Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Egypte, Bahrein en Iran hebben formeel gevraagd om lid te worden van de BRICS-landengroep terwijl deze zich voorbereidt op de jaarlijkse top in Zuid-Afrika.

Volgens Anil Sooklal, Zuid-Afrika’s ambassadeur bij de groep, hebben in totaal 19 landen interesse getoond om zich aan te sluiten bij het opkomende marktenblok van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Wat zal worden besproken, is de uitbreiding van BRICS en de modaliteiten van hoe dit zal gebeuren. Dertien landen hebben formeel gevraagd om lid te worden en nog eens zes landen hebben dit informeel gevraagd. We krijgen elke dag aanmeldingen om lid te worden”, vertelde de Zuid-Afrikaanse functionaris eerder deze week aan Bloomberg.

BRICS houdt in de eerste week van juni zijn jaarlijkse top in Kaapstad. De ministers van Buitenlandse Zaken van alle vijf lidstaten hebben hun aanwezigheid bevestigd.

Eerder deze maand onthulde Bloomberg dat BRICS naar verwachting binnenkort de door de VS geleide G7-staten zal overtreffen in economische groeiverwachtingen.

Volgens hun analyse, terwijl de G7- en BRICS-landen elk in gelijke mate hebben bijgedragen aan de wereldwijde economische groei in 2020, zijn de prestaties van het door het Westen geleide blok recentelijk afgenomen. Tegen 2028 zal de G7 naar verwachting goed zijn voor slechts 27,8 procent van de wereldeconomie terwijl BRICS 35 procent zal uitmaken.

De schattingen kwamen een paar weken nadat de vice-voorzitter van de Russische Doema, Alexander Babakov, onthulde dat BRICS werkt aan de ontwikkeling van een “nieuwe munteenheid” die zal worden gepresenteerd op de komende top van de organisatie.

De BRICS-lidstaten zijn goed voor meer dan 40 procent van de wereldbevolking en ongeveer een kwart van het wereldwijde bbp.

De interesse van landen in het Zuiden om zich bij het blok aan te sluiten, komt op een moment dat steeds meer regeringen afstand nemen van de Amerikaanse dollar. De dollar is onbetrouwbaarder geworden voor economieën buiten de VS als gevolg van stijgende rentetarieven gereguleerd door de Amerikaanse Federal Reserve (FED), de bewapening van de dollar door de bank door middel van financiële sancties en het regime change beleid.

Bovendien wordt het westen – vooral Europa – geconfronteerd met een groeiende energiecrisis en deindustrialisatie als gevolg van sancties tegen de Russische energiemarkten als gevolg van de invasie van Oekraïne en de Amerikaanse sabotage van de Nordstream-pijpleiding.

Bron: The Cradle

41 REACTIES

 1. Een paar maanden geleden, aan het einde van de scamdemic, is er een wetje ter stemming gebracht in de VN dat de WHO het ultieme opperbevel zou krijgen over alle landen in het geval van een volgende pandemie. Daar was het natuurlijk van het begin af aan om te doen: One World Government, yeah. Het enige waar Klaus Schwab nog een erectie van kan krijgen. Het wetje is afgeblazen, met name omdat zo ongeveer compleet Afrika, Zuid-Amerika en Azië tegen stemden terwijl de WEF-poppetjes van de Westerse wereld vanzelfsprekend allemaal vóór stemden. Het is eigenlijk behoorlijk fascinerend om te zien hoe voormalige supermachten zichzelf de nek omdraaien. Even fascinerend als verbijsterend over de mate van misplaatste arrogantie bij diezelfde voormalige supermachten.

 2. Geen zorgen, hunnie zijn niet woke en met ESG-standaarden hebben ze weinig op. Dus wij hebben de troefkaarten in de hand, go team green.

 3. Dat de BRICS landen in de toekomst iets zouden kunnen gaan betekenen, is een fundamentele misvatting.

  Net zoals de OPEC landen voor hun economie volledig van olie afhankelijk zijn, geldt voor de BRIC landen, dat hun economieën drijven op hun grondstoffen. Het leveren van grondstoffen voegt echter net zo weinig waarde toe als het leveren van olie. De economische waarde zit hem in wat je met die olie en grondstoffen doet. De Amerikaanse dollar en de wereldwijd inzetbare oliedollar zijn daarop gebaseerd.

  Alleen India en China leveren ook arbeidskracht. Maar ook dat is van weinig waarde als je er geen innovatiekracht aan kan toevoegen. Tot nu toe hebben zowel de OPEC als de BRIC volledig gedraaid op de innovatiekracht van het westen.

  Met name China probeert nu haar afhankelijkheid hiervan te verminderen, maar dat is een tweesnijdend zwaard. Het is niet voor niets, dat het Chinese onderwijssysteem uitdrukkelijk er op gericht is iedere vorm van individuele creativiteit uit te bannen. Onafhankelijk denkende individuen zijn immers nauwelijks nog te controleren.
  ________________

  “The work of the individual still remains the spark that moves mankind ahead”

  ~ Igor Sikorsky (American aviation pioneer, 1889-1972)

  • Europa en de VS maken zichzelf van kant middels deindustrialisatie, groene waanzin, gendergekte, energieschaarste, bureaucratie en de demografische afgrond. De BRICS landen hoeven het niet eens beter te doen want hier schaft men zichzelf af.

