Vreemd hoor dat er geen nieuwe warmtenetten aangelegd worden, nadat Jetten aankondigde dat alle warmtenetten voor meer dan 50% in overheidshanden  moeten zijn.  (FD 20 feb).

Jetten onteigent zo bestaande en nieuwe warmtenetten en is dan verbaasd dat er geen gekken zijn die, zonder kans op terugverdienen, willen investeren in “zijn” stadsverwarming.

Is Jetten dan echt zo naïef dat hij in zijn eigen geloof van algemeen belang blijft hangen? Blijkbaar wel.

Misschien moeten we hem en zijn collega ministers voorstellen dat het ook goed voor het algemeen belang is dat ministers voor niks gaan werken. Aan kwaliteitsverschil zal het ‘je krijgt naar wat je betaalt’, niet uitmaken.

19 REACTIES

 1. Socialisme: het publieke orgaan is eigenaar van de productiemiddelen, in dit geval de warmtenetten. Dus de voordelen van de productiemiddelen gaat naar de publieke eigenaar, in dit geval de Staat. Dit betekent dus ook dat de Staat moet investeren in warmtenetten. Gezien de eigenaarstructuur lijkt mij dit logisch. Mocht iemand aannemen dat er sprake is van publieke eigendommen, mag, maar als burger heb je er niets over te vertellen. Want de koper is de Staat, dus eigenaar.
  In de private sfeer, zal de eigenaar het warmtenet moeten onderhouden, nieuwe laten bouwen en een juiste prijs/kwaliteitverhouding neer zetten. Dat laatste is nogal moeilijk omdat de overheid vaak een hele belangrijke speler is in de energiemarkt.

  • Socialisme werkt niet. Landen waar alles in staatshanden is (Noord-Korea) zijn zo arm als kerkratten. Dat is ook logisch. Waarom zou jij je uit de naad werken als je buurman loopt te lijntrekken en jullie evenveel (weinig) krijgen?

   In een gemengde economie heb je tenminste nog de illusie dat als je harder werkt je er nog iets aan overhoud. Je werkt immers niet het hele jaar, maar slechts een half jaar voor de staat.

   Maar goed, het liefst werk je natuurlijk altijd voor jezelf. Dan kan je immers de meeste andere mensen het beste helpen. Als je een deel van je tijd voor de staat werkt, is dat altijd minder. Je moet dan immers ook een heel leger improductieven (ambtenaren, politici, steuntrekkers (Willem Alexander), enz op de been houden.
   _____________

   Three workers in Sovjet-Russia find themselves locked up, and they ask each other what they’re in for. The first man says: “I was always ten minutes late to work, so I was accused of sabotage.” The second man says: “I was always ten minutes early to work, so I was accused of espionage.” The third man says: “I always got to work on time, so I was accused of having a Western watch.”

   • Mee akkoord, ik heb een neutrale uitleg gegeven wat socialisme inhoudt. Socialisme werkt niet omdat:
    – de overheid is geen ondernemer;
    – er is geen deugdelijk kostprijs calculatie;
    – er is geen risico op faillissement, de verliezen worden afgeschoven op de belastingbetaler;
    – er is geen prijs/kwaliteit verhouding;
    – er is geen economische motivatie om het beter te doen, vanwege het ontbreken van concurrentie;
    – het bedrijf is onderdeel van een politiek systeem, waar ideologie en dogma’s de belangrijkste meetpunten zijn
    – geen goede allocatie van middelen, vanwege het ontbreken van de concurrerende markt. Deze is heel belangrijk, omdat de markt het bedrijf niet kan testen. De markt bepaalt het overleven van een bedrijf, en niet politieke ideeën.

   • Klopt! In een vrije markt gaat iedereen voor winstmaximalisatie. Niet alleen ondernemers en investeerders, maar ook consumenten. Je wil immers de beste deal voor je geld.

    Als dit niet gebeurt, trekken klanten, toeleveranciers en investeerders hun geld uit het falende bedrijf en geven het aan iemand die het beter doet. Slechte bedrijven gaan failliet en verdwijnen. Goede groeien. Daarom verbetert de vrije markt zichzelf voortdurend en geheel automatisch.

   • Bij de overheid ontbreekt een goede, directe terugkoppeling. Die moet je actief in stand houden en sturen. Belangengroepen maken daar misbruik van door er tussen te gaan zitten en het geld van andere mensen in te zetten voor eigen doeleinden.

