Stel dat er een land is waar kinderen niet naar school gaan. Waar de ouders ze dingen bijbrengen, waar kinderen samen de wereld ontdekken. Waar nieuwsgierigheid niet wordt bestraft. Waar ieder kind in zijn eigen tempo kan leren. Waar kinderen niet langer leren te gehoorzamen aan autoriteit maar juist zelfstandig aan hun eigen leven vorm geven.

Als deze kinderen volwassen worden zullen ze zelfstandige probleemoplossers zijn. Ze zullen niet snel bukken voor autoriteit. Ze hebben zich in die richting bekwaamd die hun het beste ligt. Een deel zal zich hebben toegelegd op kunst, zang of dans. Anderen hebben weer praktische vaardigheden ontwikkeld zonder de ballast van Duits of Frans.

Hoe zouden de inwoners van dit land de scholen beoordelen waar we in Nederland onze kinderen naar toe sturen?

en deze video is ook een aanrader:

 

11 REACTIES

 1. Ja, er valt een heleboel winst te halen in het onderwijs. Ik heb zo mijn twijfels bij het alles zelf uitzoeken, je kunt ook de verkeerde conclusies trekken, afhankelijk van welke boekjes je gelezen hebt, maar dat kan ondervangen worden met een mentor. Wat overigens een heel oud concept is. Michelangelo ging op zijn dertiende in de leer bij een plaatselijke steenhouwer waar hij alle theoretische en praktische ervaring kreeg die hij nodig had zodat hij voor zijn achttiende een volleerd beeldhouwer was. Bij de oude Grieken bestond een opleiding, meen ik, uit een combinatie van wiskunde, filosofie en sport. Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om een kind te testen op zijn zwakke en sterke punten zodat je dat niet eerst zelf hoeft uit te vinden.

  Tegenwoordig gaat het natuurlijk helemaal de verkeerde kant uit, wat een geluk bij een ongeluk is omdat velen genoodzaakt zullen zijn zichzelf te scholen wat uiteraard online prima mogelijk is waarna je het diploma opslaat op een blockchain.

  • @YOUP
   “je kunt ook de verkeerde conclusies trekken, afhankelijk van welke boekjes je gelezen hebt,”

   Wat je hier zegt geld misschien ook voor jou, je haalt nogal wat aan waarvan ik vermoed dat ook jij dat uit boekjes hebt. Ik geloof namelijk vrij weinig van de geschiedenis die ze ons voorhouden, wie was erbij toen die nu nog leeft? O, maar omdat dit in een boekje stond wat van de bovenste plank komt is dit waar?

   Hoe filter jij dan wat er uit boekjes komt? Hoe weet jij nou of jij geen leugens bent gaan geloven? En of jij nu gewoon een aangenomen leugen verkondigt?

   Ik heb nogal moeite met al die zogenaamde gebeurtenissen uit de geschiedenis die iedereen via het onderwijs in zijn hoofd zijn gestopt. Maar ik zie hier veel reacties van verschillende personen die vaak met dit geschiedkundige info komen. Dat wordt maar voor waar aangenomen, het mag hoor maar ik kan er niets mee. En eigenlijk kan niemand er iets mee, het valt niet te verifiëren.

   • Ik geloof ook vrij weinig van de geschiedenis die ze ons voorhouden. Hoe meer waarheidsgetrouwe informatie te filteren van minder waarheidsgetrouwe informatie is een speciaal talent wat je moet ontwikkelen en tevens altijd de mogelijkheid open houden dat je het verkeerd hebt gezien. Gelukkig kom je vrij ver met elementaire logica en gezond verstand.

   • Ho ho, het valt niet te verifiëren? Dat valt het wel degelijk, en een gezond denkend mens hoeft alleen maar even wat dieper te duiken om er achter te komen dat er wel heel veel fouten en vreemdheden in onze geschiedenis zit. Heb je daar geen behoefte aan, er zijn vele mensen controlled op of niet…die toch hun best doen om jouw wat puzzelstukjes te geven. een hele mooie is jon levi op yt., kaart in 100de vids aan de onmogelijkheden van bepaalde bouwwerken of andere bezienswaardigheden….of neem nou eens wereld kaarten uit 1600 of 1700….denk daar maar eens een paar nachten over na hoe die in godsnaam gemaakt zijn…..onmogelijk in die tijd met kompas, veer en inkt, afstanden die je moet afleggen door onbegaanbare gebieden om maar die recht lijn te kunnen volgen heen en weer wel duizend keer, zonder dat er een jumbo op elke hoek staat, of een huisarts. En ja….hier moet je echt even langdurig bij stilstaan…dus ja Do you see it…..alles wat wij denken te weten is BS.

 2. Onderwijs is er slechts om je te dresseren om in een systeem mee te draaien waarin jij onderdanig bent en autoriteit toekent aan dwazen. Onderwijs is het onder je wijsheid brengen, je eigen intuïtie te onderdrukken en vooral aannemen van leugens.

  Kinderen zijn slim en hebben veel vragen maar ze worden al snel geleerd voorgekauwde info aan te nemen en niet te veel te vragen. Zo leren we het kritisch denken af wat een gevaar is voor de macht.

  Daarom zijn ze er ook zo gek op om in de landen waar geen scholen zijn ” educatie ” te verzorgen zodat de hele wereld goed is opgeleid mee te lopen in systeem zonder al te veel te vragen en maar gewoon te doen.

  School is een gevaar voor je ontwikkeling, helemaal omdat de overheid die jou onder controle wil houden precies bepaalt wat jij in je hoofd gestopt krijgt. Leraren horen bij de ergste categorie systeemdienaars die er zijn, wat een idioten lopen daar rond. Tuurlijk is er een verdwaalde docent die er anders in staat maar moet wel het draaiboekje volgen en je volstoppen met meuk.