   • Best mogelijk, maar dan vallen de markten voor de BRICS weg en drogen hun inkomsten op. Net zoals de energietransitie op termijn de ondergang van OPEC zal betekenen.

    De toekomst is dan niet alleen voor het westen somber, iedereen verliest. De enige uitweg is het opheffen/omverwerpen van de dictatuur in China, zodat creativiteit weer een kans krijgt.

    Maar dat dit op korte termijn zal gebeuren is niet waarschijnlijk, want westerse technologie maakt totale onderdrukking van het Chinese volk juist eenvoudiger te realiseren. De verslechterende situatie in Hong Kong is daarbij het voorland.

    Voorlopig zal het ook in de BRIC landen achteruit gaan en minstens zo slecht worden als hier.

  • U leeft werkelijk in een alternatieve wereld, of weet gewoon niet waar u over spreekt.

   U denkt dat BRICS weinig tot geen impact zal hebben omdat het gebaseerd is op grondstoffen? Dan heb ik toch een nieuwtje voor U; ALLES draait op die grondstoffen. De computer of telefoon die u gebruikt om deze site te bezoeken wordt geproduceerd met die grondstoffen. Het eten dat u eet is afhankelijk van kunstmest die wordt gemaakt mbv die grondstoffen, wordt geoogst door machines die gebouwd zijn met die grondstoffen en rijden op diesel die uit die olie is geraffineerd. De kleding die u draagt iedem. Het staal dat wordt gebruikt om dingen te bouwen eveneens. De auto of fiets (of bus of trein) waar u zich mee verplaatst ook. En ga zo maar door.

   Dan uw geleuter over de dollar; de Amerikaanse dollar heeft geen basis. De basis daarvan was het vertrouwen in de Amerikaanse regering en dat die schulden netjes afbetaald zouden worden, gecombineerd met het vaste geloof dat de VS militair oppermachtig was en had laten zien dat iedereen die daar tegenin ging snel de gewelddadige gevolgen ondervond.
   De kans op daadwerkelijke aflossing is NUL. De staatsschuld van de VS is zo groot dat die niet afgelost kan worden. Het punt nadert waarbij de te betalen RENTE al 15% van de totale begroting uit gaat maken en dan zit daar nog geen cent aflossing bij.
   Daarbij komt dat Dementia Joe de geldpersen harder heeft aangezet dan ooit tevoren EN meer geld leent dan ooit tevoren EN dat steeds meer landen de dollar afstoten en de vraag ernaar dus keldert.
   Als de rente ook maar een beetje stijgt dan stijgt het percentage van de begroting dat daaraan moet worden besteed ook mee.

   Dan de innovatie. U zit vast in de gedachtegang van 100 jaar geleden. Rusland is op veel punten innovatiever dan het westen; je hoeft maar te kijken naar het feit dat hun wapentechnologie veruit superieur is aan alles wat het westen te bieden heeft. En dat ze in staat zijn geweest zich te handhaven ondanks ongekende sancties; een economie die is gebaseerd op grondstoffen is een werkelijke economie, anders dan de gebakken lucht van ‘financiele dienstverlening’.
   Dat geldt ook voor China trouwens. Misschien dat het u niet was opgevallen, maar China heeft een nieuw vliegdekschip te water gelaten (met veel ruimte voor drones naast vliegtuigen) en dat werkt perfect, anders dan het nieuwste Britse vliegdekschip dat op haar ‘maiden voyage’ zoveel averij opliep dat het nu zal worden gesloopt.
   China en Rusland innoveren en gaan vooruit; het collectieve westen zinkt weg in decadentie en armoede.

   Terwijl hier in de VS de hele infrastructuur in elkaar zakt en er gemiddeld 3-4 treinen per dag ontsporen is China bezig met hoge snelheidslijnen en stampen die uit de grond en zijn bezig met nog nieuwere systemen voor spoorverbindingen.

   • Het is een catch22. Als China hun economie van ons wil losmaken, moeten ze hun dictatuur opheffen. Maar zodra ze dat doen en hun burgers méér vrijheid geven, sluiten ze zich bij de westerse democratieën aan. Ze verruilen dan economische afhankelijkheid en politieke onafhankelijkheid voor economische onafhankelijkheid en politieke afhankelijkheid. Het is uitzichtloos.

   • Precies Johan P. Typisch oud westers arrogant denken:
    ‘zij hebben alleen maar grondstoffen…’.
    We hebben gezien waar de inflatie van nu mee begonnen is: explosie van de GRONDSTOF energie. In een wereld van 8 miljard mensen en rap stijgende bevolking zijn het steeds meer landen die over grondstoffen beschikken die de touwtjes in handen krijgen, of dat nu olie, uranium of grondstoffen voor batterijen is. En of niet-westerlingen niet in staat zouden zijn om creatief te denken en technologie te ontwikkelen. Zo dachten de Britten ook ooit met hun ‘Great-Britain’, dat nu toch echt wel een ‘Little Britain’ is geworden, zo
    dacht het westen ook over de technologische ontwikkeling van Japan dat aanvankelijk alle westerse landen in de pan hakte in Azië en enkele decennia later het westen op veel terreinen niet alleen inhaalde maar ook overtrof. Dat van Japan zou maar van korte duur zijn…, maar stond lang op de tweede plaats in de wereldeconomie, alleen door de spurt van China staat het nu op de derde plek. Hoe snel het zal gaan is moeilijk te voorspellen, maar het tijdperk dat het Westen de wereld domineerde loopt ten einde, wen er maar aan.

