De hoeveelheden aardgas die Turkije tot nu toe in de Zwarte Zee heeft gevonden, zijn meer dan $ 500 miljard waard, vertelde de Turkse minister van Energie en NatuurlijkeHulpbronnen, Fatih Dönmez, aan omroep CNN Türk.

De enorme gasvondsten zouden voldoende zijn om alle huishoudens in het land gedurende 35 jaar van stroom te voorzien, of om het totale Turkse aardgasverbruik, inclusief de industrie, gedurende 15 tot 20 jaar te dekken, voegde de minister eraan toe.

Vorige week meldde Turkish Petroleum (TPAO) op Twitter dat de installatie van de leidingen die de energiebasis in de Zwarte Zee verbinden met de Sakarya Gas Field Land Facility  succesvol voltooid is. Het bedrijf zei dat de inhuldiging van de start van de gastransmissie uit het veld naar verwachting op 20 april zal plaatsvinden in aanwezigheid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het Sakarya-gasveld zal in eerste instantie ongeveer 10 miljoen kubieke meter per dag produceren, voordat het binnen drie jaar een piek bereikt om in 2025 zo’n 40 miljoen kubieke meter per dag op te pompen, vertelde Dönmez aan CNN Türk.

De inhuldiging van het veld zou het begin kunnen zijn van het Turkse plan om minder afhankelijk te worden van de invoer van aardgas. Momenteel importeert Turkije vrijwel al het aardgas voor zijn verbruik.

Eind vorig jaar kondigde Turkije een nieuwe aardgasvondst in de Zwarte Zee aan en verbeterde de schattingen voor een reeds ontdekt veld in het bekken. Dit is een belangrijke stap voor het land om de gasimport te verminderen en zijn energiebronnen te diversifiëren. De aardgasreserves van Turkije in de Zwarte Zee zijn nu toegenomen tot 710 miljard kubieke meter (bcm), zei Erdogan eind december.

De nieuw ontwikkelde gasvelden zullen een grote bijdrage leveren aan de energiediversificatie van Turkije. Tot nu toe was het land grotendeels afhankelijk van import om de energievoorziening te dekken. De Russische invasie van Oekraïne heeft de Turkse economie en energieprijzen zwaar getroffen en heeft de invoer van energie voor Ankara veel duurder gemaakt.

Bron: Oilprice 

7 REACTIES

  1. Nou zeg, dat peak oil wil ook maar niet opschieten. Ze blijven maar olie en gas vinden.

  2. Fossiel raakt nooit op. Ook over 1000 jaar is er nog olie en gas. Dat komt, omdat de goedkoop te winnen velden het eerst opraken en de duurste tot het laatst overblijven.

    Maar hoe schaarser het aanbod wordt, des te hoger de prijs van fossiel. Alternatieven worden dan economisch aantrekkelijker en nemen het over. Daardoor zal er altijd olie en gas in de grond achterblijven.

    Overigens kan je kolen omzetten in olie en gas (2 ton kolen = 1 ton olie). En de huidige wereldvoorraad aan kolen is enorm.

  3. De aarde maakt olie aan sneller dan we het kunnen opmaken.Olie is abiotisch: https://www.youtube.com/watch?v=zSff0pwc1Xc En dan hebben we het nog niet eens over de schalievelden gehad, Venezuela heeft een veld deels land en deels voor de kust goed voor 300.000 jaar.Velden die leeggepompt zijn zijn weer volgelopen maar het is niet de bedoeling dat je daar over hoort!

    • Misschien is dat zo. Toch ben ik zelf meer een liefhebber van nucleair. Zodra je een eigen mini-reactor in huis kunt hebben, doet dat wonderen voor de decentralisatie van energievoorziening.

Comments are closed.