Zoals zo vaak wil de Nederlandse overheid meer dan het braafste jongetje in de EU- klas zijn. Nu gaat het over de EU bijmeng verplichting bij luchtvaartbrandstof. Dat bijmengen moet vanaf 2030 6% en vanaf 2035 20% zijn. (Gegevens Telegraaf, 10 mei).

U raadt het al, Nederland wil dat braver en mikt op wel 14% in 2030. Ik zou zeggen, laat dat in vrije concurrentie aan de luchtvaartmaatschappijen over. De klanten die meer willen betalen voor schoner vliegen, zijn er. Of niet. En KLM, ziet dat als kans, mede uit concurrentieoverwegingen. Maar in de almachtige EU wijsheid wordt Nederland en KLM verboden, meer dan verordonneerd bij te mengen. Want dat zou ten koste gaan van andere landen.

Terwijl KLM het zelf wil? Wie ziet ze nu vliegen?

U begrijpt dat dit EU ingrijpen op snellere vliegvergroening weer een prachtig voorbeeld is van verkeerde overheidsbemoeienis. (Pleonasme). En onder de cynische kop van ‘goed geregeld’ gerangschikt kan worden.

Maar de cynici onder ons krijgen nog een extra grimlachje. De fabriek die het groene bijmeng spul voor KLM moet maken, had al vorig jaar klaar zullen zijn, maar kan vanwege de stikstofregels op zijn vroegst in 2026 gaan produceren. Wederom ‘goed geregeld’.

11 REACTIES

 1. Dat hele bijmengen is een drama.
  De 10% ethanol die aan benzine wordt toegevoegd maakt het ook niet millieuvriendelijker, integendeel zelfs, het is een enorme extra aanslag op het millieu.
  Dat zal hier wel weer net zo zijn.

 2. Zou me niets verbazen als door die bijmenging kisten uit de lucht gaan vallen. Pakkingen, leidingen etc die wel tegen kerosine kunnen maar oplossen door het bijgemengde goedje.

  Zal niet de eerste noch de laatste keer zijn dat de overheid doden op haar geweten heeft.

  • Kerosine zal niet worden bijgemengd met alcohol, maar met plantaardige olie. Dus dat wegrotten van leidingen zal wel los lopen. Maar blijft het probleem dat we schaarse landbouwgrond op moeten offeren voor productie van brandstof in plaats van voedsel. Als Nederland straks wegvalt als exporteur, zijn de rapen gaar qua hongersnood. Zijn de mensen die de honger ontvluchten dan eindelijk die klimaatvluchtelingen die al 15 jaar geleden zouden komen?

   • Exact. Je wilt niet weten hoeveel landbouwgrond er momenteel wordt gebruikt voor mais om ethanol uit te winnen, echt een belachelijke verspilling.
    De VS plant ieder jaar 90-100 millioen acres mais. Dus ruwweg 36-40 millioen hectare. Daarvan wordt ongeveer 40% gebruikt voor de productie van ethanol. Dat is me nogal een hoeveelheid grond die dus niet wordt gebruikt voor voedselproductie, of dat nu landbouw of veeteelt is en leidt dus tot behoorlijk hogere voedselprijzen dan noodzakelijk is.
    En mais is een gewas dat behoorlijk veel (kunst)meststoffen nodig heeft om goed te groeien.

    Uiteraard zal dat wel worden verminderd aangezien ‘de elite’ de rest van de mensen wil verhongeren om dan het restant op te sluiten in die ’15-minuten steden’ en verbieden te reizen.

    Daarnaast geldt dat die ethanol ertoe leidt dat de brandstof veel minder lang opgeslagen kan worden. Dat kun je dan weer deels ongedaan maken door er wat aan toe te voegen, maar dat is nogal een debiele manier van doen als je er goed over nadenkt.

    Wat betreft kerosine, het bijmengen van wat dan ook zal de leidingen waarschijnlijk niet doen wegrotten, (die ethanol is trouwens ook plantaardig) maar er zijn we allerlei andere mogelijke gevolgen; er zal eerst moeten worden uitgezocht hoe een dergelijk mengsel zich gedraagt op hoogte met de daarbij horende lage temperaturen bv.
    Dat doet allemaal echter niet echt terzake; ten eerste is het niet millieuvriendelijker en ten tweede zal het de prestaties niet verbeteren en ten derde maakt het de brandstof niet goedkoper. Er is dus helemaal geen enkele goede reden om dit te doen, behalve de ‘kudde’ het leven moeilijker te maken.