  • Mijn hemel, uw reactie op Seneca laat zien dat u echt niet begrijpt waar u het over heeft.

   “Best mogelijk, maar dan vallen de markten voor de BRICS weg en drogen hun inkomsten op. Net zoals de energietransitie op termijn de ondergang van OPEC zal betekenen.”

   De westerse markt is al decennia dalende. Echter, tot nu toe werd het mondiale zuiden gekneveld door oa de dollar hegemonie. als die wegvalt zal er, zeker gezien de flinke investeringen van zowel China als Rusland in het zuiden, eerder een flinke groei waar te nemen zijn.
   En zelfs als die groei per individu maar klein is dan telt de massa mee; Europa heeft iets van 460 miljoen inwoners, Afrika 1.43 miljard en is snel groeiend. Als Afrika 1% groei in de markt ziet dan zou Europa daar minstens 5% voor moeten zien om gelijke trend te houden. En dan tellen we India, Indonesie en heel Zuid-Amerika nog niet eens mee.

   • Precies, speedy peter de jong lult maar wat, het wordt steeds triester wat deze man te berde brengt.

   • Beste Johan P, Peter de Jong komt op mij wat autistisch over. Hij denkt in in marmer gebeitelde dogma’s en kan geen varianten of grijstinten zien. Wat betreft de westerse inventiviteit. dat kun je gewoon kopen. Een zwikje intelligente ingenieurs in een collectief, je betaalt ze wat en op enig moment zal daar wel wat uitkomen. Is niet zo moeilijk. Daarnaast heeft China voldoende grote uitvindingen op zijn naam staan.

   • Johan,

    Doe niet steeds zo overdreven dramatisch. Dan zijn je punten vast ook een stuk korter. 😁

    Zonder innovatieve kennis hebben grondstoffen net zo weinig economische waarde als olie. Wat je er mee doet bepaalt de economische waarde. Als de energietransitie slaagt en de duurzaamheidstransitie met haar hergebruik van bestaande producten en materialen slaagt,dan blijven zowel OPEC als BRICS met hun handelswaar zitten.

    Alleen als ze er zelf iets mee kunnen doen, kunnen ze verder groeien. Nu zijn ze met handen en voeten aan het westen gebonden. Gaat het westen ten onder dan gaan OPEC en BRICS gewoon mee.

   • Het is een catch22. Als China hun economie van ons wil losmaken, moeten ze hun dictatuur opheffen. Maar zodra ze dat doen en hun burgers méér vrijheid geven, sluiten ze zich bij de westerse democratieën aan. Ze verruilen dan economische afhankelijkheid en politieke onafhankelijkheid voor economische onafhankelijkheid en politieke afhankelijkheid. Het is uitzichtloos.

   • Youp,

    Daar hebben we het al eerder over gehad. Die grote Chinese uitvindingen zijn allemaal uit de grijze oudheid. En je denkt toch niet, dat een westerse ingenieur zich aan onderdrukkende socialistische onzin producten gaat wijden, als hij hier de wereld kan veranderen, hoeveel je hem ook betaalt.
    ___________
    “Why would you want to sell sugar water to children, when you can change the world?”

    ~ Steve Jobs persuading John Scully then CEO of PepsiCo, to become CEO of Apple

   • @Peter
    Als u eens zou stoppen met dom gezwets zonder enige substantie, logica en zeer zeker zonder enige kennis van zaken dan zouden uw punten HEEL kort zijn.

    U heb ook last van tunnelvisie; alle argumenten die niet in uw nauwe straatje passen worden genegeerd.
    Innovatie heb ik al genoemd ; zie de russische militaire technologische voorsprong op het westen en zie bv de hoogtechnologische supertreinen in China, die beiden hun gelijke niet hebben in het westen.

    En de energietransitie is ook al zo’n klets. Zonne- en windenergie gaan NOOIT (nou ja, minimaal niet de komende eeuw) de mogelijkheid bieden om de zogenaamde fossiele brandstoffen te vervangen. Nucleaire energie zou dat wel kunnen, maar het is juist het westen dat daar ook al vanaf wil.
    Intussen investeren Rusland en China juist in zowel fossiel als nucleair.

    Daarnaast weet u minder dan niks over zowel Rusland als China, wat wel blijkt uit uw eindeloze gezever; ja, uiteraard zijn er in China dissidenten, maar de Chinese mentaliteit is niet bepaald mordicus tegen de manier waarop ze worden geregeerd. Dat een onderdrukkende dictatuur noemen is makkelijk zeggen, maar als mensen er tevreden zijn, wat dan nog?
    Idem voor Rusland, wat in veel aspecten veel opener is dan het westen.
    Wist u dat Nederland per hoofd van de bevolking meer gesprekken afluistert dan enig ander land? Dat de VS veel meer camera’s per hoofd van de bevolking hebben hangen dan China? Dat de VS per hoofd van de bevolking veel meer mensen in de gevangenis heeft zitten dan vrijwel elk ander land? Dat de VS al constant GPS locaties van telefoons volgt?
    Waar in het westen mag men nog echt een afwijkende mening hebben zonder risico op uitsluiting of politie-intimidatie of jurisdische intimidatie?
    Tot zover uw ‘vrije westen’.

