Op 14 april jl. kwam het Japanse kabinet met het beleidstuk ‘Fusion Energy Innovation Strategy’. Dit nieuwe beleid gaat veel verder dan alleen het intensiveren van de deelname van de Japanse industrie en wetenschappelijke instituten aan internationale projecten. De expliciete bedoeling is om de industriële en mankrachtbasis te creëren voor Japan om zijn eigen commerciële fusiefabrieken te bouwen – en exporteren – indien mogelijk eerder dan andere geïndustrialiseerde landen.
Het lijkt op de manier waarop het Ministerie van Internationale Handel en Industrie (MITI) de Japanse industrie in 1949 systematisch heeft opgebouwd, sector voor sector. De nieuwe “Fusion Energy Innovation Strategy” is stevig geworteld in de traditie van het Japanse industriebeleid. De Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor (ITER), een gigantische tokamakreactor die nu in aanbouw is, zal de essentiële wetenschappelijke en technische basis leveren. De verwachting is om rond 2035 het eerste prototype van een kernfusiecentrale klaar te hebben.
Kyoto Fusioneering is de meest prominente ontwikkelaar van kernfusietechnologie in Japan. Op 17 mei kondigde Kyoto Fusioneering aan dat de serie C-financieringsronde van 10,5 miljard yen (US $ 75 miljoen) overtekend was, een herhaling van de serie B-fondsenwerving in februari 2022.
Het management van Kyoto Fusioneering zegt dat het van plan is het nieuwe kapitaal te gebruiken om meer ingenieurs aan te nemen, de ontwikkeling van fusiereactormaterialen en sleutelcomponenten te versnellen, de technische mogelijkheden van de energiecentrale te ontwikkelen en de expansie in het VK en de VS voort te zetten.
Zelfs vóór de nieuwe kapitaalinjectie heeft het bedrijf al geprofiteerd van de expertise van zijn zakelijke investeerders en de ontwikkeling van nieuwe technologieën die het een vroege voorsprong zouden kunnen geven in wat naar verwachting een zeer grote en zeer competitieve wereldwijde kernfusiemarkt zal worden.
INPEX, het grootste olie- en gasexploratie- en productiebedrijf van Japan, zei dat het in Kyoto Fusioneering heeft geïnvesteerd omdat het “het eerste initiatief was dat geacht werd commercieel potentieel te hebben” in het kader van het INPEX Challenge Program, een in-house durfkapitaalprogramma dat in 2021 werd opgericht.
Bron: Asian Times
Kernfusie???
Nee joh! Overal windmolens en zonnecellen heeft de toekomst.
Zijn we dan eindelijk van die klimaatkneuzen (woord van het jaar) af?
Ik gok dat ze ander atoom/molecuul gaan benoemen als existentiele bedreiging, zodat ze zichzelf heel belangrijk kunnen voelen en de rest van de mensheid kunnen blijven lastig vallen.
Ik stel voor stikstof. 78% van de atmosfeer is stikstof terwijl CO2 maar 0.04% is. Dus door stikstof tot een probleem te maken kun je pas echt de hele wereld goed in de wielen fietsen.
Ze zijn er gek genoeg voor. Kijk naar Nederland en haar stikstof ‘ probleem’ , altijd een betrouwbaar gidsland op de weg naar zelfdestructie. Zo wilde GreenPeace ooit Chloor uitbannen. Ook een essentieel onderdeel van het leven. Op dat moment gaf mede oprichter Patrick Moore er de brui aan. Hij was de enige overgeblevene die een wetenschappelijke opleiding had genoten. De rest waren marketing figuren en andere kantklossers die het roer hadden overgenomen.
Belasting op lucht! luchtfietserij
https://www.killmybill.be/nl/energie/prijzen/co2-belasting
je vraagt je af of ze de demografische ontwikkelingen het mogelijk maken om in Japan überhaupt wat van de grond te krijgen.
Met daarbij dat Japan al jaren bekend staat als super-racistisch land waar men een tyfushekel aan alle buitenlanders heeft en dat ook laat merken. Ik moet er zelf nog steeds een keer heen gaan maar dit hoor ik van mensen die er zijn geweest.
Die mentaliteit gaat niet helpen als men talent van ver weg in verleiding wil brengen om de Japanse übermensch te komen helpen. Of om de boel daar draaiende te houden. Want waarom zou je?
Al moet ik nog steeds lachen om mijn oude karate leraar. Die had een band om zijn pak met verschillende symbolen waaronder een hakenkruis. Want dat is daar een boeddhistisch symbool en dat het hier gevoelig ligt daar had hij geen boodschap aan.
Comments are closed.