    Dit corporatisme is het ergste dat er bestaat. Het corrumpeert de hele samenleving. Ook de goede bedrijven moeten hier in mee om niet ten onder te gaan.

   • Socialisme werkt niet, er is niemand die op het idee komt om producten expres zo te maken dat ze veel sneller vervangen moeten worden, om zo meer winst te maken.

    Socialisme werkt niet, er is niemand die op het idee komt om de psychologie van de mens intensief te bestuderen om zo de verkoop via ingenieuze middelen te stimuleren, en zelfs een plethora aan nutteloze producten op de markt te kunnen brengen.

    Socialisme werkt niet, er is niemand die bedacht had dat je zelfs een markt kunt creëren door dingen online gratis beschikbaar te maken, en dan een moraal afdwingen dat je via het staren naar talloze opdringerige advertenties, en die in je hoofd opslaan, en een soort van verplichting om later een geadverteerd product te kopen, ergens voor kunt betalen.

    Socialisme werkt niet, niemand was op het idee gekomen dat je door een bombardement van advertenties via alle kanalen die mogelijk zijn, in combinatie met kennis van intensieve psychologische manipulatie -en veel brutaal geschreeuw, je winst kan vergroten.

    Etc.

   • En weer totaal niet relevant.

    In een vrije samenleving maken mensen hun eigen keuzes. Je kan voor Mozart, kreeft en bridgen kiezen, maar anderen genieten met zo veel van Boef, een frikandel en een beetje matten met de F-side.

    Als het je ergens niet bevalt, kan je altijd verhuizen. Gated communities cq getto’s met OSM (ons soort mensen) genoeg.
    ___________

    “I hold it to be anybody’s inalienable right to go to hell in his own way”

    ~ Robert Frost (American poet, 1874-1963)

 2. Jetten heeft sowieso niet veel talent. Misschien een beetje talent als dildo-tester voor de Sleazytoys waar hij dan geinige blogjes kan schrijven op de webwinkel over hoe lekker de Tarzan trillen kan op windmolenstroom.

  Sowieso is in die kringen het talent ver te zoeken.
  Een andere D66’er werkte eerst als baasje bij de publieke omroep. Daar presteerde ze al niets bijzonders maar wist het wel lang vol te houden op een plek waar het niet opviel dat zij niets kon. Of werd ze uit de wind gehouden.

  Toen werd mevrouw wethouder in Amsterdam en daar viel het wel op. Dus kneep ze hem er tussenuit en krijgt nu jarenlang wachtgeld. Waar terugbetalen van het salaris (plus wachtgeld) meer op z’n plaats was geweest. Van een wethouder mag je toch verwachten dat die meer kan dan thee leuten en scheten laten?

  • Jetten heeft 4 jaar iets bij prorail gedaan en verder als opleiding bestuurskunde.
   En dat was het voor robbie.
   Nee, natuurlijk heb je dan nog nergens verstand van.
   Maar dat geldt toch voor iedereen die er nou rond lopen in de 2de kamer.
   Ze hebben allemaal geen verstand van de plek waar ze zitten.

   En als je zo goed als niks kan of toe in staat bent dan is lid worden van een politieke partij altijd nog een kans om via via iets te bereiken, zolang je je maar daar binnen weet te slijmen.

  • @Bert. Mevrouw is al aardig op leeftijd. Ze kan niks maar echt dom lijkt zij mij niet. Die is er denk ik op een strategisch moment tussenuit geknepen. Paar jaar wachtgeld vangen en daarna wacht er vast een comfortabele ‘overgangsregeling’ tot haar pensioen ingaat. Zo’n regeling die er alleen is voor een bepaald slag ambtenaren.

   De “opleiding bestuurskunde” noem ik liever de Ambtenaren-MAVO. Ik zou er best wel eens een semester willen rondkijken want ik kan mij niet voorstellen dat je er veel ‘wetenschappelijks’ leert. Eerder leren hoe het ‘heurt’ in de kringen van het partijkartel.

  • Baudet beseft, dat je veel beter ergens een nieuwe start kan maken, dan hier te proberen de rotzooi op te ruimen, terwijl je door duizenden linkse idioten wordt tegengewerkt.

   Daarom is seasteading de ultieme libertarische oplossing. Bevalt het je ergens niet? Dan koppel je jouw houseboat los en ga je elders kijken.

   Overheden moeten dan echt moeite doen om goede service te leveren tegen lage kosten. Anders is iedereen vertrokken. 😁

   https://www.seasteading.org/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in