    U blijft maar op het holle vat van westerse suprematie slaan. Ja, dat is de afgelopen eeuw zo geweest, maar nu niet meer. Die tijd is over, voorbij.
    Als u uw verhaal kracht bij wilt zetten, waarom komt u dan niet een keer met een paar voorbeelden waaruit blijkt dat het westen innoveert en beter presteert dan bv China en Rusland? Welke westerse landen doen het beter op economisch, sociaal, of militair gebied dan Rusland en China?

   • @Peter de Jong
    “Die grote Chinese uitvindingen zijn allemaal uit de grijze oudheid. En je denkt toch niet, dat een westerse ingenieur zich aan onderdrukkende socialistische onzin producten gaat wijden, als hij hier de wereld kan veranderen, hoeveel je hem ook betaalt.”

    Zo lang geleden is dat niet. De genen zijn nog altijd hetzelfde. Oost-Aziaten zijn intelligenter en werken harder dan wij. Ja, we schijnen wat creatiever te zijn, met name in linguistieke zin, maar zoals gezegd, dat kun je kopen (net zoals je productie kunt outsourcen naar lage lonen landen) en ze hoeven niet eens in China te wonen. Is allemaal niet zo ingewikkeld. Verder is China bij lange na niet het communistische hellhole wat jij er van maakt. Rusland trouwens ook niet. In naam zijn het communisten maar in werkelijkheid valt dat wel mee. Zo heeft Rusland heeft een flattax van 13%, meen ik. Misschien moet je er eens een keertje naar toe gaan voordat je er uitgesproken meningen op na houdt.

  • Dit is een antwood op Johan P maar kan niet op zijn reactie reageren maar wel op die van u.

   Eens Johan,
   Om u aan te vullen. Om u aan te vulen
   – Rusland en China ”produceren” tussen de 750 en 1000% meer STEM (Science (nee niet vrouwenstudies oid) Tecnology, Engineering and Mathematics) opgeleide mensen dan het westen. Uiteraard zullen onze kunsthistori hert gat dichten! Hierdoor heeft China royaal meer patenten dan het westen per jaar.
   – Dit heeft geleid tot een aantal zaken; a) Rusland en China hebben bijvoorbeeld een enorm overwicht (eigenlijk geen concurrentie) op vlakken van luchtverdediding (zie S-500, hypersonische raketten, luchovermacht) B) steden en transport van de toekomst terwijl onze (met name de Amerikaanse, wij volgen spoedig) getto’s zijn) c) steun voor hun leiders van 70-80+% volgens onafhankelijke onderzoeken terwijl het hier in het westen met gemanipuleerde onderzoeken nog geen 40% is.
   – Zij fysieke dingen produceren, of het nou grondstoffen zijn of high tech industriele dingen zijn. Wat wij produceren is voornamelijk digits genaamd geld wat tot een everything bubbel heeft geleid.
   – Hun bevolking wordt steeds welvarender terwijl die in het westen steeds armer wordt.
   – Hier worden we steeds dictatorialer. Daar minder. Icoonisch voorbeeld daarvan. Iconisch voorbeeld is een huis in China, waarvan de eigenaren vertikte hun huis te verkopen terwijl de rest instemde met een heel goed aanbod. Ze hebben nu alleen te dealen met 8 banen snelweg aan elke zijide van hun huis. Bijna libertarisch (smile)
   – Ze doen niet mee aan de verdeel en heers hun bevolking om zo aan de macht te blijven. Ze proberen en zijn succesvol om een natie met souvereinitiet en consensus te bouwen en dat is gelukt
   – Ze zijn niet militaristisch behalve als nationale belangen op het spel staan
   – Ze bemoeien zich niet met interne aangelegenheden van andere landen.
   – Willen samenwerken met iedereen om een win/win situatie te creeeren, wij gaan voor het zero sum spelletje.
   – Ze doen niet mee aan de woke madness, ESG etc. Tuurlijk, als het uitkomt geven ze ”lip service” maar dat is de max.

   Gek he dat de wereld het westen uit heeft gekotst. Wat het westen maar niet kan begrijpen is waarom de rest van de wereld hun digitale digits niet meer wil hebben. Lijkt mij dat jij een van die mensen bent. Onze digits zijn zo geweldig. Daar moet je keihard voor werken en wij tikken wat digits in en dat zou genoeg moeten zijn.

   Ik wens je veel veel plezier met je achterhaalde wereldbeeld.

   Groeten,
   Hugo

   • Dank Hugo, fijn te horen dat er meer mensen zijn die het inzien.