   • Als gesubsidieerd over-producerend Nederlands voedselproductie wegvalt, ten dele, dan kan men het overschot niet meer dumpen op buitenlandse markten, waardoor lokale productie die nu weg wordt geconcurreerd wellicht kan floreren. Dat zou dan een van de onbedoelde goede effecten van incompetentie en corruptie in het Nederlandse beleid kunnen zijn. Tja, incompetentie kan ook weleens onbedoeld een positief effect voor sommigen kunnen hebben.

   • Een ding is zeker waar het overheidsbeleid betreft, in totaal gaat iedereen erop achteruit, maar make-belief moet dat verhullen, en degenen die die make-belief niet op kunnen brengen zijn het slechts af, ignorance is bliss is het motto van de samenleving. Dus filosoferen hoe de zaken hier weer getorpedeerd worden, en hoe zand in de ogen wordt gestrooid, men kan er eeuwig mee bezig blijven.

   • @Johannes
    Dat gelul over subsidies begint wel vervelend te worden. Die subsidies komen namelijk maar niet/nauwelijks echt bij de boeren terecht. En als dat al gebeurt dan is dat niet bepaald een gunst.

    – Eerst werden boeren gedwongen grootschaliger te worden, dus moest er enorm worden geinvesteerd.
    – Toen werden de regels voor bemesten aangepast wat opnieuw enorme investeringen vroeg.

    De meeste boeren hebben enorme schulden/leningen vanwege al die investeringen. Wat ze aan subsidie kregen is voornamelijk daaraan besteed.
    Ga eens met wat boeren praten over hoezeer ze gesubsidieerd worden. Of ga eens kijken wat een boer krijgt voor zijn oogst of eieren of melk en dan eens kijken wat je ervoor betaalt in de supermarkt.

    Nu moeten ze opeens inkrimpen, maar die investeringen zijn al wel gedaan.
    En intussen waarderen banken en overheid de grond opeens als veel minder waard, zodat het afkopen de boeren nauwelijks echt wat oplevert.

  • We gaan voedsel verbouwen om in vliegtuigen te stoken.
   Maar gewoon voedsel eten is bijna crimineel.

 3. Waar niet vaak naar gekeken wordt in deze discussie is EROI (Energy Invested On Return) oftewel, hoeveel hoeveel energie krijg je terug voor hoeveel energie het oplevert. De EROI van mais is bijvoorbeeld 1.040 (cijfers 2020, link adviesorgaan aan overheid van Equador https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7320919/). De EROI van hout is zelfs negatief. De beste EROI is van palmolie 3.052.

  Ter illustratie olie heeft een EROI van 20 (en dalende helaas, al decennia, was veel hoger, in het begin vd olie tijd 100). Krnenergie een EROI van 75 en kolen 30. Wind, afhankelijk van de locatie russen 4 en 16 en zon, idem afhanelijk van locatie tussen 2 en 4 en biomassa 4.

  Laat dit even op u inzinken. Mais biobrandstof is niets meer en niets minder dan mensen bezig houden voor 0 rendement terwijk ze wel moeten eten, wonen etc. Als je het met hout doet is het nog erger. Dan moet er bakken energie meer in dan eruit komt.

  Alle ”duurzame energie” doet ons dwingen onze energie consumptie drastisch verlagen. Alleen waterkracht is een reeel alternatief met een EROI tussen de 35 en 49. De rest betekend bittere armoede.

  Helaas kent de massa het concept EROI niet. Allicht dat de heer Heijsenberg dit concept een breder podium kan geven want ik denk dat hij het veel beter kan (be)schijven vanuit een libertarisch perspectief en het helpen dit thema meer aandacht geven want dat verdient het in miijn optiek.

  Groeten,
  Hugo

  • Geheel correct.
   Hoewel er op die waterkracht ook wel wat is af te dingen; dat ligt namelijk echt aan de locatie.
   Je hebt namelijk een groot verval en/of een hoge stroomsnelheid en/of een grote massa nodig om er echt profijt van te hebben. Gewoon even een waterwiel bouwen in een klein beekje levert maar weinig op.

   Het hele probleem met al die bio-zooi is dat het direct grond onttrekt aan de landbouw en dus de voedselvoorziening terwijl het niks, of zelfs minder dan niks, aan resultaat heeft.

   Hout is als biobrandstof niet veel waard. Als manier om een particulier huis te verwarmen kan het wel enorm efficient zijn, afhankelijk van de manier van verbranden en de manier waarop de warmte wordt geleid/opgeslagen in het gebouw.

Comments are closed.