  Maar dat clubje activistische tuig wat kinderen hun denkbeeld en wil oplegt zou op een schavot horen, de klimaat en lgbtq propaganda die zij door de strot willen duwen is om van te kotsen en sloopt de hele jeugd. We hebben veel verwarde kinderen die opeens furrie zijn of non binair of weet ik veel wat.

  Nope school is een controle instrument wat de eigen wil en creativiteit van de mens compleet onderdrukt en zo heb ik het persoonlijk ervaren. Nooit heb ik naar school gewild maar MOEST als kind al heel veel dingen doen omdat ze NORMAAL waren…

  Niet omdat ik het wilde maar altijd omdat anderen dat van je willen, daar verkloot de overheid al het begin van je vrije leven maar ze claimen je gewoon. En doen alsof het normaal is en zo hoort en dat lukt ze omdat ze de mens vanaf de eerste ademteug al claimen.

  Als je het eerste daglicht ziet in je leven prikken ze je al in je hiel en ben je geclaimd, vanaf daar bepaalen ze nagenoeg alles voor je.

  F$ck autoriteit en hun gewillige onwetende dienaartjes, geen goed woord over voor die stronthoop die denkt alles te kunnen en te mogen.

  Dus ja ik ben nogal voor het eigen bovenwijs en geen staatsgecontroleerd onderwijs waarbij je getraind wordt te gehoorzamen en niet verder te kijken.

  • Beste Do U See It,

   Het is kansloos om hier te betogen dat we keihard zijn voorgelogen over onze geschiedenis.
   Dit heb ik al eerder geprobeerd om onder de aandacht te brengen bij de reageerders hier.
   Waarom probeerde ik dat?
   Wel, omdat er nogal wat reageerders zijn die maar al te graag de gelogen geschiedenis erbij halen om hun “standpunt” duidelijk te maken.
   Maar zodra je wijst op het feit dat de geschiedenis compleet anders is en dat daarmmee hun basis naar de prullenbak verwezen kan worden, dan houdt de discussie van hun kant op.
   Geen enkele reactie kunt u meer verwachten.
   Dit geldt voor nog veel meer zaken hier, waar ik nu niet op in zal gaan.

   U schrijven is er een zoals ik het vanuit mijn hart zou kunnen schrijven.
   Heel fijn om te zien dat er toch nog mensen zijn zoals u.
   Die niet schromen om zich uit te spreken zoals u doet.
   U heeft ws. ook lang het narratief gevolgd, net zoals ik, maar op een gegeven moment, op welke manier dan ook, bent u gewezen op het feit dat dingen niet kloppen.
   Dat de geschiedenis niet klopt, dat de wetenschap niet klopt, dat etc…. niet klopt.
   En u was niet te arrogant om dat weg te wuiven; nee, u bent gaan zoeken, gaan graven, met de insteek ‘de onderste steen moet boven’, ongeacht de uitkomst.
   Maar de meeste reageerders hier zijn ‘know it all’-types, zogenaamd gepokt en gemazeld en derhalve nogal star in hun opvattingen en gedragingen.
   Uw missie hier is daarom kansloos.
   En deze realisatie is bijzonder triest….

   Joep

   • Punt is en blijft; waarom zou uw versie/zienswijze de (enige) juiste zijn? Misschien poneert u zich juist als ‘know it all type”? Volgens mij zijn de meeste mensen zoekers/onderste steen types. Maar verschillen slechts de onderwerpen die men wil onderzoeken/belangrijk vindt. Wees blij dat mensen hun eigen pad kiezen. Achter een al wetende rattenvanger aanlopen, lijkt mij pas echt gevaarlijk. Bezie de mens en lach. Hij ploetere voort.

   • @ Bertuz 21-08-23 at 08:17

    Goede en op het eind leuke reactie.
    Kom ik op terug, heb nu de energie niet meer.

   • Geschiedenis is vooraleerst grotendeels een leugen omdat men niet genoeg feiten heeft waarmee men genoeg inzicht kan verkrijgen, alleen via een teletijdmachine zou men genoeg inzicht kunnen verkrijgen. Daar komt dan wel bij dat men altijd vanuit de eigen tijd denkt en interpreteert, het is nog een hele grote bijna super menselijke opdracht om daar boven of buiten te gaan staan.

    Wat school betreft: we worden opgeleid en getraind om in het systeem van carrière jagen en anti-cultureel materialisme en consumentisme van de samenleving mee te draaien, naast de aangeleerde gehoorzaamheid aan autoriteit. Dat alles in dienst van de alles beheersende overheid. In zoverre onderwijs zou moeten dienen om iemand een fundament te leveren voor zelfontwikkeling, is dat altijd een leugen. Men hanteert wel dat soort ideeën, maar men heeft er een leugen van gemaakt, de zelfontwikkeling ondergeschikt gemaakt. De overheid wil uiteindelijk geen mondige en zelfstandige individuen.

    Wat het aanleren van gehoorzaamheid betreft moet er zoals Do U See It beschrijft wel een kanttekening bij worden gezet, er worden ook keetschoppers opgeleid, die keetschopen, activistisch zijn zoals de overheid dat wil. Maar dat wordt toegelaten in zoverre de overheid meer wil overnemen.
    LGBTI bijvoorbeeld verzwakt de traditionele familie structuren, ter bevordering van de macht van de overheid en een industrie, klimaatherrieschoppen dient er ook voor dat de overheid (en grote corporaties) meer controle over de samenleving krijgen.

Comments are closed.