    In zekere zin begrijp ik Peter wel; de laatste eeuw of zo is China zwak geweest en duidelijk de mindere van het westen. De Chinezen zelf spreken van de ‘eeuw van schande’ of de ‘verloren eeuw’ en willen voorkomen dat dat weer gebeurt en hebben zeer goed begrepen dat dat alleen kan door zich militair en economisch te ontwikkelen tot een punt waarop ze niet meer zomaar bedreigd of overheerst kunnen worden.
    De laatste keer dat ik in China was (zo’n 15 jaar geleden) en een universiteit bezocht (nee, niet om er te studeren, ik spreek geen Chinees, maar als medewerker aan een project) en met wat studenten sprak kon ik de Chinese cultuur daar wel aanvoelen; het wordt studenten ontmoedigd om de professoren tegen te spreken of met hen in discussie te gaan. In ieder geval in het openbaar, voor een aantal top-studenten misschien(!) wat minder in een prive-setting. Wat dat betreft heerst er nog wel het idee van ‘de wijsheid van de professor/leraar overnemen’.
    Maar daar staat wat anders tegenover; China heeft een enorm aantal mensen. Er hoeft maar een heel klein percentage te zijn dat WEL de moed heeft om -al is het maar na het afstuderen- toch tegen de gevestigde wetenschappelijke consensus
    in te gaan en vernieuwing te brengen. Het pure aantal mensen brengt dat op genoeg individuen om vernieuwing te brengen.
    Daarnaast is China niet volledig tegen individualisme en onafhankelijk denken; ze stellen echter dat dat ondergeschikt moet zijn aan het dienen van China. China ziet zichzelf niet als een land, maar als een beschaving, een geheel, en verwacht dat haar individuen dus ook de belangen van China boven alles stellen.

   • Over STEM gesproken. Ergens kwam ik een verhaal tegen van iemand die had ontdekt dat Tiktok kinderen in China aanmoedigt om wiskunde en technische vakken te kiezen op school. Hetzelfde Tiktok moedigt kinderen in het Westen aan om debiele dansjes te doen en maffe/gevaarlijke uitdagingen aan te gaan.

    Ik zie het Westen ook (mede) ondergaan aan de miljoenen klaplopers uit de hele wereld die vinden dat ze ‘rechten’ hebben voor de rest van hun leven. En niemand die “nee, ga maar werken luie flikker” tegen ze zegt.

    Ondertussen is in Ierland (koploper?) een wet in de maak die het hebben van een mening over luie flikkers strafbaar maakt want zoiets is dan ‘haat’ en de bewijslast komt te liggen bij de aangeklaagde.

    “Hoe groter het verval in een samenleving, des te onredelijker de wetten” zei een oude Romein ooit.

    Wat er in Amerika nog mis zal gaan is dat vele miljarden die nu in dollars worden aangehouden in het buitenland ’terug naar huis’ komen’ en een inflatieschok zullen geven. Daar kwam ik een interessante analyse over tegen over hoe de US geldpers heeft staan draaien op kosten van het buitenland dat geen keuze had om deze dollars af te nemen tegen de voorwaarden die Amerika stelde. Deze dollars worden nu omgeruild voor wat anders, waarbij goud in een Amerikaanse kluis geen optie is.

    Allemaal puzzelstukjes van een cultuur in verval. Het gaat nog veel erger worden voordat de boel weer tot bedaren komt en herstel mogelijk is.

 4. Hoi Johan P,

  Wederom kan ik niet op uw reactie reageren dus maar zo.

  Ik moet bekennen dat ik persoonlijk nooit in China ben geweest maar heb hun cultuur wel grondig bestudeerd. Eens dus met je classificatie over de eeuw. Het is wel bijzonder dat het staat model van China heel erg lijkt op die van NL. Officieel is de reden dat het koningshuis alle wetten moet ondertekenene voordat het wet wordt is omdat het koningshuis, en niet de rest van de bevolking, een direct lijntje heeft met God om te checken of die wet wel in lijn is met Gos wil.

  In China is het ”het mandaat from heaven” dus toen de eeuw van schande of hoe wij dat ook vertalen begon storte de legitimiteit van het regime (ik noem elke regering een regime) in. Het antwoord in China was cmmunisme en dat faalde ook. Nu hebben ze een nieuw model waarmee ze weer kunnen zeggen, zie je wel, het gaat gigantisch goed en wat we berijkt hebben de afgelopen decennia is bewijs dat we weer het ”’mandate from heaven” weer hebben verdient en de goden erkennen dit want anders was dit niet gebeurt.

  Om het mandate from heaven vast te houden en niet weer te verkwanselen beloven wij als leiders (itt lijders in het westen) de zaken en veel meer die wij in onze posts beschreven hebben. Dat zit inmiddels in hun cultuur. Het is in China (en andere Aziatische landen) een schande voor iemand die alle winst uit samenwerking op de rekening bijschrijft. Als, zeg een CEO, van een Chinees bedrijf dat nastreeft is hij in no time een paria.

  Ik vind het heel vervelend om te zeggen maar Rusland en China hebben een beter werkend systeem dan wat wij in het westen op dit moment hebben. Onze century of shame komt er aan. Je kan een punt maken dat het al begonnen is.

