Vrijspreker: U vraagt zich af waarom mensen zo gemakkelijk in leugens geloven en vaak zelfs met enthousiasme uitdragen.

Opperdienaar: Het is vaak gezegd dat de heersers met fraude en bedrog regeren. Maar er zit natuurlijk een stok achter.

Ik moest daar aan denken toen ik las dat de heersers volgend jaar de verkeersboetes omhoog doen met 10%, omdat ze het geld nodig hebben. De heersers nemen niet meer de moeite om te liegen tegen de onderdaan. Hetzelfde verhaal met een recent onderzoek dat een bom legt onder de stikstofcrisis. Onderdanen denken onterecht dat hun situatie beter wordt als ze leugens van de stok aftrekken. We zagen onderdanen afgelopen jaren op vele gebieden met verve leugens verdedigen: COVID, klimaat, stikstof eigenlijk bijna alles.

Vrijspreker: U denkt dat libertariërs dit vaker in gedachten moeten nemen als ze met een opponent in debat gaan. Wat hun opponent eigenlijk zegt is: Stop met die leugen ontmaskeren want straks krijgen we allemaal met de stok. 

Robert Murphy bespreekt dit hier in relatie tot het strafrecht in de VS. Hij communiceerde met een onderdaan die moest lachen om de ‘plea deals’ rond de veroordelingen van ’the Proud boys’. Deze werden de keuze geboden:”of je bekent en krijgt zo lang straf, of je laat het op een rechtszaak aankomen en dan krijg je zo lang”. Robert Murphy legt uit dat de meeste mensen momenteel gechoqueerd zouden zijn als getuigenverklaringen zouden worden verkregen door getuigen $10.000 te bieden voor een getuigenis. Of dat ze met een boete gedreigd zouden worden als ze niet de gewenste getuigenis aflegden.

Het doet denken aan de getuigenissen verkregen in de USSR toen mensen getuigden dat hun eigen familielid een hekel aan Stalin had. Toch zaten er in de Gulag mensen die dachten dat er een misverstand was en dat zij onterecht in de Gulag zaten, maar dat de medegevangenen er terecht zaten Hoe een rechtssysteem verandert van iets dat nog enigszins iets met rechtvaardigheid van doen heeft naar een arm van de overheid die alleen voor onderdrukking dient. Trump en Gideon van Meijeren let op. Net zo als wetenschap verandert van iets dat wat met waarheidsbevinding van doen heeft naar iets wat alleen leugens produceert om stokken mee af te dekken.

Vrijspreker: Leugens die straks misschien niet meer nodig zijn.

8 REACTIES

 1. Veel libertariers moeten leren dat je alleen met goede argumenten een publiek niet overtuigt. Het beste kun je als stelregel de eigen labels tegen een linksgereformeerde gebruiken: zeg dat ze een moordenaar zijn als ze wél een masker dragen, dat ze een racist zijn, transfoob, et cetera.

  Na het uiten van de morele veroordeling heb je een kleine kans om tot ze door te dringen.

  • Klopt! Een beroep op iemands gezond verstand en rationeel argumenteren blijken vrijwel altijd zinloos. De emoties laaien hoog op als iemand zich door jouw afwijkende mening in zijn wereldbeeld voelt aangetast.

   De reactie is deste heviger als men intuïtief aanvoelt, dat de contra-argumentatie steek houdt. Zo zijn linkse idioten altijd uiterst geschokt als je ze rustig uitlegt, waarom het fascisme links is en niet rechts. De meesten hebben altijd al geweten dat hun ideologie fascistisch is, maar dat blijkbaar heel diep weggestopt en voor het gemak op hun tegenstanders geplakt.

   Als het gaat om themas als milieu, klimaat, transport, energie, belastingheffing, vaccinatie, abortus, etc kan je het beste direct de morele kaart spelen. Technisch begrijpen de meesten er toch weinig van.

   Als je zegt dat iets oneerlijk is, en daarbij hun eigen voorbeelden gebruikt (onderdrukking door fascistische uitbuiters) snappen ze het meestal wel. 😁

   • En heb je met mensen met een verborgen agenda te maken, dan heeft inhoudelijk discussiëren nooit zin. Die discussie gaan ze uit de weg, omdat ze het risico lopen dat je door hun propaganda heen prikt. zo haalde een hoofdredacteur op LinkedIn eens zijn hele artikel weg, omdat de discussie in het draadje daaronder zowat alles wat hij beweerde, tegensprak.😁

   • XR is zo’n fascistische linkse club met een verborgen agenda. Die weigeren inhoudelijk te discussiëren en trekken direct de morele kaart (schandelijke uitbuiting van de planeet door greedy capitalists). Hun volgers zijn er van overtuigd voor een goede zaak te strijden. Ze leggen hun kinderen uit: kijk die meneer in die SUV. Doordat hij te lui is om te fietsen, hebben die arme ijsberen geen huis meer! Erg he? Ga zijn banden maar lekprikken dan red je de wereld.

    _____________
    Actievoerders gebruiken steeds sterkere lijm 😁

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/708494658/actievoerders-gebruiken-steeds-sterkere-lijm

   • De woke NOS verslaggeefster bewees zojuist de gespleten persoonlijkheid van links door deze Freudiaanse verspreking: Daar komt het koninklijk paar in de Glauden Koets!

    De Gouden Koets is inmiddels naar het museum verhuist vanwege het slavernij verleden en de Glazen Koets moet de illusie van een transparant en benaderbaar Koningshuis geven. Blijkbaar gelooft links geen van beide narratieven.

  • Artikel 100
   Met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft:
   1hij die, in geval van een oorlog waarin Nederland niet betrokken is, opzettelijk enige handeling verricht waardoor het gevaar ontstaat dat de staat in een oorlog wordt betrokken, of enig van regeringswege gegeven en bekendgemaakt bijzonder voorschrift tot handhaving van het niet deelnemen aan de oorlog opzettelijk overtreedt;
   2hij die, in tijd van oorlog, enig voorschrift van regeringswege in het belang van de veiligheid van de staat gegeven en bekendgemaakt, opzettelijk overtreedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in