Vandaag tien jaar geleden werd Ross Ulbright (nu 39 jaar)  gearresteerd omdat hij een website had gemaakt. Als de USA regering haar zin krijgt, sterft hij in de gevangenis. Ross zit een dubbele levenslange gevangenisstraf uit plus 40 jaar.

Als dat wat belachelijk klinkt, lees dan verder. Het wordt erger. Ross creëerde een website genaamd Silk Road, die hij ontwierp als een vrije, veilige, anonieme marktplaats. Het gebruikte Bitcoin voor betaling en maakte gebruik van een systeem genaamd Tor waarmee kopers en verkopers er anoniem toegang toe hadden.

Ross, een fervent libertariër, verbood alles wat op Silk Road werd verkocht dat in strijd was met het non-agressie principe. Dit omvatte onder meer gestolen voorwerpen, nagemaakte/frauduleuze voorwerpen, kinderporno, enz. Ross was zelfs zo’n voorstander van geweldloosheid dat hij ook de verkoop van wapens verbood (niet libertarisch).  Veel artikelen die op Silk Road werden verkocht, waren legaal, en een onderzoek door de Carnegie-Mellon Universiteit concludeerde dat de meest verkochte drugs kleine hoeveelheden cannabis waren.

Het belangrijkste is dat Ross niet werd veroordeeld voor het verkopen of kopen van items die op Silk Road werden verkocht, legaal of illegaal. Hij werd veroordeeld voor wat anderen op de site deden. Stel je voor dat Zuckerberg, of een van de andere eigenaren van webplatforms  gearresteerd werden voor wat andere mensen erop deden.

Na zijn arrestatie beweerde de aanklager op frauduleuze wijze dat Ross had geprobeerd verschillende mensen te laten vermoorden, maar hij heeft hem hiervoor tijdens het proces nooit aangeklaagd en zijn vermeende “slachtoffer”, Curtis Green, verklaarde publiekelijk dat die beschuldigingen vals waren.  Ondanks het feit dat deze valse, onbewezen beschuldigingen nooit werden vervolgd, gebruikte de federale overheid ze in de media om Ross af te schilderen als een soort gewelddadige criminele leider, ondanks het feit dat hij tegen geweld was en een heel simpel leven leidde, samen met drie huisgenoten in een appartement.

De FBI heeft ook ruim 144.000 Bitcoin in beslag genomen die ze vonden op de computer van Ross, die vandaag de dag ruim 3,8 miljard dollar waard zijn.

Tijdens het proces van Ross mochten bewijs en getuigenissen waaruit bleek dat meerdere mensen de website beheerden, niet worden besproken. Het verdedigingsteam van Ross mocht de getuigen van de aanklager niet verhoren of hun eigen getuigen voordragen. Belangrijk ontlastend bewijsmateriaal werd door de rechter geblokkeerd. De aanklager mocht tegenover de jury beweren dat Ross mensen had ingehuurd om andere mensen om te leggen, ondanks dat de aanklager hem daar nooit van had beschuldigd of hem de kans had gegeven zich tegen de beschuldiging te verdedigen

De jury achtte Ross schuldig aan alle aanklachten, en de rechter veroordeelde deze geweldloze persoon tot een dubbel levenslang plus 40 jaar zonder voorwaardelijke vrijlating. Na het proces tegen Ross werden twee van de belangrijkste federale agenten veroordeeld wegens corruptie in verband met de zaak van Ross. Hun bestaan werd tijdens het proces voor de jury verborgen gehouden. Ondanks dit alles werd er in hoger beroep verloren en weigerde het Hooggerechtshof zijn zaak te behandelen.

Ross is dus op de korrel genomen door een corrupte federale overheid die een voorbeeld van hem wilde maken en zijn Bitcoin wilde stelen. Tijdens de tien jaar dat hij in de gevangenis zat, is Ross een modelburger gebleven. Hij gaf les aan zijn medegevangenen. Hij heeft zelf ook meerdere opleidingen gevolgd en heeft nog nooit één disciplinaire sanctie gekregen. Ross Ulbricht is een vreedzame, geweldloze man die nog nooit iemand kwaad heeft gedaan en wiens enige ‘misdaad’ het creëren van een website was waarop andere mensen drugs verkochten die überhaupt niet illegaal zouden moeten zijn.

En hiervoor heeft hij al tien jaar in de gevangenis gezeten. Als hem geen gratie wordt verleend of zijn straf niet wordt omgezet, zal hij daar sterven. Obama had Ross met een pennenstreek kunnen bevrijden, maar dat deed hij niet. Trump en Biden ook niet. Het is hopen dat de volgende president beter is. 

Overgenomen van Spike Cohen. 

Hier de petitie om Ross te bevrijden.

 

 

4 REACTIES

  1. Hoe kan het dat ze hem gepakt hebben?
    Als je zoiets doet waarborg je voor al het andere je eigen anonimiteit.

  2. Ross zegt/schrijft; “If released tomorrow, he would never break the law again.” Opmerkelijk.

Comments are closed.