  Ons individualisme was echt veel beter dan dat systeem maar de meeste indivuen hebben toegestaan dat een monopolie zoveel heeft overgenomen en een collectief ”rent seeking” systeem ervoor in de plaats is gekomen. In (oa) China en Rusland hebben ze inmiddles mechanismes (gezien hun geschiedenis) in place om die parasieten onder de duin te houden. Wij nog niet. Duurt een paar generaties voordat dat in place is. Of we gaan voor radicale decentralisatie om weer op individuele kracht te komen. Dat zie ik helaas niet gebeuren.

  Even niet on topic. Ben je bekend met het concept the noospace? Ik ben daar recent op gestuit. Aangezien de RAND corporation (militaire think thank nr1, 2 en 3) heeft er zelfs een rapport over geschreven. Heel kort door de bocht stelt het dat we door allle wetenschappelijke kennis die in het publieke domein is is nu geworden tot een collectied bewustzijn……. Weer dat collectivisme waar ik dacht niets mee te hebben maar waar ik wel gebruik van maak.

  De intellectuele wereld wordt door de eeuwen heen steeds interessanter. Ik kan nl niet ontkennen dat de publike beschikbare kennis door zoveel mensen wordt gebruikt om nieuwe concepten te lanceren en succesvol de mensheid te ”enlightenen”.

  Echt ik begin te neigen naar een nieuw beschavingsmodel. Deels collectief, deels individueel. Ik had jaren geleden nooit gedacht dat ik tot die conclusie zou komen.

  Groeten,
  Hugo

  • @Hugo,
   Dank voor de reactie. (En ja, reageren op eerdere reacties gaat op deze site maar gedeeltelijk, maar als je verder naar boven gaat naar een eerdere post in dezelfde ketting dan gaat het wel, wel enigszins omslachtig, maar het werkt. Had u op mijn reactie in dezelfde ketting willen reageren dan had dat gekund door verder naar boven te gaan naar uw eigen reactie en daarop te reageren).

   Om met het laatste te beginnen, nee, het begrip noospace is nieuw voor mij, daar zal ik eens naar moeten kijken.

   En ja, ik ben ook van mening dat zowel Rusland als China momenteel een beter systeem hebben dan het westen. Persoonlijk denk ik dat dat deels komt omdat ze vasthouden aan de eigen identiteit, het eigen verleden en de eigen tradities en nog steeds begrijpen dat het traditionele gezin letterlijk de hoeksteen van de samenleving is. Deze zaken geven een continuiteit in de samenleving die in het westen ver te zoeken is.
   Beide landen zijn ook interessante voorbeelden van multiculturele samenlevingen; zowel Rusland als China omvatten heel veel verschillende volken met eigen tradities en eigen taal. Maar allen zien zichzelf wel als deel van het grotere geheel dat Rusland danwel China heet.
   Dat missen we in het westen; de nieuwkomers in Europa willen geen deel van hun nieuwe vaderland zijn, ze blijven hun eigen afkomst aanhangen boven alles. En in het geval van islam eerst en vooral als islamiet, met de opdracht om de hele samenleving islamitisch te maken. Of zoals in de VS waar huidskleur echt een enorme rol speelt.
   Het westen heeft haar eigen tradities, taal, geschiedenis en trots opzij gezet en is daardoor nu vervallen tot een samenraapsel van allerlei nikszeggende onzin.
   De vraag is dan ook niet of dit in gaat storten, maar wanneer de grote klap komt en of ze gek genoeg zullen zijn de rest van de wereld mee te slepen in een catastrofale nucleaire oorlog omdat ze niet tegen hun verlies kunnen.

   • Hoi Johan P,

    Dank voor uw reactie en uw uitleg hoe reageren hier werkt (smile). Over de noospace, hier een heel hoog over samenvatting inclusief interessante links, waaronder het rapport van Rand. https://journal-neo.org/2023/04/20/earths-ultimate-war-a-battle-to-control-the-noosphere/ . Een site die ik kan aanraden om voornamelijk maar niet alleen geopolitieke analyses te lezen vanuit een Aziatisch perspectief. Weet dat het onderwerp zwaar gecensureerd wordt. Sus interessant vanuit mijn perspectief.

    Uw analyse over multi culturaliteit onderschrijf ik voor het overgrote deel! Wat voor mij het meest miraculeuze vind is dat Tsjetsjenië, een moslim ”provincie” van Rusland nu volledig pro Rusland is terwijl +-25 jaar geleden er een gruwelijke oorlog plaatsvond. Nu vechten ze trots voor Rusland. Het kan dus wel, moslims integreren.
    Dat wij dat niet kunnen zegt wat over hoe moslims het westen zien vs Rusland.

    Verder eens qua traditionele waarden zoals het gezin. Ik zie het echter als een mix. Aan de ene kant zie je in die landen inderdaad de traditionele waarden maar aan de andere kant zijn ze ook zeer adaptief en omarmen ze nieuwe zaken zodat ze niet in middeleeuwen logica blijven hangen. Best of both worlds in mijn optiek!

    Qua nukes, ik weet echt niet wat ik daar van moet denken. Pak m beet 10-15 jaar geleden wees iemand me op beelden van google earth van bikini eiland. De bevolking daarvan was gedeporteerd en daar zijn de zwaarste (westerse) nukes getest. Ons is altijd verteld dat het zand dan tot glas zou veranderen en alles dood zou zijn door de straling. Die beelden toonde aan dat er daar nog prachtige zand stranden waren en flora er welig tierde. Prachrige, gezonde palmbomen bijvoorbeeld.

