelige klap kan krijgen. Ook de militaire prestaties van de NAVO maken steeds minder indruk.

  https://nyadagbladet.se/wp-content/uploads/2022/09/rand-corporation-ukraina-energikris.pdf

 3. Iedere overheid moet hiervan op de hoogte zijn geweest.
  Maar ze hadden nou eenmaal afgesproken dat hoe dan ook Rusland de schuld hiervan zou moeten krijgen.
  Voordat het gebeurde had Biden al verklaard dat ze dit van plan waren, en zo gebeurde het ook.

Comments are closed.