Tijdens de laatste meeting van de BRICS-groep van grote opkomende economieën – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – zijn er zes nieuwe lidstaten uitgenodigd voor hun steeds machtiger wordende club. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa deed vorige week de grote aankondiging aan het einde van de jaarlijkse BRICS-leiderstop in Johannesburg.

Saoedi-Arabie, Argentinie, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Ethopie en Iran gaan binnenkort de gelederen van BRICS versterken.

De uitnodiging aan Saoedi-Arabië en de VAE is een levendig voorbeeld van de voornaamste geopolitieke en economische strategische belangen van China: het doorbreken van de dominantie van de dollar op het gebied van de olie- en gashandel.

Toen Saudi Aramco het idee van een beursgang naar voren bracht, toonden Chinese staatsinvesteerders interesse in het nemen van een minderheidsbelang. Dat is nooit gebeurd, maar China heeft flink geïnvesteerd in de Saoedische economie en de oliesector.

De Chinezen zijn ook naar voren gekomen als een gewaardeerde bemiddelaar tussen Saoedi-Arabië en Iran. In maart sloten Chinese diplomaten een verzoeningsovereenkomst tussen de twee landen, een actie die Washington verraste en in verlegenheid bracht. Het opnemen van Iran en Saoedi-Arabië in BRICS+ zal de invloed van China in het Midden-Oosten vergroten.

Niet alle landen waren zo snel met het openstellen van het lidmaatschap van de BRICS. Brazilië was bijzonder voorzichtig met het opnemen van nieuwe leden, maar is ongetwijfeld blij met de opname van Argentinië. De twee Zuid-Amerikaanse landen zijn de afgelopen jaren steeds dichter bij elkaar gekomen, tot het punt waarop ze aan een gezamelijke munt (sur) werken.

De verankering van dit soort allianties in het Zuiden is een van de belangrijkste lessen uit de toenemende invloed van de BRICS. Westerse experts hebben betoogd dat het blok alleen maar een praatclub zonder actie is, maar deze stappen leggen de basis voor een nieuwe versie van de wereldeconomie.

De handel tussen de BRICS-landen is tussen 2017 en 2022 met 56% gestegen tot 422 miljard dollar, een opwaartse trend die zich zeker zal voortzetten.

Zuid-Afrika heeft tijdens de BRICS-top ongelooflijk gebalanceerd om de VS niet tegen het hoofd te stoten. In een nationale televisietoespraak aan de vooravond van de top zei president Ramaphosa dat Zuid-Afrika niet verwikkeld zou raken in een strijd tussen wereldmachten. Vervolgens bevestigde hij opnieuw het niet-gebonden standpunt van Zuid-Afrika over het conflict in Oekraïne.

De twee landen zijn met elkaar in conflict sinds de Amerikaanse ambassadeur in Pretoria, Reuben Brigety, Zuid-Afrika vorig jaar beschuldigde van het illegaal verkopen van wapens aan Rusland. Amerikaanse wetgevers hebben de mogelijkheid geopperd om Zuid-Afrika uit AGOA te verwijderen, een vrijhandelsovereenkomst tussen de VS en verschillende Afrikaanse landen die van cruciaal belang zijn voor de Zuid-Afrikaanse economie.

Ondanks de retoriek en dreigementen profiteren Amerikaanse bedrijven, zoals Ford, enorm van de huidige handelsrelatie met Zuid-Afrika. Een echte verandering in deze regeling is onwaarschijnlijk, omdat dit de Amerikaanse economie zou schaden.

Deze saga benadrukt de ingewikkelde situatie waarin de VS zich bevinden met de opkomst van de BRICS. Simpel gezegd werken verschillende landen die enorm afhankelijk zijn van de Amerikaanse economie voor handel en militaire steun nu nauw samen met Rusland en China via het blok. En Washington kan of wil daar niet veel aan doen.

Kunnen we ons voorstellen dat de VS openlijk kritisch zijn over Saoedi-Arabië en de VAE vanwege hun nieuwe lidmaatschap van de BRICS? Helemaal niet. Amerika is er niet in geslaagd Zuid-Afrika, een veel minder machtig land, ter verantwoording te roepen voor zijn twijfelachtige banden met Rusland. De VS hebben geen carrot-and-stick meer, nu de BRICS de samenwerking in het Zuiden uitbreidt en verdiept.

Vanuit een Chinees langetermijnperspectief is de beste handelwijze om langzaam door te gaan met het opbouwen van de infrastructuur van een niet-gebonden wereldeconomie via groepen als de BRICS.

Uiteindelijk zullen de handelspartnerschappen en de samenwerking tussen deze landen te diepgeworteld zijn om te negeren, en zullen belangrijkere veranderingen in de wereldorde, zoals het afschaffen van de Amerikaanse dollar als mondiale reservevaluta, haalbaar zijn. China weet dit en daarom woonde president Xi Jinping de bijeenkomsten persoonlijk bij.

Bron: Asia Times

2 REACTIES

  1. yeps, supermachten komen, en supermachten gaan.

    We zullen zien hoe diep de VS gaan zinken. Persoonlijk verwacht ik dat de federatie uit elkaar gaat vallen. Laten we hopen dat de EU dan ook niet lang meer blijft bestaan.

    • Ik ben sceptisch, maar de test zal zijn of die Brics alle WHO maatregelen gaan overnemen de komende maanden.

Comments are closed.