    Daarna ben ik er achter gekomen dat lichte radioactieve straling zelfs gezond is (ik troll je niet). Mensen met uiteenlopende ziektes hebben baat bij licht radioactieve omgevingen. Daarnaast blijkt het dat mensen die in licht radioactieve omgevingen, zoals kerncentrales en chemo klinieken veel minder kanker hebben dan de gemiddelde mens om maar een voorbeeld te noemen.

    Wat mij het meest verbaasde is dat laberatorium dieren (ik weet niet meer of het noud muizen of ratten waren) die niet blootgesteld werden aan de natuurlijke radioactiviteit een enorme toename zagen in vreselijke ziektes en vroege dood.

    Gezien de non events van Chernobil en meer recent Fukashima rampen bewijst dat radiatie, zodra de piek voorbij is, niet schadelijk is. Anders hadden we het wel gemerkt en was er veel meer aandacht voor geweest.

    Echt de wereld is gekker dan ik dacht en ik dacht al dat de wereld gek was.

    Zo komen we weer terug op de noospace. Dat een simpel iemand als ik al die kennis kan lezen is, in mijn optiek, bewijs dat we naar een ”hoger” bewustzijn aan het bewegen zijn en dat het westen daar bang voor is want verlies van dominantie.

    Tot slot, dank voor de prettige uitwisseling van noosphere ideeen (smile)

    Hartelijke en vriendelijke groeten,
    Hugo

   • @Hugo,
    Dank voor die link, dat noospace is een interessant concept. Aardige site ook, die ik in de gaten zal houden.
    Wat betreft die straling, dat was voor mij geen verrassing. Er zijn al aardig wat onderzoeken gedaan die aangeven dat een regelmatige lage dosis juist heilzaam is.
    Er zijn een aantal plekken op de wereld met een verhoogde achtergrondstraling en tot verbijstering van de onderzoekers zijn de mensen daar vaak gezonder en komt er minder kanker voor dan in plaatsen met de normale achtergrondstraling.

    Uiteraard zijn massieve doses schadelijk, maar wie de reportage ’the wolves of Chernobyl’ bekijkt merkt op dat het plantenleven daar in de omgeving zich prima heeft hersteld en dat het wild, inclusief roofdieren als de wolf, zich daar ook prima handhaven en herstellen.

    Overigens zou ik niet zeggen dat straling na de piek direct onschadelijk is. Kijk bv naar de effecten van het gebruik van munitie met verarmd uranium door de VS in Irak, dat is echt behoorlijk schokkend.
    En ondanks wat figuren als Peter hier beweren kan ik heel goed begrijpen dat Rusland het gebruik daarvan door de NAVO (dan wel het verstrekken ervan door de NAVO voor gebruik daar) opvat als een nucleaire aanval met een ‘vuile bom’.
    Het ligt een beetje aan de aard van de straling en de bron ervan. Echter, het idee dat straling per definitie gevaarlijk is is gewoon duidelijk onjuist.

    Oh, excuses voor de verlate reactie trouwens. Maar mijn tijd is slechts beperkt

   • Hoi Johan P,

    Geen probleem voor de verlate reactie, fijn dat je nog even hebt gereageert! Zeker eens met uw stelling over DU munitie. Zowel qua levering aan de Ukies als het resultaat van het gebruik er van. Ik heb wat gelezen over de gevolgen die het heeft veroorzaakt in Fallujah (Irak). Het is echt schokkend. Ook in Joegoslavie zijn de gevolgen van het gebruik van dit soort munitie nog steeds zeer merkbaar. Straling, raar spul (smile).

    Groeten,
    Hugo

   • Over de radio-actieve deeltjes: die laten zich waarschijnlijk vrij eenvoudig opsporen. Het gevolg is dat er op die grond niet gewoond, gewerkt of landbouw bedreven kan worden zolang die deeltjes daar zijn.

    De radio-actieve deeltjes afkomstig uit munitie met verarmd uranium kunnen opgespoord en verwijderd worden. Dit is veel werk en heel duur. Wie gaat die rekening betalen? Kan de verontreinigde grond naar het VK toe?

 5. Waar iedereen hier aan voorbij gaat is dat Rusland ook du munitie gebruikt en dat du ook wordt gebruikt in vliegtuigen als ballans gewicht.

  • Ik weet niet of het al bestaat, maar het moet in principe mogelijk zijn met een enorme machine de grond aan de oppervlakte te scannen op verontreinigingen, en de verontreinigde grond meteen op te slurpen.

  • Rusland BEZIT ook munitie op basis van DU. Maar voor zover ik weet hebben ze die nog niet gebruikt in Ukraine. Misschien dat ze dat in Tjetshenie ooit hebben gebruikt, maar ik kan daar zo gauw geen enkel bewijs van vinden.
   Was dat wel zo geweest dat ze dat in Ukraine zouden gebruiken dan had dat met schreeuwende koppen in alle westerse media gestaan en was er weken zo niet maanden over gesproken in allerlei nieuws- en talkshows omdat het het westen een kans zou geven zich gerechtvaardigd te voelen nucleair te gaan.
   Alleen al het feit dat er geen woord over is gesproken, noch gepubliceerd, dat zelfs de Ukrainse pers dit niet meldt is wel het duidelijkste bewijs dat Rusland het daar niet gebruikt, Trekpop Zelenski zou een dergelijke kans niet laten lopen.
   Wat er buiten kijf staat is dat de VS het in verschillende landen hebben gebruikt en dat de gevolgen daarvan behoorlijk ernstig zijn.

   Het gebruik in vliegtuigen is weer een ander verhaal; dat blijft niet op/in de grond achter en valt dus niet in dezelfde categorie van gebruik.

   • Bahalve als zo’n vligtuig neer stort, zoals een 747 in de bijlmer.

  • @Graftak
   Tsja, daar hebt u dan gelijk. Maar hoeveel vliegtuigen dat werkelijk als ballast gebruiken is lastig vast te stellen. Ook daar zou ik een slag om de arm houden over van wie die waren, want Kiev gebruikte heel veel sowjet toestellen.
   En ook hier zou ik verwachten dat als er DU in/bij een wrak werd gevonden dat door de Ukrainse en westerse media uitgebreid zou worden gebruikt. Ook daar alweer stilte wat het toch onwaarschijnlijk maakt.
   De russen zijn niet dom en houden zich heel strak aan internationale regels omdat ze de wereld willen tonen hoe hypocriet het westen is en proberen ze alles wat het westen in de kaart kan spelen te vermijden.
   Als iemand ergens een link heeft die de russen ervan beschuldigt en ook maar de geringste splinter bewijs heeft dan zie ik die graag.

   • Johan P, dat beweer ik ook niet. Gaf alleen maar aan dat du vaak in vliegtuigen gebruikt wordt\werd omdat het goedkoper is dan tungsten met een vergelijkbaar soortelijk gewicht. Ik gaf de vliegramp in de Bijlmer als voorbeeld omdat je dan zelf kunt zien dat daar een enorme hoeveelheid onzin verkondigt wordt. Niets meer of minder.

 6. @Nico de Geit
  Ja, je zou zelf met een geigerteller rond kunnen gaan lopen. Ik zou dat toch afraden. Anders dan spelen met een metaaldetector om muntjes oid te vinden is dit toch een beetje een andere categorie. Theoretisch kan die grond worden schoongemaakt, maar wie zou daarvoor op moeten draaien?
  Historisch gezien is het altijd de verliezende partij van een oorlog die voor alle kosten opdraait; dat zouden nu dus de sponsors van Ukraine moeten zijn; EU/NAVO/VS. Ukraine zelf is al faillieter dan de VS, dus daar hoef je geen geld van te verwachten. En gezien het onvoorstelbaar grote aantal slachtoffers aan hun kant zul je er ook nauwelijks (jonge) mannen vinden om dat werk te doen, zelfs als er een andere partij zou betalen.

  • Ik ga nu nog niet zo’n ding aanschaffen voor het geval dat. Maar op het moment dat er een risico bestaat dat er radioactieve deeltjes mijn tuin in komen dwarrelen lijkt het me wel handig. Dan kan ik gewoon in de zon een boek lezen. Ik ga niet naar binnen als het niet nodig is. En als de overheid zegt dat het veilig is dan meet ik dat liever zelf even na.

   • Tsja. Dat de overheid niet te vertrouwen is kunnen we wel als feit aannemen. Kijk alleen maar naar de bewering dat de het water, de lucht en de grond in de VS na die treinramp al heel snel veilig werd verklaard, nog voordat er werkelijke tests waren gedaan.
    Overigens ook een reden dat ik een groot deel van mijn eigen voedsel verzorg en een dubbel filtersysteem voor mijn water heb; dan weet ik tenminste wat er in zit.

 7. Interessante discussie over DU. Net zoals Johan P heb ik geen bewijs gezien dat Rusland DU heeft gebruikt. Wel dat ze veel DU munitie bezitten. Voornamelijk voor gebruik in tanks voor het geval dat… Welk geval dan vraagt u zich misschien af? Zover ik de Russische nucleaire doctrine lees zullen ze die alleen inzetten als het voortbestaan van Rusland als een natie op het spel staat. Dit itt het westen. Je kan zeggen wat je wil over de Russen maar ze houden zich (over het overgrote deel) aan hun woord.Werderom itt het westen.

  Die zooi opsporen is lastig. Zoek maar uit waar een tank DU heeft gebruikt ipv reguliere munitie. Volgens westerse stndaarden zou eigenlijk die grond idd afgegraven moeten worden en dan veilig opgeslagen worden. Net zoals met asbest schepen en E-waste. Het westerse model zegt, gewoon dumpen in het mondiale zuiden en wij zien er goed uit op papier. Als je eens kijkt hoe die schepen en E-waste worden gedumpt is mens en natuur onterend.

  Zou me dus niets verbazen dat zodra het westerse systeem valt, die zooi hier gedumpt gaat worden zoals we de huidige meuk in het zuiden dumpen.

  Groeten,
  Hugo

Comments are closed.